Quantcast
Viewing latest article 20
Browse Latest Browse All 1309

Silvian Emanuel Man, Încercare de reinstalare a cenzurii anticariatelor prin Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

 Nota Dan Culcer. Se pare că Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, insistă. În calitatea mea de cetățean român, de autor al unei cărți intitulate Cenzură și ideologie în comunismul real, îi amintesc re-numitului Alexandru Florian că are înaintași celebri în acest domeniu. De pildă, pe tovarășul Cohn care, aflat sub oblăduirea lui Al. I. Ștefănescu, ipotetic scriitor dar, mai ales, soțul încornorat perpetuu al tovarășei Nina Cassian, poetesă cominternistă, a cutreierat anticariatele și bibliotecile României, în anii de după 1945, pentru a aplica legea colonială impusă de sovietici și de activiștii de partid evrei localnici, de purificare ideologică, contrasemnată de Mihai Hohenzollern. Documentele probatorii sunt extrase din arhival Direcției Presei și Tipăriturilor, adică a cenzurii comuniste, și publicate de cercetătoarea Lilian Corobca, într-unul din cele trei volume de documente despre cenzură.
http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=629

Pentru autorul acestui demers atât de floral sau florianesc, mesajul meu este limpede : De ce ți-e frică, nu scapi !

 Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, bolșevicul Alexandru Florian, vrea ca toate cărțile și publicațiile vechi, cu caracter istoric, care AR PUTEA avea legătură cu ceea ce se numește generic mișcarea tineretului român interbelic, să fie confiscate de către stat, în ciuda faptului că până și legea aberantă la care face referire face excepții pentru istorie, știință și artă. CENZURĂ ȘI ÎN ANTICARIATE, CASE DE LICITAȚII ȘI BIBLIOTECI. ARDEREA ISTORIEI!

Cunoscutul intelectual Silvian Emanuel Man, doctor în istorie și președinte de onoare al Ligii Studenților Iași, premiat de Mănăstirea Putnași apreciat de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și de Patriarhiul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, transmite într-o postare VIDEO alarmantă (integral mai jos):

”Domnul Alexandru Florian s-a supărat foarte tare că pe piața de antichități există cărți, reviste, care ar putea avea legătură cu mișcări social politice din perioada interbelică, inclusiv cu Mișcarea Legionară. Așa că a depus o plângere penală împotriva unei case de licitații și toți cei care am cumpărat de la casa de licitații respectivă, am fost luați "la bâză" pentru faptul că deținem bunurile respective. În cazul meu concret, este vorba despre trei publicații din perioada interbelică, care sunt destul de rare în momentul de față, în fondurile bibliotecilor central-universitare. Pentru că în momentul în care comuniștii au ajuns la putere în anii '40, ei au început să epureze fondurile de carte, fondurile de reviste; au început să elimine publicațiile care erau considerate ca fiind "ostile" regimului.

Ei bine, domnul Florin, în momentul de față vrea să ne limiteze de fapt libertatea de informare, pentru că noi, cercetătorii, cei care ne ocupăm cu istoria, de cele mai multe ori nu ne putem folosi de sursele existente în biblioteci sau în arhive. Apelăm, într-adevăr, la anticari, la colecționari, pentru a obține publicații, cărți în ediții mai rare, care nu sunt disponibile în fondurile de carte. Aceste reviste sunt un fel de corpuri delicte. Mi s-a pus în vedere faptul că nu am voie să le întrăinez sau să le distrug pe perioada cercetării penale...și cu atât mai mult, nu am voie nici să le public. Nu le-am luat cu intenția să le public, ci pur și simplu mă interesează subiectul. Este vorba despre niște publicații studențești, care din perspectiva poporului, ar putea să aibă legătură cu Mișcarea Legionară. Da, este adevărat, o bună parte din mișcarea studențească, în special în anii '30, a fost în strânsă legătură cu Mișcarea Legionară. Dar, să ajungem la esența lucrurilor și la modul în care se prevede chestiunea: 

Eu am fost practic audiat în calitate de martor, în momentul de față, pentru investigarea unei infracțiuni de vânzare de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prevăzute de Articolul 4, aliniat unu, din Ordonanța 31 din 2002. Este celebra ordonanță prin care se condamnă toate faptele de antisemitism ș.a.m.d 

Haideți să vedem puțin ce scrie în această ordonanță: 

"Simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe."

"Prin simboluri, se înțelege: drapele, embleme, insigne, uniforme, sloganuri, formule de salut precum și orice alte asemenea însemne."

 Explicați-mi și mie cum ar putea o publicație din anii '30 prin raportare la definiția efectivă a legii, să reprezinte un simbol fascist, extremist? Cum?

Domnul Alexandru Florian consideră că cercetarea trecutului istoric, care este legat de aceste momente sensibile din istoria noastră națională, ar fi apanajul exclusiv al unor instituții publice, că persoanele private și cercetătorii, dacă nu sunt afiliate unor astfel de instituții publice, iar cercetările nu fac parte dintr-un plan de cercetare, care este finanțat de către statul român, nu ar avea dreptul să facă aceste lucruri. Este efectiv monopol! Ba mai mult decât atât, s-a insinuat ideea că eu, la fel cu alte persoane care au cumpărat obiecte vechi din diferite rațiuni, nu avem voie să deținem așa ceva. Dacă la un moment dat vrem să facem propagandă fascistă și extremistă? Dacă luăm o publicație din anii '30 și ieșim cu ea pe stradă, arătând mesaje de ură rasială și religioasă? 

Nu cumva oamenii aceștia au nevoie de niște antipsihotice? 

Comentariile mele sunt exclusiv legate de plângerea domnului Alexandru Florian, pentru că el consideră că are drepturi prin institutul pe care îl conduce, să dețină un monopol asupra istoriei. Așa ceva nu se poate! Nu poate exista monopol asupra trecutului și asupra dezbaterilor legate de trecut. Cea mai extremistă idee, de fapt, care există în societatea românească este fix cenzura, fix această dorință a unor persoane de a controla discursul pe anumite teme. În mod normal, într-o societate liberală, este respectată libertatea de exprimare, este respectat dreptul oamenilor de a spune tot ceea ce vor, evident fiind responsabili după aceea de consecințe. 

Oare noi, istoricii care nu suntem afiliați cu domnul Florian, nu mai avem dreptul să ne dăm cu părerea, să emitem ipoteze? 

Domnul Florian consideră că aceste documente ar trebui confiscate de statul român, ca mai apoi să fie donate Institutului "Elie Wiesel"și să facă parte apoi din patrimoniul muzeului Holocaustului.” VIDEO:a

 Sursa https://www.activenews.ro/opinii/HOLOCAUSTUL-ISTORIEI-Silvian-Emanuel-Man-De-ce-am-dat-cu-subsemnatul-la-IGPR.-Nu-lasati-anii-50-sa-se-intoarca-Demisia-Alexandru-Florian-196047


Viewing latest article 20
Browse Latest Browse All 1309

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48