Procesul comunismului - procesul colaboraţionismului localnicilor cu invadatorii. O republicare pe care o dedic tutor celor care propun mereu cetățenilor României să aleagă între ciumă și holeră. Adică, în cazul actual, între protectoratul Statelor Unite ale Americii și cel al Rusiei, drept soluție pentru supraviețuirea noastră..
Dan Culcer
Scris la Monday, May 01 @ 00:12:27 CEST de catre Dan Culcer
O Comisie condusa de politologul Vladimir Tismaneanu a fost constituită discreţionar, din încredinţarea preşedintelui României, după ce acesta părea că va aplica, în acest domeniu, fie tactica Vals Hesitation, fie tactica leninistă (Un pas înainte, doi paşi înapoi!)
Din comisie fac parte Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, IPS Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile si Alexandru Zub.
Cu exceptia lui Virgil Ierunca si a Monicăi Lovinescu, toti ceilalţi au fost prezenţi la Bucureşti la lansarea festivă a Comisei. Nu ştiu dacă vestitul cuplu parizian acceptase invitaţia politologului american de origine română. Ştiu că cei doi intelectuali diarişti sunt oameni în virstă cu o sănătate precară, izolaţi şi greu accesibili altcuiva decît prietenilor apropiaţi.
Deşi Paul Goma fusese desemnat public, alături de Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, deşi acceptase, nici el nu a fost prezent.
Goma a fost finalmente recuzat de Tismăneanu pentru motive cu totul personale, motive împachetate în hîrtia de cadou a formulei pe care o citez : ” Intrucit Comisia Prezidenţiala va opera în conformitate cu standardele academice şi ştiinţifice, modus operandi practicat de Dvs pe website, cel putin in ce mă priveşte, intra in totala contradicţie cu aceste standarde. In atari condiţii, din moment ce Dvs. îmi negaţi credibilitatea ştiiinţifică şi morală şi folosiţi la adresa mea un limbaj inacceptabil, lezîndu-mi demnitatea umană, mă văd silit să vă aduc la cunoştinţă prin prezenta scrisoare că îmi retrag invitaţia făcută cu deplină bunăcredinţă şi că întrerup relaţiile mele cu Dvs.” (Vezi poziţia mea în scrisoare către Sorin Ilieşiu, publicată mai jos.)
Revista Asymetria va propune o dezbatere în centrul chestiunii morale cu care naţiunea româna are a se confrunta : purificarea sa, dupa mai bine de o jumatatea de secol traită sub regimurile comuniste şi neo-comuniste, aşa zisa tranziţie, de sechelele colaboraţionismului, de efectele profunde ale fricii, laşităţii, oportunismelor, de tensiunile intrageneraţionale ale vânzării de frate, cele intergeneraţionale, ale vînzării de ţară.
Ne-am născut şi am trăit într-o ţară colonizată, în care războiul civil latent înainte de 1945 a fost aţîţat de ocupantul sovietic (rus) şi de agentii săi coloniali, importaţi sau recrutaţi pe loc. Pînă şi ”Epoca de aur”, a nazional-socialismului, poate fi definită pe drept ca auto-colonizare, epocă pe care naivii au considerat-o, păcăliţi de gesticulaţia patriotardă de la 1968 încoace, o asa-zisă perioada fastă, în care ţara s-ar fi debarasat de influenţa şi exploatarea străine.
Cei care, ca mine, au lucrat în presa culturală între 1971 şi 1987, cel puţin, ştiu cît de înşelător era naţionalismul, cît de nepasători erau activiştii de partid şi securitatea faţă de adevaratele valori ale culturii române. Patrioţi de mascaradă. Patriotismul inculturii. Mereu controlaţi, cei care voiau să depăşească graniţele impuse de sus, de firoscoşii de partid şi de stat, erau puşi la punct, supravegheaţi şi chiar pedepsiţi.
Voisem la începutul sa fac un studiu despre literatura română de peste hotare. A fost cauza deschiderii, pe numele meu, a Dosarului de urmărire informativă pe care l-am regăsit în 2005 în arhivele CNSAS. Aşa că patriotismul era tot atît de suspect după 1968, dacă nu era cu voie de la poliţie şi nu se eticheta ”socialist”. Românizarea aparatului de partid şi de stat a însemnat o altă cale de impunere a cumetriilor, clanurilor, valoarea individuala contînd mai rar sau deloc.
Pornim de la Raportul redactat de Sorin Ilieşiu, ca o sinteza a unor cercetări la care se face referinţă în text, şi de la scrisorile deschise pe care aceasta le-a adresat preşedintelui Traian Basescu, în 2005 şi 2006, pe cînd acesta dădea semne că se codeşte să pună în mişcare maşinăria care se va numi în istoria României PROCESUL COMUNISMULUI.
Deşi doresc ca un astfel de ”proces” să aibă loc, nu doar ca o preparare a terenului legal pentru acţiuni tardive dar reparatoare în justiţie ci ca o purgaţie violentă a organismului social, o doză reziduală de scepticism şi de luciditate mă face să cred ca şi în această situaţie vom fi obligaţi să medităm încă o vreme la întrebarea : Ce e mare, tricoloră, scoate fum şi nu dă picioare în fund? Anecdotă şi istoria ar putea răspunde : o maşină imensă, de fabricaţie socialistă, naţională, tricoloră, concepută ca să dea picioare în fund. Istoria asta are un sens poate divergent faţă de dorinţele noastre. Şi capacitatea noastră de a fabrica maşini care dau picioare în fund e poate redusă sau boicotată. Vom muri şi vom vedea.
Mă întreb, ne vom întreba împreună şi vom încerca să răspoundem, dacă e deci vorba oare despre condamnarea sistemului comunist real, ca sistem politic totalitar? De o discuţie recuperatoare a valorilor sociale şi morale în numele cărora a căutat să obţina legitimitate acest regim? Despre o sinteză istorică care va deveni manual şcolar oficial unic sau opţional? Sau despre un proces al colaboraţionismului localnicilor cu invadatorii, al coloniaiismului sovietic (rus) şi al profitorilor locali sau importaţi ai războiului civil, larvar sau acut, trăit şi suportat de naţiunea romană, de cetaţenii României, fără deosebire de naţionalitate?
Ne adresăm cititorilor revistei Asymetria, dar vom invita să participe oameni din toate categoriile socio-profesionale, pentru ca raspunsurile să aiba o valoare analitică dar şi de eşantion de opinie.
Unii au deja rezerve, întemeiate mai mult sau mai puţin logic, dată fiind complexitatea problemei, cu privire la prioritaţile Comisie:
”Ce va studia comisia, se întreaba un Anonim, într-un Forum? Teoria economica marxist-leninista? Profilul psihologic al activiştilor? Mecanismul de functionare al puterii bazat pe dominare prin intimidare? Abuzurile si crimele autoritatilor si ale liderilor comunişti?
Si apoi : La ce va folosi condamnarea oficială, ce va schimba ea în mentalitatea sau în politica românească?”
Dan Culcer