EVREII ȘI RĂZBOIUL DE LA 1877
Una dintre condițiile recunoașterii independentei ROMANIEI a fost acordarea drepturilor cetățenești evreilor din Romania. In Războiul de Independenta au participat ca voluntari și aproximativ 1000 de evrei9884). Neavând cetățenie romana , nu erau obligați sa participe la război
Cel mai renumit erou evreu a fost Mauriciu Brociner
,sergent si mai apoi sublocotenent și locotenent în Batalionul I din Regimentul C Infanterie Romana (n. 1854 - d. 18 iulie 1946), primul ofițer evreu din armata romana.
El a înfipt steagul ROMANIEI pe redutele de la PLEVNA și GRIVITA , preluând comanda trupelor romane după ce căpitanul și mai apoi maiorul post-mortem Valter Mărăcineanu a căzut ca un erou. În semn de recunoștință, Mauriciu Brociner a fost decorat cu ordinul « Steaua României » în grad de Cavaler, cu ordinul « Virtutea Militară » cl. I şi cu ordinul rusesc « Stanislav cu spade ». Tot atunci el a fost trecut ca ofițer activ în cadrul Regimentului 8 Infanterie, cu care a participat, mai târziu, la cucerirea fortificațiilor de laPlevna.La sfârșitul atacului, sublocotenentul Mauriciu Brociner a fost rănit. În seara zilei de 30 august, când primul ministru I. Brătianu l-a vizitat la spital, i-a spus: « D-le. sublocotenent, frumoasă inaugurare a epoleților Te felicit. Faci onoare neamului dumitale. »
A avansat în grad pana la gradul de colonel, devenind și consulul ROMANIEI la Frankfurt și regent regal al reginei ELISABETA (CARMEN SILVA) care i-a oferit în semn de prețuire ceasul cu monogramă care se află astăzi în posesia familiei din Italia.
Cu ocazia vizitei împăratului Franz Iosif în România, el a primit decorațiile austriece « Ordinul Franz-Iosif » şi « Ordinul Coroanei de Fier » care se găsesc de asemenea în colecția familiei de la Milano. Ele au fost lăsate de soția lui Mauriciu Brociner, care nu a avut descendenți nepotului ei, tatăl lui Mario BROCINER. Din păcate, odată cu dispariția membrilor familiei din generațiile anterioare, cea mai mare parte a informațiilor şi amintirilor personale despre Mauriciu Brociner s-au pierdut. Rămân însă decorațiile şi ceasul oferit de regina Elisabeta, salvate din România comunistă de tatăl lui Mario, cu ajutorul ambasadei italiene. Unde au dispărut principalele decorații romanești și rusești, câștigate pe frontul din Bulgaria? Mister! De ce s-au păstrat numai cele oferite de Imperiul Austro-Ungar? Alt mister!
MAURICIU BROCINER a îndeplinit si funcția administrator regal până în 1908.
Nu a putut fi avansat la gradul de general deoarece a refuzat să treacă la religia creștină. A murit în IULIE 1946 BUCUREȘTI în vârsta de 91 de ani și a fost înmormântat în CIMITIRUL FILANTROPIA.
Pe placa lui funerara era inscris
« Colonel veteran din 1877
MAURICIU BROCINER
Director al Mareşalatului şi Palatului Regal
Secretarul M.S. REGINA ELISABETA (Carmen Silva)
deced. 18 Iulie 1946 ».
MAURICIU BROCINER
Director al Mareşalatului şi Palatului Regal
Secretarul M.S. REGINA ELISABETA (Carmen Silva)
deced. 18 Iulie 1946 ».
Romania a acordat drepturi cetățenești numai la 884 evrei, veterani ai războiului din 1877. Numai în urma presiunilor puterilor europene că nu vor recunoaște unirea Transilvaniei cu România, în Constituția din 1923 se asigurau drepturi cetățenești evreilor din România.
profesor universitar Alex Lober [nu am găsit referințe pe Internet, sper că nu este un personaj inventat. Dan Culcer]
col.(r) Costel Gălățeanu
Evreii din România – breviar biobibliografic – Editura Hasefer, București, 2008.
Buletinul Centrului, Muzeului şi Arhivei Istorice a Evreilor din România 2 (1998): 136–143;
Israel Marcus (Marius Mircu), Ce s-a întâmplat cu evreii în România, vol. 1 (Bat Yam, Isr., 1996), pp. 25–36;
Alexandru Mirodan, “Brociner, Marco,” Dicționar neconvențional al scriitorilor evrei de limbă română,vol. 1, p. 239 (Tel Aviv, 1986);
Adrian Irvin Rozei, Milano, mai 2004, Reintalnirea cu eroul de la 1877. http://ro.altermedia.info/reportajinvestigatii/reintalnirea-cu-eroul-dela-77_1958.html