Declaraţia Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel“
Membrii Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel“ (INSHR-EW) au luat cunoştinţă cu surprindere şi îngrijorare de unele dintre comentariile publicate în mass-media (televiziune, presa scrisă, internet) în legătură cu recenta promulgare de către Preşedintele României a Legii nr. 217/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
Legea este în acord cu legislaţia majorităţii statelor europene privind interzicerea negării Holocaustului, combaterea extremismului – inclusiv a legionarismului –, a rasismului, xenofobiei şi antisemitismului, precum şi a organizaţiilor sau simbolurilor de tip fascist, care constituie astăzi o ameninţare reală pentru democraţie. Principalul obiectiv al legii este descurajarea manifestărilor negaţioniste şi a acelora care promovează ideologiile extremismului naţionalist, facilitând autorităţii publice posibilitatea de a interveni.
Multe dintre comentariile şi reacţiile stârnite de lege nu au făcut decât să confirme necesitatea şi oportunitatea ei. Astfel, cei care s-au considerat vizaţi, pe drept sau pe nedrept, de textul legii au răstălmacit-o, acuzând penalizarea actelor contrare drepturilor fundamentale ale omului drept îngrădire a libertăţii de exprimare. Au fost repuse în circulaţie teoriile conspiraţiei şi acuzat INSHR-EW că s-ar afla „în spatele“ textului legii. Unii intelectuali care joacă un rol important în orientarea opiniei publice s-au erijat în apărători ai trecutului lipsit de glorie al unora dintre personalităţile cel puţin controversate ale culturii române. Intervenţiile lor publice au cauţionat, cu voie sau fără de voie, atacurile antisemite, instigările la violenţă, inclusiv ameninţările cu moartea, din partea grupurilor şi mediilor extremiste vizate explicit de lege.
În aceste condiţii, membrii Consiliului ştiinţific doresc să-şi exprime solidaritatea cu INSHR-EW care a devenit ţinta unei campanii de admonestări agresive, pe care le resping şi condamnă fără echivoc. Vocaţia comunităţii intelectuale reprezentate de INSHR-EW este aceea de apărare a valorilor democratice fundamentale, de încurajare a studiilor, cercetărilor şi dezbaterilor, de pe poziţii riguros ştiinţifice, pentru stabilirea adevărului istoric, precum şi de largă difuzare a rezultatelor acestora, contribuind astfel la consolidarea democraţiei în România.
Viorel Achim, Lya Benajamin, Liviu Beriş, Virgil Ştefan Niţulescu, Dennis Deletant, Mihai Dinu Gheorghiu, Radu Ioanid, Andrei Pippidi, Liviu Rotman, Michael Shafir, William Totok, Raphael Vago, George Voicu, Paul Shapiro