Quantcast
Channel: Arhiva Românilor
Viewing all 1310 articles
Browse latest View live

Dictatura Manolescu şi mafia literară văzute de poetul Liviu Ioan Stoiciu

$
0
0
A aparut in Cotidianul, pe 13 iunie 2013


Dictatura Manolescu şi mafia literară văzute de poetul Liviu Ioan Stoiciu
"US nu mai reprezintă scriitorii muritori de rând, ci pe cei care o conduc"
Acasă» Actualitate
■ Mafia literară şi manipularea literaturii române. Scriitori oficialişi scriitori neoficiali ■ Paul Goma interzis să apară în paginile revistelor editate de USR! ■ Consiliul USR e un votant docil al hotărârilor providenţiale ■ N. Manolescu nu mai ştie pe ce să-i cheltuiască [banii] după cum are chef (e vorba de zeci de miliarde de lei vechi) ■ Maşini de lux. Cei „care pleacă în străinătate pe gratis în China sau Vietnam, «în schimburi reciproce», sau în Occident” ■ Revistele care „cântă în strună noii conduceri operative a USR” ■ La toate aceste „minuni” se adaugă detunările de fonduri, proprietațile USR, „pierdute”, deși unii membri ai Comisiei de cenzori au atras atenția că acestea pot fi păstrate ■Literatura română la export sau „Se va alege praful de istoria literaturii române”… ■ Faptul că, în afară sunt promovaţi mai cu seamă cei din preajma puterii/mafiei literare nu înseamnă căliteratura română nu are totuşi valori competitive în plan internaţional. Atâta doar că aceste valori sunt făcute invizibile chiar de către mafia literară. În aceste condiţii, viitorul literaturii române este sumbru ■ Nimeni nu cred să aibă curajul să scrie ce seîntâmplă cu adevărat la USR: s-ar trezi peste noapte exclus din USR, cu pensia tăiată, muritor de foame, linșat de revistele lui Manolescu...

„Uniunea Scriitorilor nu mai reprezintă interesele scriitorilor muritori de rând, ci ale celor ce o stăpânesc”
Liviu Ioan STOICIU

O repede ochire asupra publicisticii noastre literare ne arată că majoritatea scriitorilor nu ia seama la problemele propriei bresle, că nu are opinii publice faţă de deciziile, programele şi acţiunile culturale ale „organului conducător”, de care nu beneficiază, de regulă, decât organul conducător şi apropriaţii săi…
Faţă de semnalata amorţire a spiritului, există, totuşi, câţiva căpitani ai condeiului care, din când în când, comentează întâmplările de la vârf şi pun probleme. Unul dintre aceştia este poetul, prozatorul şi publicistul Liviu Ioan Stoiciu, care amendează, aproape de fiecare dată, în presa literară şi pe blogul său indulgenţele acordate de puterea literară şi călcătura în străchini, care se vrea pas de dans.
În anul 2008, Liviu Ioan Stoiciu editează Cartea zădărniciei (Editura Pallas, Focşani), în a cărei primă parte, o amplă convorbire cu regretatul Al. Deşliu, poetul îşi exprimă opiniile pe care le are cu privire la viaţa literară românească de după Revoluţia din 1989, la activitatea şi deciziile conducerii Uniunii Scriitorilor din România, la critica literară şi generaţiile literare ale clipei postdecembriste.
LIS este unul dintre cei 11 membri ai Consiliului Director al USR, deci, unul dintre cei care iau mai toate hotărârile, iar mărturisirile din Cartea zădărniciei, care sunt făcute „ca în faţa preotului” (p. 105), dezvelesc câteva lucruri necunoscute atât publicului, cât şi celor aproximativ 2500 de membri ai Uniunii Scriitorilor.

I. Generaţia ’80, în socialism
Cu privire la generaţia 80 din care face parte, Liviu Ioan Stoiciu găseşte că aceasta a fost pusă la colţ de partidul unic şi de zeloasa Securitate în timpul dictaturii comuniste, „că optzeciştii erau marginalizaţi în plan social şi cenzuraţi la maximum, de câte ori publicau, oficialii neavând încredere în ei.” (p. 52). LIS decupează optzecismul din contextul literar al vremurilor totalitare, lăsând pentru moment impresia că numai acesta era în atenţia eficientelor organe ale Statului, în timp ce ceilalţi scriitori o huzureau. Nicidecum! În faţa Securităţii, toţi scriitorii şi toţi oamenii de cultură, optzecişti sau nu, optzecişti oficiali – de luni – sau neoficiali, erau o apă şi-un pământ! Nu făceau excepţie decât informatorii, scriitorii partinici, voluntarii secreţi, fidelii doctrinei socialist-comuniste, scriitorii-securişti, autorii de omagii ceauşiste etc., care beneficiau de anumite privilegii în raport cu ceilalţi scriitori. Astfel de personaje, racolate şi recompensate în secret de Secu, existau chiar şi printre revoltaţii optzecişti, iar LIS recunoaşte şi el în cele din urmă acest lucru: „Au fost şi între optzecişti colaboratori ai Securităţii şi propagandişti PCR, care... şi azi sunt pe cai mari, nu întâmplător, de tip Elena Ştefoi, ambasador în Canada.” (p. 52). Mai sunt şi alţi optzecişti ajunşi pe cai mari, în ţară, iar poetul vorbeşte despre ei în câteva rânduri.

II. „Mafia literară” şi abuzurile ei sau Instituţionalizarea şi birocratizarea optzecismului
De la recunoaşterea începutului descurajant şi fără nicio deschidere literară a generaţiei sale, LIS ajunge să afirme că după Revoluţia din decembrie 1989 „optzeciştii s-au trezit peste noapte” (…) „puşi în funcţii de conducere, «clasicizaţi» (vorba vine, incluşi în manuale şcolare), cu influenţă în lumea literară” (p. 52)... „În 2006 am şi atras public atenţia că, la 30 de ani de la apariţia lui, optzecismul s-a instituţionalizat şi birocratizat (…)” (p. 53). Aşadar, din marginalizaţi în plan literar-administrativ de către Statul totalitar, optzeciştii ajung în democratură să constituie organul puterii literar-administrative al breslei scriitoare. Un organism de putere, căruia LIS îi spune, pe rând, „clan”, „mafie literară”, „grupul care domină literatura română”, „gaşcă elitistă” şi, în mai multe rânduri, chiar „Dictatură a lui Nicolae Manolescu”. LIS afirmă că „grupul care domină literatura română” azi „e corupt, sfera lui de influenţă e abuzivă”. (p. 125): „N. Manolescu şi slujitorii săi interesaţi (…) au ocupat tot spaţiul literar public, de la reviste importante la edituri care contează, chiar şi paginile de cultură ale ziarelor: comanda vine automat.” (p. 129). Şi LIS ţine să puncteze puterea specială pe care ar avea-o persoana de la vârful puterii administrativ-literare: „Cine e alesul scriitorilor face politica lui personală şi a clanului, grupului din care a venit, nu o politică echidistantă a USR sau a scriitorilor în general – devine un profitor, se consideră nemuritor, coboară din maşini de lux (pe care le-a cumpărat din banii USR) şi împarte indulgenţe...” (p. 125). De-a lungul răspunsurilor pe care i le oferă în cartea sa lui Al. Deşliu, poetul discută câteva dintre acţiunile şi deciziile „grupului care domină literatura română”, pe care le denumeşte „abuzuri” şi pe care noi le vom reda sub forma citatului, pentru a interveni cât mai puţin în ideile poetului.

„Consiliul USR e un votant docil al hotărârilor providenţiale”
„Este revoltător că sub domnia autoritaristă a lui N. Manolescu, USR a devenit o structură lipsită de transparenţă (s-au făcut şi se fac pe şest cam toate, complice fiindu-i «cei 11 membri» ai Comitetul Director, acolo se iau hotărârile; e extraordinar ce se întâmplă, Consiliul USR e un votant docil al hotărârilor providenţiale care ajung la validare; atenţie, doar o parte din hotărâri ajung în faţa Consiliului).” (p. 126).
Maşini de lux. Cei „care pleacă în străinătate pe gratis în China sau Vietnam, «în schimburi reciproce», sau în Occident”
„Să mai reamintesc aici de cumpărarea celor trei maşini de lux de către N. Manolescu (fără aprobarea Consiliului USR) şi de listele celor care pleacă în străinătate pe gratis în China sau Vietnam, «în schimburi reciproce», sau în Occident? Las la o parte şi listele cu scriitorii care primesc 200 de euro pentru o lectură publică şi/sau a celor ce primesc 200 de euro fiindcă au aranjat o invitaţie la o plimbare literară oriunde în lume, «pasate» preşedinţilor de filiale, uşor de corupt, nefiind greu de înţeles cine intră pe aceste liste.” (p. 126). La toate aceste „minuni” se adaugă detunările de fonduri, proprietațile USR, „pierdute”, deși unii membri ai Comisiei de cenzori au atras atenția că acestea pot fi păstrate.
„Paul Goma, (…) interzis să apară în paginile revistelor editate de USR!”
„Şi mai supărător e că USR impune cenzura postcomunistă (a tabuurilor „democraţiei”, corectitudinea politică devenind sperietoarea tuturor; s-a ajuns atât de departe, încât un scriitor cunoscut în întreaga lume, cum e Paul Goma, trădat de scriitorii români, să fie interzis să apară în paginile revistelor editate de USR)! Este inimaginabil, Paul Goma n-a fost onorat nici până azi de USR, nu i s-a acordat un premiu pentru întreaga operă, n-a fost invitat în ţară (USR n-a insistat să fie repus în drepturi!). E straniu că nici după 18 ani de la Revoluţie conducerea USR n-are relaţii cordiale cu scriitorii muritori de rând, că nu se poate ajunge la nasul celor cu funcţii operative...” (p. 127).

„N. Manolescu nu mai ştie pe ce să-i cheltuiască – e vorba de zeci de miliarde de lei vechi”
„A fost un noroc aducerea lui Varujan Vosganian ca vicepreşedinte al USR – el a adunat atâţia bani, din 2005, cu timbrul legal literar (neachitat, până să vină el, decât simbolic), încât N. Manolescu nu mai ştie pe ce să-i cheltuiască după cum are chef (e vorba de zeci de miliarde de lei vechi). Eu nu uit că scriitori de primă mână, membri ai Partidului Alianţei Civice, cu ani în urmă, au protestat public împotriva dictaturii lui N. Manolescu, preşedinte al PAC (se dovedeşte că şi în fruntea USR domniei sale îi place să ordone).” (p. 127).
În anul 2013, URS abia dacă îşi mai poate finanţa revistele literare, îşi pierde în justiţie monumentalul sediu, Casa Monteoru, şi, din nefericire, abia o mai duce din punct de vedere financiar. „Miliardele de lei vechi”, despre care vorbea LIS, s-au epuizat…
III. Mafia literară şi manipularea literaturii române.
Scriitori oficiali şi scriitori neoficiali
„Personal, regret că trăiesc în această lume literară exclusivistă, manipulată imoral de o mână de oameni «nărăviţi la putere», profitori, cinici, oportunişti, conformişti.” (p. 81). Discursul lui LIS este, în cea mai mare parte a lui, despre discriminare şi manipulare. Despre manipularea lumii literare şi a literaturii române de către cei «nărăviţi la putere». LIS chiar apreciază că: „US ţine în loc literatura română prin modul exclusivist (de rea-credinţă) de a publica scriitorii la propria-i editură, Cartea Românească, şi în revistele ce apar sub egida sa.” (p. 114). Şi insistă: „Dacă eşti în gaşca elitistă (adeptă a corectitudinii politice şi a «taberei lui N. Manolescu»), eşti tradus de Institutul Cultural Român şi invitat să te prezinţi singur la filialele lui din lume, de pe lângă ambasade. Dacă ai tupeu, bani şi prieteni unde trebuie şi eşti agresiv, ajungi iar departe (…).” (p. 87)
Aşadar, unii scriitori sunt admişi de Editura Cartea Românească şi revistele Uniunii, iar alţii sunt respinşi. În acest fel, dar şi prin alte exemple, LIS ne spune că literatura română este împărţită de către USR în două: de o parte este grupul de putere, „clanul”, „gaşca elitistă (adeptă a corectitudinii politice şi a «taberei lui N. Manolescu»)”, care îşi creează beneficii de tot soiul, iar de cealaltă parte sunt scriitorii obişnuiţi, care nu au acces la editura USR, la revistele Uniunii, care nu pleacă în străinătate pe banii ICR sau ai Uniunii, care nu sunt nici traduşi, nici invitaţi la ambasade. De o parte, sunt scriitorii oficiali, favorizaţi în toate chipurile, iar de cealaltă parte sunt scriitorii neoficiali, ignoraţii. În timp ce scriitorul Mircea Cărtărescu îşi „scrie cărţile în străinătate, beneficiind de burse cu anii” (p. 56), ceilalţi scriitori stau cuminţi sub Carpaţii despăduriţi, adică democratizaţi, fără să beneficieze, vai, de nicio bursă…

Revistele care „cântă în strună noii conduceri operative a USR”
Revistele Uniunii au şi ele un rol manipulant, de vreme ce „cântă în strună noii conduceri operative a Uniunii Scriitorilor din România şi cultivă cultul personalităţii redactorilor-şefi. Sunt promovaţi cu obstinaţie (publicaţi, lăudaţi), în paginile revistelor USR numai cei ce sunt pe placul sferei dominante literare de influenţă. Nu întâmplător revista Viaţa Românească, singura deschisă tuturor scriitorilor români, fie şi incomozi (conta numai valoarea textelor, nu în ce tabără e situat scriitorul sau criticul), a fost decapitată la sfârşitul anului 2005.” (p. 81).
„Revista Noua Literatură condusă de o pupilă a sa” – a lui Manolescu – cheltuieşte anual miliardul
Sistemul literar de putere poate să editeze chiar şi reviste noi, destinate celor foarte apropiaţi de puterea literară. „N. Manolescu a hotărât cu de la sine putere să fie perpetuată cheltuiala numai pe banii USR cu o «revistă a tinerilor», Noua Literatură, condusă de o pupilă a sa, de peste 1 miliard de lei pe an. Şi tot fără validarea Consiliului USR a impus noua şefie «de casă, a purtătorului de cuvânt» la săptămânalul Luceafărul. N-au dat nici un concurs de ocupare a posturilor de şefi nici Luminiţa Marcu la Noua Literatură, nici Dan Cristea şi Horia Gârbea (amândoi au şi alte funcţii), la Luceafărul, e de ajuns să fii «omul lui Manolescu»”. (p. 126).

„Să te pui bine pe lângă Manolescu”
Literatura care reuşeşte să se impună este literatura oficială, deci, literatura scrisă de cei la putere şi de cei favorizaţi de putere. „Aşadar: Dacă vrei să fii scriitor important, trebuie «să te pui bine pe lângă Manolescu», nu să scoţi cărţi de valoare! Mai exact, N. Manolescu însuşi a devenit o structură literară (…).” (p. 129). „E de-a dreptul o nebunie că sunt eliminaţi din competiţia literară autorii (şi cărţile lor) care nu sunt pe gustul celor ce au acaparat literatura română azi. Şi care nu linguşesc liderii Grupului Dominant, ci-şi văd singuratici de drum.” (ib.). Din nou, discriminarea între scriitori este evidentă.
IV. La ICR „Sunt traduşi cei cu funcţii şi cei aflaţi în graţiile grupului care domină literatura română (din stirpea lui N. Manolescu)”
Traduşi de Institutul Cultural Român sunt scriitorii oficiali: „Institutul Cultural Român – ICR – are o structură de traduceri ale cărţilor originale, cu «juriu»: inevitabil, sunt traduşi cei cu funcţii şi cei aflaţi în graţiile grupului care domină literatura română (din stirpea lui N. Manolescu), nu alţii. Tot ICR [în formula Patapievici] are centre culturale (15, conform unui nou recensământ) la care sunt invitaţi scriitori români să-şi dea în stambă – ştiţi deja la ce scriitori corecţi mă refer.” (p. 129). Discriminarea este prezentă şi aici.

Canonizări în manuale, dictate de Manolescu
N. Manolescu conduce o structură „care pune la punct programa şcolară”, aşa încât tot el dictează şi numele „scriitorilor publicaţi în manuale”, ajutat îndeaproape de Liviu Papadima, una dintre „pupilele sale”. Această structură este „legată tot de mafia literară, care face şi desface” (p. 129).

„Sunt premiaţi numai prietenii «şefilor», fără ruşine, pe faţă”
Între altele, LIS ne dezvăluie cum se dau premiile literare ale USR. „În primul rând, că toţi scriitorii care au funcţii sunt premiaţi! Iau atâtea premii cât sunt în funcţii, că te întrebi unde erau aceşti scriitori până acum – nu e de ajuns că sunt lăudaţi tendenţios de «critică», înălţaţi în grad. De aici atâta «diversitate» de premii, să nu mai ştii ce să crezi. Dintr-odată, dacă are funcţie, devine scriitor important, deşi nu e.” (p. 129). „Bineînţeles, modelul abuziv de la preşedintele USR e preluat de preşedinţii filialelor USR (şi sunt deja 15, în frunte cu aceea din Bucureşti, care are în subordine alţi preşedinţi de secţii / genuri literare): ei impun, să dau doar acest exemplu, jurii care premiază previzibil, ce li se cere, nu ce are valoare. Şi de redactorii-şefi ai revistelor ce apar sub egida USR (majoritatea editate cu bani publici de la consiliile judeţene şi primării, dar şi din banii USR), care dictează în redacţii, promovându-şi politica personală şi exclusivismele.” (p. 125).
„Despre acordarea premiilor anuale ale USR, mereu contestate, să lăsăm să treacă patru ani, cât e numit juriul de critici actual, să facem o socoteală (în privinţa premiilor acordate anual de filialele USR, rar credibile, ele se împart după ochi frumoşi; la ASB e sunt premiaţi numai prietenii «şefilor», fără ruşine, pe faţă). La cererea mea expresă, s-au publicat pe Internet, pe site-ul USR listele celor ce profită de banii acordaţi de USR, dar nu sunt actualizate şi sunt întocmite în aşa fel să nu poţi trage nici o concluzie…” (p. 126).
„Premiile sunt o asigurare de viitor, pe termen scurt (nu pe viaţă, ci pe «următoarea etapă») (...). Ioana Pârvulescu a avut o carte dedicată premiilor USR – dacă e să citeşti listele premiaţilor şi a cărţilor premiate, te iei cu mâinile de cap: prea puţine au avut acoperire de valoare în timp, din păcate. Premiile aparţin unei determinări, unei epoci, unor aranjamente (eu dau vot omului tău, tu dai vot omului meu). De aceea, eu nu cred în infailibilitatea premiilor, din contră, le tot relativizez (încerc să văd ce e în spatele lor). Inclusiv premiile primite de mine le pun sub semnul întrebării, puteau foarte bine să fie acordate altor scriitori, altor cărţi.” (p. 106).

„Critica mediocră” promovează „literatura mediocră”
Cum este, după Revoluţie, critica literară? „În literatura română mă îngrijorează dispariţia spiritului critic” (p. 152), spune LIS. „Mă otrăvesc de câte ori deschid revistele literare, (de la Cultura,Dilema Veche, Observator cultural, Revista 22, Bucureştiul cultural, Suplimentul cultural, Polirom, Caţavencu…), descoperind că se reciclează aceleaşi puţine nume din literatura română şi că taie şi spânzură aceiaşi scriitori şi critici cu ochelari de cal, exclusivişti, «liberali» nevoie mare (…).” (p. 81). De fapt, „După Revoluţie, purtători de valoare sunt doar cei ce au putere (şi bani), deşi nu sunt decât nişte mediocrităţi cu ştaif .” (p. 147). Şi LIS continuă: „Pe zi ce trece, critica literară se deprofesionalizează alarmant. Şi dacă ai o critică mediocră, pe piedestal e ridicată literatura mediocră.” (p. 115). Dacă ai o critică confiscată de putere este promovată literatura puterii, literatura oficială, şi este ignorată literatura neoficială. Şi dacă ai o critică generaţionistă, este canonizată literatura generaţionistă, pentru că „până şi noii critici literari îşi promovează doar colegii de generaţie, poeţi sau prozatori.” (p. 86).
V. Lista lui Stoiciu sau Scriitorii optzecişti îmbogăţiţi în democratură
După ce observă că generaţia ’80 „s-a instituţionalizat” şi că a pus mâna pe puterea administrativ-literară, LIS ne semnalează şi evoluţia financiară a puterii şi a slujitorilor ei. Astfel, înţelegem că unii dintre tinerii de ieri, care visau să devină mari scriitori şi care au avut de înfruntat prigoana şi cenzura comunistă, au ajuns astăzi pe cai mari, un fel de burghezie literară. „Dintre cei cunoscuţi mie, să rămân la exemplul Moldovei, «poeţii cu funcţii de conducere» au maşini de mii de euro şi case de lux (unii, vile cu etaj «pe pământ»), de la Cassian Maria Spiridon (redactor-şef al revistelor Convorbiri literare şi Poezia şi al Editurii Timpul) la Valeriu Stancu (fost redactor-şef al revistei Cronica şi director al editurii cu acelaşi nume, preşedinte al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi).
Sau Adrian Alui Gheorghe (director al Direcţiei de cultură Neamţ, redactor-şef al revistei Antiteze şi patronul Editurii Conta). E meritul lor, trebuie lăudaţi pentru abilităţile economico-financiare. Dar avem şi poeţi miliardari (în lei vechi), «oameni de afaceri» prosperi, de la Radu Florescu din Piatra Neamţ, la Adi Cristi, Aurel Ştefanachi şi Nicolae Panaite la Iaşi, sau Constantin Ştefănescu din Focşani, nu?
Sunt «pe cai mari» şi Liviu Antonesei (şef de gazete şi de editură, universitar, plus angajamente în audio-vizual, fost lider de consiliu judeţean) sau Nichita Danilov (venit de la ambasadă, şef şi el azi de instituţie de stat şi de revistă a uneia dintre minorităţi), la Iaşi.
E valabil şi în celelalte provincii româneşti (inclusiv în Basarabia), poeţii «descurcăreţi» (în sens bun) ai României postcomuniste au cariere de succes, sunt patroni cu acţiuni şi conturi de invidiat la bancă (de la Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45, la Piteşti, poate unul dintre cei mai bogaţi poeţi, şi Ion Vădan, directorul Editurii Dacia, cu afaceri înfloritoare, la Al. Muşina, directorul Editurii Aula, la Braşov, universitar şi Ion Bogdan Lefter, poet apreciat cândva, azi director al revistei Altitudini, ieri al Observatorului cultural, la Bucureşti, sau Gabriel Chifu, redactor-şef al revistei Ramuri, secretar la USR, «în familie cu un om de afaceri», sau Eugen Suciu, patron de restaurante, sau ambasadoarele Elena Ştefoi şi Grette Tartler, plus „directoarea de la Externe” (sau ce o mai fi azi) Daniela Crăsnaru, sau Magda Cârneci, şefa ICR Paris, sau Doina Uricariu, patroană în SUA-România a Editurii DU Styl şi Universalia).
Nu-i mai pun la socoteală pe răsfăţaţii sorţii Mircea Cărtărescu, H. R. Patapievici (cu pretenţii de poet), sau mai nou «caţavencul» din fruntea Cotidianului Ioan T. Morar, mercenar de modă nouă, de o rară agresivitate mediatică... Plus Florin Iaru. Sau Horia Bădescu, «care stă mai mult în străinătate» (fost angajat la Externe). Sau Corneliu Antoniu la Galaţi, întors din Belgia, «scăpătat, azi».
Îl las la o parte pe «milionarul în euro» Mircea Dinescu, «îmbogăţit de Revoluţie, mare combinator», cu un simţ al banului ieşit din comun. Lista poeţilor care n-au de ce să se plângă «din punct de vedere material» e lungită de cei ce fac parte din consilii de administraţie ale unor instituţii naţionale bogate (de genul lui Bogdan Ghiu) sau al celor care primesc, pe lângă «indemnizaţia de merit» de la USR-Academie, şi salarii de invidiat la catedre universitare sau au funcţii de conducere sau sunt patroni sau sunt colaboratori externi la ziare sau sunt moştenitorii unor averi frumoase. Bravo lor!
Sau poeţii Dorin Tudoran, Nina Cassian şi Andrei Codrescu, în SUA, şi Dinu Flămând, George Astaloş, Ioana Crăciunescu (cât de cât) sau Matei Vişniec în Franţa, Gabriela Melinescu în Suedia, Al. Lungu în Germania (nici nu ştiu dacă mai au cetăţenie română) – sunt personalităţi oficiale aristocrate în ţările de adopţie. Sau cei întorşi cu bani-grămadă din străinătate, de la Petru Romoşan la Ilie Constantin (cu pensie incredibilă franţuzească) sau Emil Hurezeanu. Să mai fac aici caz de parlamentarii Ovidiu Genaru şi Adrian Păunescu, sau Leonida Lari şi Grigore Vieru?
«Posibilităţi» materiale (cu maşini mici şi rezervări de vacanţă în străinătate) au şi Marin Mincu (director al Editurii Pontica şi redactor-şef al revistei Paradigma, universitar) sau Ioan Vieru, redactor-şef al revistei Contrapunct... N-are rost să mai insist pe aceste exemple fericite de poeţi «înstăriţi», care nu se tem de ziua de mâine. Sigur, în nici un caz nu trebuie «generalizat».
Nu mai spun că dintre aceşti poeţi «cu bani mulţi» se recrutează noile familii postcomuniste cu pretenţii, cu urmaşi de vis... Scăzându-i pe aceşti poeţi cu stea în frunte, cu un destin mai fast (mai norocos), ce rămâne? Rămâne o masă de «poeţi umiliţi de soartă», a celor ce trăiesc de azi pe mâine, dintr-un salariu amărât, dacă îl au şi pe acela, sau din expediente (din veniturile părinţilor sau ale soţiei, în cel mai bun caz, din economii mai vechi, colaborări, închirieri, câştiguri întâmplătoare sau din mici moşteniri revalorificate, servicii sau credite), sau dintr-o pensie.” (p. 63-64, s. n.).
Fireşte, unii dintre scriitorii îmbogăţiţi „«se dau loviţi», îşi ascund bogăţia şi sunt speriaţi că nu mai încap în pielea «scriitorilor români săraci în majoritate» (…). Nu e greu de înţeles că prozatorii şi dramaturgii sunt şi mai descurcăreţi decât poeţii, au conturi meritorii în bănci, coboară şi ei din maşini mici de lux şi au vilă la munte sau la mare, au afaceri şi funcţii publice-cheie... Că scriitorimea română în general o duce prost, dar… «în particular o duc destui bine»”. (p. 108).

