Quantcast
Channel: Arhiva Românilor
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1239

Prof. Dr. Alexandru Herlea (Paris): Asociația « La Maison Roumaine » din Paris în anii 2011-2023 Partea I

$
0
0

 Sesiunea de comunicări din 07.10.2023
Prof. Dr. Alexandru Herlea (Paris): Asociația « La Maison Roumaine » din Paris în anii 2011-2023
Partea I

Acest articol este continuarea celui intitulat : Asociația « La Maison Roumaine - LMR » de la înființare în 1982 până în 2011 publicat în Buletinul Bibliotecii Române din Freiburg 2022, în care am prezentat asociația cu obiectivele și caracteristicile ei, circumstanțele și contextul în care a apărut, a evoluat și și-a desfășurat activitatea de la data creării, în anul 1982 și până în primăvara anului 2011. La sfârșitul acestui articol a fost publicată și lista exhaustivă a conferințelor organizate de asociație în anii 2003-2010.
Aceași structură, ca articolul mentionat mai sus, o are și acest articol care prezintă atât viața și evoluția asociației sub aspect organizatoric și administrativ cât și activitățile trecute în revistă; este o dare de seamă. Activitățile sunt regrupate în două mari categorii:  1) „Conferințe” în principal cu caracter istorico-cultural și 2) „Alte activități” de ordin atât cultural, în sensul cel mai larg al cuvântului, cât și activități & acțiuni cu caracter socio-politic.
Cum despre perioada anilor 2011-2023 am informații complecte pe care doresc să le utilizez, am hotărât ca prezentarea lor să o fac în două articole care se succed : acesta cu subtitlu: „Partea I” și o continuare a lui cu subtitlu „Partea II”. Această împărțire este binevenită și utilă și pentru faptul că, dacă întreaga perioadă a anilor 2011 – 2023 este caracterizată de accelerarea schimbărilor pe plan mondial în toate domeniile (geo-politic, socio-economic, tehnico-științific), din februarie 2020 situația pe plan mondial s-a degradat și a afectat profund viața și activitățile asociației La Maison Roumaine. Din considerente sanitare a trebuit să fie sistată organizarea conferințelor; mai mulți membrii sau susținători ai asociației au decedat sau nu se mai puteau deplasa. Dna.  Ștefana Bianu, dna. Suzanne Debarbat, Valantina Mironesco, Gabriela Motaș, dna. Francine Petrulian, Ana Ţuțuianu, Silviu Apolzan, Constantin Avramescu, Nicolas Bardaune, Alexandru Bogdan, Bernard Debré, Jean Gerota, Paul Goma, dl. Dan Ioanovici, Mircea Ivănoiu, Șerban Lupu, Nicolas Mironesco, dl. Constantin Motaș, Bujor Nedelcovici, Eugen Rațiu, Mihai Sturza, dl. Ion Varlam,  sunt dintre ei. Astfel împărțirea între Partea I și Partea II va avea și o dimensiune calendaristică. Partea I este cu precădere cea a anilor 2011-2019 și este cea în care accentul va fi pus pe aspectele administrativ-organizatorice și din activități pe „Conferințe”. În Partea II accentul va cădea pe „Alte activități” și pe perioada anilor 2020 – 2023.

         Adunările generale ale asociației de la începutul anului 2011
Articol intitulat : Asociația « La Maison Roumaine - LMR » de la înființare în 1982 până în 2011 se termină cu informații privitoare la cele două adunări generale extraordinare ale asociației, care au avut loc la începutul anului 2011 (29 ianuarie & 5 februarie), convocate de președintele Victor Popescu, pentru a hotărî dacă asociația își va continua sau nu activitatea și în caz afirmativ să aleagă un nou Consiliu director. Revin asupra lor.
La aceste AG-uri (organizate într-o sală pusă la dispoziție de dna Anca Lemaire - 142, av. du Maine, 75014 Paris) au fost aleşi membrii noului Consiliu director – CD (redenumit ulterior Consiliu de administrație - CA) şi cei ai Biroului, s-au actualizat obiectivele asociației, s-au stabilit acțiunile prioritare, au fost luate unele decizii cu caracter organizatoric & admistrativ.
Toate acestea în urma unei lungi și pasionate dezbateri privind continuarea sau nu a existentei asociației când s-a ajuns la concluzia că asociația trebuie să-și continue activitatea, justificată atât de nevoile comunității românești din Franţa, cât și de situația politică din România unde fostele structuri domină întregul spectru politic, atât puterea, cât și opoziția. Continuarea activității trebuie să se facă în respectul statutelor asociației care stipulează că obiectivele ei sunt: păstrarea fidelă și valorificarea patrimoniului cultural român în Franţa și în lume, comunicarea liberă a ideilor și continuarea legăturilor culturale care unesc popoarele francez și român de mai bine de două secole”. Se consideră că fiind total independentă „La Maison Roumaine” poate contribui la evoluția democratică a Țării, cu atât mai mult cu cât existența unor comunități importante de români în mai multe țări occidentale reprezintă un fenomen nou în viața poporului român și membrii acestor comunități trebuie ajutați să se implice in evoluția situației din Țară.  

