„O minimă bună-credință ar trebui să funcționeze pe deasupra opiniilor și agendelor diferite“
Interviu cu profesorul Mircea MARTIN, unul dintre semnatarii Apelului Academiei
- 17-02-2017
- Ovidiu ŞIMONCA
A făcut multă vîlvă Apelul semnat de 84 de academicieni și intitulat „Așa să ne judece viitorul!“. În contextul în care mai multe universități, prin forurile de conducere (Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, SNSPA) s-au arătat de partea protestatarilor și împotriva măsurilor luate fără consultare democratică și parlamentară, în măsura în care mai mulți semnatari și-au retras semnăturile (Mircea Dumitru, Wilhelm Dancă, Mariana Nicolesco), Apelul a părut cumva că dorește să evite comentarea evenimentelor din ultimele săptămîni. Profesorul Mircea Martin, cunoscut ca o personalitate rațională și echilibrată, a semnat acest Apel.
Domnule profesor Mircea Martin, vă întreb direct: de ce, după ce ați publicat chiar în Observator cultural eseul intitulat „Pentru o reconstrucție identitară“, ați semnat recentul Apel academic care nu prea seamănă cu textul dumneavoastră?
L-am semnat pentru că sintetizeză o stare de fapt care este cît se poate de gravă. Dincolo, mai bine zis dincoace, de amenințările de ordin geo-politic, au avut loc în interior fapte de o gravitate extremă, care afectează integritatea și securitatea acestei țări: vînzarea iresponsabilă a terenurilor agricole și a pădurilor, defrișări ilegale masive (care continuă!), vînzarea resurselor naturale, retrocedări ilegale nenumărate, toate acestea sub privirile – interesate să fie îngăduitoare – ale autorităților de toate felurile.
S-a pus întrebarea: de ce n-a reacționat Academia pînă acum? Academia a reacționat – și nu numai în cazul Roșia Montana. Dar nu Academia trebuia să reacționeze în primul rînd, ci Parlamentul României, președinții României și guvernele României: nu numai că n-au reacționat, dar au încurajat prin legi permisive și dispoziții speciale această enormă spoliere. Spre a nu mai vorbi despre corupția endemică a agenților și a funcționarilor publici – de la pădurari și polițiști pînă la judecători, consilieri și miniștri.
Reiau întrebarea, domnule profesor: de ce ați semnat acest Apel al academicienilor? Există ceva, în textul Apelului, care să vă fi făcut să vă disociați?
Domnule Șimonca, dacă aș fi scris eu acest Apel, l-aș fi formulat în alt fel, aș fi pus alte accente, aș fi scos anumite pasaje din text și aș fi adăugat altele. Ce cred eu personal în problema identității naționale am spus în articolul pe care l-ați publicat în Observator cultural. Dar cînd ești pus în fața unui apel, nu te-apuci să schimbi sensuri și să faci îndreptări retorice și stilistice, pentru că, dacă fiecare semnatar le-ar face, acesta nu s-ar mai coagula în veci. Am această experiență, am semnat în anii ’90 foarte multe apeluri și proteste. Am decis, de vreo 10-15 ani, să nu mai semnez astfel de texte… Pe acesta l-am semnat pentru că am fost realmente impresionat de faptul că el a fost conceput și semnat cu precădere de savanți, de matematicieni, fizicieni, biologi, medici, de oameni întru totul respectabili, puțin cunoscuți în România (de vreme ce nu apar la televizor!), dar cu o reputație bine stabilită în cercurile de specialiști din Occident; îi credeam detașați, preocupați exclusiv de cercetările și lucrările proprii, și, iată, au luat această inițiativă…
De ce, domnule profesor, ați semnat acest Apel care nu discută nimic despre protestele din țară, care pare scris departe de frămîntările zilei?
Da, aici e o problemă. Din cîte mi s-a spus, Apelul a fost conceput mai demult, dar, între timp, s-a declanșat un conflict social ce devenea tot mai acut. Am comunicat oral și în scris inițiatorilor Apelului că nu sînt de acord cu publicarea lui în acest moment tensionat, fără ca respectivul text să se refere și la ceea ce se întîmplă în stradă. Am atras atenția asupra riscului de a fi considerați niște autiști sociali dacă ignorăm acest fenomen. N-am fost ascultat, din păcate.