Literatura română la export sau „Se va alege praful de istoria literaturii române”…
În general, LIS se dedică discutării destinului pe care îl are literatura română în ţară. Şi am văzut cât de corupt ne spune poetul că este sistemul cultural de putere şi cel critic, care promovează îndeosebi literatura puterii şi a favoriţilor ei. „Literatura română originală a fost deservită de jocurile inferioare ale criticii. (…). Încă se dictează în afara valorii cărţilor pe care le scrii, şi premiile literare se dau pe autori «bine orientaţi, prietenii ştim noi cui», nu pe cărţi.” (p. 124). Nu altfel este văzută promovarea literaturii române originale pe piaţa de carte străină: „În privinţa prestigiului literar, să o lăsăm mai moale, după 150 de ani de literatură cultă scrisă în limba română n-am reuşit să contăm cu ceva în literatura universală...” (p. 119). Fireşte, există nume care în România, „la centru” au succes. Dar „în plan internaţional ele nu înseamnă nimic” (p. 124). Faptul că, în afară sunt promovaţi mai cu seamă cei din preajma puterii/mafiei literare nu înseamnă că literatura română nu are totuşi valori competitive în plan internaţional. Atâta doar că aceste valori sunt făcute invizibile chiar de către mafia literară. În aceste condiţii, viitorul literaturii române este sumbru: „E clar că scriitorul român de azi nu va mai avea posteritate şi că se va alege praful de istoria literaturii române încetul cu încetul (…). Vor rezista numai personalităţile mediatizate, scriitorii de succes (literatura e o afacere, ca orice altă afacere) – care nu asigură automat o continuare a valorii estetice, singura valabilă pentru a impune opere perene până acum.” (p. 152). Mai bine de jumătate din scriitorii invitaţi la Salonul cărţii de la Paris din acest an, 2013, sunt din preajma puterii, unii dintre ei aproape necunoscuţi.
VI. Liviu Ioan Stoiciu, o conştiinţă literară
După această lungă expunere, poate că ar fi bine să spunem că L.I. Stoiciu este un scriitor foarte cunoscut, prin cărţile şi publicistica sa. El semnează 14 volume de poezie, 5 romane, două jurnale, un volum de teatru. Este prezent în 19 antologii şi volume colective, colaborează la mai toate revistele literare şi adună câteva sute de cronici la propriile cărţi, câteva dintre ele scrise de critici autentici. L.I. Stoiciu este cuprins în 22 de dicţionare şi în patru manuale de liceu. Lui i s-au acordat 10 premii ale USR şi încă alte 13 la diverse festivaluri naţionale. El a fost trimis după Revoluţie pe bani „culturali” la opt manifestări literare în străinătate, iar în anul 2004 i s-a acordat una dintre cele mai înalte distincţii profesionale – Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A, „Literatură”, deşi deţinătorul Ordinului nu are niciun drept de pe urma acestuia, în afara unui loc de veci… La începutul anului 2013 Stoiciu a primit pentru noul său volum Substanţe interzise „Premiul Cartea de Poezie a anului”, acordat de Ministerul Culturii, de sub proaspăta guvernare Ponta. Ai avea motive să spui că Stoiciu este nedreptăţit în plan cultural-literar?
Am dat atenţie în cele de mai sus modului în care poetul „substanţelor interzise” vede viaţa literară, ca scriitor care face parte chiar din sistemul ei de putere, pentru că Stoiciu este (după cum am mai spus) unul dintre cei 11 membrii ai Colegiului Director al USR. Stoiciu ştie să puncteze atât meritele instituţiei pe care o slujeşte – îndulcirea stării materiale a scriitorului, prin jumătatea de pensie acordată/înlesnită de Uniune – cât şi lipsa de merite a acesteia: „Uniunea Scriitorilor nu mai reprezintă interesele scriitorilor muritori de rând, ci ale celor ce o stăpânesc” (p. 152).
VII. Repercusiuni
Atitudinea absolut incomodă a lui LIS nu rămâne fără consecinţe pentru acesta. „(…) Am fost demis, cu un tam-tam public nedemn, de noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor (US), N. Manolescu, din funcţia de redactor-şef adjunct al revistei Viaţa Românească, fiindcă mi-am făcut datoria să-l public pe marele scriitor-disident Paul Goma cu pagini de jurnal literar, fie el şi jurnal incomod (în care-i ataca pe scriitorii români laşi, care s-au dovedit şi lipsiţi de clarviziune, «falşi rezistenţi prin cultură» în regimul comunist, în frunte cu N. Manolescu; elita scriitoricească s-a dovedit colaboraţionistă cu dictatura), inventându-se o iresponsabilă etichetare de antisemitism la adresa lui.” (p. 121). Incidentul din anul 2005 este însă remediat. Mai nou, în aprilie 2013, Luminiţa Marcu, îl reclamă pe LIS la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru că Ion Spânu citează într-un articol nefavorabil lui Manolescu următorul fragment de pe blogul poetului: „Aflu azi că Luminiţa Marcu (critic, eseist) s-a mutat cu copilul şi soţul în Spania, la Institutul Cultural Român de acolo – şi că a fost îngropată «revista tinerilor», pe care o conducea, Literatura Nouă (revistă inventată special pentru ea de preşedintele USR, N. Manolescu, nu mă întrebaţi de ce; revista a fost editată exclusiv de USR, deşi era permanent contestată de scriitori, în cadrul Consiliului USR, care răspunde de cheltuirea banilor USR; dar preşedintele N. Manolescu a ţinut cu orice preţ să acopere USR toate cheltuielile, de la salarii la producţie).
O revistă care a tocat anual miliarde de lei vechi din banii USR fără să servească literaturii române cu nimic. Rar mi-a fost dat să citesc o revistă mai anostă, mai lipsită de sare; (…). Ce e interesant e că revista asta a tinerilor nu promova «douămiismul», ci o falangă a tinerilor prieteni Luminiţei Marcu şi lui Costi Rogozan.” (Revista Argeş nr. 5/mai 2013).
L.I. Stoiciu este reclamat de Luminiţa Marcu pentru discriminare… Altfel, LIS este considerat de către mulţi scriitori una dintre conştiinţele literare cele mai puternice şi active de la Revoluţie şi până astăzi. El vorbeşte când majoritatea condeielor preferă să tacă.
Cineva îmi spunea că 20 de scriitori care ar avea atitudinea lui LIS ar schimba în bine viaţa literară românească. Dar unde să găseşti atâţia scriitori verticali? Omerta! Nimeni nu cred să aibă curajul să scrie ce se întâmplă cu adevărat la USR: s-ar trezi peste noapte exclus din USR, cu pensia tăiată, muritor de foame, linșat de revistele lui Manolescu... Iată motivul pentru care semnez cu un pseudonim.

S. Cristescu

Adrian Păunescu, Marș de adio

$
0
0
MARȘ DE ADIO
La muncă, derbedei, că trece anul
Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
Cristosul mamii voastre de nemernici!
Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
Şi-apoi convingeţi-vă că e bine.
C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
Şi i-aţi distrus averile şi steagul.
S-ajungem colonia de ocară
Care-şi va cere scuze în maghiară.
Şi, prin complicităţi cu demoni aprigi,
Aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.
Şi, prin vânzări de ţară infernale,
Aţi omorât cu voia animale.
La greul greu care mereu ne-ncearcă,
Răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
Întoarceţi România-n Evul Mediu.
Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
V-aş desena cu acul, să vă sperii.
Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
Ci credite din călimări străine.
Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.
Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
S-au compromis negustorind Ardealul.
De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
Cum v-au putut părinţii voştri face?
Ce condimente le-au picat în spermă
De e trădarea voastră-atât de fermă?
Aţi pus nenorocita voastră labă
Pe-această tristă ţară basarabă.
Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
S-o faceţi curva voastră de serviciu.
Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
Dar vindeţi şi pământuri şi morminte.
Aţi inventat examene severe,
Supunere poporului spre-a-i cere.
Şi toată zbaterea a fost degeaba
Că-n nas mai marii v-au închis taraba.
Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
Actori într-o politică obscenă.
Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară,
Ia cereţi-vă, puţintel, afară.
Decât să vă trimită ţara noastră,
Mai bine mergeţi voi în mama voastră.
Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
Si nu albanizaţi această ţară.
Băgaţi viteză, că vă trece anul
Si s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
Şi ce vă pot eu spune la plecare
Decât lozinca lui Fănuş cel mare:
Nenorociţilor, se rupe şnurul,
“La muncă, la bătut ţăruşi cu curul!”


Adrian Păunescu
Dăbuleni, 6 iunie 1997

Un plan d’action pour sauver et restaurer les Eglises de bois du sud de la Transylvanie et du nord de l’Olténie

$
0
0
Pro Patrimonio a le plaisir de vous annoncer que le plan d'action concernant les eglises en bois a été rendu public et plaide pour sa mise en place le plus vite possible

Les 7 sites en danger 2014 en Europe

Des experts européens proposent un plan d’action pour sauver les églises de bois en Roumanie

UN PAS IMPORTANT POUR LE SAUVETAGE DE CES EGLISES DE BOIS
PETITES PAR LA TAILLE MAIS GRANDES PAR LEUR VALEUR

Bucarest/ La Haye, 5 mars 2015 - Europa Nostra, l’organisation leader européenne pour le Patrimoine, et la Banque Européenne d’Investissement, rendent public aujourd’hui un plan d’action pour sauver et restaurer les Eglises de bois du sud de la Transylvanie et du nord de l’Olténie, figurant sur la liste des «7 sites en danger du Patrimoine européen» en 2014, présentées sur cette liste par la Fondation pour le patrimoine national roumain Pro Patrimonio.
Le rapport technique et financier, insiste sur le fait que ce projet de conservation est urgent et que tout retard aggraverait sérieusement leur état. Il recommande la participation sur plusieurs fronts de l’Eglise orthodoxe, et de différents ministères, Culture, développement rural, tourisme. Plusieurs possibilités de financements peuvent être explorées, le plus important étant les fonds structurels et d’investissement européens.
Le programme comprend 74 églises, datant du 18ème au 19ème siècle en majorité dans les comtés de Hunedoara, Sibiu, Vâlcea et Gorj, et son budget est relativement modeste, 2,5 millions d’euros. Sa réalisation aurait des résultats considérables sur la préservation du patrimoine religieux dans ces régions rurales, elle procurerait des emplois et aiderait au développement du tourisme.
Le programme sera divisé en trois phases de 2017 finissant en 2020, la première phase de trois ans débutant sur 8 églises prioritaires et la préparation des étapes suivantes, puis la deuxième phase d’églises de priorités moyenne, et enfin la troisième phase.

Europa Nostra et l’Institut de la Banque d’investissement européenne annonceront dans les prochaines semaines les plans d’action techniques et financiers pour les autres sites patrimoniaux faisant partie de la liste des «7 sites les plus en danger 2014», la machinerie historique du théâtre Bourla à Anvers, les anciens quartiers de Docho et Apozari en Grèce, la citadelle d’Alexandria en Italie, les carillons du Palais national de Mafra au Portugal, et la synagogue de Subotica en Serbie. La mission concernant le quartier Rouge à Chernyakhovsk en Russie verra une communication plus tardive dans l’année.
Voir ici les communiqués de presse en roumain et anglais, et un lien vers le rapport du consultant de l’Institut de la Banque d’investissement, Monsieur Peter Bond.

Copyright © 2015 Association Pro Patrimonio France, All rights reserved.

Our mailing address is:
Association Pro Patrimonio France
53 bis rue de la Roquette.Paris 75011
France


Dosarul Mineriadei din 1990 redeschis. Ion Iliescu cercetat pentru crime impotriva umanitatii

$
0
0
Curtea Supremă a decis, luni, redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Instanţa a hotărât că procurorii pot începe anchetarea fostului preşedinte Ion Iliescu în acest dosar pentru crime împotriva umanităţii. „Admite cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În baza art.335 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.3/C3/2015 din 5 februarie 2015 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care s-a dispus infirmarea parţială a rezoluţiei nr.175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penala şi criminalistică cu privire la soluţiile de netrimitere în judecată dispuse privind infracţiunile contra păcii şi omenirii şi infracţiunile de omor prevăzute de Codul penal din 1968 şi redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum şi infirmarea rezoluţiilor nr.7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 şi nr.7301/3419/II/2/2009 din 3 septembrie 2009 ale procurorului şef al secţiei de urmărire penală şi criminalistă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în Cameră de Consiliu, azi 9 martie 2015″, se arată în decizia instanței.

Astfel, prin decizia luată de Curtea Supremă, procurorii pot dispune reînceperea urmăririi penale față de Ion Iliescu, dar și față de fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Mihai Chițac (fost ministru de Interne, decedat), Victor Atanase Stănculescu (fost ministru al Apărării), generalul (r) Vasile Dobrinoiu (fost șef al Școlii de ofițeri de la Băneasa), Corneliu Diamandescu (fost șef al Poliției Române), generalul (r) Petre Petre (fost comandant al unității de jandarmi 0575 Măgurele) și Emil Dumitrescu (fost director al Direcției Cultură din Ministerul de Interne), scrie agerpres.ro. Oficial, conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, opt oameni au fost ucişi prin împuşcare sau înjunghiere, iar 746 au fost răniţi în acele zile tulburi. Mineriada din 13-15 iunie 1990 este de 25 de ani un stigmat pentru cariera politică a fostului preşedinte Ion Iliescu. Din înregistrările din acea perioadă reiese că însuşi Iliescu a chemat minerii să facă ordine în Piaţa Universităţii, unde aveau loc proteste faţă de regimul instaurat de Frontul Salvării Naţionale. După ce procurorii au cerut redeschiderea dosarului, Ion Iliescu spune că i se pare un lucru firesc. „Oricine este liber să analizeze, să comenteze evenimente trăite, mai apropiate, mai îndepărtate, nu e nicio problemă (…) Aşa că e firesc ca toţi oamenii interesaţi, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problemă”, a declarat Ion Iliescu, pentru agenţia Mediafax. Dosarul Mineriadei şi dosarul Revoluţiei din ’89 sunt două dintre cele mai controversate anchete din istoria postdecembristă a României.

Maria Tudor, A.M.PRESS

Ion Coja. PRIMATUL ORTODOXIEI ROMÂNEȘTI

$
0
0
După părerea mea – umilă, firește, Ortodoxia este azi amenințată și de pretențiile nejustificate ale Bisericii Ruse de a se invita singură în fruntea Bisericilor Ortodoxe Auto-cefale! Patriarhul Rusiei dă semne că s-ar vrea cel puțin egalul Papei, ca reprezentant al Ortodoxiei, un fel de primus inter pares printre patriarhii ortodocși, capabil să declanșeze o resurecție morală și spirituală a întregii creștinătăți. Cum nevoia de o asemenea resuscitare ține de domeniul evidenței, sărim fără preget în întâmpinarea și susținerea primenirii noastre.

De asemenea, nici nevoia de a stabili o ierarhie subtilă printre patriarhii ortodocși nu avem niciun motiv să o contestăm. Ni se pare firesc să știm că printre Prea Fericiții noștri Părinți se află un patriarh ortodox veritabil și autentic primus inter pares. Care să se impună în această postură atât prin propria sa personalitate, prin prea plinul harului divin pe care îl poartă ca un Christofor ce este, cât și prin meritele Bisericii de care ține! Din asta s-ar înțelege că acest titlu, cu totul neoficial, de Primat al Ortodoxiei, nu se lasă moștenire, nu se atribuie ca parte din statutul vreunei Biserici Ortodoxe Auto-cefale. Ci dacă chiar ar trebui să fie instituită această postură, ar fi vorba de o demnitate morală și spirituală neoficială, recunoscută de patriarhii ortodocși prin consens frățesc și senin, fără nicio încrâncenare, fără nicio imixtiune a puterii laice. Nicidecum prin combinații de interese politice, prin manevre oculte, prin presiuni de tot soiul, nedemne pentru urmașii celor doisprezece apostoli!...

Nu cunosc personalitatea patriarhului rus, cât de aleasă, de impunătoare, este în sine, dar cunosc suficient de bine starea în care a fost ținută în URSS Biserica Ortodoxă în anii ateismului de stat bolșevic… Capitol jenant pentru istoria ortodoxiei. Ne facem că nu a existat această înfrângere, că de vină au fost numai ateii bolșevici, ruși și ne-ruși?! Ierarhii Bisericii Ruse nu au greșit cu nimic?... Nu au niciun păcat de mărturisit și de ispășit?

Ne dă mari speranțe campania pornită de statul și guvernul rus, campania de susținere a ortodoxiei, a credinței în Dumnezeu, în Iisus. Nădăjduim să nu fie prea târziu declanșată! Cele trei sferturi de veac de ateism agresiv, oficializat și impus de regimul comunist, bolșevic, au produs niște efecte teribile, printre care cel mai tragic a fost de-creștinarea Rusiei, îndepărtarea de la Dumnezeu a milioane, a zeci de milioane de pravo-slavnici. E cazul să ne punem foarte serios întrebarea: cum a fost posibilă această mutație spirituală, această lepădare de sine în fața Satanei? Cine poartă răspunderea pentru colapsul principalei biserici ortodoxe?

Punem această întrebare, dar nici pe departe nu avem noi un răspuns de dat. Ci doar băgăm de seamă la faptul că același regim bolșevic, impus și României, nu a dus la aceleași consecințe... Slavă, Domnului!

Nu aduc în atenția publicului pentru prima oară acest adevăr evident: dintre toate popoarele atinse de molima roșie, ortodoxia a rezistat prigoanei comuniste cel mai bine în România!

Cum se explică această performanță? ...Aici putem și noi încerca un răspuns. Firește, parțial. Și vom spune că va fi contat și autenticitatea încreștinării fiecărui om, a fiecărui popor! Botezul săvârșit de „Sfîntul principe Vladimir cel egal cu Apostolii”, creștinarea rușilor, s-a făcut literalmente prin foc și sabie! Nu printr-o operă de iluminare spirituală, de autentică convertire lăuntrică la o credință superioară, cea adevărată. Ci prin ucaz împărătesc, dat de azi pemâine, și tot prin ucaz, prin foc și sabie, bolșevicii au încercat să-i rupă pe ruși de la sînul Bisericii. I-au forțat, iar pe unii i-au convins, să se lepede de Iisus! Sub amenințarea cnutului! Cu rezultate neașteptat de „bune”!

Asta la ruși! În timp ce la români, la daco-romani, nu este vorbă goală când se spune că nu cunoaștem data, anul sau veacul încreștinării lor, deoarece acest proces a avut un caracter continuu, organic, firesc, nu a constat în ruperea bruscă și totală de religia anterioară, ci dimpotrivă, între religia străbună a dacilor și creștinism existau nenumărate punți, pe care le putem considera „soluții de continuitate”! Nu întâmplător românii au cinstit și au păstrat amintirea apostolului Andrei, cel care le-a adus mesajul izbăvitor al crucii, în maniera cea mai convingătoare a acelor vremi: i-au dat lunii decembrie numele apostolului Andrei, Ândrea sau Indrea, denumire populară, veche de aproape 2000 de ani. Caz unic printre popoarele lumii creștine...

Nu mai aduc și alte dovezi ale faptului, esențial în această discuție, că autenticitatea creștinării nu a fost aceeași la toate popoarele creștine... Lucru altminteri firesc, normal... Iar la români specific mai este și faptul că procesul de încreștinare se confundă cu însuși procesul de etnogeneză. Mai organic și mai trainic nici că se poate imagina botezul creștinesc al unui neam, al unei seminții!

Dar, în anii de teroare bolșevică, pe lângă calitatea poporenilor, va fi contat și autenticitatea în duh a clerului ortodox! Când spunem că ortodoxia românească a străbătut pustiul ateist fără a se întina, fără a pierde din greutate și puteri, ba dimpotrivă, întărindu-se, trebuie să ne gândim cu recunoștință și la preoții și monahii români, în frunte cu arhiereii ortodocși. Nici nu pot fi gândiți separat, laici și clerici români, numai împreună constituind Biserica Ortodoxă Română. Dumnezeu ne-a purtat de grijă să avem păstorii potriviți pentru acele vremuri de încercare a puterilor sufletești! Am avut păstorii pe care i-am meritat, în frunte cu patriarhii care s-au succedat, toți vrednici de pomenirea și recunoștința noastră.

Mai mult decât celelalte popoare ortodoxe intrate sub aceeași ascultare îndrăcită, noi, românii, i-am dat Cezarului ce-i al Cezarului, dar nu i-am permis să calce pragul sufletelor noastre. Am rămas creștini și nu am hulit cele sfinte, am ținut sărbătorile, am respectat tainele bisericii, i-am cinstit de preoți și pe monahi, n-am pângărit locuri sfințite de Biserică, n-am luat în deșert numele Domnului... Însuși Cezarului i-am impus prin credința noastră se se abțină de la gesturi de sfidare a Puterii dumnezeiești!