Întrucât quorumul nu a fost atins, la AG din 29/01/2011, s-a convocat o noua adunare generală peste o săptămână, în 5/02/2011, când a fost ales Consiliul director și Biroul.
La alegeri au participat 46 de persoane, marea majoritate vechi și cunoscuți membri ai exilului românesc, precum Cicerone Ionițoiu, Remus Radina, Jean Cantacuzène, Ștefana Bianu și alții. Au fost 20 de candidați pentru cele 15 posturi de membrii CD.
Rezultatele alegerilor au fost următoarele :
Biroul: Alexandre Herlea (președinte), Ion Filotti (vice-președinte), Anca Lemaire (secretar general), Pierre Baravache (trezorier).
În CD au mai fost aleși : Florin Aftalion, Alexandru Bogdan, Paula Boilă, Emanuela Butin-Boilă, Alexandre Cantacuzène, Marina Lupaş, Ilie Mihalcea, Francine Petrulian, Nicolas Teculescu, Ana Ţuţuianu.
La cele două AG s-au făcut propuneri și s-au luat hotărâri și privind:
1) strategia si activitățile asociației, rezumate cum urmează :
- Strategia va fi una flexibilă dar riguros condiționată de păstrarea intactă a valorilor etice si morale, pe care asociația își bazează întreaga activitate ;
- Activitățile ei vor fi dezvoltate cu precădere prin promovarea spiritului academic și deschiderea către problematici europene, primordiale în contextul apartenenței României la UE;
- Se va face totul pentru ca asociația să fie cadrul în care comunitatea românilor din Franţa să se poată exprima, contribuind astfel la promovarea valorilor democratice, la prezervarea memoriei și denunțarea crimelor  totalitarismelor comunist și nazist.
- Se va promova o imagine corectă și reală a României și românilor, imagine grav deteriorată în primul rând din cauza situației politice din Țară.
- Se va promova colaborarea cu asociațiile românești și străine care urmăresc obiective similare; - se va încerca atragerea de noi membri, în special tineri; - se va moderniza comunicarea atât internă cât și externă a asociației.

2) Adresa sediului social al asociației. Ea va fi în : 99, rue Monge, 75005 Paris, adresă pusă la dispoziție de dna Anca Lemaire.
3) Locul de desfășurare a reuniunilor și conferințelor asociației.  S-a hotărât ca acesta să fie sala de conferințe de la sediul Misiunii Greco-Catolice din Paris, 38, rue Ribera ; hotărâre luată în urma acceptului rectorului Misiunii, preotul Gabriel Buboi, de a reactiva convenția de colaborare culturală din 1999, dintre Misiune și asociația LMR, care devenise caducă în urma degradării relațiilor dintre asociație și Misiune (președintele asociației, Victor Popescu, a renunțat, în anul 2006, la utilizarea sălii de conferințe de la Misiune). Această nouă colaborare a fost însă de scurtă durată, începând cu martie 2012, LMR a trebuit să organizeze conferințele și reuniunile sale în alte spații. Astfel în anii 2012-13 ele au avut loc în amfiteatrul școlii ICOGES și în sala de conferințe de la hotelul Mercure, ambele din rue St. Lambert, 75015 Paris ; în anii 2014-19 în sălile Rainbaux/Darboy & Marie Laurencin ale fundației Apprentis d'Auteuil, rue Jean de la Fontaine, 75016 Paris; în anii 2018-20 în sălile de conferințe ale Primăriei arondismentului 5 al Parisului (Mairie du 5ème arr.), Place du Panthéon, 75005 Paris.
La reuniunea Comitetului director (CD), care a avut loc imediat după AG-ul asociației din 5/02/2011, s-au definit responsabilitățile membrilor lui, în primul rând a membrilor Biroului. Cele ale președintelui, secretarului general și trezorierului sunt cele existente în orice asociație. S-a hotărât ca de problema foarte tehnică, a informaticii (crearea site-ului & FB, etc.) să se ocupe vice-președintele Ion Filotti, care se va implica și în problema comunicării, altă problemă spinoasă, unde va colabora cu dna. Marina Lupaș. De aspectele juridice se va ocupa dl. Alexandre Cantacuzène ; de problemele memoriei (Cimitir Montmartre – monument victimele comunismului din România ; zile aniversare, sărbători naționale, etc.) dna. Ana Țuțuianu & dl. Ilie Mihalcea ; dna Francine Petrulian & dl. Nicolas Teculescu vor consilia președintele asociației, etc.
Detalii în : Comptes-rendus des réunions AG du 29 janvier & 5 février 2011 și în Compte-rendu de la réunion du  CD du 5 février 2011.