Am crezut și cred în continuare că un semn de simpatie ar fi trebuit trimis acelor tineri cu simț civic și bună-credință din Piața Victoriei și din alte piețe, cu atît mai mult cu cît Apelul subliniază faptul că ei înșiși sînt dezmoșteniți prin iresponsabilitatea (de regulă meschin-interesată) a unor factori politici de la toate nivelurile Statului. Corupția, marea corupție este aici, mai ales aici, și, în ce mă privește, mă aștept ca protestul să se extindă asupra acestei corupții de stat în care sînt implicate toate partidele politice și, din nenorocire, multe instituții de maximă importanță. Nu pentru a scoate PSD-ul din țintă, ci pentru a ținti răul în integralitatea lui și a provoca o reformă reală a întregii clase politice, ca o premisă indispensabilă pentru consolidarea statului de drept. Mi s-ar părea extrem de util pentru însuși viitorul acestor tineri ca ei să utilizeze această extraordinară solidaritate spre a cere depolitizarea reală a instituțiilor Statului și promovarea în funcții pe criterii de competență profesională – nu de servilism sau/și clientelism.
Apelul academicienilor nu a fost conceput ca o reacție la ce se întîmplă în aceste zile. El este o reacție la ceea ce s-a întîmplat și continuă să se întîmple în România de ani de zile, de decenii… Eroarea de a-l fi publicat acum, fără o actualizare necesară, favorizează numeroase interpretări distorsionante, unele de-a dreptul aberante.
Consider, totuși, că o minimă bună-credință ar trebui să funcționeze pe deasupra opiniilor și agendelor diferite. Este în regulă să acceptăm înstrăinarea pămîntului arabil al țării fără nici o condiție protectoare – cum nu se întîmplă nicăieri în Europa? Li se pare normal adepților locali ai globalismului faptul că voluntarii Green Peace sînt mai preocupați de soarta pădurilor din România decît autoritățile românești? Înțeleg că pe unii nu-i deranjează și nu-i îngrijorează marele jaf transpartinic al acestei țări; în schimb, îi deranjează și chiar îi îngrijorează modul în care el e descris în apel, utilizarea unor cuvinte precum „suveranitate“, „unitate națională“, cuvinte care, de vreme ce au mai fost folosite (de știm noi cine), ar trebui scoase din dicționarele limbii române.
Ce se mai poate spune despre caricaturizarea acestui Apel și așezarea lui sub semnul lui Caragiale, mai exact, al unor personaje caragialiene? Vasăzică inițiatorii și semnatarii acestui Apel ar fi niște Cațavenci invocînd, nu-i așa, „țărișoara“, în căutare de voturi și de avantaje! Ne dăm, oare, seama – fie și post-festum – de enormitatea și inanitatea acestei analogii sau ne satisface deplin tristul ei umor?
A consemnat Ovidiu ȘIMONCA
Din cand in cand, zguduiti de tectonica profunda, ganditorii neamului se trezesc si cuvanta. Mircea Martin, impreuna cu pleiada de savantii romani ce se bucura de recunoastere mondiala, constata ca nu e in regula ce se intampla cu tara. Apreciaza ca o minima bunacredinta in lucrul cu tara ar putea atenua asperitatile.
Poate ca o minima bunacredinta a exercitiului administrativ ar fi fost de natura sa corecteze, delicat, minimele derive ale consecintelor nefaste vizibile, cu siguranta, de catre oamenii Academiei, creditati cu capacitate profesionala si rigoare etica, inca din faza incipienta. Mai mult, o minima bunacredinta nu ar fi asteptat zeci de ani pana cand dezastrul sa fie vizibil de pe luna, deplorat si in Piata Victoriei si la Cotroceni, si consumat, cu vadita satisfactie, aici si aiurea.
Poate ca suntem in faza in care „o minima bunacredinta” e doar asa, un mentosan care face respiratia mai proaspata, lasand in buna pace parazitii care dreneaza resurse vitale. Cand minima bunacredinta isi face tot felul de calcule de oportunitate in raport cu misiunea asumata, iesirea in decor se lasa, vedem zi de zi, cu daramarea statuilor.
Oamenii, altii decat academicienii, mai mult sau mai putin informati, isi pun intrebari, protesteaza, cauta solutii sui generis, chestionand parlamentul, guvernul, justitia: cum se face ca, desi prezumata, minima bunacredinta a produs in Romania consecinte atat de dramatice?