Așa se face că în decembrie 1989 copiii ieșiți în stradă, gata de sacrificiul suprem, s-au revendicat de la Dumnezeu și de la Iisus, iar nu de la Carta Drepturilor Omului, cum au făcut celelalte popoare est-europene... Tatăl nostru Carele ești în ceruri s-a fost rostit în piețele publice cu mii de oameni îngenuncheați, de s-a transformat întreaga Românie într-o imensă Biserică Creștină! Iar când miile de bucureșteni s-au strîns la un loc pentru a da de pământ cu statuia Satanei din Piața Scînteii, în fruntea lor s-a aflat un preot ortodox, moment simbolic pentru rolul pe care românii sunt chemați să-l joace în lume... Căci atunci, în primele zile ale lui martie 1990, pentru prima oară în istorie a fost demolată statuia marelui tartor bolșevic, impostor criminal și dezaxat de la condiția umană, vinovat de suferințele nemaiîntâlnite în istorie a sute de milioane de oameni, majoritatea creștini! Gest mult mai semnificativ pe plan spiritual, religios, decât demolarea zidului de la Berlin, bunăoară.

Toate acestea - și multe altele, se cuvine a fi atent inventariate și prețăluite pentru a recunoaște Primatul Bisericii Ortodoxe Române. La ce ne este de trebuință această cinste, acest rang? Mai înainte de orice o invocăm pentru a descuraja tentația și pretenția unor persoane precum Patriarhul Kirill al Rusiei de a se erija în postura de Patriarh al Patriarhilor ortodocși. În spatele acestei pretenții nu aflăm niciun argument serios, în afara rachetelor rusești!...

Pentru Rusia încercarea lui Putin de a resuscita ortodoxia rusă, de a întoarce poporul rus la valorile și virtuțile creștine, se produce în ultimul ceas, al doisprezecelea. Rusia stă acum pe marginea prăpastiei spirituale spre care ateismul bolșevic a împins Uniunea Sovietică. Ne bucurăm, ca români și creștini, să vedem că frații noștri ortodocși din Rusia nu renunță la condiția lor de creștini, ci „ies la bătaie” pentru ea. E ultima lor șansă – o spunem cu jale, și ne întrebăm cum le-am putea susține elanul mântuitor! Cum le-am putea fi de vreun folos fraților noștri ruși?

Numai într-un singur fel: în duhul adevărului! Numai pe calea adevărului! Un drum pe care nu s-a mai mers de mult la Moscova și mai ales în incinta Kremlinului.

Salvarea Rusiei ține în mare măsură de Biserica Rusă. Asta teoretic vorbind. În fapt, Biserica Rusă nu pare că și-a înțeles misia! Nu pare dispusă să se lepede de orgoliile și rătăcirile mentalității imperiale. Nebunia menirii imperiale pe care Moscova și-a asumat-o a ignorat riscul decăderii demografice a rușilor din rangul de etnie majoritară. În chip evident această rătăcire a contaminat și preoțimea rusă. Pe arhiereii acesteia. Dacă aceștia ar fi trăit într-un autentic duh creștinesc și ortodox, încă de pe vremea țarilor le-ar fi atras atenția conducătorilor politici ai Rusiei asupra caracterului nefiresc, contrar preceptelor dumnezeiești, al expansiunii muscălești în toate direcțiile posibile. Nesațul de spații noi, sigur drăcesc, diabolic, i-a adus pe ruși în postura de azi.

Nu este exclus, zic unii istorici, ca acest morb fatal, letal, să le fi fost inoculat țarilor și clasei politice de nebunia unor clerici refugiați din Bizanț, numai cu numele oameni ai Domnului, ai Bisericii Ortodoxe, care au imaginat și inițiat proiectul celei de A Treia Roma, a țarilor, sortiți de Dumnezeu să pună la loc crucea pe Sfînta Sofia din Constantinopol!...

Indiferent de explicațiile istorice, este un adevăr greu de contestat acela că Biserica Rusă a greșit prin susținerea dată permanent expansiunii țariste sau sovietice! Menirea Bisericii Ruse era să astâmpere, să domolească pornirile imperialiste de lățire fără limite a Rusiei, să dea altă perspectivă politicii moscovite, să mute gândul țarilor la Înălțarea mult mai trainică a Rusiei prin credință.

Cazul Basarabiei are valoare de test, de examen pe care atât Kremlinul, cât și Biserica Rusă nu l-au trecut și nici nu ce gândesc s-o facă! Basarabia este parte din trupul unui popor ortodox. Basarabia nu este o țară de sine stătătoare pe care Rusia o incorporează și acea țară își continuă existența sub oblăduire, sub firmă moscovită, conservându-și nestingherită identitatea de grai și conștiință. Basarabia este locuită de oameni care aparțin poporului român, iar anexarea ei de către Rusia a însemnat separarea de frați, de copii, de părinți, a milioane de români, de-o parte și de alta a Prutului, cărora li s-au cauzat astfel suferințe de tot felul. Dorința atât de firească a românilor de a nu trăi despărțiți a fost deseori plătită cu viața. În sute de mii de cazuri! Tot așa, de-o parte și de alta a Prutului...

Românii din Basarabia au trecut printr-un regim dur de deznaționalizare, care i-a constrâns în fel și chip să-și părăsească limba și conștiința românească! Este deprimant să constați că Biserica Rusă, ortodoxă și ea, a colaborat cu perseverență la această politică criminală a Kremlinului. Cunoaștem nume importante de fruntași politici, spirituali ruși care au semnalat decidenților politici ce mare greșeală, sortită oricum eșecului, este încercarea de a-i rusifica pe românii din Basarabia. Este vina noastră, a ignoranței noastre nevoiașe, că nu cunoaștem numele niciunui ierarh ortodox rus care să fi semnalat vreunui Prea Fericit Patriarh rus păcatul teribil cu care se încarcă Biserica Rusă atât de implicată în Basarabia de partea Răului, a Întunericului? Sau într-adevăr o asemena voce nu a răsunat niciodată în soborul ortodox rus?!

Cine sunt ierarhii ruși care au ridicat glasul în apărarea ortodoxiei din Basarabia, a cărei menire principală era să rămână românească? Au existat măcar câțiva, de sămînță?!...

Și postulăm: atâta timp cât Biserica Rusă sprijină în continuare politica Kremlinului față de Basarabia, față de români, este cu neputință să luăm în serios pretenția Rusiei de a demara („în mod pașnic”!) o revoluție morală, spirituală, de anvergură internațională.

Nici măcar în limitele nesfârșitei Rusii această revoluție nu are vreo șansă de reușită, căci rușii au dat naștere de-a lungul istoriei mai multor Basarabii! Adică au generat germenii propiei lor disoluții ca imperiu, ca ultim imperiu colonial din istorie! Imperiu constituit prin forță, intrigi, frică și minciună. Această rețetă a dat naștere unui produs hibrid, artificial, al cărui termen de expirare s-a cam împlinit!

*

Cele de mai sus le spun și cu gândul la apropiata întrunire a Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume. Dintre toate Bisericile Creștine, Ortodoxia a avut cel mai mult de suferit de pe urma instaurării puterii bolșevice, a internaționalismului așa zis „proletar”. Suntem convinși că conclavul ortodox nu va ocoli acest subiect, care se dovedește a fi, alături de „religia(!) drepturilor omului”, cauza principală a problemelor cu care se confruntă lumea creștină. Și nu numai ea! Ci întreaga planetă!

La acest conclav sper să i se înlesnească Bisericii Ortodoxe Române exercitarea dreptului de a-și pune în valoare experiența în slujba cauzei comune: salvarea lumii creștine. Dreptul de a-și face datoria (sic!) de a rosti un cuvînt ascultat cu toată atenția de celelalte Biserici. Nu pentru a fi încununată cu niscai lauri, bine-meritați altminteri, dar la care ierarhii noștri nu au râvnit niciodată, ci pentru că la temelia Bisericii Ortodoxe Române stă poporul creștin cel mai credincios, cel mai dedicat mesajului christic, poporul pe care datele statistice – chiar dacă nu sunt cu valoare probatorie absolută, îl consacră ca atare. Cuvîntul nostru nu poate să lipsească din dezbaterea bisericilor ortodoxe și trebuie dus acolo știindu-se bine că vine din partea unui popor drept-credincios care merită o prețuire aparte.

Faptele ne permit să folosim asemenea cuvinte!

Suntem vechi creștini, suntem autentici creștini, am trecut neabătuți și neîntinați prin proba celor 40 de ani de viețuire în pustiul ateismului de stat, la al cărei capăt am ajuns mai curați și mai puternici, mai creștini. Mesajul nostru, al ortodocșilor români, purtat de fruntașii noștri bisericești, are o valoare aparte, de îndrumare pentru Întreaga Ortodoxie! Nu ne batem cu pumnul în piept pentru asta, ci doar luăm aminte la momentul de cumpănă pe care îl trăim și ne întrebăm, cu smerenie, dar și cu fermitatea răspunderii, a datoriei ce avem de împlinit, în ce fel noi, românii, considerați pe bună dreptate a fi poporul creștin cel mai evlavios, putem fi de folos întregii creștinătăți!

O întrebare care are nevoie de răspunsul nostru, deopotrivă creștin și românesc.
 Dixi et salvavi animam meam!...

Ion Coja
9 Martie 2015, de Ziua Sfinților Mucenici










Bruno Ștefan. Părintele Vichentie (o po-vestire)

$
0
0

Gerul năpraznic şi zilele mohorâte de la jumătatea lunii ianuarie îi ţineau pe cei mai mulţi oameni în casele lor. Gheaţa de pe trotuare nu fusese îndepărtată de angajaţii primăriei şi devenise periculoasă din cauza mormanelor de zăpadă aruncate de pe străzi, care îngustau circulaţia pietonilor. Părintele Vichentie înainta cu greu printre ele şi îşi dădu seama că nu va ajunge prea repede la mitropolie. Se opri lângă statuia lui Eminescu din faţa Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi. Privind-o îşi dădu seama că multe din evenimentele importante ale vieţii lui au fost legate de Mihai Eminescu şi de ziua de 15 ianuarie.

– Cât de mult m-ai influenţat Eminescule! – murmură el în barbă.

Îşi aduse aminte că a fost făcut pionier în urmă cu aproape jumătate de veac în faţa statuii lui Eminescu din Ipoteşti. Drumul din Coşula lui natală la Ipoteşti a fost făcut într-un autobuz vechi, neîncălzit, pe o şosea plină de gropi şi necurăţată de zăpadă, iar pe dealul de la Cătămăreşti un cauciuc a explodat, maşina s-a oprit în şanţ şi copiii au mers până în Ipoteşti pe jos, ajungând îngheţaţi la serbare. Picioarele i s-au udat şi apoi i-au îngheţat, iar învăţătoarea, secretarul de partid şi medicul comunei s-au străduit să-i încălzească pe el şi pe ceilalţi copii, întârziind festivităţile. 

Tot pe 15 ianuarie, 14 ani mai târziu, a fost făcut membru al partidului comunist în aceiaşi comună natală a marelui poet. Atunci pancarta de deasupra consiliului popular a fost smulsă de vânt şi în cădere i-a julit urechea şi umărul stâng. A revenit în acelaşi consiliu popular din Ipoteşti după 5 ani la o şedinţă a biroului judeţean de partid pentru a fi numit oficial viceprimar al comunei Copălău, ca să părăsească funcţia tot într-o zi de 15 ianuarie, la scurt timp după evenimentele tulburi din decembrie 1989. Atunci s-a angajat la Judecătoria din Botoşani în speranţa că va intra într-o lume nouă pe care să o slujească, dar şi-a dat seama curând că în Judecătorie avea loc mai curând o batjocorire a ideii de dreptate, o siluire a ei. Sentinţele erau date la ordin şi favorizau fără nici o jenă pe foştii lui colegi din partidul comunist şi pe susţinătorii acestora. De multe ori a încercat să-şi convingă şefii măcar să mimeze mai mult respectul legilor şi al dreptăţii, dar sâcâielile lui începeau să fie privite ca o îndepărtare de vechii aliaţi.

– Te-a virusat şi pe tine propaganda capitalistă anglo-americană! – îi spuneau vechii secretari de partid, iar el roşea ruşinat.

– E de-al nostru, măi! – spunea câte unul privindu-l cum se fâstâcea jenat. Încă nu e pierdut, dar nu înţelege prea bine că justiţia trebuie să slujească puterea patriotică, nu prostimea şi duşmanii ţării.

Iar el a continuat să execute cuminte ordinele primite până când, tot într-o zi de 15 ianuarie, maşina în care se afla a deraiat pe dealurile de lângă Târgu Neamţ şi s-a rostogolit câţiva zeci de metri, prinzându-i corpul între scaun şi volan. Atunci a văzut o femeie apărând din senin lângă el, care l-a scos din maşină cu uşurinţă, ca pe un bagaj şi i-a pansat rana de la picior. Lui i se părea că rana de la gât era mai gravă căci îl umpluse de sânge, dar ea l-a liniştit spunându-i:


– O să porţi barbă şi nu o să se mai vadă, dar o să ai multe drumuri de făcut în viaţă şi trebuie să poţi merge.


A terminat repede, l-a sărutat pe frunte, i-a făcut o cruce mare binecuvântându-l şi a dispărut tocmai când sirena ambulanţei se auzea foarte aproape. La spitalul de urgenţă doctorii au constatat că rănile erau superficiale, dar foarte bine curăţate şi pansate şi l-au întrebat cine l-a îngrijit. El nu apucase nici măcar să mulţumească femeii care-l ajutase şi nu ştia cine este şi cum o cheamă dar, ridicându-şi privirea pe pereţii camerei de gardă, a văzut icoana Maicii Domnului şi a fost sigur că ea l-a vindecat. A fost atât de zguduit de această descoperire, că s-a ridicat de pe patul de spital ca un creştin convins. Atunci a îngenunchiat pentru prima oară în faţa unei icoane şi i-a promis Maicii Domnului că o va sluji până la sfârşitul zilelor lui şi va merge oriunde-l va trimite ea. 

S-a întors la Judecătorie total schimbat şi colegii i-au spus că avea un fel ciudat de a privi, o exaltare care-i lumina tot corpul şi-l făcea să nu mai aibă frică de nimeni, intrând în birourile şefilor şi cerându-le în mod expres să înceteze să mai facă rău oamenilor judecând strâmb. Enervat, unul din superiori i-a înscenat rapid o sustragere a unei sume mici de bani (1.000 lei, echivalentul a 10 ouă) şi l-a arestat preventiv, în ideea că se va trezi la realitate şi va reveni cel dinaintea accidentului. Dar credinţa în inima lui creştea cu asemenea intensitate că nu mai putea fi stăpânită, transformând închisoarea într-un loc de prozelitism, vorbindu-le celorlalţi arestaţi de minunea petrecută cu el, devorând cărţile religioase aduse de preotul penitenciarului. Nu avea ochi pentru mizeriile şi nedreptăţile din celule, nu îl deranja aglomeraţia din camere şi intra cu ajutorul rugăciunii inimii într-o stare de transă, în care vedea aievea întâmplările vieţii lui şi ale altora într-o altă perspectivă, în care toate se legau şi o forţă a binelui se lupta să răzbată şi să pună bună rânduială.

Experienţa juridică l-a ajutat să iasă din închisoare şi să câştige procesul după aproape un an de judecată ajunsă până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dar nu s-a mai întors la Judecătorie pentru a-şi relua funcţia, ci s-a dus direct la mânăstirea Secu şi a cerut să fie primit în rândul călugărilor. Stareţul l-a luat sub aripa lui, i-a devenit duhovnic, iar el a devenit juristul mânăstirii. Acolo a început să scrie primele poezii creştine. Publicase şi înainte două volume de poezii, dar i se păreau acum total lipsite de har deşi încercase şi atunci să-l imite pe Eminescu. În micuţa lui chilie, marele poet i se revela ca un mistic profund pe care n-a reuşit să-l înţeleagă deşi l-a citit de nenumărate ori. În starea de exaltare, de nebunie pentru Hristos, prin care trec mulţi în perioada de noviciat, a simţit că în sufletul lui se revarsă ceva din talentul lui Mihai Eminescu şi a ştiut că nu trebuie să piardă acel dar. Scria cu o pasiune pe care nu o mai cunoscuse până atunci. Volumul lui de versuri ”Lacrima lui Hristos” a cunoscut rapid gloria literară, obţinând premiul Festivalului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” tot într-o zi de 15 ianuarie, iar vestea că un călugăr a primit cel mai mare premiu de poezie din ţară a ajuns curând la urechile stareţului Iustin Pârvu de la mânăstirea Petru Vodă, care l-a luat pe lângă el şi l-a îndemnat să scrie la revistele pe care le edita. Sub influenţa acelui cunoscut duhovnic, a ajuns să înţeleagă cu mare claritate în ce rătăcire anticreştină a trăit cât timp a fost activist comunist, cât de mult rău le-a făcut creştinilor prin funcţiile pe care le-a deţinut şi, mai presus de toate, a înţeles că are o datorie să repare nu doar răul făcut de el lumii, ci şi răul făcut de ceilalţi comunişti. A început o muncă uriaşă de punere în valoare a celor prigoniţi de socialismul ateist, de santificare a celor morţi în închisorile comuniste, de scoatere la lumină a producţiilor literare creştine, ascunse de autorii lor şi de urmaşii acestora prin diverse sertare de teama represaliilor. În fruntea unei echipe de călugări de la Petru Vodă a început la Aiud să cerceteze gropile în care au fost aruncaţi deţinuţii morţi în închisoare, descoperind sute de moaşte, de trupuri neputrezite şi schelete frumos mirositoare. Pentru că prima lui facultate absolvită era în domeniul construcţiilor, a fost pus de părintele Iustin Pârvu să construiască la Aiud Memorialul Martirilor Anticomunişti, iar apoi mânăstirea de la Cergăul Mic. Curând, faima celor două construcţii ridicate de el a devenit naţională, locuri de pelerinaj pentru mulţi credincioşi şi subiecte de dezbateri aprinse în presă.

Toată această muncă făcută cu conştiinciozitate nu părea să-l împlinească, iar părintele Iustin Pârvu şi-a dat seama că sufletul lui tânjeşte după altceva, mai înalt şi mai profund. Aşa că l-a trimis pe Athos la vechiul lui prieten Petroniu Tănase, stareţul schitului Prodromu care, văzându-i înclinaţiile literare, l-a pus să scrie despre vieţile celor mai importanţi călugări care s-au nevoit pe Muntele Sfânt. Munca de documentare, lungile interviuri cu cei care i-au cunoscut pe acei mari duhovnici, l-au scos pe părintele Vichentie din schit, mai întâi dormind câteva zile în câte-o chilie ridicată în vârf de munte, apoi în câte-o grotă scobită în stâncă, pe urmă rătăcind săptămâni îndelungate în căutarea unui pustnic cu har despre care auzea că are darul înainte-vederii, până când a ajuns să revină la schit doar în marile posturi pentru a se spovedi şi împărtăşi. Primind de la un pelerin un cort, o saltea gonflabilă şi o pătură, se pornea prin pustia athonită atent la urmele de pe pietre, pentru a găsi ascunse printre stânci căsuţele unor pustnici, lângă care se aciua muncind alături de ei, participând la slujbe împreună şi învăţându-le încet-încet limba, mai întâi greaca, apoi rusa, bulgara, engleza şi sârba. 

Vreme de câţiva ani a trăit ca un pustnic, muncind la bucătărie sau în atelierele unor chilii pentru a primi cele două mese zilnice. Iar atunci când sărăcia era prea mare şi hrana era greu de obţinut, picta câteva icoane şi cobora în portul Daphne pentru a le vinde pelerinilor sau a le da la schimb pentru câteva pâini şi portocale. 

Tot într-o zi de 15 ianuarie, pe când se afla în port, a văzut un bărbat cu 2-3 ani mai tânăr decât el, care privea neajutorat în jur şi s-a dus spre el dăruindu-i una din icoane şi întrebându-l unde vrea să meargă. I-a spus în rusă că-l cheamă Saşa şi că a venit să-şi găsească un duhovnic să se spovedească. Părintele Vichentie i-a popus să-i fie ghid şi să meargă împreună să vadă câteva mânăstiri şi schituri, să-i prezinte câţiva părinţi despre care ştia că sunt văzători în duh şi căutaţi pentru vorbele pline de har pe care le spuneau. Saşa era tăcut şi-i privea cu suspiciune pe mulţi dintre călugării ce-i erau prezentaţi. Tot mergând pe la mânăstirea Pantelimon, la Vechiul Russikon şi la Sfântul Ilie, părintele Vichentie îi vorbea cu însufleţire despre minunile petrecute în acele locuri, îi spunea întâmplările legate de fiecare icoană, de fiecare chilie, de fiecare altar şi de marii sfinţi ruşi care au trecut pe-acolo. Nici Vichentie nu era de fel un om vorbăreţ, ba chiar i se părea că pustnicindu-se atât de mult a uitat să vorbească, dar vedea că tăcerea lui Saşa se datorează unor grele taine care-i apăsau sufletul şi vorbea neîncetat pentru a-l face să uite de sine, pentru a-l rupe de gândurile lui şi a-i abate atenţia spre minuni şi lucruri mai înălţătoare. La schitul Sfânta Ana, unde el slujea împreună cu alţi călugări români, basarabeni şi greci, a trebuit să spovedească un pelerin venit special pentru el, iar Saşa l-a privit pe acesta din urmă cum se ridică tulburat, dar luminat şi eliberat de povara păcatelor ţinute-n suflet multă vreme, încât un imbold l-a împins să-i ceară părintelui Vichentie să-l spovedească şi pe el, dar punându-l în gardă că va fi o spovedanie lungă şi periculoasă, ce-i va schimba viaţa definitiv. 


A aflat astfel că îl cheamă Aleksandr Litvinenko şi că a fost ofiţer al serviciilor secrete ruse. Vreme de 8 ore i-a spus despre toate misiunile pe care le-a avut în KGB şi FSB, despre grupurile de crimă organizată pe care aceste servicii le-au controlat şi coordonat în Rusia şi în multe alte ţări, despre oligarhii, politicienii, jurnaliştii, oamenii de ştiinţă şi activiştii civici pe care i-a promovat şi protejat în toate statele lumii. Un puhoi de nume, de cifre, de date şi de informaţii se revărsa parcă în capul călugărului într-o formă mai tulburătoare decât în orice roman de spionaj citit până atunci. Se chinuia să reţină cât mai multe şi să facă legătura între întâmplările povestite, căci Saşa îl introdusese prin spovedania lui în epicentrul celor mai mari şi mai ascunse jocuri ale geopoliticii mondiale. Îşi uitase atribuţiile de duhovnic şi vedea parcă aievea toate maşinaţiunile serviciilor secrete, înţelegea sensurile ascunse ale celor mai mari acţiuni politice de pe planetă şi mai ales din Estul Europei. Evenimentele din ultimele decenii din România căpătau pentru el alt sens, iar Saşa i-a spus sute de nume ale personalităţilor române aflate în solda Rusiei. Parcă toată istoria ţării lui a fost scrisă de nişte păpuşari cinici, iar el, asemeni tuturor celorlalţi locuitori, a trăit cu pasiune un rol stupid, din care nu a putut ieşi nici după ce s-a călugărit, căci toată renaşterea creştină a fost programată la Kremlin de oameni care îl urau pe Hristos dar voiau să-l folosească în planurile lor de cucerire a lumii. Şi i-a vorbit de noul păpuşar-şef Vladimir Putin, de jafurile şi crimele pe care le-a ordonat şi despre pericolul pe care-l reprezintă pentru omenire acest individ. 