           Aspecte organizatorice & administrative în anii 2011-2023
În primăvara anului 2011 noua conducere a asociației a organizat o serie de reuniuni de lucru în care s-au abordat probleme cu caracter tehnic & administrativ. Printre acestea, actualizarea statutelor și depunerea lor la Prefectura de Poliție ; probleme financiar-bancare (asigurări, fiscalitate, electricitate), unele nerezolvate de mai mulți ani. Preluarea efectivă a responsabilităților financiare, de către noua conducere a asociației (președinte A. Herlea, trezorier Pierre Baravache) a avut loc în 2/04/2011, până atunci ele au rămas în sarcina fostului președinte, dl. Victor Popesco (devenit președinte de onoare), și a dnei Ruxandra Pelazza - fost trezorier.
În toamna anului 2011 s-au abordat și alte probleme cu caracter tehnic & administrativ. Astfel :
    •     S-a hotărât crearea, unui nou site internet (lamaisonroumaine.org) și a unei pagini Facebook pe care să le realizeze dl. Ion Filotti. Site-ul va ajunge însă la forma de astăzi după 2-3 ani și numai după ce a fost recrutat (pentru o perioadă de timp) un informatician (Radu Brînda) care a creat și FB.
    •     S-a acceptat propunerea directorului periodicului Jurnalul literar (JL), prof. Nicolae Florescu, ca acest periodic să informeze cu regularitate despre activitățile asociației. Colaborarea cu JL a fost extrem de benefică; din anul 2011 în fiecare din cele 4 numere anuale ale periodicului 1–3 pagini sunt consacrate asociației (programul de conferințe, varii activități și luări de poziție, articole sau texte ale unor membrii, etc.). După decesul lui Nicolae Florescu, în toamna lui 2013, colaborarea s-a realizat grație dnei Ileana Florescu (n. Corbea) care a preluat direcția JL și a familiei Dad (Ciprian și Dana) foști doctoranzi ai prof. N. Florescu.
    •     S-a acceptat oferta făcută de către dnul Cicerone Ioniţoiu ca Monumentul victimelor comunismului din România, pe care Domnia sa îl posedă în cimitirul Montmartre, să treacă în patrimoniul asociației. Demersurile făcute în acest scop nu au reușit din cauza legislației în vigoare. Monumentul a intrat însă în grija asociației care se ocupă și de ceremoniile care se desfășoară anual de Ziua Înălțării Domnului, Ziua Eroilor, în memoria victimelor comunismului din România. Amintesc că monumentul, pe care este scris: : « Aux Roumains tombés pour Dieu et la démocratie - Les exilés roumains » a fost realizat la inițiativa dnilor C. Ionițoiu și Remus Radina și inaugurat la vizita facută la Paris, în februarie 1990, de către Corneliu Coposu, vizită organizată de asociația ADER (Action pour la démocratie en Roumanie) al cărui președinte eram. La construcția lui au contribuit, prin donații, mai mulți membrii ai asociației La Maison Roumaine. După decesul lui C. Ionițoiu, în ianuarie 2015, el a devenit proprietatea soției (Aurora) și fiicei (Gabriela). Actualmente (decembrie 2023) este în lucru un proiect de îmbunătățire a acestui monument conceput de asociația LMR în colaborare cu fiica lui Cicerone Ioniţoiu, dna Gabriela Ionițoiu, susținătoare a asociației noastre, astăzi unica proprietară a monumentului.  
Sarbtoarea Înălțării Domnului, Ziua Eroilor la Monumentul Victimelor Comunismului din România – Cimitirul Montmartre, Paris 12 iunie 2019
Serviciul religios oficiat de Părinții Ștefan Urda și Vasile Molnar
Sarbtoarea Înălțării Domnului, Ziua Eroilor la Monumentul Victimelor Comunismului din România – Cimitirul Montmartre, Paris 12 iunie 2019
Serviciul religios oficiat de Părinții Ștefan Urda și Vasile Molnar

     Alte aspecte organizatorice & administrative în anii 2011-2023

Membrii & susținătorii asociației

În perioada mai 2011 – martie 2020 asociația a continuat să evolueze, să se adapteze și să acționeze într-un context în accelerată schimbare, cum am menționat deja mai sus. Vechiul nucleu al refugiaților politici s-a restrâns substanțial. Tineretul, în special studenții pe care am încercat să-i asociem nu au fost, decât în numar redus, atrași de obiectivele urmărite de asociație.
În ciuda dificultăților, venite nu numai din exteriorul asociației ci și din interiorul ei, La Maison Roumaine a avut o evoluție care s-a caracterizat prin creșterea atât a numărului de membri și susținători (simpatizanți), a instituțiilor partenere, a notorietății sale, a calității conferențiarilor și a conferințelor.  
În toamna anului 2011 a fost creată pe lângă categoria existentă de membri cotizanți, 46 la alegerile din februarie a aceluiași an, o nouă  categorie, cea a susținătorilor și simpatizanților. Aceștia figurează pe listele celor care primesc informații prin e-mail și beneficiază de același tratament cu excepția dreptului de vot. Astăzi numărul lor este de aprox. 700. El a crescut într-un ritm mai accelerat decât cel al membrilor cotizanți. Aceștia din urmă de la 46 în 2011 au ajuns la 100 în 2013 & 2014 ; 104 în 2015; 121 în 2016; 133 în 2017; 136 în 2018; 156 în 2019; 123 în 2020; 127 în 2021; 128 în 2022 & 2023.
Precizez că în perioada 2011-16 cotizațiile erau de 50 sau 20 euro/an (pentru pensionari si cei din România, Moldova și alte țări foste comuniste). Din 2016 cotizația a fost mărită la 60 sau 20 euro/an. Mai există și categoria membrilor binefăcători cei care cotizează cel puțin dublu adică astăzi 120 euro/an.
Statute, Adunări generale & Consilii de administrație, alegeri
Conform statutului asociației, în fiecare an, trebuie să aibă loc o Adunare generala - AG în care se prezintă de către președinte și trezorier raportul moral și cel financiar care se supun la vot pentru quitus. Membrii Biroului și a Consililiui de administrație - CA sunt aleși pentru o perioadă de 3 ani ; ei pot să candideze pentru a fi realeși. Detalii în Les Comptes Rendus des AG & CA
Statutele actualizate în urma alegerilor din 5/02/2011 au fost depuse în aprilie 2011 la Prefectura de Poliție, după preluarea efectivă și a responsabilităților financiare de către noua conducere, care a avut loc în 2/04/2011, cum a fost precizat mai sus.
Alte două modificări a statutelor au avut loc la AG-urile din 17 mai 2014 și la cel din 6 mai 2017, AG-uri în care au avut loc și alegeri. În 2014, numărul membrilor CD a fost mărit de la 14 la 16 prin crearea a unui al doilea post de vice-președinte și a unui post de secretar-general adjunct și în 2017 s-a introdus, cu titlu experimental, categoria de membri es-qualité ai CA. Noile statute au fost depuse la Prefectura de Poliție. Apariția covidului în 2020 a determinat anularea AG prevăzut pentru mai 2020 și de atunci (din considerente sanitare și de sănătate ale membrilor Biroului) nu a mai avut loc nici o AG și nu s-au mai organizat conferințe. Componența Biroului și a CA este și astazi cea aleasă în mai 2017. Proxima AG va avea loc în primăvara anului 2024.
De notat că dna. M. Lupaș a jucat un rol important la nivelul communicarii și a asigurat secretariatul la mai multe AG și CA.   
Notez de asemenea că modificări în compoziția Biroului și a CA au avut loc în 2014 & 2017 și în urma unor tensiuni intestine asupra cărora nu mă opresc.  
Membrii Biroului în perioada 2011-24 au fost : Președinte : Alexandru Herlea (2011-24), vice-președinți : Ion Filotti (2011-2014), Mihai Brâncoveanu (2013-14), Anca Lemaire (2014-24) & Sandu Hangan (2014-23), secretar general Anca Lemaire (2011-14), Mihai Babeanu (2014-24) & Anca Dumitrescu (2014-16) ; trezorier Pierre Baravache (2011-13), Nicolas Teculescu (2013-16) & Danielle Herlea (2016-24).
Din ultimul CA, cel ales în mai 2017, fac parte în afara membrilor Biroului : Ilie Brie, Bernard Camboulives, Vlad Constantinesco, Radu Drăgan, Jean-Antoine Giansily, Tudor Ionescu, Marina Lupaș, Francine Petrulian, Nicolas Teculescu.

