Explicaţie
În cele 326 de oraşe ale României (am adăugat şi cele şase sectoare ale Bucureştiului), am identificat 81 de primari cu probleme penale. 25 au fost condamnaţi la pedepse privative de libertate. Aceste cifre sunt valabile la 1 iunie 2016.
Raţiunea acestui site
Am gândit penali.ro ca pe un catalog al aleşilor cu probleme penale, deocamdată doar al autorităţilor locale. Nu este o bucurie să întocmeşti o astfel de colecţie. Nu jubilăm că vedem aleşi în cătuşe sau după gratii. Credem însă că principala cauză a subdezvoltării locale, a blazării generale în principal din oraşele de provincie, a depopulării acestora, a părăsirii ţării şi, nu în cele din urmă, a multor tragedii individuale este corupţia. Corupţia înseamnă trotuare prăpădite, drumuri asfaltate de mântuială, mulţi asistaţi social, cartiere nesigure din cauza infracţionalităţii, un peisaj general prăfuit, dar şi multă poleială, adesea neverosimil de costisitoare. Corupţia este o întâlnire nefericită a hoţului cu prostul, în speţă a alesului penal cu alegătorul îngăduitor cu faptul că este sărăcit pentru binele personal al penalului.
De aceea am făcut pagina de faţă. De aceea vă rugăm să ne permiteţi să vă îndemnăm să aruncaţi un ochi pe acest site înainte să mergeţi la vot. Este deci o pagină de împrospătare a memoriei, o pagină făcută ca să-i putem sancţiona pe aceia care ne dispreţuiesc aducând persoane dubioase să gestioneze viaţa a mii, zeci şi sute de mii de oameni.
Dacă partidul din oraşul vostru v-a adus un penal în funcţie şi se face nonşalant că a uitat, dacă nu face un minim gest de penitenţă în piaţa publică – adică să le fie ruşine liderilor locali că au venit cu un penal în fruntea bucatelor şi să spună asta în gura mare – nu mai merită votat. Ba chiar este cazul să-i anunţaţi şi pe cei din jur că votând din nou acel partid îşi bagă în casă, cum spune o vorbă, dracul cu lăutari.
Cine sunt penalii
Am limitat prezentul demers la rezultatele alegerilor din iunie 2012 (nu i-am luat în calcul pe cei care au ajuns în funcţii ulterior votului de la acea dată, prin alegeri parţiale) şi am pus la socoteală doar preşedinţii de consilii judeţene, primarii de muncipii şi pe cei de oraşe. Există numeroşi alţi aleşi locali, adică primari din mediul rural, consilieri locali şi consilieri judeţeni, cu probleme penale. Ei nu au fost obiectul acestui studiu.
Şi nu înseamnă că toţi cei de aici sunt în culpă. Din punct de vedere legal, vinovaţi sunt doar cei pe care îi numesc astfel instanţele de judecată, prin hotărâri definitive. De asemenea, nu înseamnă că aici sunt toţi cei care au încălcat legea. Presa oferă numeroase informaţii despre edili sau preşedinţi de consilii judeţene care ar fi comis abuzuri, dar evident că nu i-am menţionat aici atâta vreme cât nu avem dovada unor acţiuni ale justiţiei împotriva acestora.
Selecţia celor cu probleme penale
Până nu se ajunge la trimiterea în judecată, problemele penale ale aleşilor nu devin întotdeauna publice. Aşa cum nu sunt publice nici deciziile de neîncepre a urmăririi penale (NUP). Deci omul este cercetat, dar deoarece nu există suficiente dovezi pentru trimiterea lui în judecată, primeşte acest NUP. Am verificat informaţiile care apar pe site, dar s-ar putea să fie şi scăpări, adică să avem în pagină persoane care au primit deja NUP din partea justiţiei. Dacă există astfel de situaţii, vă rugăm să ne atrageţi atenţia şi, după verificare, vom corija cât de repede.
Surse
Menţionăm
De mare ajutor ne-a fost presa locală, atât pentru informaţie cât şi pentru imaginile disponibile pe site-urile acestor publicaţii. Am încercat să indicăm sursa, acolo unde am identificat-o. Cei care recunosc fotografii cărora noi nu le-am scris sursa sunt rugaţi să ne spună.
Asociaţia Dexonline
doru@dexonline.ro