– Nu te întreb părinte dacă mă mai pot mântui după relele pe care le-am făcut. Mai degrabă te-am ales să mă ajuţi să le repar, căci de ele oricât voi fugi nu voi putea scăpa. Am fugit în Londra, dar spionii ruşi au venit după mine şi chiar şi aici pe Muntele Sfânt au trimis destui agenţi. Soluţia este să-i neutralizăm fără să-şi dea seama, să le anulăm puterea de a face rău. Dacă le scoatem ruşilor de sub control Athosul, România, Polonia şi ţările baltice, le-am scos toată Europa de Est din subordine. Pentru ideologii ruşi cine controlează Europa de Est controlează întreaga lume şi bătălia pe acest colţ de lume se va accentua în perioada următoare. 

– Ce pot face eu, un călugăr sărac, fără bani şi fără relaţii? 

– Îi poţi deconspira ca agenţi străini unul câte unul pe toţi călugării spioni de aici. Apoi pe cei din ţara ta şi din ţările din jur. Totul e să începi cu primii 3-4 oameni, că pe urmă lucrurile vor merge de la sine. 

Părintele nu i-a dat nici un canon, căci şi-a dat seama că şi-a luat singur unul mai mare decât putea duce un om obişnuit, dar nu l-a împărtăşit decât după încă 3 zile de spovedit şi de povestit, ca să poată înţelege mai bine cum poate opri pericolul rus ce se ivea ameninţător la orizont. 

După ce Litvinenko a plecat spre Londra, Vichentie i-a cerut părintelui Petroniu Tănase de la schitul românesc Prodromu să-l spovedească şi i-a spus cele relatate de spionul rus, ştiind că stareţul era un anticomunist convins, un duhovnic respectat în tot muntele şi cu putere de influenţă în rândul autorităţilor. Cu discreţie şi cu tact, acesta i-a alungat din Athos pe toţi agenţii ruşi din mânăstirea Marea Lavră, trimiţându-i sub porunca ascultării în diverse ţări din Asia, America de Sud sau Africa pentru a propaga acolo credinţa ortodoxă. Cu sprijinul câtorva stareţi din Sfânta Chinotită, a reuşit să-i îndepărteze şi pe alţi călugări şi pe falşii lor discipoli, iar pe unii să-i izoleze în chilii aflate departe de centrele de putere ale Athosului. Nu a fost o acţiune uşoară şi chiar patriarhul Moscovei s-a plâns de hărţuirea la care sunt supuşi călugării ruşi, dar Vichentie a adus în locul lor tot ruşi de la mânăstirea Solovetsky din arhipelagul aflat în nordul Rusiei, de la Sfântul Chiril din Belozersky de pe malul lacului Siverskoye, de la Lavra Sfântului Serghie de Radonej din Posad, de la Lavra Pecerska din Kiev, de la mânăstirea Sergheev de lângă Sankt Petersburg şi de la alte mânăstiri ruseşti de mare faimă. 

La un an de la acea întâlnire a fost chemat la Londra să spovedească şi alţi ruşi aflaţi acolo în exil. Pe 15 ianuarie 2006 l-a cunoscut pe Boris Berezovski, un miliardar rus, fost oficial guvernamental apropiat al preşedintelui Boris Elţin, deputat, matematician, inginer şi academician, evreu botezat ortodox după ce a scăpat în mod miraculos dintr-un atentat pus la cale de cineva din serviciile secrete ruseşti subordonat vechiului lui adversar Vladimir Putin. Spovedania lui a fost mai scurtă, dar mai riguros organizată, despre generalii care l-au lovit şi pe care i-a distrus sau cu care încă se confruntă, despre complicatele afaceri cu petrol, gaze, ciment, automobile, media şi calculatoare. Faptul că unul din cei mai bogaţi oameni ai lumii l-a ales pe el, unul dintre cei mai săraci oameni de pe faţa pământului, să-i fie duhovnic, îl umplea de mirare dar şi de bucurie, căci vedea că renunţarea la lumea lui i-a deschis alte lumi mai complicate, mai dificil de înţeles, dar în care vedea că este util, oferind înţelegere şi iertarea de păcate.

Ruşii şi ucrainienii care gravitau în jurul miliardarului s-au spovedit şi ei la părintele Vichentie, iar faima călugărului athonit anticomunist s-a răspândit cu repeziciune în lumea londoneză, mai ales după ce Boris Berezovski i-a publicat în limba engleză o antologie de poezii. Vreme de două luni a fost asaltat continuu de curioşi veniţi să vadă cum arată un pustnic din Sfântul Munte, de oameni dornici să se spovedească pentru prima oară în viaţă. După ce tabloidul britanic The Sun i-a făcut o scurtă prezentare, iar BBC Two a prezentat un reportaj despre ascetul athonit poliglot, poet, jurist, inginer constructor şi teolog, care trăieşte de mulţi ani fără bani împărtăşind deopotrivă miliardari şi sărăntoci, ce a convertit la ortodoxie sute de creştini anglicani şi adună la slujbe atât de mulţi de credincioşi încât nu au loc nu doar în biserică, dar nici măcar pe străduţele din jurul ei, călugărul Vichentie a fost nevoit să părăsească Londra în faţa avalanşei de curioşi. A revenit însă la câteva luni, când Aleksandr Litvinenko l-a anunţat că a fost iradiat şi că nu crede că va scăpa cu viaţă din acel atentat. Moartea celebrului spion a înrăutăţit relaţiile dintre Regatul Unit şi Rusia, iar Vichentie a fost anchetat de serviciile secrete engleze şi filat o vreme datorită refuzului de a spune informaţii aflate sub pecetea tainei spovedaniei. 

S-a retras din nou în pustia athonită de la Sfânta Ana, dar sufletul îi era tulburat de evenimentele prin care trecuse şi de lucrurile pe care le aflase. Oamenii lui Berezovski l-au mai căutat de câteva ori şi l-au rugat să-i sprijine, devenind duhovnicul lui Victor Iuşcenko şi Ruslana Lijiciko în Kiev, Anatoli Ciubais şi Boris Nemţov în Moscova. Călătorea dintr-un loc în altul, ascultând secretele unor mari oameni ai lumii. Simţea că Estul Europei a început să fiarbă, că centrele de putere se întăresc pentru a ataca şi a cuceri noi spaţii şi resurse, că formaţiuni atee, islamice, mafiote, se adună pentru a da un asalt valorilor creştine ale bătrânului continent şi că el are o misiune grea: să ţină piept acestui asalt. De multe ori îşi reproşa că a devenit un călugăr vagabond, folosit de serviciile secrete în bătălii murdare şi îşi dorea să se oprească, să se retragă la schitul lui din Sfântul Munte, dar de fiecare dată îşi aducea aminte de miracolul salvării lui de către Maica Domnului şi de vorbele spuse atunci, că va călători mult. 


– Poate ăsta este destinul meu – îşi zicea adeseori – să colind lumea şi să-i fac pe mai marii ţărilor să nu uite de Hristos. Nu mai sunt un călugăr de mânăstire, ci un călugăr al palatelor puterii. 


De multe ori le spunea românilor pe care-i întâlnea că preşedintele Traian Băsescu este un fals democrat, că s-a înconjurat de o mafie securistă de sorginte rusească, că în România nu există partide creştine ci doar ramuri ale aceluiaşi partid comunist. Dar puţini îl luau în serios căci unii voiau să creadă că există formaţiuni anticomuniste, iar alţii nu voiau ca oamenii Bisericii să abordeze chestiuni politice. Nu mică le-a fost mirarea celor care-l cunoşteau când au văzut că se implică în bătălia politică din vara anului 2012 de partea preşedintelui Băsescu.

– E un asalt împotriva lui Hristos, nu al unui preşedinte, le spunea el tuturor. Priviţi cu atenţie cine se află în spatele celor care vor să-l dărâme pe Băsescu. E un asalt al Rusiei împotriva României, sprijinită de forţe islamice, care vor să distrugă Europa creştină. Aici nu e doar o bătălie între două forţe româneşti. Profitând de acest război s-a pornit un alt război nevăzut. Nu doar că statele s-au pus în mişcare interesate în slăbirea României, dar şi sus în cer au început să se mişte duhurile necurate pentru a-l alunga pe Hristos din Europa. 

Văzând că nici măcar cei din partidul prezidenţial nu se mobilizează şi-şi acceptă înfrângerea fără să fi făcut măcar o rezistenţă formală, părintele Vichentie a pornit spre Berlin hotărât s-o convingă pe cancelara Angela Merkel să se opună asaltului antihristic de la Bucureşti. Cu sprijinul oamenilor importanţi pe care ajunsese să-i cunoască, uşile Cancelariei Germaniei i s-au deschis, doamna Merkel l-a ascultat cu interes şi nu doar că l-a crezut dar, ca adevărată fiică de preot, a simţit că este datoare să oprească lovitura de stat socialistă. De faţă cu el l-a sunat pe preşedintele SUA Barack Obama şi i-a cerut să-şi asume public sprijinirea lui Traian Băsescu şi apoi a ieşit în conferinţă de presă alături de părintele Vichentie denunţând atacul asupra statului de drept de la Bucureşti. I-a cerut telefonic preşedintelui român să saboteze referendumul de suspendare şi să organizeze rezistenţa prin boicotarea participării la vot. Victoria împotriva comuniştilor români era fragilă, preşedintele şi cei din anturajul lui erau corupţi şi urâţi de populaţie şi un lider creştin încă nu se făcuse remarcat. Cu ajutorul unui sociolog, Vichentie l-a identificat pe primarul oraşului Sibiu, neamţul Klaus Iohannis, ca un potenţial preşedinte puternic şi a început să vorbească despre promovarea lui în toate mediile internaţionale.

Asasinarea lui Boris Berezovski în martie 2013 l-a făcut pe Vichentie să se retragă în chilia lui athonită. Frica începuse să pună stăpânire pe el. Doi din fii lui duhovniceşti au murit în condiţii suspecte şi se temea că vor urma şi alţii în acest război al lumilor. Moartea stareţului Petroniu Tănase cu doi ani înainte îl răvăşise mai mult decât voia să recunoască. Nu reuşea să găsească un alt preot la care să se spovedească şi care să-l înţeleagă, să-l îndrume, să-l sprijine. Mulţi călugări priveau cu suspiciune lungile lui ieşiri în afara muntelui. Pentru ei un călugăr este însurat cu mânăstirea şi prin tunderea în monahism a făcut legământul despărţirii de lume. Agăţarea lui Vichentie de lume li se părea o îndepărtare de canoanele ortodoxe, iar sprijinul pe care i-l arătau făţiş unii stareţi şi mari pustnici fără nici o explicaţie, li se părea unora ceva ocult. Pentru mulţi călugări el era cel care le-a cerut să boicoteze vizita pe Athos a patriarhului Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii, lucru care nu li se părea în ordine, căci unii visau la o armonie a tuturor ortodocşilor şi nu agreau facţiuni naţionaliste printre creştinii de rit oriental. 

Ar fi vrut să se ascundă, să se topească în masa călugărilor anonimi ai Muntelui şi de multe ori încerca acest lucru, dar diverşi oameni veneau să-l caute şi trebuia să iasă la lumină şi să pornească din nou la drum. Acea vânzoleală crescândă de pelerini pe Athos din ultimul deceniu îi era atribuită lui Vichentie în mare măsură şi mulţi se plângeau că Muntelui Sfânt i-a dispărut liniştea tradiţională, atât de necesară pentru a ajunge la trăiri mistice înalte.

La sfârşitul lunii decembrie 2013 părintele se porni spre Kiev pentru a petrece sărbătoarea Crăciunului alături de fii lui duhovniceşti de acolo, sperând să se întoarcă repede la chilia lui athonită de la Sfânta Ana. Ajuns în capitala Ucrainei a văzut mulţimi de tineri scandând împotriva preşedintelui filorus în piaţa Maidan. Mitingul prelungit i-a adus aminte de Piaţa Universităţii din Bucureşti, de modul în care a fost distrusă acea mişcare, de umilinţele la care au fost supuşi liderii ei şi de refuzul Bisericii Ortodoxe de a se implica în susţinerea revendicărilor lor democratice. Şi în Kiev – la fel ca aproape un sfert de veac în urmă în Bucureşti – ierarhii bisericilor ortodoxe susţineau făţiş politica preşedintelui, acuzându-i pe manifestanţi că sunt manipulaţi de duşmanii occidentali sau spunând că se ţin departe de jocurile politice. Doar greco-catolicii hotărâse să fie alături de popor, lăsând deschise bisericile 24 de ore din 24, oferind adăpost şi mese calde şi celebrând Sfânta Liturghie în mijlocul protestanţilor aflaţi în piaţa Maidan. Părintele Vichentie a ridicat şi el într-un cort o capelă ortodoxă cu altar, crucifix şi icoane, spunându-le manifestanţilor că slujitorii Bisericii Ortodoxe trebuie să asculte cu atenţie vocile oamenilor aflaţi în grija lor duhovnicească.

– Dacă preoţii ortodocşi refuză să fie alături de voi, înseamnă că nu înţeleg esenţa creştinismului – spunea el la microfon, iar vocea lui puternică se auzea în toată piaţa. Dumnezeu este întotdeauna alături de cei care luptă pentru dreptate. Prin acţiunea voastră recreştinaţi Ucraina şi arătaţi lumii că valorile europene care au fundamente creştine nu au pălit în inima voastră oricât s-au luptat pentru acest lucru ateii aflaţi la putere în ultimul secol. 

Vestea că în mijlocul protestanţilor din Maidan a venit un călugăr tocmai de la Athos s-a răspândit cu iuţeală şi mai mulţi preoţi şi călugări s-au alăturat lui. În jurul lui s-au strâns şi catolici, greco-catolici, ortodocşi de rit vechi sau nou, aparţinând patriarhiei de la Moscova sau Kiev. Solidarizarea unor reprezentaţi din toate bisericile creştine şi slujbele ţinute împreună într-o armonie nemaiîntâlnită până atunci au dat un nou suflu mişcărilor protestatare din piaţă. Oameni din diverse localităţi din Ucraina, dar şi din alte ţări veneau să participe la manifestaţiile antiprezidenţiale, iar în multe oraşe pieţele centrale au început să fie ocupate de demonstranţi. 

Trei ofiţeri din forţele speciale Berkut l-au atacat într-o noapte pe Vichentie în cortul în care dormea în piaţă, dar ţipetele lui i-au trezit pe manifestanţi, care au reuşit să-l salveze. A doua zi cortul lui a fost ţinta unor rafale cu gloanţe de pe clădirile învecinate, rănind doi călugări de la mânăstirea Sfântul Iona care slujeau alături de el. Înţelegând că asaltul asupra manifestanţilor este iminent, primarul Kievului Vitali Kliciko – fiul lui duhovnicesc, un cunoscut boxer devenit lider al manifestanţilor – l-a scos în secret din piaţă, iar un om de-al lui de încredere l-a condus sute de kilometri până la graniţa cu România. 

Participând mai bine de două săptămâni la manifestaţiile anticomuniste şi antiruseşti din Kiev, Vichentie a înţeles cu mai multă claritate că Vladimir Putin are un plan de recucerire a ţărilor din Estul Europei şi că se bazează foarte mult pe sprijinul bisericilor ortodoxe. Trebuia să-i convingă pe mitropoliţii români să oprească sprijinul electoral acordat comuniştilor şi ştia că era ceva foarte greu de făcut, căci comuniştii se arătaseră foarte prietenoşi faţă de Biserică în ultimii ani finanţându-i toate proiectele.


Se opri mai întâi la Festivalul de poezie ”Mihai Eminescu” din Botoşani pentru a-şi saluta vechii prieteni scriitori şi pentru a-i anunţa despre iminenta lansare a cărţii ”Ctitorii şi aşezăminte româneşti la Sfântul Munte Athos”. Manuscrisul ei a fost citit şi primit cu bucurie de mulţi scriitori prezenţi. Unii au vrut să ciocnească un pahar de vin pentru această carte ce urma să aibă un succes garantat. Cele trei zile ale Festivalului l-au deconectat şi a trăit într-o petrecere cum n-a mai cunoscut de multă vreme. Timp de un sfert de veac n-a băut niciodată mai mult de jumătate de pahar de vin, dar acum băuse în fiecare seară câte 3-4 pahare. Tot povestind despre minunile athonite, despre întâmplările din Ucraina, despre oamenii lângă care a stat, a uitat măsura băuturii, iar gerul de afară parcă-l îndemna să mai bea. Pentru prima dată de când s-a călugărit a lipsit de la Sfânta Liturghie de duminică. Dimineaţă s-a trezit cu capul greu, mahmur şi cu un puternic sentiment de vinovăţie. 


A plecat din Botoşani spre Iaşi pentru a ajunge la mitropolie. Căra cu el câteva sticle de vin athonit de împărtăşanie şi icoane pictate de prietenii lui care reproduceau marile icoane făcătoare de minuni ale Muntelui. La statuia lui Eminescu s-a oprit să-şi tragă sufletul. Gerul de-afară îl trezise definitiv şi-i alungase mahmureala, dar parcă nu-şi găsea cuvintele pentru discuţiile pe care urma să le aibă cu superiorii Bisericii. Ceva în interiorul lui îi spunea să se-ntoarcă din drum şi să meargă mai târziu, când se va simţi pregătit, dar niciodată nu a dat înapoi chiar şi când s-a dus la întâlniri mai grele, aşa că s-a ridicat de pe soclul statuii marelui poet şi s-a pornit la drum. Traversând strada în fugă a alunecat pe gheaţă, bagajul din mână i-a căzut peste picior lovindu-l şi pierzându-şi echilibrul s-a prăvălit cu toată greutatea peste piciorul accidentat. A auzit osul cum s-a rupt şi nu s-a mai putut ridica de jos. S-a târât până pe trotuar, trăgând după el sacoşa cu vin şi icoane. Un trecător s-a grăbit să-l ajute să se ridice şi înţelegând că nu poate, a sunat la Salvare. Observând cu câtă grijă îşi verifică sticlele de vin, a bănuit că e un călugăr beat şi asta le-a spus medicilor de pe ambulanţă. Mirosind a vin de la băutura din seara precedentă, dar şi de la sticla ce i s-a vărsat pe haină în cădere, medicii s-au convins că au de-a face cu un călugăr beat şi au anunţat prin staţie că vin cu un individ care a batjocorit haina monahală. Doctorul de gardă a chemat un jurnalist de la presa locală să vadă ciudatul personaj. Asistenta s-a grăbit să-i smulgă sticlele de vin din sacosă să le verse la chiuvetă.

– Nu faceţi asta, o ruga el insistent. E vin de împărtăşanie.

– Eşti beat tataie, ce vin de împărtăşanie – l-a luat femeia la rost, trăgând şi mai vârtos să-i smulgă sacoşa din mâini. 

Părintele Vichentie a început să se agite, să ţipe, iar strigătele lui erau însoţite de strigătele personalului medical la adresa lui, iar de la strigăte au trecut la agresiuni, încercând să-l imobilizeze cu forţa. În camera de gardă era o vânzoleală şi un asurzitor cor de înjurături şi vulgarităţi, iar ziaristul aflat acolo a scris ulterior că toate îi aparţin călugărului beat. Adormit imediat în urma unei injecţii, a fost dus în sala de operaţii, unde piciorul i-a fost pus rapid în ghips.

Când s-a trezit, infirmiera i-a pus în braţe un teanc de ziare care relatau păţania lui. Televiziunile şi posturile de radio transmiteau cazul călugărului beat la fiecare jurnal de ştiri într-un mod eronat. ”Bărbatul care se recomandă drept călugărul Vichentie”, ”beţivul îmbrăcat în veşminte de călugăr”, ”un călugăr mort de beat s-a dat în spectacol la Urgenţe”, ”un pseudo-călugăr beat turtă a pus pe jar cadrele medicale de la Urgenţe”, ”a început să se certe cu asistenta care încerca să-i ia sticla de vin din mână”, ”în ciuda durerii bărbatul a ţinut aproape sticla de vin, pe care a «salvat-o» atunci când a căzut pe gheaţă”, ”ispita a fost mai puternică decât rugăciunile”, ”băutura l-a făcut să uite de Dumnezeu”, ”a uitat de credinţă şi, preţ de câteva ore, s-a desfătat cu licori bahice în cantităţi care l-au făcut să nu mai ştie cine e”, ”a înjurat pe toată lumea”, ”a început să-i înjure pe asistenţi şi pe medici ca la uşa cortului neţinând cont de straiele duhovniceşti sau de legământul de mânăstire”, ”în timp ce încerca să se schimbe în pijamale pentru a putea fi internat, călugărul a lăsat sticla pe podea. În acel moment o asistentă i-a luat sticla şi a vărsat-o, moment în care bărbatul a început să înjure din nou”.

Ca om care lucrase o vreme în presă, atent mânuitor al cuvintelor, Vichentie a înţeles imediat că eticheta ”călugărul beat” s-a lipit puternic de el şi nu va putea să o dea jos cu uşurinţă. I-a chemat pe jurnalişti la spital să le explice varianta lui, dar nici unul nu a vrut să vină, căci ştirea lor făcuse rating şi nu doreau să o dezmintă. Mai târziu, când s-a externat, s-a dus personal la redacţiile ziarelor şi posturilor de tadio şi tv pentru a obţine un drept la replică, dar nici un jurnalist nu i l-a acordat, deşi unii au recunoscut că au scris ceea ce le-a spus asistenta, fără să verifice personal şi fără să-i ceară şi opinia lui. 

Operaţia de la picior – făcută fără aprobarea lui – a fost realizată în bătaie de joc, osul fiind sudat prost, producându-i dureri la fiecare pas aşezat pe podea. Ar fi necesitat câteva săptămâni de spitalizare, dar a fost externat rapid pentru că nu avea asigurarea medicală plătită în România, ci în Grecia. Târându-şi cu greu piciorul în ghips, Vichentie s-a dus la mitropolie pentru a explica accidentul şi a cere sprijin pentru repararea prejudiciului de imagine adus Bisericii. Discuţiile despre implicarea în politică alături de comunişti a vrut să le lase pentru altă dată, dar cei de-acolo l-au luat în primire cu o vehemenţă neaşteptată.

– Ai făcut de ruşine Biserica! – i-a reproşat unul.

– Ai batjocorit rasa monahală! – i-a spus altul cu dispreţ.

– Aşa v-a învăţat Iustin Pârvu: să fiţi legionari şi să vă îmbătaţi ca porcii. Rămâne să mai faceţi şi crime ca să fie completă spălarea pe creier!

A înţeles cu amărăciune că scandalul iscat de el în presă a fost pretextul pentru destructurarea ”cuiburilor de legionari” de la cele 20 de mânăstiri ctitorite de Iustin Pârvu în toată ţara. Şi-a dat seama nu doar că nu va găsi sprijin în Biserica pe care o slujise cu toată fiinţa lui, ci şi că numele lui a fost dat în consemn la mânăstiri să fie refuzat în cazul în care va bate la uşa lor pentru sprijin. 