          LMR : « société savante » & « société d’intérêt général »
- Din 2012, asociația LMR este repertoriată ca « société savante française » de către prestigioasa instituție CTHS (Comité des travaux historiques et scientifiques) ca urmare a demersurilor și dosarului prezentat de președintele asociației A. Herlea, membru al CTHS din 1986, membru emerit din 2012. Tot în 2012, LMR devine membră a asociației franceze « Les amis du CTHS »
-  În 2016 asociația LMR devine « société d’intérêt général » (care îi conferă anumite avantaje fiscale) în urma demersurilor și dosarului alcătuit de Danielle Herlea – trezorier.

          Problematica Comunicării
Problema comunicării a fost una din principalele preocupări ale asociației și ea s-a făcut prin următorii vectori :
    •    Site-ul « lamaisonroumaine.org » nou creat (de un informatician angajat pentru aceasta - Radu Brînda), devenit utilizabil în iunie 2012, a fost în următorii ani în continuă actualizare și ameliorare la care a contribuit dna Cristina Andrei fosta membră a asociației (până în februarie 2022) și dl. Julien Monvoisin, angajat pentru aceasta (din ianuarie 2019).
    •    Pagina Facebook « La Maison Roumaine » creată tot de dl. Radu Brînda în 2012, a fost gestionată de atunci și până astăzi de dna. Danielle Herlea care s-a ocupat și de toate aspectele administrative și contabile ale asociației. Pagina de FB a contribuit substanțial la difuzarea informațiilor ; numărul abonaților a fost în continuă creștere și astăzi a depășit 1400 de utilizatori.
    •    Periodicul « Jurnalul Literar » deja evocat, care din toamna anului 2011 consacră 2-3 pagini asociației, publicând programele de conferințe, rezumatul acestora, CV conferențiarilor, unele texte ale conferințelor în extenso, etc. Asociația noastră este deosebit de recunoscătoare, cum am mai spus deja, prof. Nicolae Florescu și soției sale Ileana, precum și familiei Dad (Dana & Ciprian)  
    •    Difuzarea de informații prin e-mail. Lista de adrese e-mail creată în toamna anului 2011 de către președintele asociației, A. Herlea, prin care trimite, membrilor și susținătorilor LMR (astăzi mult peste 700 de adrese) informații, luări de poziție, comunicate. Este unul din cele mai eficace mijloace de comunicare.  
          Parteneriate & colaborări
Realizarea de parteneriate și colaborări a fost o preocupare constantă a asociației ; numeroase convenții vor fi semnate. Lista de parteneri se află pe site-ul asociației (lamaisonroumaine.org rubrica Partenaires) ; un depliant a fost realizat în 2016. În perioada 2012-2020 au fost semnate 24 de parteneriate, câteva au durat o perioadă relativ scurtă și au fost anulate. Dintre cele mai importante menționez : Jurnalul Literar ; Rumänisches Institut - Rumänische Bibliothek Freiburg ; Fundaţia Culturală Memoria ; Memorial Sighet ; Fundaţia Frații Lapedatu ; Revista Ecouri Turda ;  Limba Română - Revistă de Știință și Cultură ; Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina ; Institut Français de Roumanie ; AUF - Agence Universitaire de la Francophonie ; UBB - Universitatea Babeş-Bolyai – Cluj-Napoca ; Muzeul Țăranului Român ; RPER - Rencontre du Patrimoine Europe-Roumanie ; Maison de l’Europe – Paris ; Fondation du Patrimoine – France ; Pro-Patrimonio – France.
În cadrul acestor parteneriate s-au realizat o serie de acțiuni; unele vor fi evocate la capitolul « Alte Activități ».

         Activitățile asociației LMR mai 2011 – martie 2020
Asociația La Maison Roumaine și-a reluat activitatea, întreruptă timp de un an și jumătate, în mai 2011. Ea s-a desfășurat în conformitate cu obiectivele asociației, care sunt atât de ordin academic & cultural cât și de ordin etic & moral. Promovarea valorilor europene în România cu precădere adevărul, sunt considerate de prim plan. Pe site-ul asociației, stă scris : « Seule la vérité vous rendra libres ».
Cum a fost spus deja activitatea se găsește regrupată în 2 mari categorii:

1) Conferințe. Rezumatele lor, CV conferențiarului și adesea înregistrarea vidéo a conferinței și a dezbaterilor se găsesc pe site-ul asociației: lamaisonroumaine.org rubrica Archives - Conférences.
2) Alte activități – organizare, co-organizare, simpla participare la :
a) activități și acțiuni (publicatii, congrese, simpozioane, colocvii) cu caracter științific și cultural (ex. congresele anuale CTHS - Comité des travaux historiques & scientifiques)
 b) activități și acțiuni (manifestații, proteste, reuniuni) cu caracter socio-politic și aniversar. Texte de prezentare a acestor activități, manifeste, fotografii, înregistrări video, etc. se găsesc pe site-ul : lamaisonroumaine.org rubricile Point Opinions & Archives Autres Activités.

