Quantcast
Channel: Arhiva Românilor
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1239

Problema tăierilor ilegale de arbori în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, ,,insignifiantă" comparativ cu alte zone ale ţării sau chiar a judeţului

$
0
0

Problema tăierilor ilegale de arbori în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, ,,insignifiantă" comparativ cu alte zone ale ţării sau chiar a judeţului

http://www.informatiahr.ro/oct813.html
Dacă până acum accentul s-a pus pe prevenire în cazul accesului în Parc cu mijloace motorizate, din primăvară se vor aplica amenzi, care pot ajunge până la 6.000 de lei
Comparativ cu alte zone ale ţării, tăierile ilegale de arbori din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCBH) sau accesul cu mijloace motorizate în aria protejată sunt probleme ţinute sub control. Cel puţin asta susţine directorul Administraţiei Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna.
Acesta a spus, în legătură cu ,,sportul naţional" practicat de unii, adică de a umbla în arii protejate cu ATV-uri, motociclete, maşini de teren etc., că în momentul de faţă angajaţii Parcului fac faţă cu greutate acestei probleme din lipsa autovehiculelor din dotare. Cu toate acestea, acest fel de destindere nu reprezintă o problemă majoră, faţă de cazul altor arii protejate din ţară. Hegyi Barna a afirmat că anul acesta s-a pus accentul pe prevenire, în timpul patrulelor efectuate împreună cu jandarmii montani. Până în primăvară, în jurul Parcului şi în localităţile învecinate vor fi amplasate aproximativ 50 de panouri informative cu privire la faptul că accesul cu mijloace monitorizate în arie este interzis. Deoarece, deşi 99% dintre cei prinşi în Parc cu astfel de autovehicule ştiau acest lucru, motivau că nu au văzut nici un panou şi nu ştiau că este interzis. Iar din primăvară, accentul va fi pus pe aplicarea de amenzi, care sunt destul de consistente - între 3.000 şi 6.000 de lei. De asemenea, a declarat directorul Parcului, şi cei care vor fi prinşi cu aceste mijloace mecanizate în pădurile din apropierea Parcului vor fi sancţionaţi, însă de jandarmi. Pentru că legea spune că în afara drumurilor forestiere este interzis accesul cu mijloace motorizate în păduri, excepţie fiind acordul dat de proprietarii suprafeţelor respective.
Colaborare foarte bună cu jandarmeria harghiteană, aproape inexistentă cu cea din judeţul Neamţ
Hegyi Barna a spus că nu au fost probleme ca oamenii să devină recalcitranţi în momentul în care au fost opriţi de angajaţii Parcului. ,,Avem deja o experienţă din 2004 (n.n. - când a fost înfiinţat Parcul), cum să discutăm cu oamenii, iar cu vorbă bună se pot rezolva multe". Şi un alt motiv îl reprezintă şi colaborarea foarte bună cu două posturi de jandarmi montani din judeţ, de la Harghita-Băi şi Lacu Roşu. În 99% din cazuri, patrulările prin Parc se fac împreună cu aceştia şi când e cazul ,,ei legitimează, noi aplicăm amenda, sau invers". 
Dacă există o colaborare ,,foarte bună" cu jandarmii harghiteni, directorul PNCBH a amintit şi de o ,,o chestie foarte dureroasă". Şi anume că nu s-a putut stabili o colaborare cu cei din Neamţ, ,,având în vedere că Parcul se împarte aproape egal pe teritoriul celor două judeţe". Acesta a spus că au fost câteva patrule comune cu jandarmii din Neamţ, ,,dar nu avem o colaborare periodică, permanentă cu ei". În ceea ce priveşte problemele ce apar în Parc pe partea judeţului vecin, se apelează la ajutorul posturilor de poliţie, în special în cazul tăierilor ilegale de arbori.
Tăierile ilegale în PNCBH: ,,99% din cazuri sunt în judeţul Neamţ, unde sunt proprietari persoane fizice care nu au contracte de pază cu un ocol silvic"
Tăierile ilegale de arbori din Parc, faţă de alte zone ale ţării sau chiar ale judeţului, reprezintă ,,o problemă insignifiantă", fiind afectate câteva zeci de hectare, din care ,,99% din cazuri sunt în judeţul Neamţ, unde sunt proprietari persoane fizice, care nu au contracte de pază cu un ocol silvic". ,,De ce spun asta? De exemplu, în Harghita, unde proprietar e statul (n.n. - prin Direcţia Silvică Harghita), având în vedere că suntem sub umbrela aceleiaşi entităţi, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, ne înţelegem bine şi nu sunt probleme. Nu avem probleme cu composesoratele, care fiind persoane juridice, cu suprafeţe mai mari, de voie, de nevoie respectă legea". Directorul PNCBH a precizat că problema o reprezintă suprafeţele în care sunt proprietari persoane fizice. Însă, ,,într-un fel şi până la o limită le dau şi lor dreptate, deoarece ar trebui să primească compensaţii de la stat". ,,Pentru că au proprietatea într-o arie protejată şi nu pot să o folosească aşa cum ar putea să o utilizeze dacă nu ar fi Parc şi nu primesc compensaţii. Astfel, într-un fel suntem între ciocan şi nicovală, deoarece noi nu putem trece cu vederea aceste tăieri, trebuie să respectăm legea. Dacă observăm că e o tăiere ilegală, imediat acţionăm şi mergem la faţa locului cu poliţia, jandarmeria, ITRSV. Sper că într-un fel să se rezolve şi această problemă: statul ori să cumpere pădurile, ori anual să li se dea acele compensaţii care li se cuvin", e de părere Hegyi Barna. 
,,Însă nici asta nu e o problemă majoră, faţă de alte zone, unde sunt zeci chiar sute de hectare tăiate ras în ariile protejate. Sau în zone de pe raza de influenţă a oraşelor mari, de exemplu Bucegi, unde vin de la Bucureşti foarte mulţi oameni cu enduro, cu maşini etc. Având în vedere că suprafaţa Parcului este relativ mică (n.n. - aproximativ 6.800 de hectare), putem să ţinem sub control aceste probleme", a conchis directorul PNCBH.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1239

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>