La ieşirea de la mitropolie picioarele au început să-i tremure; i se părea că toate lumile se întorc împotriva lui cu ură şi dispreţ. Se aşeză pe o bancă din apropiere. Ar fi vrut să-şi sune cunoscuţii, dar pierduse telefonul mobil în căderea pe gheaţă şi nu mai avea datele de contact salvate altundeva. Editura ce urma să-i tipărească noua carte a anulat contractul de editare în urma scandalului din presă. Prietenii scriitori îi întorceau spatele jenaţi. Rămăsese fără nici un ban, fără adăpost, fără haine de schimb, fără prieteni, fără nici un sprijin. Dormea la un azil de bătrâni, iar ziua căuta pe internet la biblioteca publică să dea de urma unor oameni binevoitori la care apelase în trecut. A început să cerşească pentru a strânge bani să ajungă pe Athos, dar sunându-şi vechii colegi de la Sfânta Ana a aflat că i s-a interzis accesul pe Sfântul Munte, iar chilia i-a fost dată altui călugăr. A plecat în Bucureşti dar norocul nu i-a surâs nici acolo. Ar fi vrut să se angajeze într-un post cât de mic, dar care să-i permită să-şi plătească o cazare, mesele zilnice şi tratamentele medicale, dar nimeni nu îl angaja: fie era prea calificat cu trei facultăţi şi un master absolvite, fie îl respingeau când îl vedeau în haina monahală, fie citeau pe internet despre scandalul în care fusese implicat. În fiecare zi bătea la uşa a 4-5 instituţii care anunţau că fac angajări, dar mereu era refuzat sub un pretext oarecare. Se culca de multe ori flămând, căci cantinele pentru săraci erau închise seara. 


A găsit într-un târziu de lucru ca profesor suplinitor de limba engleză într-un sat din judeţul Constanţa, dar renumele de ”călugărul beat” l-a ajuns curând din urmă şi acolo. La ieşirea din biserică unii copii aruncau după el cu pietre, îl întrebau dacă merge şchiopătând pentru că e beat. Gura lumii în sat era mai puternică decât la oraş, iar directorului şcolii începuse să-i pară rău că l-a angajat, din cauza reacţiilor pe care le stârnea. 

Încet-încet, prin rugăciune, şocul căderii a început să fie atenuat. Oamenii au văzut că nu este beţiv şi au au fost dispuşi să-i asculte explicaţiile. Când încrederea a început să se consolideze, le-a vorbit despre răul pe care îl pregăteşte Rusia pentru România şi despre obligaţia pe care o are de a-l opri. Văzuse la televizor masacrul din piaţa Maidan, ocuparea Crimeei, luptele din vestul Ucrainei, iar aceste fapte produceau îngrijorare tuturor locuitorilor comunei. Au început să strângă bani pentru a-i plăti deplasările pe la diverse episcopii pentru a-i convinge pe înalţii ierarhi să se desolidarizeze public de comunişti. 

Alegerile pentru preşedinţia României se apropiau şi Vichentie era conştient de miza lor pentru estul Europei. Vedea sondajele în care candidatul comuniştilor era favorit, dar ştia că ele sunt false, publicate pentru a induce o altă opinie şi a face posibilă fraudarea alegerilor, aşa cum se întâmplase în trecut la noi şi în multe ţări din jur. I-a convins pe liderii partidelor care-l susţineau pe Klaus Iohannis să facă eforturi pentru securizarea voturilor. La propunerea lui a fost elaborat un soft care identifica voturile multiple şi toţi delegaţii au fost obligaţi să trimită codul numeric personal al celor care votau pe liste suplimentare. Cu ajutorul acestui soft au fost identificate mii de voturi multiple, iar multe alte zeci sau sute de mii de persoane au fost împiedicate să voteze de mai multe ori. 

Călătorind mult în toată Europa a înţeles că democraţia presupune participarea masivă la alegeri şi s-a hotărât să-i aducă la urne pe cât mai mulţi români. Reuşise să ia legătura cu mulţi din discipolii lui Iustin Pârvu ce erau risipiţi prin toate judeţele ţării. I-a rugat să îi trimită datele de contact – telefoane, adrese de email – ale românilor plecaţi la muncă în Occident ce aveau domiciliul în localităţile din jurul mânăstirilor lor. În câteva săptămâni a strâns informaţii despre aproape jumătate de milion de oameni. Toţi au fost sunaţi de respectivii călugări şi rugaţi să facă efortul să se ducă la vot pentru a salva democraţia în România, să nu lase toată puterea în mâinile unui singur om şi să sune în ţară doi cunoscuţi care nu vor să voteze, cerându-le să meargă la urne. Au fost rugaţi să le dea datele de contact ale celor doi cunoscuţi, care au fost apoi şi ei sunaţi de călugări, ce le-a spus că sunt responsabili în faţa lui Dumnezeu dacă lasă ţara pe mâna comuniştilor. Vichentie centraliza răspunsurile în cămăruţa lui din comuna constănţeană şi căuta noi persoane care să se implice benevol în campanie. În săptămâna dinaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale sute de călugări şi mireni au sunat la telefon mai mult de două milioane de persoane din ţară şi din străinătate. În ziua alegerilor i-a rugat pe toţi preoţii cunoscuţi să accentueze în pilda bunului samaritean din pericopa evanghelică duminicală modul în care Dumnezeu ne salvează cu ajutorul unor străini de neam şi religie, cum ne-a ridicat pe noi ca neam cu ajutorul regilor germani şi a altor cărturari străini. 

Sunând un sociolog pentru a afla rezultatele exit-poll-urilor la ora 12 şi aflând că balanţa înclină în favoarea lui Iohannis, nu s-a putut abţine şi le-a spus vestea enoriaşilor aflaţi la Sfânta Liturghie.

– Ai fost învins Putine! – tuna el din amvon. Ai crezut că poţi păcăli neamul românesc cu aparatul tău propagandistic. Cu toată forţa pe care o ai nu poţi învinge credinţa adevărată în Dumnezeu cel Viu.

Vestea că Vichentie s-a implicat în câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis a ajuns pe muntele Athos la mulţi stareţi şi călugări. Sfânta Chinotită a hotărât să-i ridice interdicţia de intrare pe munte şi să-i redea chilia spre folosinţă. 

– E nevoie de sprijinul tuturor călugărilor şi preoţilor noştri pentru a pune stavilă războiului ce stă să vină peste Europa – le-a spus el stareţilor adunaţi în Parlamentul athonit din Kareia. Războiul este un eşec al evanghelizării. Gândiţi-vă că ortodocşii sunt atacaţi de alţi ortodocşi, de oameni care împărtăşesc acelaşi botez! E vina noastră că nu i-am făcut să-l trăiască pe Hristos în inima lor. Toată suflarea ortodoxă priveşte spre Athos ca spre cel mai înalt reper al credinţei. Trebuie să spuneţi tuturor bisericilor că stă în puterea lor să oprească războiul; să arunce anatema asupra lui Putin şi a celor care atacă alte state şi popoare ortodoxe; să-i acuze de război fratricid; să iasă cu icoana lui Hristos în faţa atacatorilor aşa cum au făcut în piaţa Maidan, căci în faţa acestui gest şi preşedintele Ianukovici s-a declarat învins. Nu mai puteţi să lăsaţi bisericile să se ascundă sub masca neutralităţii politice – aici Hristos e atacat şi vor răspunde în faţa Lui pentru laşitate şi abandonarea fiilor lor duhovniceşti. 

Bruno Ștefan
13 martie 2015









Viorel Boldiş— „Ar trebui să vă cuprindă teama”

$
0
0
Viorel Boldiş
„Ar trebui să vă cuprindă teama”


Ar trebui să vă cuprindă teama
Burtoşi cu cefe groase, parveniţi,
Până la urma poporu-şi va da seama
De unde pizda mamii voastre proveniţi.
 
Aţi terfelit o-ntreagă naţiune,Orgoliul unui întreg poporS-a prăpădit, de nu ne mai rămâneDecât să punem iarăşi mâna pe topor.

Aţi cumpărat şi aţi vândut de toate, Până şi sufletul ni l-aţi vândut pe bani,E timpul să strigăm: nu se mai poate,Noi nu suntem o ţară de ţigani! 

V-aţi bătut joc de lege şi de datini,De şcoli s-a ales praful, vai de noi!Popor român, periculos te clatini,Declară parveniţilor război!

Nu mai avem nici fabrici, nici uzine,De cât ne-aţi mai privatizat minţind,A voastre buzunare gem de pline,Românii gem de foame, suferind.

Pământurile toate-s de ocară,Acum vreţi să le vindeţi la străini,S-ajungem naţiune fără ţară?Blestem pe capul vostru de haini! 

Ascultaţi bine, vă spun pe româneşte:Ar trebui să vă cuprindă teama!Nu mai e mult, poporul se trezeşte,Voi l-aţi belit, el vă va face seama.
( sursa:gazetaromaneasca.info)
Când poeții exprimă sentimente violente în numele comunității, nu se știe cine sunt purtătorii violenței, opresorii, poeții sau comunitate. Cred că violența are un început, nu poeții sunt violenți ci opresorii. Ei au început să oprime în numele libertății. Libertatea de a cârti (libertatea opiniei) și de a muri de foame. Modelul este jocul Caritas, unii -proștii - muncesc și bagă banii ca alții - deștepții, învârtiții, să câștige înzecit.
Dan Culcer

Isabela Vasiliu-Scraba, SCRISOARE DESCHISĂ către dl Aurelien Demars

$
0
0
Stimate domnule Aurelien Demars,

Argumentarea respingerii participării mele la Colocviul Cioran din 7-9 mai 2015 este atat de șubredă, încât v-as ruga sa faceți efortul să gasiti temeiuri mai convingătoare. Dacă rațional nu v-ați putut susține poziția defavorabilă mie (asa cum voi arăta în cele ce urmează) înseamnă fie că irațional (după vizionarea pe youtube a comunicării mele, vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Cioran- prophète de la vraie sainteté, URL http://www.scribd.com/doc/187765196/Isabela-Vasiliu-Scraba-Emil-Cioran-prophete-de-la-vraie-saintete la Colocviul Cioran 2011, inregistrată în două părți https://www.youtube.com/watch?v=vabhvW-nU9U si partea doua https://www.youtube.com/watch?v=2BHknoJPFpg sau după citirea textului https://isabelavs2.wordpress.com/emil-cioran/isabelavs-cioranmistic15/ ) v-au copleșit porniri negative de discriminare (din cauza sexului, a vârstei și a originii) fie că a fost vorba de un refuz a priori, iar dumneavoatră v-a revenit doar misiunea de a-i da o formă acceptabilă, lucru care nu v-a reușit la prima încercare. Poate o să vă reușească la a doua tentativă de argumentare pe care v-o solicit acum.


Îmi scrieți că v-a părut cu atât mai rău că n-ați reținut propunerea mea (Cioran prin singurătăți asceto-mistice) cu cât ați avut ocazia DE A MĂ FI ASCULTAT în 2014. Oare cum v-a reușit performanța să mă vedeți și să mă ascultați în 2014 când am fost practic impiedicată să ajung la acel Colocviu Cioran printr-un atac mitocănesc din ziarul „Tribuna Sibiului” declanșat puțin înainte de începerea lucrărilor Colocviului ?


Pentru respingere invocați si data limită pe care n-aș fi respectat-o întocmai, prin trimiterea rezumatului „cu câteva minute înainte de miezul nopții”. Dacă ați fi făcut o cât de onestă socoteală a timpului, ați fi observat că între ora 22h 49PM și ora 24 care încheie ziua de 15 martie (data limită a predării rezumatelor) sint mai mult de „câteva minute”.


La semnătura nu v-ați pus numele, ați preferat să treceți „La coordination scientifique du Colloque international Emil Cioran de Sibiu”, uitând că în text scriseseți următoarele: „notamment sur la philocalie, le rapport à Staniloae… nous avons déjà accueilli des communications de D. Kraus, de E. van Itterbeek, de moi-même, etc). Ce altceva să însemne „moi-meme” decât Aurelien Demars? V-as ruga să-mi precizați din comunicările citate de Dvs. în legătură cu Filocalia, pagina unde ați trecut Dvs., domnule A. Demars, ori unde a scris Kraus, sau Itterbeek numele stilizatorilor traducerii Filocaliei, stilizatori de care eu menționasem că intenționez să vorbesc la Colocviu (a se vedea punctul de vedere pe care urma sa-l dezvolt https://isabelavs2.wordpress.com/parintele-arsenie-boca/isabelavs-tradufilocalia5/ ).

In legătură cu textul respingerii pe care mi l-ați trimis rapid pe 16martie 2h53 ar fi multe de observat. In argumentarea dumneavoastră gândirea șablonardă m-a impresionat cel mai neplăcut. Văzând în textele mele pentru Colocviile Cioran cuvântul „mistic” (https://fr.scribd.com/doc/201531861/IsabelaVasiliuScrabaCioranSibiu2014Colocviu ), gândirea dumneavoastră pe șablon a adăugat automat „domeniul istorico-politic”, scoțând din burtă „la dimension « théologico-politique » de Cioran au tournant des années 1940”. Or, „singurătățile asceto-mistice” sunt în afara istoriei. Din nefericire acest lucru elementar scapă celor obișnuiți să asocieze automat cuvinte. De pildă, lângă „misticism” să pună neapărat cuvântul „mesianism” cum am remarcat și în conversația Dvs cu Mihaela Gențiana Stănișor care m-a lămurit nu numai asupra șabloanelor dumneavoastră de gândire, dar si asupra lucrurilor nesemnificative pe care le-ați reținut în legătură cu relația dintre studentul Cioran si profesorul Nae Ionescu despre care am scris și în lucrarea pentru Colocviu Cioran 2014 (http://isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-CioranMistic15.htm ) precum si în volumul meu din 2000 In labirintul răsfrângerilor. Nae Ionescu prin discipolii săi : Țuțea, Cioran, Noica, Eliade, Mircea Vulcănescu și Vasile Băncilă (despre scrierile mele a se vedea textul memorialistic http://www.alternativaonline.ca/IVS1307.html ).

Căderea în timp este un titlu cioranian care se explică mult mai puțin complicat decât v-a dus pe dumneavoastră fantezia, pe calea lui „penseur d’occasion”, în latină occidere=tomber si de aici : La chute dans le temps.

CADEREA DIN TIMP este o expresie a lui Nae Ionescu (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Metafizica lui Nae Ionescu, în unica și în dubla ei înfățișare, Ed. Star Tipp, Slobozia, 2000, on-line https://fr.scribd.com/doc/132110995/IsabelaVasiliuScrabaNaeMetafizica. ), preocupat de păcatul originar si de mântuire așa cum a fost toată viața și Cioran. Wolfgang Kraus observase că lui Cioran „îi pare foarte importantă cunoașterea păcatului originar”. Vienezul mai notase în jurnalul său că „trăirea mistică e capitalul lui Cioran... si că, în opinia lui Cioran, CEI CARE NEGLIJEAZĂ RELIGIA SUNT TOTAL NEINTERESANTI”.

În textul referatului meu din 2014 reținusem din Cioran că mântuirea nu-i este indiferentă și că numai un om cu coardă religioasă îl poate înțelege. Dumneavoastră sunteți atât de opac la religie încât nici ascetica n-ați sesizat-o ca moarte pentru evenimentele timpului istoric, considerându-mi comunicarea în afara tematicii MORTII. Tinând seama de idiosincraziile pe care vi le trezește religia, v-as propune o altă temă a mea pentru Colocviu din 7-9 mai 2015 :

CIORAN DEVENIT UN NOU MARX

Cu cele mai bune gânduri,

Isabela Vasiliu-Scraba

18 martie 2015



Marin IFRIM. Patria poeților români este limba română

$
0
0
 Este incredibil cât de asemănătoare poate fi uneori „linia directoare” a conștiinței artistice a unor mari poeți români, atunci când e vorba despre patriotism! Asupra acestui fapt mi-a atras atenția poetul Nistor Tănăsescu, oferindu-mi, drept dovadă, un text scanat dintr-o revistă de acum 44 de ani. 
               Prin cele ce urmează nu vreau să știrbesc cu nimic prestigiul literar de care se bucură marele poet Nichita Stănescu, însă nici nu pot trece sub tăcere faptul că celebra sintagmă „Patria mea este limba română” îi aparține, de fapt,  poetului de origine buzoiană Ion Gheorghe, drept pentru care citez: „PATRIA CARE ESTE, plus cea în care nu voi mai fi, ci numai cărțile mele. Este aceea în care eu am pretins; în care încerc să învăț și pe alții pentru că m-au învățat; și mai este patria numită LIMBA ROMÂNĂ~ unde muncesc…” („Viața Românească”, 16 august 1971). 
                 Abia după 11 ani, în 1982, în volumul „Respirări“ apare  pentru prima dată și „varianta” lui Nichita Stănescu: „Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește”. Nu am subliniat nimic, ambele citate fiind  originale. Cu toate că nici prin gând nu-mi trece să-l învinuiesc de plagiat pe Nichita Stănescu, nu pot să nu remarc și să nu fac cunoscută prioritatea terminologică a maestrului Ion Gheorghe. Quot erat demonstrandum.

Marin Ifrim

Nu cred că este vorba de influență ci mai degrabă de confluență, așa cum se întâmplă în cultură.
Dan Culcer

Cetățeni ai României cer să poată călători în Republica Moldova fără vize și pașapoarte

$
0
0
Platforma Unionistă Acțiunea 2012 vă invită la protestul organizat în fața Ambasadei Republicii Moldova și a Ministerului Afacerilor Externe,pentru a ne manifesta dezacordul față de necesitatea ca cetățenii români să dețină pașaport dacă doresc să călătorească în Republica Moldova.
În contextul actual, tot mai puțini români au pașaport,dupa aderarea României în 2007 la U.E. De asemenea, putem călători pe baza buletinului și în state precum Serbia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Georgia - state care,asemenea Republicii Moldova nu se află în U.E.
Această situație este cu atât mai nefirească, cu câtconștientizăm că în Basarabia sunt români, cu care împărțim același trecut istoric, aceeași civilizație și aceeași limbă. Există şi un aspect practic al problemei: la ora actuală, principalul partener comercial al Republicii Moldova este România. De asemenea, principalul aflux de turişti în Republica Moldova provine din România, lucru firesc dacă ne gândim că pe teritoriul Republicii Moldova se află obiective de mare interes pentru aceştia, precum cetăţile lui Ştefan cel Mare.

În concluzie, solicităm demararea de negocieri cu Guvernul Republicii Moldova ca în cel mai scurt timp acesta să adopte o Hotărâre de  Guvern prin care să legifereze accesul cetăţenilor României în Republica Moldova doar cu obligaţia de a prezenta cartea de identitate.

O manifestație pe această temă a avut loc duminica, 15 martie 2015, ora 14:00, în faţa
Ministerului Afacerilor Externe, Aleea Alexandru, nr. 31, București

NU mai vrem formalităţi pentru a ne vizita fraţii!
NU mai vrem formalităţi pentru a vedea cetăţile lui Ştefan cel Mare!
NU mai vrem paşaport!
NU mai vrem graniţii între două state româneşti!

Echipa de coordonare Actiunea 2012

UNIREA FACE PUTEREA!

Radu Albu-Comănescu. Marthe Bibesco, diplomate culturel : une grande européenne

$
0
0
Une conférence organisé par la Maison Roumaine a eu lieu le samedi, 14 mars à 16h30, aux Apprentis d'Auteuil, salle Rainbaux/Darboy, 40, rue Jean de la Fontaine,  75016 Paris. M° Jasmin

Intitulée: "Marthe Bibesco, diplomate culturel: une grande européenne" elle q été présentée par M. Radu Albu-Comănescu, universitaire, Faculté d'Etudes Européennes, Université Babes-Bolyai de Cluj-Napoca. Voici le resumé.

Marthe Bibesco, diplomate culturel : une grande européenne
Connue pour ses ouvrages littéraires et pour une vie sociale d'exceptionnelle brillance, Marthe princesse Bibesco (1886-1973) n'est pas seulement un écrivain français d'origine roumaine ; à travers ses ouvrages, elle fait aussi preuve d'une véritable pensée historique et diplomatique qui lui donne les traits de ce qu'on appelle aujourd'hui « un diplomate culturel ».
En Marthe Bibesco se mêlent un esprit politique, un esprit poétique interprétatif et une passion historique assidument cultivée. Nourrie d'une érudition remarquable, sa pensée européenne commencera par des convictions politiques acquises dans la famille : son père, francophile, président du Parti Conservateur, fut ministre des affaires étrangères et ministre de Roumanie en France. Sa mère appartenait à une dynastie anciennement souveraine en Moldavie et Valachie connue pour son attachement aux valeurs de la culture classique et de la bonne gouvernance. La conscience des origines ne sera pas pour Marthe Bibesco une question de préséance nobiliaire ("pourquoi tirer vanité de la chose la plus naturelle au monde ?", disait-elle), mais de responsabilité historique. A Paris, Londres, Bruxelles et Rome, à Berlin ou Istanbul, aux monarques, aux chefs d'Etat et de gouvernement, aux ministres et aux diplomates qu'elle connaît si bien, Marthe Bibesco entendra parler de son pays, promouvoir la Roumanie dont l'histoire fort riche était comparable à celle des nations plus grandes que la sienne.
Car dans cette Europe qui est une entité géographique, culturelle et spirituelle, reposant sur l'héritage gréco-romain et chrétien, avec des nuances régionales, la Roumanie trouvait naturellement sa place. Et c'est une place complexe, dont les identités multiples et les dialogies identitaires devaient être expliquées, comparées, adaptées à la compréhension des diplomates et des politiciens occidentaux (un Churchill, un Asquith, Mac Donald, ou Blum, Briand et De Gaulle, etc.). Dans cette démarche de diplomatie culturelle, deux choses sont particulièrement inédites et astucieuses : la manière dont Marthe Bibesco explique et intègre la culture et la civilisation roumaine dans son contexte européen, et la façon dont elle se sert de la généalogie – celle de sa famille et de sa belle-famille – pour démontrer que la Roumanie était un pays qui avait toujours participé aux affaires européennes.

CV. Radu Albu-Comănescu(n.1979), assistant universitaire, Faculté d’Etudes Européennes, Université ‘Babes-Bolyai’ de Cluj-Napoca.
Institutionnaliste. Spécialisé dans les institutions européennes, la gouvernance, le processus décisionnel de l’Union européenne, la diplomatie culturelle et les négociations européennes.
Diplôme d’Etudes européennes (Université de Cluj). Master en Etudes Européennes Comparées (Cluj) et DEA ‘Intelligence de l’Europe’ (Paris-Est/Marne-la-Vallée, « Géopolitique, Culture, Identités »).
Docteur en histoire avec une thèse soutenue en 2012 sur l’Evolution du Libéralisme et du Conservatisme en Pays roumain.
Intérêts : histoire de l’Europe ; histoire des institutions ; histoire de la pensée politique et religieuse ; intégration européenne ; diplomatie européenne ; gouvernance ; leadership et milieux d’affaires. Co-fondateur du « Cluj Business Forum », et co-organisateur des conférences Bloomberg Romania.
Membre de l’Institut Roumain de Généalogie et d’Héraldique.


Biblioteca Metropolitană din Bucureşti oferă acces gratuit la o bogată colecţie de carte vech

$
0
0



Mergi la conţinutul principal



arhivă | Sâmbătă, 14 martie 2015




Formular de căutare
Căutare


Ediţia Naţională
Ediţia de Moldova
Ediţia de Transilvania
Ediţia de Oltenia
Ediţia de Banat

Home


Biblioteca Metropolitană din Bucureşti oferă acces gratuit la o bogată colecţie de carte veche
Călătorie printre pagini de altădată

Reportaj
Irina Munteanu
Sâmbătă, 14 martie 2015

Fotografii: Mircea Popa / Mariana Gavrilă


Citisem pe internet câteva pagini din „The Anatomy of Melancholy“ a lui Robert Burton; am căutat-o pe catalogul online al Bibliotecii Metropolitane. Surprinzător, am găsit-o, cu următoarele precizări: „Sala de lectură cu aprobare; Biblioteca Nicolae Iorga; ME II 84; Fondul Mircea Eliade“. A fost punctul de plecare într-o expediţie printre cărţi vechi şi ziare, cărţi poştale şi afişe dintr-un alt secol, adăpostite în rafturile clădirilor de pe strada Gura Lotrului, numărul 9.