Conferințe
Prima conferință a fost susținută în mai 2011, urmată în toamna 2011 de alte trei.
    •    12/05/2011 - La crise de l’euro – la fin de l’euro est-elle en vue ? - Florin AFTALION, prof. emerit la ESSEC- Grande Ecole de Commerce.
    •    13/10/2011 - L’exil roumain anticommuniste et la résistance par la culture. - Nicolae FLORESCU, profesor, journaliste, directorul periodicului « Jurnalul Literar »
    •    10/11/2011 - Cioran dans le paysage culturel français - Carmen Silvia PIȘTEA – doctorand, Université de Paris IV-Sorbonne
    •    8/12/2011 - La Bessarabie crucifiée : la lutte pour l’affirmation de l’identité roumaine – Valeriu Dulgheru, prof. la UTM (Universitatea Tehnică Moldova), Chişinau.
Începând cu primăvara anului 2012 și până în primăvara anului 2020 vor fi organizate în fiecare an 7–9 conferințe, multe din ele înregistrate vidéo.  Vice-președintele Sandu Hangan, a jucat un rol important în înregistrarea, punerea pe YouTube și prepararea conferințelor pentru difuzare.
S-a încercat pe cât posibil să se organizeze conferințele pe tematici. De exemplu în anul 2018 asociația noastră a acordat o atenție deosebită la două evenimente : sărbătoririi centenarului Marii Uniri și proclamării, de către Parlamentul și Consiliul UE, a anului 2018 „An european al patrimoniului cultural”. Astfel mai multe conferințe au avut ca subiect aceste tematici.
Conferințele sunt repertoriate pe site-ul asociației în doua grupe : de primăvară și de toamnă. Urmeaza lista lor, în conformitate cu site-ului asociației.
          Primăvara 2012
- 21 janvier 2012 - L’enseignement supérieur en Roumanie. Positionnement international - Prof. Șerban AGACHI, président du Conseil académique de l’Université Babes-Bolyai Cluj-Napoca
    •    18 fevrier 2012 - Valeur et patrimoine humain (exemples de la culture scientifique et technique roumaines) Prof. Radu MUNTEANU, président de l’Université Technique Cluj-Napoca
    •    17 mars 2012 - La Biologie en Roumanie pendant la période communiste - Dr Alexandru BOLOGA, Directeur de l’Institut de Recherches Marines de Constanta
    •    21 avril 2012 - Les Eglises chrétiennes en Europe Centrale et Orientale - Dr. Constantin TELEAGA ancien professeur à l'Institut de magistrature de Bucarest, président de l'association « l'Est francophone » Paris
    •    12 mai 2012 - Rosia Montana et le projet d’exploitation minière RMGC - Dr. Ioana Bogdan CATANICIU, archeologue – chercheur auprès de L’Académie Roumaine, & - Projets de développement alternatif pour Rosia Montana - Maria BERZA, expert et rapporteur du Conseil de l’Europe
    •    9 juin 2012 - Collaborations franco-roumaines dans le domaine de l’astronomie - Dr. Magda STAVINSCHI, astronome – chercheur à l’Académie Roumaine, ancien directeur de l’Observatoire Astronomique de Bucarest.
            Toamna 2012
    •    29 septembre 2012 - Léontin-Jean Constantinesco (1912-1981) : actions et réflexions au service de l'unité européenne - Vlad CONSTANTINESCO, juriste, prof. émérite de l’Universités de Strasbourg.
    •    3 novembre 2012 - Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la première ville romaine au nord du Danube - Ioan PISO, historien, prof. à l’Université Babes-Bolyai Cluj-Napoca.
    •    1 décembre 2012 - Stéphan Lupasco (1900-1988) – Du monde quantique au monde de l’art - Basarab NICOLESCO, physicien, membre d’honneur de l’Académie Roumaine
          Primăvara 2013
    •    09 février 2013 - Patrimoine, vie civique et vie politique à Bucarest - Nicusor DAN, mathématicien, chercheur à l’Institut des Mathématiques de l’Académie Roumaine, Bucarest
    •    16 mars 2013 - La littérature roumaine en France - Bernard CAMBOULIVES, historien, professeur à Belfort
    •    13 avril 2013 - La cinématographie roumaine après 1989 : continuité et rupture - Angelo MITCHIEVICI, philologue, maître de conférences à l’Université Ovidius, Constanta.  (annulée)
    •    25 mai 2013 - L’élite intellectuelle roumaine entre 1930 et 1950 - Lucian BOIA, historien, professeur à l’Université de Bucarest.
    •    29 juin 2013 - La science de l’information et sa place en Roumanie - Yves François LE COADIC, ingénieur, professeur honoraire au CNAM (Conservatoire National des Arts et Métiers) – Paris.
          Toamna 2013
    •    28 septembre 2013 - Les relations franco-roumaines aujourd’hui vues par l’Ambassadeur de France en Roumanie - Philippe GUSTIN, docteur en histoire, ancien élève de l’ENA, ambassadeur de France en Roumanie (la conférence a lieu au campus Eiffel de l'IFG (l'Institut Français de Gestion) 10, rue Sextius Michel, 75015 Paris)
    •    02 novembre 2013 - Une perspective diplomatique française sur la persécution de l’Eglise Catholique en Roumanie - George CIPAIANU, historien, professeur à la Faculté d’Histoire de l’Université Babes-Bolyai, Cluj – Napoca.
    •    30 novembre 2013 - Peinture roumaine et histoire : figuration d'une équivoque - Sorin ALEXANDRESCU, historien, théoricien littéraire, prof. émérite à l’Université d’Amsterdam – directeur du Centre d’Excellence pour l’Etude de l’Image (CESI) - l’Université de Bucarest.
          Primăvara 2014
    •    18 janvier 2014 - Les Roumains entre l’Occident latin et l’Orient byzantin - Prof. Ioan-Aurel POP, historien, président de l’Université Babes-Bolyai Cluj-Napoca, membre de l’Académie Roumaine.
    •    22 février 2014 - Le changement climatique, où en est le débat ? - Alain COUTELLE, géologue, prof. émérite des Universités, membre du CTHS (Comité des travaux historiques et scientifiques) & Nicolas TECULESCU, ingénieur conseille, ex-directeur R&D.
    •    15 mars 2014 - La Securitate et l’actuel Etat roumain. Débat sur le livre de Larry Watts. Mrs. Mihai BABEANU, ingénieur électronicien, écrivaine & Ion VARLAM, analyste politique, écrivain
    •    26 avril 2014 - Un Français dans l’Histoire de la Roumanie : Marcel Fontaine - Mme Micaela GHITESCU, écrivaine, présidente de la Fondation Culturelle Memoria – Bucarest.
          Toamna 2014

