Mircea Vulcănescu, mai puternic decât interesele de partid
Miron Manega, Jurnalist
22 Ianuarie 2023

Finalul de an 2022 a adus, pe lângă nenumăratele bazaconii legislative, economice și politice, și o victorie. Aparent minoră sau banală, dar cu semnificații profunde. E vorba de câștigarea „bătăliei pentru Mircea Vulcănescu”, marele gânditor român căruia unii au vrut să-i demoleze statuia din Parcul Sf. Ștefan. Ne facem că nu știm cine sunt „unii”, dar interfața lor este, în cazul de față, consilierul P.N.L. Silviu Feroiu, inițiatorul proiectului de hotărâre. Au fost dezbateri aprinse după care, mai de frica opiniei publice, mai de frica Dianei Șoșoacă, s-a votat majoritar împotriva proiectului.
Întrucât, pe fond, problema este rezolvată și bustul lui Mircea Vulcănescu rămâne pe soclu „până la un vot favorabil în Consiliul Local al Sectorului” așa cum, perfid, se exprimă Digi24.ro, voi sublinia câteva detalii de context. Unul e chiar precizarea citată. Un altul, tot la Digi24.ro, este titlul articolului: „Scandal și amenințări cu moartea pentru desființarea bustului lui Mircea Vulcănescu. Șoșoacă l-a salvat pe fostul demnitar antisemit”.
Scandal a fost, într-adevăr, și bine că a fost, pentru că, altfel, rezultatul votului ar fi fost, probabil, altul. În privința amenințărilor cu moartea, de care scrie în titlu, aflăm din text că, de fapt, acestea nu s-au comis la primărie, ci la telefon. Și nu în ziua aceea, ci într-o zi anterioară, neprecizată de Silviu Feroiu. Ceea ce e cu totul altceva…
Apoi, în graba lor de a o incrimina pe Diana Iovanovici Șoșoacă, cei de la Digi24.ro au folosit o formulare nefericită: „Șoșoacă l-a salvat pe fostul demnitar antisemit”.
Nu-l cunosc pe autorul articolului (Bogdan Păcurar), dar aproape sigur e un mercenar (sau doar la atât se rezumă cunoștințele lui istorice). Păi o abordare atât de rudimentar stalinistă, despre Mircea Vulcănescu, nu face decât să genereze solidaritate în jurul lui. Încă două-trei intervenții de genul ăsta și antisemitismul va deveni un titlu de onoare. În orice caz, Digi24.ro i-a făcut un mare serviciu electoral Dianei Șoșoacă.
Un alt detaliu de context este reacția «Institutului Wiesel», chiar în ziua ședinței de Consiliu: „Aflăm cu stupoare din mass-media că astăzi, 28.12.2022, la şedinţa Consiliului Local al Sectorului 2 Bucureşti, au fost luări de cuvânt care au acuzat Institutul «Elie Wiesel» că ar avea o «preocupare vizavi de rescrierea istoriei României şi demolarea cultului eroilor martiri» ai neamului românesc. Prin urmare, facem următoarele precizări: Institutul «Elie Wiesel» nu este implicat în proiectul de hotărâre şi rezultatul votului privind bustul lui Mircea Vulcănescu, persoană condamnată pentru crime de război. Rezultatul votului arată că o parte dintre aleşii locali P.N.L. şi U.S.R. au votat pentru, iar ceilalţi consilieri împotrivă”.
În același comunicat, I.N.S.H.R.-E.W. (Institutul Wiesel) își contrazice propria… stupoare: „Ne exprimăm îngrijorarea că aleşii locali nu au înţeles faptul că: în România, în 2015, aleşii naţionali (Parlamentul) au votat o lege care nu se respectă, iar astăzi au ratat şansa de a arăta că în România funcţionează domnia legii şi nu a mitologiei”.
Din otrava acestui comunicat putem să apreciem singuri dacă a fost sau nu implicat «Institutul Wiesel» în „rescrierea istoriei României şi demolarea cultului eroilor martiri”. Cât privește antiteza domnia legii – mitologie, eu cred că mai degrabă este mitologie Holocaustul din România, decât personalitatea lui Mircea Vulcănescu. O mitologie artificială, creată în laborator. Și mai cred că o dezbatere publică pe această temă (Holocaustul), făcută cu specialiști, într-un cadru deschis și girată de Academia Română, ar rezolva definitiv problema…
Detaliul cel mai important al protestului de la Primăria Sectorului 2 rămâne însă un fapt pe care l-aș numi fără precedent: pe lângă Fundația „Ioan Gavrilă Ogoranu” (condusă de Florin Dobrescu), inițiatoarea protestului, alte asociații, fundații și personae fizice (Cătălin Berenghi, istoricul Iuliu Crăceanu, avocat Marius Mitran, Avocat Marina Alexandru), au venit, alături de Diana Șoșoacă, și membri ai Partidului A.U.R., cu care ea se află în relații de „război”: Claudiu Târziu, Alexandru Andrusceac și generalul Mircea Chelaru.
Este un semn mic, dar important. Este un început. În data de 28 decembrie 2022, Mircea Vulcănescu a fost mai important decât orice posibilă directivă de partid. Trag nădejde că bulgărele se va rostogoli și va crește, până va deveni tăvălug.
Doamne-ajută![1]
----------------------------------
[1] Sursa - „Certitudinea” Nr. 128 – 12 ianuarie 2023.
• Următor
•
• Mircea Vulcănescu, mai puternic decât interesele de partid
© 2019 ART-EMIS
↧
Mircea Vulcănescu, mai puternic decât interesele de partid. Miron Manega, Jurnalist
↧