SRI pune la dispoziția cercetătorilor 13 dosare cu documente desecretizate privind activitatea Direcției Securității Statului în perioada decembrie 1989. Cum interesul pentru istoria acestei perioade nu se poate realiza dacă nu sunt studiate aceste documente, alături de mărturiile de istorie orală și de alte surse adunate de timișoreanul Marius Mihoc. Sper că preluarea acestor linkuri nu deranjează pe nimeni din serviciile noastre speciale, dimpotrivă, sper să fac acțiune de folos obștesc, stârnind curiozitatea amorțită a unor eventuali cititori ai acestei pagini, care își vor da seama că una din sursele catastrofelor prin care a trecut România, dimpreună cu majoritatea cetățenilor ei, cu excepția profitorilor cunoscuți sau necunoscuți, se află sugerată, indicată aici.
Sursa centrală aici https://www.sri.ro/categorii/dosare-desecretizate/
Dan Culcer
Am o veste bună. Ion Iliescu și Petre Roman, doi dintre profitorii cunoscuți, au fost din nou inculpați penal pentru rolul lor în organizarea și desfășurarea Mineriadei din iunie 1990.
« Fostul președinte al României, Ion Iliescu, și fostul premier Petre Roman au sunt urmăriți penal în calitate de inculpați în dosarul refăcut de procurorii militari în dosarul Mineriadei din 1990. Ei sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.
Procurorii militari susțin, într-un comunicat că au dovezi potrivit cărora „Iliescu Ion, Roman Petre şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității”.
Procurorii militari afirmă că persoane din conducerea statului au constituit „un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, care a declanșat acțiunea represivă”.
„În tabloul infracțional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate”, susțin procurorii.
Astfel, în atacul care a început pe 13 iunie 1990 împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, susțin procurorii.
„Acțiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat și sistematic, în cadrul căruia au murit prin împușcare a 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic un număr total de 1311 persoane”, spun procurorii.»
Reproducem pe altă pagină a blogului Arhiva Românilor, Comunicatul original de presă al Procuraturii militare.
* https://arhiva-romanilor.blogspot.com/2025/02/comunicat-de-presa-punere-in-miscare.html
.
SRI Dosare desecretizate
Dosarul conţine treisprezece volume și a fost creat în urma corespondenței cu Comisia “Decembrie 1989” a Senatului României în 1991 și 1992. Documentele sunt distribuite în cadrul dosarului astfel:
- volumul 1 - corespondență cu Comisia şi copii după documente elaborate de unitățile centrale din decembrie 1989;
- volumul 2 - copii după documente elaborate de unități județene din decembrie 1989;
- volumul 3 - copii după documente elaborate de unitățile județene din decembrie 1989;
- volumul 4 - corespondență cu Procuratura României şi Comisia “Decembrie 1989”;
- volumul 5 - corespondență cu Comisia „Decembrie 1989” privind comunicările către Televiziunea Română în ziua de 22 decembrie 1989 şi în zilele următoare transmise de unitățile fostului DSS;
- volumul 6 - documente referitoare la casete video, audio şi material fotografic realizate de fostele unități DSS;
- volumul 7 - documente referitoare la datele pe care le deținea fosta unitate speciala "R" (comunicații şi interceptări radio);
- volumul 8 - documente întocmite de SRI referitoare la activitatea cadrelor fostului DSS, care în perioada 15-22 decembrie 1989 au efectuat misiuni;
- volumul 9 - situații numerice ale cadrelor din unitățile centrale şi teritoriale ale fostului DSS, situație privind cadrele militare din fostul DSS decedate sau rănite în timpul Revoluției, precum şi copii după documente întocmite în decembrie 1989;
- volumul 10 - copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
- volumul 11 - copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
- volumul 12 - copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
- volumul 13 - copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS.
Documentele pot fi consultate fără marcajele de anonimizare, la sediul Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul, șoseaua Odai 20-22, Sector 1, București. Este necesară o programare prealabilă și completarea formularului GDPR.
Program: Luni - vineri, 10:00 - 14:00
Persoane de contact: Maria Necula, Viorel Popescu
Număr de contact: 0377721260