    •    4 octobre 2014 - La musique classique en Roumanie au XXI-ème siècle. M. Vlad AGACHI, chef d’orchestre, diplômé de l’Université Nationale de Musique -  Bucarest.
    •    18 octobre 2014 - Tricentenaire Brancovan: politique, culture, valeurs. M. Vlad BEDROS Maître de Conférences, Faculté d’Histoire et de la Théorie de l’Art, Université Nationale d’Art, Bucarest.
    •    22 novembre 2014 - Empreintes roumaines dans la littérature française - Prof. Jean Pierre LONGRE, Faculté de Lettres, Université Jean Moulin - Lyon.
    •    6 décembre 2014 - Croquis d’un portrait : Nicolae Florescu - Prof. Mircea MUTHU, Faculté de Lettres, Université Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
          Primăvara 2015
    •    17 janvier 2015 - Les églises moldaves à peinture extérieure. Mme Anca DUMITRESCU, historienne d'art, fonctionnaire UNESCO retraitée
    •    14 février 2015 - La sauvegarde et la valorisation en France du patrimoine non protégé par l’Etat - La Fondation du Patrimoine.  M. Guy SALLAVUARD, Directeur des relations institutionnelles de la Fondation du Patrimoine, France
    •    14 mars 2014 - Marthe Bibesco, diplomate culturel : une grande européenne. M. Radu ALBU COMANESCU, universitaire, Faculté d’Etudes Européennes, Université Babes-Bolyai - Cluj-Napoca
    •    25 avril 2015 - La télévision en Roumanie et en France : de la Nation à l’individu. M. Alexandru MATEI, essayiste, chercheur au Collège Nouvelle Europe & enseignant  à l’Université Lumina - Bucarest.
    •    15 mai 2015 - La réunification de la République de Moldavie et la Roumanie : aperçu historique et perspectives. Mme. Ana GUŢU, professeur des Universités, premier vice-recteur de l’Université Libre Internationale.

          Toamna 2015
    •    12 septembre 2015 - Voyages en Bessarabie, 1990 – 2003.   M. Ion CEPLEANU, historien, Directeur de l’association Mer Nature (éducation scientifique et développement durable) – Toulouse.
    •    17 octobre 2015 - La France et « l’Occident européen » d’après le journal inédit (1954 – 56) de Grégoire Gafenco.  M. Robert BELOT, historien, professeur à l’Université de Bourgogne-Franche-Comté.  
    •    14 novembre 2015 - Modèles humains exemplaires dans la littérature roumaine ancienne (16ème – 18ème siècles).  Mme Laura ZAVALEANU, Lecteur de Langue et Civilisation Roumaines, Université Sorbonne Nouvelle – Paris 3 ; Maître de conférences, Faculté de Lettres, Université Babes – Bolyai, Cluj - Napoca. (réportée)
    •    19 décembre 2015 - Pourquoi l'histoire du communisme est-elle si difficile à se faire entendre ? M. Thierry WOLTON, journaliste  (Libération, Le Point, Radio France internationale), essayiste et écrivain, enseignant en histoire à l'École supérieure de commerce de Paris — Europe.
          Primăvara 2016
    •    30 janvier 2016 - L’image de l’autre : officiers français sur l’armée et la société roumaine pendant la Première Guerre Mondiale. George CIPAIANU, historien, professeur émérite à la Faculté d’Histoire et Philosophie de l’Université Babes-Bolyai, Cluj – Napoca.
    •    20 février 2016 - Les Mémoires du Général Henri Mathias Berthelot.  Jean-Claude DUBOIS, docteur ès sciences, ancien professeur associé à l’ENS (Ecole Normale Supérieure) et à l’Université Paris VI, petit-cousin du Général H. M. Berthelot et fils de son légataire testamentaire.
    •    19 mars 2016 - Modèles humains exemplaires dans la littérature roumaine ancienne (16ème –18ème siècles).  Mme Laura ZAVALEANU, lecteur de Langue et Civilisation Roumaines, Université Sorbonne Nouvelle – Paris 3 ; Maître de conférences, Faculté de Lettres, Université Babes – Bolyai, Cluj – Napoca.
    •    16 avril 2016 - Les missions médicales françaises en Roumanie pendant et immédiatement après la Première Guerre Mondiale. Mme Dana BARAN, médecin, professeur à l’Université de Médecine et Pharmacie Gr. T. Popa, Iași.
    •    23 mai 2016 - La Reine Marie « l’homme fort » de la Roumanie pendant la Première Guerre Mondiale.  Jean-Nöel GRANDHOMME, historien, professeur à l’Université de Lorraine, Nancy.  
          Toamna 2016
    •    08 octobre 2016 - Les frères Alexandru et Ion Lapedatu, artisans de la Roumanie moderne. 140 ans depuis leur naissance. Dr. Andreas WILD, ingénieur électronicien,ancien directeur exécutif de l’agence européenne ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership), membre de la famille Lapedatu.
    •    05 novembre 2016 - Le géo-système Danube - Delta du Danube - Mer Noire, facteur d'importance géopolitique et environnemental majeur de l'Europe : problèmes de gestion durable. Prof. Dr. Nicolae PANIN, géologue, membre de l’Académie Roumaine, directeur général de l'Institut National de Géologie et Géo-écologie Marine – GéoEcoMar.
    •    03 décembre 2016 - Deux roumains dans la culture française ; l’astronome Nicolae Coculescu et son fils l’homme de science et l’écrivain Pius Servien. Dr. Magda STAVINSCHI, astronome, chercheur à l’Institut Astronomique de l’Académie Roumaine.

