El Salvador: Viață sau aur? | Invitat: Bernardo Belloso // București Speaker Tour
România nu este singura țară din lume unde companiile miniere presează guvernul pentru a permite proiecte ilegale. El Salvador este, poate, cel mai cunoscut exemplu de arbitraj internațional îndreptat împotriva unui stat pentru că nu a acceptat distrugerea generată de minerit. Bernardo Belloso, președintele CRIPDES din El Salvador vine în România între 9-16 octombrie. Va vorbi, în premieră, publicului român despre lupta lor și mai ales despre mobilizarea exemplară pentru a pune stop poluării ireversibile a surselor de apă și lăcomiei corporațiilor.
Arbitrajul internațional împotriva El Salvador Oceana Gold cere prin arbitrajul internațional cu El Salvador o sumă echivalentă cu 5% din produsul intern brut. Compania se consideră prejudiciată deoarece nu a obținut autorizațiile necesare dezvoltării unei mine de aur, în ciuda faptului că autoritățile consideră că nu au fost îndeplinite cerințele de reglementare.
Inițial, compania Pacific Rim a deschis arbitrajul în 2009, după ce guvernul a impus un moratoriu privind aprobarea de noi proiecte miniere, pentru protejarea resurselor de apă. Oceana Gold a achiziționat Pacific Rim Mining în 2013, salvând firma de la faliment și a continuat, cu încăpațânare, cazul la Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile (ICSID Washington). În mod similar, Gabriel Resources a depus plângere împotriva României la curtea de arbitraj de la Washington pe 21 iulie anul acesta. Gabriel Resources ar putea cere compensații de până la patru miliarde de dolari, conform unei declarații din 2013 a lui Jonathan Henry, CEO al corporației. În ciuda faptului că Gabriel Resources nu a reușit să îndeplinească condițiile legale pentru avansarea proiectului, managementul acesteia amenință statul român cerând compensații integrale pentru incapacitatea sa de a dezvolta mina cu cianuri de la Roșia Montană.
Transmiterea acestui newsletter se realizează prin proiectul Solidaritate pentru Comunitate inițiat de Alburnus Maior și este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE accesați www.eeagrants.org Conținutul acestui newsletter nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2008-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițatorilor newsletter-ului.