klopstock februarie 19, 2017 la 4:37 pm
In legatura cu grava culpa guvernamentala de neconsultare in adoptarea acelei blestemate ordonante,acum abrogata s-ar fi cuvenit,poate,prezentata,in antiteza,modalitatea opusa,utilizata de guvernarea tehnocrata,plina de grija in acest gen de activitate executiva,cum a lucrat ea,in deplin consens cu spiritul public,cum masurile exemplare luate pe perioada de rodnica amintire cat a condus destinele tarii au condus la binefacatoarele rezultate,exprimate, intre altele in, achizitii de materiale militare de zeci de miliarde de dolari,in ultimile zile de activitate,de care – chestie de comunicare oarecum neglijenta – aflaram de curand.Camus spunea ca jurnalistul e istoricul prezentului,ceeace presupune dreapta balanta,spirit de obiectivitate,parasirea indarjirii maniheiste dominata de parti-pris.Pentru ca altfel nu vom depasi niciodata dialogul de surzi,surtuc de circumstanta care nu profita nimanui.Realitatea e ca,prin natura ei,activitatea de guvernare,spre deosebire de cea parlamentara nu are cum sa fie,permanent racordata la o stricta apropiere de cerinte,poate justificate,ale unor curente sociale opuse.De aceea exista programe de guvernare,supuse aprecierii publice in alegeri democratice,iar sanctiunea nerespectarii lor e caderea de la putere.Unde am ajunge,daca orice nemultumiri,exprimate,desigur democratic, ar conduce la schimbarea guvernelor.Take Ionescu,cu multi ani in urma zicea ca strada nu e tara,iar statul nostru democratic antebelic ilustreaza pe deplin respectul acestor reguli.Dar ,din pacate,unii,astazi,cand le vorbesti de astfel de oameni eminenti care au faurit aceasta tara spun ca esti nationalist.
Mihnea Moroianu februarie 19, 2017 la 4:32 pm
@lucid
Profesorul Mircea Martin n-a declarat nicăieri că ar crede in „retorica ceaușist-naționalistă” a lozincilor „nu ne vindem țara” si „străinul – dușmanul bravului, harnicului și cinstitului românaș”. A pus în schimb, cu ceva vreme în urmă, un diagnostic de o extraordinară luciditate și finețe al psihologiei amatorilor de „autoderiziune zgomotoasă” – într-un text în care, vorbind despre „asumarea critică a tradiției autohtone și a apartenenței pur și simplu”, numea aceste demersuri care ar trebui să fie de la sine înțelese pentru orice om educat:
„Condiții elementare, dar, din păcate, neîndeplinite decît parțial, dacă ne gîndim la autoderiziunea zgomotoasă în care ne complacem și care vizează întotdeauna colectivitatea, pe ceilalți, nu propria persoană. Dimpotrivă, ironia și sarcasmul au rolul de a ne sustrage – iluzoriu, desigur – tarelor împotriva cărora vituperăm; din această cauză, ironia noastră e gratuită, adică resemnată, sarcasmul nostru e lipsit de tragism. Reacția străinilor care ne ascultă e o stupoare ce sfîrșește, de obicei, în indiferenţă.”
A pune semnul egalității între cele trei noțiuni complet diferite între ele (patriotism, naționalism, ceaușism) a fost marea eroare a modalității despărțirii noastre de cel de al treilea, o eroare care ne-a costat deja, și promite să ne mai coste încă multă vreme de acum înainte: din lipsă de educație pe de o parte, din lipsă de umor și de simț autocritic pe de alta… (NB: Nici simțul autocritic nu e totuna cu odioasa „autocritică” de demult, deci… nu e nevoie de noi explicații „generaționale”…)
lucid februarie 18, 2017 la 4:51 pm
Cam tarzie recunoasterea momentului inoportun al apelului. Mircea Martin ar fi trebuit sa fie atent la „biografia” initiatorilor: daca matematicianul Gheorghe Paun este in fara oricarei banuieli – omul crede sincer in ce se scrie in apel, generalul Voicu a fost implicat in actiuni dubioase (cu firma nevestei, etc) dezvaluite de presa, iar istoricul fara opera (articolase in publicatii romanesti de minima raspandire, carti de propaganda mai mult sau mai putin camuflata) Ioan Aurel Pop e demult suspicionat ca agent de influenta al serviciilor de informatii externe – ramura ceausist-nationalista, faptul ca a fost cativa ani buni „hotelier’ la casa lui Iorga de la Venetia nefacand decat sa confirme. In rest, faptul ca Micea Martin inca crede in retorica ceausist-nationalista „nu ne vindem tzara” si „strainul – dusmanul bravului, harnicului si cinstitului romanas” ar putea fi explicat si generational.
stefan sohaciu februarie 18, 2017 la 10:22 am
E foarte grav ca dupa aproape 30 de ani, oameni de cultura, academicienii, oameni de stiinta observa si sunt ingrijorati ca se vand terenurile, padurile, resursele naturale ca si cum s-ar fi facut toate acestea cu cateva saptamani in urma.
Ce bine ar fi daca s-ar cerceta si s-ar decoperi (desi cred ca se stie ) si s-ar face vinovati toti cei catre au facut astfel de instrainari. Acum nu ar mai aparea pe la tv sa ne spuna ca ,, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase.”
Se afirma ca am intrat in NATO si in Uniunea Europeana. Convingerea mea este ca am fost ,, bagati.” Daca atunci s-ar fi
negogiat aceste ,, intrari” si s-ar fi amintit ca avem agricultura, industrie care trebuie modernzate si nu distruse am fi putut s discutam altceva acum. Mi se pare ca e putin cam tarziu, dar s-ar putea rediscuta conditiile.