          Primăvara 2017
    •    21 janvier 2017 - Sarmizegetusa Regia – les métamorphoses d’un lieu de mémoire. Gelu Aurel FLOREA, historien, professeur à la Faculté d’Histoire et Philosophie de l’Université Babes-Bolyai, Cluj – Napoca.
    •    25 février 2017 - L'histoire orale dans le contexte de la Roumanie contemporaine. Objectifs, moyens et réalisations à Brasov. Mircea IVANOIU dr.-ing., Département de Génie Mécanique de l’Université Transilvania Brasov, Directeur de l’association ASPERA ProEdu, Brasov.

    •    01 avril 2017 - Ion Ghica, un grand européen du XIXème siècle.  Mmes Georgeta FILITTI, docteur en histoire, ancien chercheur à l’Institut N. Iorga de l’Académie Roumaine & Irina BOULIN-GHICA, descendante de Ion Ghica, ancien conseiller culturel à l’Ambassade de France en Roumanie.
    •    22 avril 2017 - Brancusi : l’autoportrait photographique ou l’art de sculpter son image. Mme Doina LEMNY, docteur en histoire de l’art, attachée de conservation au Musée national d’art moderne, Centre Georges Pompidou, Paris.
    •    20 mai 2017 - Ovidius, de la réalité à la fiction. La personnalité du poète entre amour et désespoir, entre révolte et résignation. Mme Cristina TAMAS, philologue, professeur des Universités, doyenne de la Faculté de Lettres à l’Université Ovidius, Constanta.
          Toamna 2017
    •    30 septembre 2017 - Comment être la petite-fille de Georges Bratianu ? Mme Marie-Héléne FABRA, peintre, diplômée des Beaux-Arts de Paris et de l’École du Louvre donne des cours d’arts visuels et des conférences d’histoires de l’art, expose régulièrement dans des centres d’art et des galeries en France et à l’étranger, publie « La mémoire des feuilles mortes », l’Harmattan, 2016.
    •    04 novembre 2017 - Communisme, pourquoi tant d'oublis ?  Thiery WOLTON, journaliste (Libération, Le Point, RFI), essayiste et écrivain, enseignant en histoire à l'École supérieure de commerce de Paris — Europe, auteur de la trilogie « Une histoire mondiale du communisme » (Les Bourreaux, Les Victimes, Les Complices), Grasset, 2015 & 2017
          Primăvara 2018
    •    27 janvier 2018 - La découverte de la Dacie romaine – une aventure intellectuelle. Radu ARDEVAN, historien, professeur à la Faculté d’Histoire et Philosophie de l’Université Babes-Bolyai, Cluj – Napoca.
    •    3 mars 2018 - « La Cellule des mineurs » - un témoignage sur la barbarie communiste. Alexandru TEODORESCU, philologue, professeur retraité d’anglais et français dans des lycées en Roumanie et Allemagne, ancien détenu politique en Roumanie.
    •    28 mars 2018 - L'Union de la Moldavie/Bessarabie à la Roumanie dans une perspective historique. Jean-Noël GRANDHOMME, historien, professeur d’histoire contemporaine à l’Université de Lorraine à Nancy, membre du conseil scientifique du Mémorial de Verdun.
    •    14 avril 2018 - Emmanuel de Martonne (1873 – 1955) et la Roumanie. Jean-Paul AMAT, géographe, professeur émérite de l’Université Paris Sorbonne, docteur d’Etat ès lettres et Sciences humaines. Président de la Société des Amis du musée de l’Armée, Hôtel national des Invalides, Paris.
    •    14 mai 2018 - Sauvegarder le patrimoine : devoir de mémoire et économie territoriale. Guy SALLAVUARD, ingénieur chimiste, docteur ès sciences, Directeur des relations institutionnelles à la Fondation du patrimoine – France ; Président de l’association « Maisons paysannes de France ».
    •    9 juin 2018 - La restauration du patrimoine architectural roumain – état des lieux. Stefan MANCIULESCU, architecte en chef des Monuments historiques – France ; Enseignant à l’École de Chaillot, Paris.
          Toamna 2018
    •    29 septembre 2018 - Souvenirs de la Grande Guerre du général Henri Mathias Berthelot. Jean-Claude DUBOIS. Docteur ès sciences physiques, ancien professeur associé à l'Université Paris - Sorbonne. Petit-cousin et fils du légataire testamentaire du général H. M. Berthelot, il a pu faire publier récemment le manuscrit complet des souvenirs du Général sous le titre : Souvenirs de la Grande Guerre du général Henri Mathias Berthelot.
    •    26 octobre 2018 - vernissage de l’exposition « L'armée d'orient il y a 100 ans, les Balkans dans la Grande Guerre » organisée à la Mairie du 5ème arr. de Paris ; notre association a contribué à sa mise en place et intervienne lors du vernissage ; elle dure jusqu’au 17 novembre.
    •    8 novembre 2018 - Les deux missions françaises en Roumanie du Général Henri Mathias Berthelot, 1916-1919. Jean-Claude Dubois, membre de notre association, présente cette conférence dans le cadre du colloque organisé en liaison avec l’exposition mentionnée ci-dessus.
    •    17 novembre 2018 – Ci-dessous deux prises de parole qui précédent la fête organisée ce jour par notre association pour célébrer la Grande Union.
    •    1° Jean-Claude Dubois - Le général Berthelot et le Centenaire de la Grande Roumanie.
