Quantcast
Channel: Arhiva Românilor
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1239

Liviu Vălenaș. Unicul lac glaciar din Carpatii de Curbura: Lacul Vulturilor din Siriu

$
0
0



Alaturi de vulcanii noroiosi de la Berca-Scortoasa, de platoul cu carst pe sare de la Meledic, Lacul Vulturilor din Masivul Siriu este unul din principale obiective turistice naturale ale judetului Buzau. Lacul Vulturilor este nu numai singurul lac glaciar din Carpatii de Curbura, dar si singurul lac glaciar din Carpati, intre Muntii Calimani si Masivul Fagaras, adica pe o distanta de 500 km de creasta!



Unicul lac glaciar din Carpatii de Curbura: Lacul Vulturilor din Siriu
Pentru adevaratii drumeti, cei care iubesc natura si care prefera sa bata muntii cu piciorul si nu cu mijloace mecanice, drumul cel mai usor, cu o durata medie de 4 ore, porneste din micul sat Sasu de pe valea Buzaului. De aici se urmeaza un drum carosabil in avalul Buzaului si dupa 1,5 km se traverseaza valea pe un pod suspendat (renovat complet in iunie 2015), accesibil si autoturismelor cu o greutate de pana la 2,5 tone. Pe malul drept geografic al Buzaului autoturismele se pot parca in fata unei pensiuni, deschisa turistilor tot din iunie 2015, la altitudinea de 590 m.
De la pensiune se urca usor, pe marcajul banda rosie, drumul forestier de pe Valea Neagra (o serpentina fiind evitata pe o scurtatura). Dupa 2,5 km de la confluenta Vaii Negre cu Buzaul, o sageata indica la dreapta, "spre lac", iar imediat, la altitudinea de 820 m, un izvor captat ne obliga la un mic repaus. In continuare poteca (atentie: drumul nu este accesibil ATV-urilor!) urca in panta destul de accentuata prin padurea mixta de foioase si molid, marcajul fiind des, drept urmare orientarea fiind fara probleme. La altitudinea de 1330 m se iese in poiana larga de la Dosu Muntelui, de unde avem o prima perspectiva asupra muntilor si vaii Buzaului.
Din poiana poteca se indreapta spre Vest printr-o veritabila alee orizontala in padure, la dreapta apar si doua izvoare sumar amenajate, iar dupa dupa ce se iese in gol alpin, avand la stanga varful Bocarnea (1657 m), se ajunge in Poarta Vanturilor (1490 m alt.), marcata printr-o cruce impozanta, ridicata de Jandarmeria judetului Buzau. Din acest punct, care isi merita cu prisosinta numele, se urmeaza la stanga un drum accesibil si masinilor 4 x 4 (care pot urca din Crasna), marcat sporadic cu triunghi rosu. Dupa coborarea unui prim prag glaciar se ajunge la caldarea ocupata de un mare tinov, Lacul Sec si dupa o alta treapta glaciara, mai mare, drumetului ii apare perspectiva unica a Lacului Vulturilor, situat la 1420 m altitudine sub Varful Malaia (1662 m), cel mai inalt din Masivul Siriu. La stanga lui se afla o pitoreasca cabana de vanatoare, unde se poate innopta, daca este deschisa, insa in curtea cabanei, vara, se afla o veritabila tabara de corturi.
Lacul Vulturilor are  suprafata de 1,1 ha, este lung de aprox. 200 m si adanc de peste 3 m. A fost populat in trecut cu pastravi, astazi se pare ca traiesc in el numai boisteni. Lacului i se mai spune si "Lacul fara Fund", dupa o legenda locala: un cioban si-a aruncat toporul in lac si l-a gasit tocmai in Dunare, o legenda de altfel comuna si altor lacuri glaciare, insa din Carpatii Meridionali!
De peste un secol se discuta contradictoriu asupra originii acestui enigmatic (la prima vedere) lac. Prima teorie, care paradoxal a fost si cea corecta, a atribuit Lacului Vulturilor o origine glaciara, opera unui ghetar embrionar. Ulterior aceasta teorie a fost aruncata, pe nedrept, la cosul de gunoi, lacului fiind atribuita fie o origine nivala (?!), fie format intre trepte de alunecare (Grigore Posea, Mihai Ielenicz, 1977). Scoala romaneasca de geografie postbelica, care poate fi considerata, fara a gresi, dogmatica, nu a putut accepta un lac glaciar situat in niste munti care nici macar nu ating 1700 m inaltime. S-a ignorat complet morfologia terenului si mai ales microclimatul special al zonei. Din punct de vedere geomorfologic orice glaciolog format in Occident poate constata indubitabil prezenta a trei trepte glaciare clasice, care limiteaza doua caldari tipice, cea a Lacului Sec fiind cea mai mare, acum cateva sute de ani mai adapostea un lac mult mai mare decat cel al Vulturilor, un lac intins pe aprox. 2,5 ha. Nefiind insa prea adanc a fost colmatat treptat cu vegetatie, un mic ochi de apa se pastreaza pana in ziua de astazi. In ceea ce priveste Lacul Vulturilor, el este adapostit intr-o tipica cuveta glaciara, limitata spre Sud de o mica morena, pe sub care curge emisarul lacului. Faptul ca intr-o zona cu o inaltime maxima de numai 1662 m s-a dezvoltat un ghetar este explicat clar prin vanturile permanente si puternice care bat incontinuu din Poarta Vanturilor pe o directie unica, din NE spre SV si care au coborat sever temperatura in culoarul dintre varfurile Bocarnea si Malaia, producandu-se aici o puternica inversiune termica. Inversiunea termica este direct raspanzatoare si pentru faptul ca limita padurii se afla la numai 1330 m altitudine, adica cu aproximativ 300 m mai jos decat in celelalte zone ale Carpatilor Romanesti. Nu avem nicio indoiala ca acest regim climatic a functionat si in Pleistocen, acum 30.000 ani, consecinta fiind un ghetar (nu embrionar) de tip mixt, pirinean-ghetar de vale, lung de aproape 1,5 km. El s-a topit de mult, insa ne-a lasat mostenire unul din cele mai splendide lacuri alpine de Carpati: Lacul Vulturilor!
Text si imagini: Liviu Valenas, 2015



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1239

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>