„Unu diariu! Sciţi ore bine, ce este unu diariu? Unu diariu! Este uă foiă mare şi urîtă ce o citesce tata tocmai cându copii suntu inferbentaţi la jocu“, poate citi un pasionat de istoria presei în numărul 1 al revistei „Mama şi copilul“, apărut în 1865, unicat aflat în Colecţia de publicaţii periodice „Ion Heliade Rădulescu“ a Bibliotecii Metropolitane. Colecţia acestei reviste aflate la Biblioteca Academiei începe cu numărul doi.

În colecţia de periodice poţi găsi presă românească şi străină de la 1800 până astăzi; unele ediţii sunt digitalizate şi pot fi consultate online, pe Biblioteca virtuală a Bucureştiului. Gabriela Ţerbea, gestionara colecţiilor, îmi arată „Tribuna economică“, „Munca de partid“, „La nouvelle revue française“ (1939), „Lettres sovietiques“ (1981), „Sburătorul“ (1919-1921), „Vie ŕ la campagne“, „Familia“ lui Iosif Vulcan (1884), „Viaţa capitalei“ (1953). Aici se găsesc şi reviste noi, precum „Paris Match“ şi „Unica“.

Prin sediul din Gura Lotrului au trecut studenţi la ASE, Litere, Comunicare, SNSPA, care s-au documentat pentru diverse lucrări, dar şi pasionaţi de ziare şi reviste, care au grup pe facebook. Vin persoane care au colecţii acasă, din care lipsesc anumite numere. Cineva care aduna prima pagină a ziarelor, când a văzut ce există în aceste rafturi, a devenit cititor fidel. Alex Ciubotariu, cunoscut sub numele de „Pisica Pătrată“, s-a documentat aici o vară întreagă pentru lucrarea sa „Istoria benzii desenate“. A vizitat colecţiile şi Cornel Nistorescu, pentru a-şi aduna articolele în „Români, vi se pregăteşte ceva! Epistole politice, reportaje, interviuri, editoriale din Expres (1990-1995)“. Jurnalistul nu a uitat să le mulţumească pe prima pagină „doamnelor Mariana Gavrilă, Gabriela Ţerbea, Roxana Popescu şi domnului Cornel Lovin de la Biblioteca Metropolitană“. Pasionaţii pot urmări Colecţia de publicaţii periodice „Ion Heliade Rădulescu“ pe facebook.

Biblioteca „Nicolae Iorga“, aflată într-o clădire alăturată, conţine colecţii speciale şi de patrimoniu. Aici se află şi o colecţie de memorie culturală a Bucureştiului, ce conţine cărţi, documente, casete video, atlase.

Biblioteca „Nicolae Iorga“ a fost constituită în 1997. Din fondurile Bibliotecii Metropolitane au fost adunate cărţile rare, ediţiile bibliofile, cărţi poştale ilustrate, litografii, fotografii. Printre vedete se află un incunabul de la 1490, „Opera varia: Sermoniarum de poenitentia per adventum“, de Robertus Caracciolus, „Opere complete“, de Voltaire, în 70 de volume, operele lui Vitruvius, editate în 1912, Biblia tipărită la Buzău în 1834, Biblia tipărită la Sibiu în 1856, „Rudimenta cosmographica“, scrisă de Johannes Honterus şi tipărită la 1541. În fondul dedicat Bucureştiului, ce are 800 de cărţi, găsim „Planul reţelei liniilor de tramvai“, „Bucureştii ce se duc“ (1910), a lui Henri Stahl, „Arcul de Triumf“ (1929), a lui Tzigara-Samurcaş, „Bucureşti, dezgheţul“, de Mirel Bran, „Suflet candriu de papugiu“, de Radu Anton Roman, „Străzi vechi din Bucureştiul de azi“, de Alexandru Ofrim.

Mariana Gavrilă, absolventă a unei facultăţi de română-franceză, dar şi a Şcolii postliceale de biblioteconomie, acum şef serviciu cu delegaţie al „Colecţiilor speciale şi de patrimoniu. Depozit legal local“, povesteşte despre modul în care a participat şi ea la realizarea colecţiei de CARTE veche: „M-am angajat, în 1992, la Biblioteca Metropolitană, în serviciul «Completare, evidenţă, prelucrare». Una dintre misiunile mele era să merg prin anticariate; vânzătorii aveau pregătite cărţile care aveau ca subiect Bucureştiul şi care erau tipărite pe teritoriul Bucureştiului, însă mă mai uitam şi eu prin rafturi. Şefa mea prezenta lista de cărţi directorului, apoi stabileau ce se cumpără.“

Am făcut cerere să răsfoiesc „The Anatomy of Melancoly“ şi, întrebând ce înseamnă codul de pe cotor - ME II 84, am aflat o poveste interesantă. Mihaela Dragoş, gestionara Bibliotecii «Nicolae Iorga», mi-a explicat modul în care se cotează cărţile: „În funcţie de lungimea cotorului, se stabilesc formatele. Până la 20 de centimetri este formatul I, între 20 cm şi 25 cm - II, între 25 cm şi 30 cm - III, între 30 cm şi 38 cm - formatul IV, iar peste 38 de centimetri - V. În cadrul fiecărui format se numerotează cărţile în ordine. Aici avem şi câteva colecţii, precum «Eugen Barbu», «Ion Brad», «Gheorghe Zbughea», «Romulus Vulpescu», «Mircea Eliade». Deci, ME II 84 înseamnă că este vorba despre a 84-a carte de format II din colecţia «Mircea Eliade», alcătuită în întregime din biblioteca de la Paris a autorului, donată bibliotecii de soţia sa.“

După ce Mariana şi Mihaela învârt volanele rafturilor MOBILE, mă strecor printre cărţile ce odată au fost atinse de Mircea Eliade: Rilke, Pio Baroja, Cervantes, „Mimesis“, Faulkner în franceză, „Le Guepard“, Jung, „The tantric tradition“, „The Keys of Power“, „Primitive culture in Greece“ şi multe altele.

Biblioteca Nicolae Iorga este frecventată de studenţi la teologie şi filologie, dar şi de doctoranzi. Documentele de aici au fost folosite pentru scrierea unor lucrări ca „Medici şi medicină în trecutul românesc“, un studiu despre medicii evrei care au rezidat în Ţările Române, „Memoria vechilor cărţi româneşti“, „Metafizica lui Cantemir“ (o cumunicare pentru un congres ţinut la Graz), „Pronumele şi locuţiunile pronominale în textele religioase bisericeşti“. Cineva a vrut să vadă „Cartea Dunării“ a lui Jean Bart, pe care n-o mai găsise în altă parte.

Am stat doar trei ore în cele două clădiri unde se află Colecţia de publicaţii periodice „Ion Heliade Rădulescu“ şi Biblioteca Nicolae Iorga. Prea puţin timp aproape de atâtea comori. Am ieşit cu gândul că altădată se citea mult. Citeau ziare şi reviste oamenii de rând, seara, după o zi de muncă, le citeau şi copiilor lor. Erau curioşi să înţeleagă lumea în care trăiesc. Nu doar să o comenteze, ca astăzi.

Paul Goma este laureat al Premiului Academiei de Științe din Moldova

$
0
0
Comentariul pronunțat de scriitorul Andrei Țurcanu

„Azi, 27 martie 2015, s-a anunțat oficial că Paul Goma este laureat al Premiului Academiei de Științe din Moldova. Cu această ocazie am spus și eu câteva cuvinte în cadrul Adunării Generale a AȘM.

Onorată asistență!

Premiul Academiei de Științe pentru diaspora spală întrucâtva rușinea națională de a-l mai avea pe unul din fiii cei mai vrednici ai acestui pământ printre exilanți, departe de ceea ce el numește cu tandrețe „Basarabia rainică”.
Știm cu toții cine este Paul Goma, așa că n-am să stărui aici asupra calificativelor. Mai puțin știm cine suntem noi, cei din Basarabia, unde se boncăie „legiunea” și unde prezența lui Paul Goma ar fi avut un efect de exorcizare purificatoare. Din această cauză, cred, nu se vrea reîntoarcerea sa acasă! Pentru ca să nu avem pe cine întreba precum Isaia: „Străjerule, cât a mai trecut din noapte? Străjerule, cât mai este până trece noaptea?”.
Acest premiu rupe consemnul fatidic. Felicit Academia pentru îndrăzneală. Vă felicit și pe Dvs, domnilor academicieni, pentru onoarea de a fi azi alături de însinguratul nostru pământean. Vreau să sper că la 2 octombrie, ziua când Paul Goma va împlini 80 de ani, ne vom regăsi cu toții împreună tot aici, avându-l lângă noi și pe scriitorul nostru reîntors dintr-un exil de peste șapte decenii.
Vă mulțumesc.”



Andrei Țurcanu

Mircea Stănescu. AMBASADORII ȘI LIBERTATEA DE OPINIE

$
0
0
Ca pe vremea Păcii westfalice (1648), a Congresului de la Viena sau a celui de la Berlin unele mari puteri, sau mici puteri protejate de mari puteri, se dedau la intervenții mai mult sau mai puțin directe și brutale în viața politică sau economică a țărilor mici și mijlocii de pe toate continentele. Aproape nimic nou sub soare de vreo cinci secole. Demonstrația, pe exemple recente, o face articolul istoricului Mircea Stănescu, reprodus mai jos.

Dan Culcer

Pe data de 27 martie a.c., Oleg Malginov, Ambasadorul rus în România, i-a caracterizat pe Vladimir Tismăneanu și Marius Stan, autorii unui articol în care îl numeau pe Vladimir Putin „fascisto-comunist, „bădărani“, și, totodată, a dezavuat cotidianul „România liberă și platforma „Contributors, care i-au preluat[1].

Certamente, dacă cineva ESTE lipsit de civilizație, acela ESTE mai degrabă Ambasadorul unui stat străin care își permite să abandoneze limbajul diplomatic pentru a arunca anatema asupra unor cetățeni români, persoane private. Pe de altă parte, este dezolant să vezi cum o diplomație, pe care o credeam mai bună, acordă atâta greutate unui articol de presă. „Cultul personalității trebuie să fi atins acolo, la ei, în Rusia, cote grandioase, de s-au simțit datori să intervină în acest mod brutal.

Din câte știm, este prima luare de poziție publică a unui ambasador rus în România în chestiuni de opinie.

Dacă trecem însă în celălalt „lagăr, situația este ceva mai „complexă, vorba tovarășilor.

Mai întâi, ar fi de spus că Satele Unite nu procedează așa: ele respectă libertatea de opinie a cetățenilor „Aliaților lor, măcar oficial. La fel face și Germania în Basarabia („Republica Moldova).

Rodica Radian–Gordon
Sursa: pagina Ministerului
de Externe Israelian
Singurele care își permit ceea ce și-a permis Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România sunt autoritățile israeliene.

Exemplu: conform postului de radio american „Europa Liberă, în 2007 Ambasadorul Israelului în România, Rodica Radian–Gordon, a protestat față de acordarea titlului de „cetățean de onoare al orașului Timișoara scriitorului român Paul Goma, la acea dată încă refugiat politic în Franța, și a adresat scrisori de protest Primăriei și… Ministerului Român de Interne, pe motiv de – ați ghicit! – „antisemitism[2].

Edward B. O’Donnell
Sursa: pagina Departamentului
de Stat al SUA
Întorcându-ne la autoritățile americane, vom relata ceva ce, probabil, foarte puțină lume știe, deși chestiunea apare în rapoartele Departamentului de Stat: acestea au instituit, în paralel cu elaborarea „Raportului Iliescu-Wiesel, funcția de „Trimis Special pe Probleme de Holocaust (și) în România – nu, nu e de râs! – care supraveghează discursul oficial, instituțional (și, în primul rând, manualele școlare cu privire la chestiune); în plus, propune „măsuri pe care autoritățile politice, ADMINISTRATIVE și culturale le pun în practică[3].

Întorcându-ne de unde am plecat: din fericire, lui Vladimir Tismăneanu (și cetățean american) și lui Marius Stan nu li se poate întâmpla nimic: efectele filipicei ambasadorului „Maicii Rusii sunt nu doar nule, ci contrare, căci îi va întări.

În schimb, dacă Ambasadele Israelului și SUA din România au pus – oficial, semioficial, neoficial – pe capul vreunei persoane private „piatra de mormânt a „antisemitismului“, iar ca autor de manuale de istorie nu-ți cadrezi discursul după vulgata din „Raport, puține soluții îți mai rămân la îndemână.



NOTE

[1] Pentru articol, cf.http://www.contributors.ro/global-europa/ispita-fascista-a-tovara%C8%99ului-putin-un-eseu-de-vladimir-tismaneanu-%C8%99i-marius-stan/; pentru comunicatul Ambasadei, cf.:http://romania.mid.ru/ro_RO/web/romania_ro/ro?p_p_id=62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=5&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_returnToFullPageURL=http%3A%2F%2Fromania.mid.ru%2Fro_RO%2Fweb%2Fromania_ro%2Fro%3Fp_p_id%3D62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D5&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_groupId=2067957&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_articleId=12412544&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_version=1.2.






[3] În perioada 2003-2005 Ambasadorul SUA la OSCE și Trimis Special pe Probleme de Holocaust a fost Edward B. O’Donnell, cf.http://2001-2009.state.gov/outofdate/bios/o/29245.htm.



București, 29 martie 2015.

Ce se întâmplă cu cinstirea memoriei eroilor luptelor de rezistență anticomunistă

$
0
0
Difuzând mai vechiul comunicat de presă de mai jos vrem să atragem atentia asupra tergiversării continue a recunoaşterii oficiale a sacrificiilor pe care prea puțini români au înţeles sa le facă în lupta anticomunistă. 
Ne referim în primul rând la CEI CARE AU LUPTAT EFECTIV ÎN MUNŢI, dar si la numeroşii INTELECTUALI (inclusiv CLERICI) care au umplut temniţele comuniste, pentru că ei gândeau altfel şi au fost consideraţi ca fiind potenţial, dacă nu chiar pe față, anticomunişti.
Iar recunoaşterea oficială echivalează cu (re)integrarea lor în memoria colectivă, prin operarea de modificări în tramele stradale (redenumirea unor străzi) şi acordarea de titluri simbolice de „Cetățean de Onoare Post-Mortem”. 
E adevărat că nimic nu îi mai încălzeşte pe cei morţi în urma unor execuţii sumare, a unor execuţii prin judecăţi cu condamnări impuse din timp, sau pur si simplu omorâţi în închisori sau lagăre de muncă forțată. Dar prin aplicarea acestor măsuri de cinstire națională, aceste sacrificii nu vor fi uitate de generaţiile care vin din urmă.
La 25 de ani după lovilutie (adică după lovitura de palat și de stat mascată ca Revoluție) nu avem recunoscut nici un sfânt printre numeroşii martiri ai bisericii românilor si doar trei clerici au devenit „Cetăţeni de Onoare" (Nicolae Steinhardt, Justin Pârvu si Gheorghe Cotenescu).
Un exemplu, printre altele. Iar în capitalele de judeţ, în municipii și în orașele judeţelor vecine Argeş și Dâmboviţa, unde au acţionat cele două grupuri de rezistență anticomunistă identificate, de regulă generic, sub numele de „Haiducii Muscelului” NU EXISTĂ STRĂZI CARE SĂ POARTE NUMELE CONDUCĂTORILOR EXECUTAŢI: LT. COL. GHEORGHE ARSENESCU, LT. TOMA ARNĂUTOIU si TRAIAN MARINESCU GEAGU.
Doar la Câmpulung-Muscel există străduţa „Haiducii Muscelului” (între timp au dispărut ambele tăbliţe de pe stradă!), iar într-o carte cu istoria tuturor străzilor din localitate autorul precizează că ar fi legată doar de fratii ARNĂUTOIU (în realitate, fără legătură cu Câmpulung, acţionând în zona Nucşoara) şi nimic despre Lt. col. TOMA ARSENESCU, cel care s-a născut, a învăţat, a locuit, a muncit ca ofiţer și a fost arestat la Câmpulung, înfiinţând şi conducând ambele grupuri, atât pe cel din zona Muntele Roșu- Câmpulung, cât şi cel de la Nucşoara.
Radu Petrescu-Muscel a publicat mai multe articole legate de Lt. col. GH. ARSENESCU şi a lansat către  cele mai înalte instituţii ale statului o scrisoare deschisă, solicitând REINTRODUCEREA LOR ÎN MEMORIA COLECTIVĂ prin redenumire de străzi în capitalele de judeţ, în municipii şi în localitățti din judeţele Argeș si Dâmboviţa; prin acordarea titlurilor onorifice de „Cetăţeni de Onoare Post-Mortem”.
Nici o reacţie nu a parvenit autorului acestei inițiative lăudabile și necesare din partea autorităţilor României : CameraDeputaţilor, Senat, Guvern, Secretariatul de Stat condus de dl. Octavian Bjoza, Prefecturile judeţelor Arges si Dâmboviţa.
Iar dacă unele răspund, ele refuză fiindcă se prevalează de prevederile legii care spun că respectivele autorităţi ar fi obligate să suporte cheltuielile generate de schimbarea ÎN BLOC a actelor de identitate. Sunt motive de tergiversare inventate și invocate de către oameni înfricoșați, inculți sau cu strâmte vederi de stânga, ce se afla la putere de 25 de ani în cele două judeţe „roşii”, Argeş si Dâmboviţa.
Toată lumea îşi schimba actele de identitate doar la expirare, așa că pretextul invocat este stupid. Se simte în aceste rezerve nemărturisita frică funcționarilor de partid și de stat, generată de Ordonanța de urgență produsă de un fost prim-ministru tembel, fricos și escroc, ca și temerea că diversele organizații străine de monitorizare ar putea interveni și păta imaginea activiştilor și funcționarilor cu acuzaţia că ar fi pro-legionari militanți, antisemiți larvari sau mai știu eu ce altă struțo-cămilă, rusofobi sau vânduți naziștilor. Reamintesc intervențiile în cazul decernării titlului de cetățean de onoare a municipiului Timișoara lui Paul Goma, chiar valurile de comentarii neavenite produse de numirea lui Octavian Bjoza în funcția sa actuală. Toate acestea imixtiuni vor avea până la urmă un efect invers, pervers, și vor orienta opinia publică, saturată de încercările de a ni se dirija sau scopi memoria, spre găsirea țapilor ispășitori. Lucru pe care nu-l dorim și nici intervenționiștii de multiple origini nu au vreun interes politic să-l dorească.
De fapt este vorba, pur și simplu, de dreptul nostru, al românilor, de a ne alege și cinsti modelele. Imixtiunea în acest domeniu nu are niciun temei legal, nici nu poate fi tolerată la nesfârșit.
Ieronim Laur

N. Steinhardt. Gheorghe Cotenescu. Justin Pârvu
Comunicat de presă 
Publicistul Radu Petrescu-Muscel a lansat la 25 octombrie 2014 în lumea virtuală un apel emoţionant, spre neuitare, adresat societăţii civile, Secretariatului de Stat pentru pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Parlamentului şi autorităţilor din judeţele Dâmboviţa şi Argeş (Prefecturi şi Primării) pentru acordarea respectului necesar jertfirii dezinteresate a liderilor rezistenţei anticomuniste muscelene executaţi de călăi răsplătiţi cu câte 500 de lei.
Acesta semnalează faptul că la 25 de ani – aproape o generaţie - de la căderea comunismului în România, în oraşele şi localităţile din judeţele menţionate încă nu există străzi care să poarte numele unor oameni precum Traian Marinescu Geagu , Lt. col. Gheorghe Arsenescu, Lt. Toma Arnăuţoiu şi Preotul profesor Gheorghe Cotenescu, oameni cu un rol marcant în existenţa uneia dintre cele mai longevive organizaţii de rezistenţă armată anticomunistă din ţară, cunoscută cu numele de “Haiducii Muscelului”.
Înfiinţată de Lt. col. Gheorghe Arsenescu în februarie 1948, în perimetrul Dragoslavele-Muntele Roşu-Stoeneşti, deşi destructurată aproape în întregime de Securitate prin arestările în lanţ declanşate în cursul lunii martie 1949, organizaţia reînvie imediat în zona Nucşoara, într-o altă componenţă, sub conducerea aceluiaşi lider fondator. În toamna anului 1949, câmpulungeanul Gheorge Arsenescu se autoizolează în locurile sale natale, predând ştafeta fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu din Nucşoara. După mulţi ani de zile, organele Securităţii caputrează, prin trădare, pe ultimii membri ai grupării. Mai întâi pe fraţii Arnăuţoiu, în 1958 (executaţi în 1959), apoi pe Gheorghe Arsenescu, în 1960 (executat în 1962).
Din vara anului 2014, anul în care se împlinesc 65 de ani de la distrugerea aproape totală a primei organizaţii „Haiducii Muscelului”, cea din nordul fostului judeţ Muscel, dl. Radu Petrescu-Muscel a înaintat memorii documentate autorităţilor din judeţele Dâmboviţa (Prefectură, Primăriile din Târgovişte şi comuna Voineşti) şi Argeş (Prefectură, Primăriile din Piteşti şi Câmpulung-Muscel), memorii la care nu a primit răspuns nici până azi.
În apelul său, autorul accentuează faptul că viaţa şi faptelor celor menţionaţi sunt preţuite în cadrul Memorialului Victimelor şi Rezistenţei Anticomuniste de la Sighet, dar şi în paginile “Encicloplediei Argeşului şi Muscelului”.
Dl. Radu Petrescu-Muscel consideră că introducerea acestor nume în nomenclatorul stradal al unor localităţi precum Târgovişte, Voineşti-Dâmboviţa, Piteşti, Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Mioveni reprezintă o rupere reală de trecutul comunist, “un gest de normalitate, onorant atât pentru autorităţi, cât şi pentru cetăţenii celor două judeţe vecine, având un scop educativ şi identitar, de omagiere a contribuţiei celor menţionaţi, ajutând la o mai bună cunoaştere la nivel naţional a realităţilor şi a realizărilor pozitive din judeţele Dâmboviţa şi Argeş”.
De asemenea, autorul apelului solicită lansarea de urgenţă a iniţiativei legislative care să consfinţească modificarea numelui judeţului Argeş în Argeş-Muscel, pentru a reintroduce în memoria colectivă numele judeţului desfiinţat şi din cauza rezistenţei acerbe a muscelenilor împotriva regimului totalitar de tip comunist. Menţionează şi existenţa precedentelor în acest sens cum sunt judeţele Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
În finalul apelului se arată necesitatea ca astfel de oameni să fie evocaţi aşa cum se cuvine “în primul rând la ei acasă, în judeţul Argeş, în judeţul Dâmboviţa”, pentru că ei reprezintă “valori reale, certe, pozitive, cu rol determinant în influenţarea în bine a educaţiei generaţiilor prezente şi viitoare”.
Textul integral al apelului spre neuitare intitulat „Unde sunt străzile celor ce nu mai sunt? Unde sunt străzile martirilor anticomunişti?”poate fi consultat pe site-ul „Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România” cu ajutorul link-ului HYPERLINK "http://uzp.org.ro/unde-sunt-strazile-celor-ce-nu-mai-sunt/"http://uzp.org.ro/unde-sunt-strazile-celor-ce-nu-mai-sunt/
Dl. Radu Petrescu-Muscel este autorul a peste150 de comunicări ştiinţifice, eseuri şi articole publicate în anuare de specialitate, reviste şi periodice din ţară din străinătate. Participă constant, printre altele, şi la lucrările Simpozionului internaţional intitulat “Experimentul Piteşti – Reeducarea prin Tortură”, organizat anual de către Fundaţia Memoria la Piteşti. În 2013 a prezentat lucrarea “Demnitate şi curaj. Clericii colonelului Arsenescu”, iar în 2014 lucrarea „65 de ani de la anihilarea mişcării de rezistenţă anticomunistă de sorginte tătărăsciană «Haiducii Muscelului» (1949-2014)”.

