România pitorească: MOCANITA DE PE VALEA VASERULUI din Munții Maramureșului
Locomotiva "Elvetia" produsa la Resita in 1954, cu o putere de 150 CP, in dreapta o alta garnitura, tractata de locomotiva "Mariuta", produsa in Germania in 1910.
Trenul forestier pe ecartament ingust de 760 mm de pe Valea Vaserului este in prezent cea mai lunga linie de acest gen din Romania, cu o lungime de 46,4 km. Pe primii 21,6 km, pana in gara Paltinu, este foolosita si ca tren turistic. Datorita uriasei afluente turistice, care poate sa ajunga la 1.500 (!) de calatori pe zi, pornesc zilnic din gara CFF (Caile Ferate Forestiere) Viseul de Sus pana la 4 garnituri de tren, fiecare garnitura avand 8-10 vagoane de pasageri (unele importate din Elvetia - cele produse in Romania au luat, cu mai multi ani in urma, calea fierului vechi). CFF de pe Valea Vaserului dispune de 5 locomotive functionale, cea mai veche este produsa in Germania imperiala in 1910, iar cea mai noua este produsa in Romania in 1987, an in care s-a sistat la Resita si Reghin productia locomotivelor cu abur forestiere. In afara de aceste 5 locomotive linia mai dispune de alte cateva, care sunt in conservare in depou.
Locomotiva "Mariuta", produsa in Germania in 1910.
Calea ferata ingusta de pe Valea Vaserului este relativ recenta, fiind creata in Romania Mare in 1932 exclusiv pentru transportul lemnului. La origine a stat calea ferata ingusta dintre Borsa (unde se termina calea ferata cu ecartament normal de 1460 m) si Iacobeni din Bucovina. Aceasta linie, o mare performanta tehnica, a fost inaugurata de austrieci in 1915. Datorita pantelor extrem de mari (trenurile inguste trebuia sa escaladeze Pasul Prislop, la 1416 m alt.) trenurile au fost putin adecvate transportului materialului lemnos, iar traficul de pasageri s-a dovedit nerentabil, asa ca statul roman a decis, la inceputul anilor 1930, demontarea acestei linii si transportarea sinelor si a materialului rulant pe un nou traseu, cel de pe Valea Vaserului. Mocanita de pe Vaser transporta ocazional, pana in prezent, si lemne, de la capatul liniei pana la Viseul de Sus, fiind, din acest punct de vedere, singura linie de acest gen din Europa inca in functiune.
Reamintim ca Valea Vaserului, cu o lungime de 60 km, impreuna cu Valea Ruscovei, sunt cele mai mari vai interioare ale Muntilor Maramuresului, in prezent Parc Natural.
Interesul absolut urias, inclusiv in strainatate, pentru o calatorie cu trenul ingust de pe Vaser, demonsteaza inca o data iresponsabilitatea criminala a guvernantilor Romaniei de dupa 1989, care au gestionat direct distrugerea tuturor cailor ferate inguste din tara si trimiterea sinelor si a materialului rulant direct la fier vechi! In decembrie 1989 mai existau in Romania inca 3.000 km de cale ferata ingusta functionala. Trebuie totusi sa precizam ca distrugerea pretioaselor linii inguste a inceput inca de pe vremea comunismului, comunistii au declarat ca "dusmani ai regimului" nu numai calul, ci si micile locomotive si liniile ferate aferente. In prezent in Romania s-a repus in functiune adevarata mocanita (de la care a derivat, pe nedrept, numele si pentru celelalte cai ferate inguste) dintre Abrud si Campeni, in ideea prelungirii liniei pana la Campia Turzii, adica pe toata Valea Ariesului din Apuseni, iar in judetul Covasna secuii au pus in exploatare turistica, pe o lungime de numai 5,1 km, trenul ingust de pe Basca Mare de la Comandau. Toate aceste realizari au fost posibile exclusiv unor fundatii din Vestul Europei, guvernele de la Bucuresti demonstrand in continuare un dezinteres total fata de acest potential turistic urias al Romaniei.
In prezent calea ferata ingusta de pe Vaser este clasată monument istoric, cu cod LMI MM-II-a-B-21017.