    •    2° Alexandre Herlea - Les relations franco-roumaines et la Grande Union
          Primăvara 2019.
    •    09 février 2019 - La fuite de Roumanie vers la liberté pendant la période communiste : "Frontieristii". Mihai BABEANU (ingénieur électronicien, secrétaire général de La Maison Roumaine qui a vécu dans des camps -CONSTANTINOIU (journaliste, qui a écrit sur les « frontieristi », membre SEEMO - South East Europe Media Organisation) & Mihai STAUCEANU (technicien mécanicien, un « frontierist » chevronné)
    •         -  09 mars 2019 - Les relations entre la Roumanie et la France pendant la Grande Guerre : le regard des diplomates français. Pascal EVEN (historien, spécialisé dans les archives diplomatiques, membre du CTHS, président de l’Académie de la Rochelle).
    •    -  06 avril 2019 - Petre Sergescu, historien des sciences, personnalité de l'Exil roumain. Alexandre HERLEA (ingénieur & historien, professeur émérite des universités - UTBM, président de La Maison Roumaine)   
    •    -   04 mai 2018 - Invitation à une promenade dans les villages roumains où sillonnent les sentiers de l’éternité. Tiberiu COSTACHESCU (historien & journaliste, Professeur à l’Université Lucian Blaga – Sibiu, membre de l’Académie de La Rochelle)
          Toamna 2019
    •    11 septembre 2019 - La première présidence semestrielle du Conseil de l’Union européenne exercée par la Roumanie : bilan et perspectives. Vlad CONSTANTINESCO. Professeur émérite de droit public et science politique de l’Université de Strasbourg.
    •    14 octobre 2019 - Panait Istrati dans l’engrenage de l’Histoire – d’après les archives de la « Siguranta ». Stelian TANASE. Journaliste & écrivain. Ancien professeur à la Faculté des Sciences Politiques de l’Université de Bucarest.
    •    16 novembre 2019 - L’appui culturel et scientifique de la France pour la création de la Grande Roumanie. Ana-Maria STAN. Docteur en Histoire, Chercheur principal au Musée de l’Université Babes-Bolyai de Cluj-Napoca.
          Primăvara 2020
    •    Au fost prezentate numai primele doua conferințe, următoarele au fost blocate din cauza crizei sanitare Covid 19.
    •    23 janvier 2020 - Résistance et reconstruction. Conseils pour nos descendants. Dan CULCER. Ecrivain & journaliste, rédacteur de la revue « Vatra »
    •    19 février 2020 - Vera Moore, la pianiste qui eut un enfant avec Constantin Brancusi. Christophe BAILLAT. Inspecteur du travail & écrivain, fondateur du « Café littéraire de Jouy-en-Josas ».
    •    12 mars 2020 - Les transformations dans les Pays de l’Est après la chute du   mur de Berlin - le cas de la Pologne. Christophe JUSSAC. Diplômé de Science Po - Paris, Président de la Communauté Franco-Polonaise à Paris, fondateur de Radio Solidarnosc.
    •    2 avril 2020 - Homo moldovanus soviétique une identité fabriquée par la terreur. Octavian ȚÎCU. Chercheur-coordonnateur à l’Institut d’Histoire de l’Académie des Sciences de Moldavie, député au Parlement de la République de Moldavie, Président du Parti de l’Unité Nationale.
    •    29 avril 2020 - Roumanie, pays de tous les conflits extractivistes et environnementaux. Jean-Marie ROUSSEAU. Géographe et économiste ; membre de la DG REGIO de la Commission européenne ; consultant international indépendant : coopération scientifique, stratégies régionales d’innovation et l’intelligence territoriale.
Înainte de a încheia acest articol, care nu este decât Partea I din cel intitulat:  Asociația « La Maison Roumaine" din Paris în anii 2011-2023, întredeschid ușa către principala tematică care va fi tratată în Partea II a articolului și anume: „Alte activități” ale asociatiei, printre care se află publicațiile cu caracter științific și cultural. Mă voi referi deci la publicarea de către prof. Jean-Claude Dubois (petit-cousin și fiu al legatarului testamentar al generalului Henri-Mathias Berthelot) a memoriilor generalului H. M. Berthelot, în integralitatea lor. Cum s-a vazut, în textul de mai sus, prof. J.C. Dubois, membru al asociației noastre, a fost foarte activ cu ocazia centenarului Marii Uniri, sustinând mai multe conferințe. De altfel publicarea memoriilor generalului H. M. Berthelot în anul centenar 2018 este simbolică, ca și mulțumirile adresate asociației La Maison Roumaine. În fotografii  coperțile, sumarul și pagina Remerciements ale monumentalei carți de 800 p. Souvenirs de la Grande Guerre – Général Henri-Mathias Berthelot.  






Surse: Arhive ale asociatiei La Maison Roumaine

Comptes-rendus des AG (Assemblées Générales) annuelles 2011 - 2019 de l’association  « La Maison Roumaine »
Comptes-rendus des réunions des CD (Conseils de Direction) et CA (Conseils d’Administration) des années 2011 - 2020


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1239

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>