Bucureşti, 27 octombrie 2014

Tarile din Estul Europei se pregatesc de aparare impotriva unei posibile agresiuni din partea Rusiei

$
0
0
Unele țari din Estul Europei se pregătesc de aparare impotriva unei posibile agresiuni din partea Rusiei


Forte paramilitare feminine poloneze - 2015, gata de lupta impotriva invadatorul rus
Amenintarea cu arma atomica a Danemarcei de catre Rusia, reactivarea armamentului nuclear al Rusiei si punerea lui sub stare de alarma de catre Putin in timpul invaziei Crimeei, amenintarile cu invazia si cu bombardamente aeriene a Tarilor Baltice, Poloniei si Romaniei din partea vice-premierului Rusiei, Dmitri Rogozin, nu au ramas fara urmari.
In Estonia, care nu dispune decat de o mini-armata de 3.000 de militari, 15.000 de estonieni fac deja parte din fortele de autoparare si se antreaneaza intens, zi si noapte, prin padurile Estoniei, pentru o viitoare lupta de guerila impotriva "oamenilor verzi" - titulatura sub care sunt cunoscuti acum in intreaga lume soldatii in uniforma de camuflaj, fara insemne nationale, adica soldatii Federatiei Rusiei. In Lituania parlamentul tarii a aprobat, cu mare majoritate, reintroducerea stagiului militar obligatoriu, pe o perioada limitata la 5 ani. Mai la nord, guvernul Finlandei vrea sa demareze, incet-incet, procedurile de aderare a tarii la NATO - o palma pentru Putin. Voci din ce in ce mai insistente cer acelasi lucru si in Suedia, unde deocamdata guvernul de la Stockolm nu a luat o decizie in acest sens.
Cea mai serioasa pregatire pentru un razboi de aparare are loc insa in Polonia. Aproximativ 120 de organizatii paramilitare de autoaparare (tot impotriva "oamenilor verzi"), raspandite pe tot cuprinsul tarii, au strans, pana acum, 500.000 de luptatori, de toate varstele, profesiile si, bineinteles, de ambele sexe! Totul cu aprobarea guvernului de la Varsovia, care a declarat deja ca toti acesti luptatori si luptatoare vor fi cuprinsi in cadrul Ministerului Apararii si vor beneficia de instructie calificata, armament, munitie si uniforme.
Iar Romania? Aici nu se petrece nimic, absolut nimic in acest sens, lumea nu se gandeste decat cum sa plece in Occident, fie la capatuiala, fie la furat, iar cei ramasi in tara au in cap aceleasi idei glorioase. Sa se antreneze "patrihotii" de la Bucuresti (care urla de dimineata pana seara impotriva "pericolului secuiesc") prin padurile Carpatilor si ai Dobrogei cu arma in mana, impotriva "oamenilor verzi"? Ar rade si curcile (cele nefurate)! Cand guvernul Ponta nu a luat - premeditat - nicio masura ca sa repuna in stare de functionare, adica de lupta, singurul submarin militar romanesc, ce mai putem astepta de la omul de pe strada? Nicio masura nu vine nici de la Cotroceni, iar in acest sector, apararea tarii, presedintele Klaus Iohannis, ar avea, conform Constitutiei, un mare cuvant de spus. Dar cand ai consilierii pe care ii ai (impusi de doua partide profund corupte, PNL si PDL), cu Dan Mihalache in frunte, ce mai poti astepta?
Aceasi delasare totala domneste si la Chisinau, "patrihotii" de acolo de ce ar face altfel decat colegii lor de furat de la Bucuresti?
Iar acum nu ne putem gandi decat ca nu tot ce a facut Ceausescu a fost o prostie. Cand la cateva ore de la invadarea Cehoslovaciei (21 august 1968) a anuntat infiintarea Garzilor Patriotice si obligativitatea pregatirii pre-militare pentru toti elevii de liceu (plus obligativitatea stagiului militar pentru viitoarele studente) a stiut el ceva... Sigur, masurile lui Ceausescu au cazut treptat in derizoriu, pentru ca erau masuri care veneau de sus in jos, adica exact invers cum se intampla azi in Polonia si in Tarile Baltice. Iar la acest nivel de constiinta Romania si Moldova nu vor ajunge niciodata. Punct.
LIVIU VALENAS
Comentariu de Dan Culcer
Această stare de alertă mi se pare artificială. Ea poate fi probabil pusă în slujba intereselor americane, singurul stat care are de vânzare armament în exces. Agresivitatea Rusiei este reală dar reprezintă o reacție de răspun sl înaintarea lentă dar sigură a NATO spre granițele imperiului eurasiatic și se referă la teritorii care țin de propria ei securitate. E cazul Crimeii, Caucazului, zonelor petrolifere, carbonifere și grânarelor ucrainiene.

General Br. (r) Aurel I. Rogojan - Serviciul Român de Informaţii - Un sfert de secol de istorie (1)

$
0
0
Sursa : http://www.art-emis.ro/eveniment/2833-serviciul-roman-de-informatii-un-sfert-de-secol-de-istorie-1.html
Serviciul Român de Informaţii - Un sfert de secol de istorie (1)

General Br. (r) Aurel I. Rogojan 

„Datorăm loialitate necondiționată doar Patriei noastre și nu persoanelor trecătoare la conducerea unor instituții, și ele vremelnice, și cu care unii dintre conducătorii acestora nu sunt capabili să se identifice. [...] Secretizarea informațiilor cu scopul de a se ascunde abuzul de putere, acte administrative ilegale ori infracțiuni este interzisă”.
Tentativele Kremlinului de a se debarasa de liderii politici incomozi de la Bucureşti
La 26 martie 1990, după patru luni de descărcare de informaţii a Departamentului Securitătii Statului de către agenţi ai G.R.U.[1], preşedintele Comitetului de Stat al Securităţii (K.G.B.)[2], Vladimir Kriucikov, a decis să le ia generalilor roşii de la Bucureşti jucăria Serviciului de Informaţii (civil) al Ministerului Apărării Naţionale. Denominaţia „democratică” a noii securităţi a fost lansată imediat după trecerea, la 26 decembrie 1989, a Departamentului Securităţii Statului în structura Ministerului Apărării Naţionale, cu ministrul secretar de stat, general-colonel Iulian N. Vlad la comandă, până la arestarea acestuia, în după amiaza ultimei zile anului, când s-a recurs şi la o manevră provocatoare, scontându-se pe un al patrulea scenariu de lichidare fizică a acestuia, în decursul ultimei săptămâni. Birocraţia paroxistică a militarilor din reţeaua G.R.U. însărcinaţi să reorganizeze noul serviciu a disimulat de minune, în intervalul celor patru luni, distrugerea, din numai câteva mişcări, a unicului sistem informativ naţional din fostele state socialiste, membre ale Tratatului de la Varşovia, care, de la jumătatea anilor ’60, a fost etichetat de Moscova ca inamic. Printre consecinţele acestei etichete au fost şi tentativele Kremlinului de a se debarasa de liderii politici incomozi de la Bucureşti şi susţinerea vocilor critice, chiar şi în surdină, la adresa lui Gheorghe Gheorghiu Dej, în ultimii ani de activitate şi viaţă ai acestuia, iar ulterior, pregnant începând cu anul 1977, împotriva lui Nicolae Ceauşescu, pe care l-au flancat cu agenţi de anvergură şi i-au ţesut iţele unei conspiratii în mai multe acte. Precizarea este necesară, date fiind circumstanţele scoaterii lui Nicolae Ceauşescu din viaţa politică, dar şi din cea pământeană şi numirea, în martie 1990, ca director al Serviciului Roman de Informaţii a unui complotist activ şi PARTICIPANT - „ca asesor civil al Tribunalului Militar Excepţional” - la execuţia de la Târgovişte, din 25 decembrie 1989, a cuplului prezidenţial.
Generalii Nicolae Militaru, Gheorghe Logofătu, Victor Atanasie Stănculescu şi Vasile Ionel şi-au plantat oamenii la comanda structurilor defunctului Departament al Securităţii Statului.
Acestea sunt faptele simple, cele care rămân şi contează cu adevărat pentru istorie. Dincolo de fapte, vom găsi naraţiuni, care de care mai interesante, dar cel mai adesea subiective, sau tendenţioase, ori de-a dreptul ticăloase.

Despre circumstanţele înfiinţării Serviciului Român de Informaţii am scris şi nu tot ceea ce am scris a fost şi de bine[3]. Dacă generalul Nicolae Militaru nu ar fi fost dornic de instaurarea, şi de jure, a unui regim de dictatură militară, comandându-şi până şi uniforma de mareşal, deci dacă nu ar fi devenit o ameninţare iminentă pentru Ion Iliescu, care din anii ’70 devenise agreat la Kremlin ca succesor al lui Nicolae Ceauşescu, generalii roşii ar fi deţinut în continuare jucăria serviciilor secrete, cel puţin până la clarificarea opţiunilor de politică externă, după desfiinţarea Tratatului de la Varşovia. Forţa reţelei G.R.U. din România, chiar dacă acesta nu era totalmente autonom de K.G.B., acţionând integrat, sub coordonarea aceluiaşi şef autohton de rezidenţă, pentru înlăturarea lui Ceauşescu, l-au făcut pe Ion Iliescu mai circumspect şi determinat să capteze bunăvoinţa Occidentului pentru a se menţine în prim planul vieţii politice. Datele factuale ale primei etape a directoratului lui Virgil Magureanu indică o susţinere deosebit de puternică a acestuia pentru ofiţerii pe care generalii Nicolae Militaru, Gheorghe Logofătu, Victor Atanasie Stănculescu şi Vasile Ionel i-au plantat la comanda structurilor defunctului Departament al Securităţii Statului.
Au fost elaborate cca. 500 documente de concepţie, doctrină, organizare, planificare şi reglementare a activităţii de informaţii
Incompetenţa şi gravele erori profesionale, cumulate cu derapaje şi imixtiuni în sfera politicului, precum şi predispoziţia la corupţie, vor compromite, în foarte scurt timp, pe mai mulţi dintre comandanţii militari, cărora directorul S.R.I. le-a cerut expres, ministrului Apărării, „încetarea detaşării”. Au mai rămas doar câţiva profesionişti cu experienţă în activitatea de informaţii militare, dar fără vreun rol decizional direct, afară de forţa persuasiunii personale. Domeniile activităţilor de suport logistic au rămas, pe mai departe, populate cu personal detaşat de la Ministerul Apărării Naţionale. Virgil Magureanu a fost declarativ deschis inovării şi reformelor. În primii cinci ani ai directoratului său au fost elaborate cca. 500 documente de concepţie, doctrină, organizare, planificare şi reglementare a activităţii de informaţii pe noile coordonate ale realităţilor politice şi ale contextului geopolitic şi geostrategic internaţional. Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre consecvenţa şi exemplul personal al „directorului fondator” în ceea ce priveşte punerea în practică a propriilor decizii, căci majoritatea noilor directive şi le asumase ca ordine cu putere de lege.
Virgil Măgureanu a tras reforma „pe dreapta”
Rezistenţa la reforme a fost crâncenă, iar Virgil Măgureanu se dovedea, cel puţin în aceiaşi măsură, susţinător şi al antireformiştilor. „Divide et impera!” Pe de o parte, avea disponibilitatea nelimitata de a emite reglementari, iar, pe de alta parte, le dezavua la primele semnale de rezistenţă, primite din partea celor incomodaţi de instrumentele de organizare şi planificare, control şi cuanificare a activităţii. Prim-adjuncţii şi adjuncţii directorului au fost consecvenţi în liniile de reformare, iar cei pe care Virgil Măgureanu i-a destituit, inclusiv prin comunicate de presă în timp ce se aflau în concediu, între motivele reale, acoperite de capete de acuzare false, se afla impresia indusă de delatori de profesie, cum că principalii săi colaboratori ar promova reforme prin care să-i limiteze puterea, în numele legalităţii şi al autocontrolului intern de constituţionalitate al activităţii Serviului. După ce, la cea de-a cincea aniversare a înfiinţării Serviciului Român de Informaţii, a declarat public reformarea şi punerea pe baze noi a activităţii, Virgil Măgureanu a tras reforma „pe dreapta”.
Ce se construise în planul conceptualizării obiectivelor și direcțiilor strategice de acțiunea dispărut în implozia unui atentat la securitatea națională
La 27 aprilie curent, se vor împlini 18 ani de când, de seară până dimineață, au fost scoase din uz cca. 30 de reglementări și precizări metodologice referitoare la apărarea securității naționale, elaborate în perioadă 1991-1995. Peste o lună, la 26 mai 1997, „directorul fondator” al S.R.I., avea să fie schimbat de președintele Emil Constantinescu, cu inginerul constructor Costin Georgescu, deputat al Partidului Național Liberal, vicepreședinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranţă natională și coordonator al Convenției Democrate Române. Un oltean descendent din familia unui ofițer de carieră, care și-a împlinit, cu abnegație, onoare și omenie față de ostași, datoria pe câmpurile de bătaie ale celui de Al Doilea Război Mondial. Spre deosebire de predecesorul său, noul director a trăit pe șantiere, a condus colective de specialiști și muncitori, a împărtășit cu ei satisfacțiile și greutățile vieții și profesiei de constructor. Drept urmare, avea și o altă percepție, cea constructivă asupra informației. În amintita noapte, aproape tot din ceea ce se construise în planul conceptualizării obiectivelor și direcțiilor strategice de acțiune în domeniile cele mai vulnerabile la agresiunile anticonstituționale a dispărut în implozia unui atentat la securitatea națională, amorsat de o dispoziție verbală, codificată și ascunsă printr-o actualizare de rutină „indicatorilor de raportare și implementare a datelor în sistemul informatic”.
Care sunt datele cazului și care au fost mizele?
Pe măsură ce acumulările de informații relevau o țintă bine definită a amenințărilor la adresă securității naționale, în plan strategic se defineau obiectivele și direcțiile de acțiune, care se formalizau într-un document cu valoare de reglementare și orientare unitară a acțiunilor Serviciului pentru controlul vulerabilitatilor și reacțiilor față de pericole. Așa, de exemplu, a fost constatat interesul extern, îndeosebi în Transilvania, Crișana, Maramureș și Banat, pentru eludarea dispozițiilor Constituției cu privire la inalienabilitatea teritoriului României, principiu în temeiul căruia „cetăţenii străini și apatrizii nu pot dobândi drept de proprietate privată asupra terenurilor.” Pentru cercetarea și documentarea fenomenului, a fost inițiată o operațiune codificată „Glia”, subsecvență apărării dispozițiilor art. 44 al Constituției României. Rezultatul nu a întârziat să apăra, iar guvernul luase în calcul o inițiativă legislativă de protecție față de evidențele acțiuni de război economic duse împotrivă României din arealele fostului Imperiu Austro-Ungar. Într-o altă ipoteză, în urmă aflării rezultatelor estimărilor asupra bogățiilor subsolului, realizate pe bază datelor de cercetare culese de sateliți, teritoriul României a fost „parcelat”, undeva în exteriorul țării, în loturi vizate pentru concesionare, despre care autoritățile din acel moment ale statului român se prefăceau a nu ști mare lucru, dar pentru care se începuse competiția. Urmarea a fost inițierea a două proiecte operaționale de protejare a priorităților naționale, codificate „Magma” și „Neptun”. „Magma” privea rezervele de gaze, iar „Neptun” cele de țiței. Unul din proiecte referea și la gazele de șist.

Teritoriul României a fost „parcelat”, undeva în exteriorul țării
Gravele incidente interetnice violente din 1990 în localitățile Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, Bolintin Deal, județul Giurgiu și Hădăreni, județul Mureș au impus o operațiune specializată de protecție („O.I.G.-ROM”), circumscrisă prevenirii atentatelor împotrivă colectivităților. Recrudescența explozivă a extremismelor naționaliste, a revizionismului teritorial și a separatismelor etnice au determinat un PROGRAMcomplex de abordare a planurilor și direcţiilor de cunoaștere și prevenire, inclusiv adaptări în structură organizatorică a Serviciului.
Alte operațiuni priveau prevenirea extincției rețelelor criminale din est, a încălcării embargoului impus Iugoslaviei, aspecte ale cooperării, colaborării și conlucrării interdepartamentale în interiorul sistemului securității naționale ş.a. În total, în primii cinci ani de la constituirea S.R.I au fost inițiate numeroase astfel de reglementări, toate cu bază legală identificată obligatoriu în dispozițiile Constituției, Legea nr.51/1991 privind siguranță națională, Legea nr.14/1992 privind organizarea și funcționarea S.R.I., cu trimitere, după caz, la dispoziții complementare ale altor legi.

Decizia a fost luată şi transmisă „de la persoană la persoană”
Momentul în care s-a procedat la acea amplă radiere a memoriei instituționale a Serviciului Român de Informații a precedat predarea funcției de către Virgil Măgureanu, iar dispoziția a fost transmisă verbal de un colaborator din imediată sa apropiere, teoretic, fără urme. Alte retușuri anterioare ale reglementărilor au creat riscuri de deconspirare a identității surselor secrete, au bagatelizat și compromis instituția ofițerilor acoperiți, ori au deturnat informarea de la rațiunea existenței serviciului. Chestiuni în care comisiile parlamentare de control au mai prins câte un capăt de ață, dar niciodată nu au reușit să deşire ghemul abil încâlcit al scopurilor ascunse. Practic, noul director a preluat Serviciul, în ceea ce priveşte instrumentele delicate ale îndeplinirii misiunilor, cam de la momentul 1991-1992. Antemergătorul său în S.R.I., profesorul Mircea Gheordunescu, numit adjunct al directorului la 14 martie 1997, nu a aflat nimic, fiindcă decizia - dată fiind nefirescul ei -, a fost luată şi transmisă „de la persoană la persoană”. Fiecare conştientă, cel puţin de faptul că participă la un abuz care va deschide cale liberă, dacă avem în vedere profitorii, putem afirma că trădării naţionale, în varianta submimării economice a statului, de conivenţa cu interesele unor entităţi străine. În primul rând, cele care au „ras” industriile grele (feroase si neferoase), extractive, chimică şi petrochimică s.a.m.d.

Au fost abandonate misiuni fundamentale de apărare a Constituţiei României
Pentru ascunderea manoperei şi pentru a nu se observa „din prima”, nu s-a emis vreun ordin expres de abrogare. Ar fi avut loc, imediat, comentarii şi reacţii în Serviciu. Cum s-a procedat? Sub pretextul actualizării dicţionarului esenţelor de informaţii (tag-urilor), printr-o circulară transmisă de un oarecare, din dicţionarul respectiv s-au radiat câteva coloane de combinaţii binare, corespunzătoare numelui de cod al operaţiunilor şi esenţelor de informaţii aferente. Consecinţa a fost că respectivele informaţii nu mai erau recunoscute şi acceptate de sistem. În Serviciu, cu deosebire la structurile teritoriale, au apărut comentarii şi nedumeriri de ce au fost abandonate misiuni fundamentale de apărare a Constituţiei României, definite de operaţiuni din categoria celor anterior amintite. Am rămas „interzis”. Dacă abrogarea lor ar fi fost făcută pe cale legală, prin ordin al directorului, aşa cum au intrat şi în vigoare, trebuia să se ştie. Nimeni nu credea că se pot abandona direcţii de acţiune informativă, pe care atât Constituţia, cât şi legile existente obligă la îndeplinirea respectivelor misiuni. Ofiţerii credeau că dispoziţia a fost dată de noul director al Serviciului, numit de preşedintele Emil Constantinescu şi erau preocupaţi de identificarea soluţiilor juridice, care să le permită exercitarea competenţelor retrase.

Prada numită „România”
Regulile interioare severe, specifice disciplinei Serviciului nu îngăduiau nimănui să afle ceea ce nu i se comunica oficial şi nu-i este necesar îndeplinirii atribuţiilor sale. Peste ani, fiind solicitat să PARTICIP la o evaluare a necesităţilor de modernizare conceptuala şi organizatorică a Serviciului, avea să se descopere ce şi cum s-a întâmplat, iar constatările şi consecinţele au fost raportate ierarhic. Cei care au comandat atentatul la misiunile de realizare a securităţii naţionale au dorit să se facă „întuneric” şi să nu fie văzuţi. Ei, dar mai cu seama politicienii miliardari şi milionari, niciodată menţionaţi în vreun top. Atât ei, cât şi spoliatorii veniţi de aiurea, ca lăcustele la prada. La prada numită „România”. Învăţămintele istoriei arată că astfel de întâmplări însoţesc alternanţele partidelor politice la putere. Dar nu se cunosc şi cazuri în care vreo putere politică să aibă suficientă voinţă să-şi asume eliberarea serviciilor secrete din constrângerile care le impiedică să vadă şi să înţeleaga cât de fragile sunt demarcaţiile dintre oportunismul carierist, corupţie şi trădare.
- Va urma -
------------------------------------------------
[1] Гла́вное Разве́дывательное Управле́ние (Г.Р.У.); Glavnoe Razvedîvaetel’noe Upravlenie (G.R.U.);
[2] (K.G.B.) Komitet gosudarstvennoy bezopasnosti; Комите́т Госуда́рственной Безопа́сности (К.Г.Б.).
[3] Aurel I. Rogojan, Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale, Bucureşti, Editura Compania, 2011 p. 37-80.



Sergiu Celac. »Trădare, dar cel puțin s-o știm și noi. «

$
0
0
Radu Ștefan – vajnic și serios colaborator/comentator al site-ului nostru [ioncoja.ro] face o dezvăluire tare incomodă pentru domnul Sergiu Celac, român basarabean, dacă nu mă înșel! Sper ca dl. Celac să aibă o explicație, alta decât să nege… Radu Ștefan, repet, persoană de toată încrederea!… Ca și Sergiu Celac. Fiecare până la proba contrarie. (Ion Coja)

„Cred ca era 1995 (nu mai stiu exact, dar in jurul acestui an) când am fost la o intrunire la o ora de Londra într-un castel, întrunire între economiști universitari est-europeni, prezidată de un universitar american (filoroman) , fost director stiintific pentru un an, la Europa Liberă.
In fața mea ambasadorul lui Iliescu, Celac a strigat, referitor la unirea Transnistriei și Republicii Moldova, cu România:
„Lăsați Moldova în pace, salamul odata tăiat nu se mai poate lipi la loc!”
Asta spre stupoarea ofițerilor NATO care nu se asteptau la asa o reactie trădătoare taman din partea ambasadorului României in fața NATO.
Repet: scena s-a petrecut în fața mea, cu Celac la vreo șapte-opt metri de mine.
După care, hiena, s-a uitat de jur-împrejur, ușor infricoșat de propriile-i cuvinte, ca să vadă exact cine era pasibil să-l toarne în țară.
Venisem într-o mașină impreună cu universitarul american si cu reprezentantul Germaniei in NATO, delegat cu aspectele economice pentru care membrii NATO erau acolo, ca să li se facă una din ședintele de informare cu experții universitari, ședinte regulate de pregătire academică.”

Intrarea în diplomație în anul de grație 1961 nu se putea face fără acordul Securității. Și așa a rămas și după 1990, indiferent dacă SRInstituția se numește altfel. A fi transalator, precum Sergiu Celac,  în echipa care îl însoțea pe N. Ceaușescu pretindea calități nu doar lingvistice verificate. Celac a dat deja semn că are vocația de trădător. 
Cât privește patriotismul ambasadorului Celac, am putea, ironic, folosi vorba lui Farfuridi (grav): Ne ducem, dar gândeşte-te stimabile, că suntem membrii aceluiaşi partid... Cum ziceam adineaori amicului Brânzovenescu: trădare să fie (cu oarecare emoţie) dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi... De aceea eu totdeauna am repetat cu străbunii noştri, cu Mihai Bravul şi Ştefan cel Mare: iubesc trădarea (cu intenţie), dar urăsc pe trădători...(schimbând tonul, cu dezinvoltură.) Salutare, salutare, stimabile!... I. L. Caragiale

(Dan Culcer)

* Farfuridi: Da, aşa, dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie.

Brânzovenescu: Dar cel puţin s-o ştim şi noi! (Trahanache vrea să-i întrerupă, fără să izbutească.)

Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 17 decembrie 1989.

$
0
0
Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român.
Au participat tovarăşii: Bobu Emil, Ceauşescu Elena, Ciobanu Lina, Constantin Nicolae, Constantin Dăscălescu, Dincă Ion, Dobrescu Miu, Fazekaş Ludovic, Mănescu Manea, Niculescu Paul, Olteanu Constantin, Oprea Gheorghe, Pană Gheorghe, Popescu Dumitru, Radu Ion, Rădulescu Gheorghe, Totu Ioan, Andrei Ştefan, Curticeanu Silviu, Gere Mihai, Giosan Nicolae, Milea Vasile, Mureşan Ana, Pacoste Cornel, Postelnicu Tudor, Stoian Ion, Szasz Iosif, Toma Ioan, Ursu Ion.
Au fost invitaţi tovarăşii Bărbulescu Vasile, Radu Constantin.
.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu sînt toţi tovarăşii?
Tov. Silviu Curticeanu: Lipsesc tovarăşii Coman Ion şi Ilie Matei, care sînt la Timişoara şi tovarăşa Suzana Gâdea.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Uite, tovarăşi, de ce am convocat Comitetul Politic Executiv. La Timişoara au avut loc aseară unele evenimente, care s-au reluat astăzi la prînz. Pretextul l-a format aşa zisul preot reformat, care a fost sancţionat pe linia lor, l-au mutat din Timişoara în alt judeţ şi trebuia să plece din casa pe care o ocupa. N-a vrut să elibereze casa. Episcopul s-a adresat tribunalului, care a hotărît să-l evacueze. Lucrurile s-au tărăgănat mult. Ieri s-au dus să pună în aplicare hotărîrea tribunalului. El şi-a organizat un grup. Aici este amestecul cercurilor din afară, a cercurilor străine de spionaj, începînd cu Budapestapentru că el a dat şi un interviu. De fapt lucrurile sînt cunoscute. De altfel este cunoscut şi faptul că că atît în răsărit cît şi în apus toţi discută că în România ar trebui să se schimbe lucrurile. Şi-au propus şi cei din răsărit şi cei din apus să schimbe şi folosesc orice.
Aseară organele noastre au reuşit să pună ordine. A fost evacuat şi trimis acolo unde a fost dat de Episcopie. Aceasta era, practic, o problemă strict a lor şi trebuia să se aplice o hotărîre judecătorească de evacuare a casei, ceea ce era ceva normal.
Astăzi, spre prînz, de altfel au fost şi ieri, dar tovarăşii n-au înţeles că vor reveni astăzi, o serie de elemente declasate s-au adunat din nou şi au provocat dezordine, au intrat în sediul Comitetului judeţean de partid. Organele noastre de interne s-au purtat slab, pentru că normal era să nu lase să intre pe nimeni în sediul Comitetului judeţean de partid. Trebuia pusă pază, pentru că asta este o regulă generală. Au avut o atitudine defetistă, capitulardă, atît organele Ministerului Apărării Naţionale cît şi ale Ministerului de Interne.
Aseară am discutat cu el şi le-am spus ca în cursul zilei de astăzi să facă demonstraţii cu unităţi de tancuri. Să fie în centrul oraşului, să facă demonstraţie. Aceasta presupune că unităţile trebuiau să se găsească în centru.
Eu am dat ordin să se facă acest lucru, iar voi aţi făcut o plimbare. Nu era posibil să se întîmple ce s-a întîmplat dacă unităţile se găseau în centru. trebuia lichidat repeded toate aceste lucruri. Le-a trebuit o oră şi jumătate pînă s-au mişcat unităţile militare. Unde a fost demonstraţia de care am vorbit, pentru care am dat ordin?
Tov. Milea Vasile: Am executat deplasarea de la est către vest.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu deplasare de la est către vest! Unităţile transportoare de tancuri trebuia să se afle în centru. Asta înseamnă ce am ordonat, nu să se ducă de la est către vest. Am menţionat bine de aseară ce trebuie să faci, demonstraţia unităţilor de bază, a tanchetelor, unităţile motorizate, toate trebuiau să fie în centrul oraşului, nu în cazarme. De aceea am spus să faceţi demonstraţie, că demonstraţia presupune că toate unităţile să fie în centru. Asta înseamnă demonstraţie! Adevărat că n-am dat toate detaliile, dar cînd spui să fie demonstraţie, trebuie să fie demonstraţie, nu să se plimbe spre Jimbolia sau Arad. Trebuia să fie în oraş, pentru că străzile sînt destul de largi. Acolo trebuiau să fie staţionate unele unităţi.
Acelaşi lucru şi cu trupele Ministerului de Interne. Impresia mea este că unităţile Ministerului de Interne n-au fost înarmate.
Tov. Elena Ceauşescu: Au fost neînarmate.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Neînarmaţi au fost.
Tov. Tudor Postelnicu: Cu excepţia celor de la grăniceri. Restul nu au fost înarmaţi.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Păi, de ce? V-am spus să fie toţi înarmaţi. De ce i-aţi trimis neînarmaţi? Cine a dat asemenea ordin? Cînd am înţeles că merg trupele de securitate, era clar că merg înarmate, pentru că au armament, au totul în dotare şi auto şi tot, nu-i trimiteţi să se bată cu pumnul? Ce fel de unităţi de interne sînteţi voi!? De unde aveţi asemenea lucruri.
Curticeanu, să vină imediat şi Vlad Iulian.
Cine a dat asemenea dispoziţie?
De ce ţinem trupe de grăniceri? Şi mi-aşi dat asigurări că aveţi 9 plutoane de securitate, ceea ce înseamnă aproape 1000 de oameni. Unde erau? I-aţi trimis neînarmaţi? Ce înseamnă sistemul acesta?!
Şi am discutat aseară, am spus: luaţi măsuri şi voi, măsuri ferme. Nu mi-aţi spus că îi trimteţi să se bată cu bastonul! Nu am nevoie de asemenea unităţi de securitate. Şi miliţia trebuia să fie înarmată. Aşa este legea.
Tov. Tudor Postelnicu: Vă raportez, tovarăşe secretar general, miliţia este înarmată.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Dacă era înarmată trebuia să tragă, nu să se lase să fie bătută şi să-i lase să intre în sediul comitetului judeţean. Două ore le-a trebuit unităţilor ca să ajungă, deşi sînt în centru, cînd trebuiau să fie acolo, pentru că au fost mobilizate să facă demonstraţie în stradă. Ele trebuiau să fie în zonă.
Am discutat cu voi şi azi noapte, am discutat de mai multe ori şi la 2 şi la 3 şi la 4 dimineaţa, ce aveţi de făcut.
Tov. Elena Ceauşescu: Trebuie să-l chemăm la telefon pe tovarăşul Coman cînd soseşte acolo.
Tov. Silviu Curticeanu: Am înţeles. Iau imediat legătură cu Timişoara.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Voi n-aţi executat ordinul dat, că am dat ordin în calitatea pe care o am de comandant suprem, ordin care este obligatoriu pentru voi, pentru toate unităţile, atît ale Ministeruliu Apărării Naţionale cît şi ale Ministerului de Interne.
Cum este posibilă o asemenea situaţie? Nişte derbedei să intre în sediul comitetului judeţean de partid, să bată pe soldaţi, pe ofiţeri şi ei să nu intervină!?
Ce au făcut ofiţerii tăi, Milea, de ce nu au intervenit imediat, de ce nu au tras? Trebuia să tragă să-i lase jos, să someze şi pe urmă să tragă la picioare.
Tov. Vasile Milea: Nu le-am dat muniţii.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De ce nu le-aţi dat? Am dat ordin să se tragă îna er,. să someze? De ce nu le-aţi dat muniţii? Dacă nu le-ai dat muniţii mai bine îi ţineai acasă!
Ce fel de ministru al apărării eşti tu? Ce fel de ministru de interne eşti tu Postelnicu? Spuneaţi că le-aţi dat muniţii de manevră! Ei au primit sarcină de luptă nu de manevră. Nu aţi spus adevărul. De abia acum spuneţi, pînă acum aţi dezinformat. Aţi spus că aţi dat ordin să tragă. De ce aţi dezinformat?!
Dacă trimiteţi unităţile de securitate să se bată cu bastonul mai bine le trimiteaţi acasă; era mai bine atunci să mobilizăm 500 de muncitori, cum am făcut pe timpuri în Bucureşti în 1945, în faţa celor care erau în piaţa aceasta, cînd au tras, eram cu Dancea, cu Pătrăşcanu şi n-am fugit.
Se poate una ca asta?! De ce atunci oamenii au ştiut ce să facă, acum stau cu băţul în mînă, deci nici nu se sinchisesc.
Tov. Elena Ceauşescu: Situaţia este foarte gravă şi neplăcută.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Este gravă şi voi sînteţi vinovaţi, pentru că aţi împins la această situaţie. De unde aţi primit ordin să nu daţi armament la trupele de securitate?
A ajuns Coman la Timişoara?
Tov. Silviu Curticeanu: Încă nu.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Ia legătura imediat şi cum ajunge la sediul Comitetului judeţean să ia legătura cu noi.
Toţi comandanţii militari să se găsească şi să fie chemaţi la teleconferinţă. În 5 minute să fie găsiţi.
Tov. Elena Ceauşescu: Nu se poate aşa, n-a acţionat cum trebuie nici ministrul apărării naţionale, nici ministrul de interne.
Tov. Nicolae Ceauşescu: O mînă de derbedei, puşi la cale de cei care vor să distrugă socialismul şi voi de fapt le faceţi jocul. Asta este realitatea. Are deplină dreptate Castro, în cele spuse în activul de partid, pentru că nu se poate una ca asta.
Aceasta este de fapt mentalitatea şi la gărzile patriotice şi în activul de partid. De ce nu au fost scoase gărzile patriotice cu armament, că au armament? În felul acesta punem oamenii să stea cu mîna în sîn, iar ceilalţi vin cu răngi, iar noi stăm şi le ţinem predici. Duşmanul nu cu predici îl potoleşti, ci trebuie să-l arzi. Socialismul nu se construieşte cu dezinformare, cu închinăciune, ci cu luptă. Cu luptă trebuie să-l construim. Acum în Europa este o situaţie de capitulare, de pactizare cu imperialismul, pentru lichidarea socialismului.
Tov. Elena Ceauşescu: Este laşitate.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Mai mult decît laşitate. Am discutat cu voi toată noaptea de cîteva ori.
Tov. Tudor Postelnicu: Aşa este, de cel puţin 15 ori.
Tov. Nicolae Ceauşescu: iar în cursul dimineţii, iar de cîteva ori. Am fost aici la sediu, după aceea am plecat să văd ce este în oraş, şi mi s-a transmis că s-au adunat din nou în centru. Şi ştiau ce trebuie să facă.
Cum putem califica acest lucru. Să discutăm în Comitetul Politic Executiv această situaţie, iar eu, în calitate de comandant suprem, consider că aţi trădat interesele ţării, interesele poporului, ale socialismului şi n-aţi acţionat cu răspundere.
Tov. Vlad Iulian: Aveţi dreptate, tovarăşe secretar general, aşa este.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Au spus că au scos trupele de securitate, dar erau neînarmate.
Tov. Vlad Iulian: Aşa este. Au fost cu bastoane de cauciuc şi cu gaze lacrimogene.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De ce nu au mers înarmaţi?
Tov. Vlad Iulian: Am crezut că nu este cazul.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De ce n-aţi raportat, să spuneţi, că am vorbit toată noaptea cu voi?
Din momentul de faţă, dacă Comitetul Politic Executiv este de acord, destituim pe ministrul apărării naţionale şi pe ministrul de interne şi pe comandantul trupelor de securitate. Din acest moment preiau comanda armatei, să-mi pregătiţi decretul. Convocaţi Consiliul de Stat, ca să facem totul legal, în seara asta. Nu mai am încredere în asemenea oameni. Nu se poate merge mai departe aşa. Toată noaptea am stat şi am discutat cu ei din 10 în 10 minute, ca apoi să-mi dau seama că ei nu fac ce le-am ordonat. De abia pe urmă mi-am dat seama că ei nu fac ce le-am spus. Trebuia să-i omoare pe huligani, nu să-i bată ei. Tu crezi că huliganii aceia n-au ştiut care este situaţia cu voi, de au intrat în sediu? Intrarea în sediul organului de partid nu este admisă!
Cine v-a dat dreptul să vă consultaţi voi şi să nu luaţi măsurile care se impun, pentru că eu am discutat cu voi şi v-am dat ordin?
Ştiţi ce ar trebui să vă fac, să vă pun în faţa plutonului de execuţie! Asta meritaţi, pentru că ceea ce aţi făcut voi se numeşte pactizare cu inamicul!
Ai făcut armata, Milea, aşa se cheamă, nu?
Tov. Vasile Milea: Da, tovarăşe secretar general.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu se poate una ca asta!
Să se convoace Consiliul de Stat, imediat!
Tov. Silviu Curticeanu: Da, am înţeles.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Deci, tovarăşi, avînd în vedere situaţia carfe s-a creat, acum de fapt, îmi dau seama, că aşa cum este, nu se poate face ordine cu ciomagul. Am convocat şi teleconferinţa. Voi da ordin ca imediat să se primească, acum, armament, toţi să fie înarmaţi şi să aplice ordinul. Cînd am dat ordin să aplicaţi starea de necesitate, cu ce o aplicaţi, cu bîta?! Cînd am spus “stare de necesitate”, ce înseamnă pentru voi “stare de necesitate”, “cu bîta”.
Tu, care conduci trupele de securitate, nu ştii ce înseamnă stare de necesitate.
Tov. Vlad Iulian: Ştiu, tovarăşe secretar general, am dat ordin.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nici acum nu spuneţi adevărul, pentru că cei de la sediul comitetului judeţean de partid n-au avut cu ce trage. Soldaţii au luptat cu ce au avut, cu bîta, şi au reuşit să facă faţă. Unul dacă trăgea ar fi fugit ca potîrnichile. Voi nu vedeţi unde aţi adus situaţia?
Am spus să trageţi în aer, somaţi, şi dacă nu, trageţi în picioare.
Tov. Elena Ceauşescu: Să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă.
Tov Nicolae Ceauşescu: Deci, măsuri imediate, să lichidăm repede ce este în Timişoara, să punem trupele în stare de alarmă, în stare de luptă, atît unităţile ministerului de interne, cît şi cele ale apărării naţionale, şi oriunde se încearcă vreo acţiune, lichidată radical, fără nici un fel de discuţie. Şi desigur, să atragem atenţia gărzilor patriotice, că nu se poate lupta cu ciomagul. Toată situaţia să se dezbată serios cu întregul activ de partid, cu UTC-ul. Ce fel de educaţie comunistă faceţi voi tineretului? Ce fel de UTC-işti sînt aceştia, care au fost în rîndul huliganilor? De altfel, au fost şi cîţiva membri de partid, dar mulţi UTC-işti. Ce educaţie revoluţionară faceţi voi?!
Uite tovarăşi, eu pun problema unor măsuri ferme. Dacă aveţi altă părere vă rog s-o spuneţi aici, că trebuie stabilite acţiunile şi măsurile ce trebuie luate, pentru că aici sînt acţiuni puse la cale atît din est cît şi din vest, care s-au unit pentru a distruge socialismul, că vor un “socialism uman capitalist”.
Ce părere aveţi voi?
Tov. Manea Mănescu: Sîntem de acord cu dumenavoastră şi cu toate măsurile luate.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Dacă are cineva altă părere, vă rog să spuneţi.
Tov. Elena Ceauşescu: Trebuie luate măsuri radicale, pentru că aici nu se poate merge cu îngăduinţă, pentru că asta ar însemna să capitulăm.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Vom lupta pînă la ultimul şi trebuie să supunem aprobării partidului, pentru că independenţa şi suveranitatea se cucereşte şi se apără cu luptă, pentru că dacă în 1968 nu am fi acţionat şi nu adunam aici poporul, nu înarmam gărzile patriotice, ar fi venit şi peste noi, cum au făcut în Cehoslovacia, pentru că atît sovieticii cît şi bulgarii erau la graniţă. Nu am dezarmat poporul. Am pus şi am votat în Marea Adunare Naţională, ca totul să se apere cu arma în mînă.
De ce nu apăraţi legile, socialismul, că legile socialismului sînt legile ţării.
Tov. Elena Ceauşescu: Acestea sînt legi care nu se discută.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Că acum aţi discutat voi cum să faceţi şi aţi trimis cu mîna goală, pentru că asta înseamnă ce aţi discutat voi?!
Ce facem cu ministrul apărării? Ce spui tu, Milea?
Tov. Vasile Milea: Dacă aţi ordonat aşa, aşa transmitem imediat. După aceea sînt la dispoziţia dumneavoastră.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De ce n-au ieşit unităţile cu arme, pentru că cu puşca în mînă, fără armament nu se poate apăra şi nici bate.
Tov. Elena Ceauşescu: Trebuie să spună ce este în concepţia lor, care este poziţia lor.
Tov. Vasile Milea: Vă raportez, altă poziţie nu am nici eu şi nici ceilalţi tovarăşi.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Tu să vorbeşti în numele tău.
Tov. Vasile Milea: Repet, tovarăşe secretar general, altă poziţie şi altă concepţie nu am.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De ce nu aţi luat măsuri?
Tov. Vasile Milea: Sînt vinovat. Am gîndit că nu va lua amploare.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Tu trebuia să te temi de amploare. Ştiaţi care este situaţia la Timişoara. În loc să luaţi măsuri aţi trimis neînarmată armata. Trebuia să fi luat măsuri imediat şi să fi lichidat de ieri, dar n-aţi făcut acest lucru şi aţi ajuns pînă astă seară.
Tov. Tudor Postelnicu: Mult stimate tovarăşe secretar general,
Mult stimată tovarăşe Elena Ceauşescu,
Raportez în faţa Comitetului Politic Executiv, în faţa dumneavoastră, că sînt întrutotul de acord cu măsurile care vor fi luate împotriva mea.
Vreau să vă mărturisesc în modul cel mai sincer, ca activist al partidului, trimis să-mi desfăşor activitatea în acest sector de activitate, că nu vreau să mă desculp cu nimic. Port întreaga răspundere şi, repet, nu vreau să mă desculp, că nu puteam să facem şi mai mult.
Vă raportez că sînt un ostaş cinstit şi devotat al partidului, dar vă mărturisesc, eu nu am cunoscut că unităţile trebuie să iasă cu armament, cu cartuş de de război. Indiferent ce măsuri se vor lua asupra mea, aceasta este situaţia. Nu odată am auzit discutîndu-se, s-a discutat în consiliul de conducere, cu cadrele de cîteva ori, am asistat la asemenea discuţii şi nu am reţinut că trebuie ca unităţile să fie scoase cu armament.
Eu vreau să vă spun că am acţionat cu fermitate, pe baza orientărilor şi indicaţiilor date de dumneavoastră în noaptea care a trecut. Am făcut tot ce a fost cu putinţă.
Tov. Elena Ceauşescu: N-ai făcut nimic.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Din moment cînd te duci cu bîta la aşa ceva, înseamnă că n-ai făcut nimic.
Tov. Elena Ceauşescu: Dacă nu v-a fost clar, de ce nu aţi întrebat? Trebuia să întrebaţi dacă ies trupele înarmate sau neînarmate.
Tov. Tudor Postelnicu: Vă raportez că nici într-un act normativ nu am găsit acest lucru şi nu mi s-a comunicat că trebuie să iasă cu cartuşe de război.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nici grănicerii nu sînt înarmaţi, că sînt pe graniţă?
Tov. Vasile Milea: Cei care sînt la paza frontierei au cartuşe de război.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Postelnicu şi Vlad n-au cunoscut acest lucru?
Tov. Tudor Postelnicu: V-am raportat şi vă raportez că în dotarea unităţilor noastre sînt cartuşe de război.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Atunci de ce n-au ieşit cu ele?
Tov. Vlad Iulian: Gîndurile noastre au fost că este o acţiune de mică amploare şi că putem să rezolvăm fără cartuşe.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De ce n-aţi întrebat.
Tov. Vlad Iulian: Este o greşeală fundamentală a noastră.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Am spus să trageţi de avertisment, dacă nu se retrag să trageţi în picioare.
Nu m-am gîndit că trageţi cu gloanţe de manevră. Este apă de ploaie. Cei care au intrat în sediul comitetului judeţean de partid nu trebuiau să mai iasă de acolo, trebuiau să fie jos, la pămînt.
Tov. Tudor Postelnicu: Au acţionat prost generalii şi forţele trimise acolo.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Voi le-aţi dat ordinul acesta.
Tov. Vasile Milea: Aşa este, noi sîntem vinovaţi.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De ce să-i acuzăm pe ei, pentru că voi aţi dat ordinul acesta. Aşa reiese acum, foarte clar.
Să hotărască Comitetul Politic Executiv.
Tov. Tudor Postelnicu: Închei spre a vă spune că sînt de acord cu măsurile luate de dumneavoastră, cu măsurile luate de Comitetul Politic Executiv.
Eu, ca activist al partidului, ca fost activist al partidului, vă mulţumesc pentru sprijinul primit în toată această perioadă şi vă asigur că voi fi în continuare un ostaş credincios al partidului, indiferent că voi rămîne cu calitatea sau fără calitatea de membru de partid, rămîn în continuare un om, un muncitor cinstit partidului şi patriei, indiferent că voi rămîne în funcţia pe care o am sau nu.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce părere aveţi, tovarăşi? Trebuie să hotărîm ce facem.
Tov. Gheorghe Rădulescu: Părerea mea acum, în legătură cu minsitrul apărării naţionale şi cu ministrul de interne, consider că nu este cazul, că nu este momentul potrivit pentru acest lucru.
Tov. Tudor Postelnicu: Tovarăşe secretar general, dacă aveţi încredere în mine vă asigur că nu voi precupeţi zi şi noapte şi îmi voi face datoria, aşa cum voi putea şi cum vor dovedi faptele.
Tov. Constantin Dăscălescu: V-aş ruga, tovarăşe secretar general, să analizaţi cu multă grije. Acum s-au auzit indicaţiile şi ordinele date, dar să nu ne grăbim să luăm nişte măsuri care n-ar fi bine studiate.
Vă rog să analizaţi cu discernămîntul dumneavoastră acest lucru. Eu sînt pentru măsuri ferme, dar este bine să gîndim ceea ce facem.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce zici Manea?
Tov. Manea Mănescu: Tovarăşe preşedinte, zic să rezolvăm situaţia care este acum şi după aceea să luăm măsuri.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Cu cine să rezolvăm? Este o problemă care se putea rezolva de ieri de dimineaţă în două ore, dar nu s-a rezolvat. S-a imprimat acest spirit de a da înapoi, de a nu lupta, ci de a capitula. Asta este problema.
Tov. Gheorghe Oprea: Tovarăşe secretar general, cred că sarcinile sînt foarte clare. Cred că tovarăşii au înţeles bine ce au de făcut şi vă rog să le acordaţi încrederea să se ocupe în continuare. Acum le este clar ce au de făcut.
Cred că acum au înţeles, le este foarte clar. Cred încă o dată că putem să le acordăm încrederea să acţionezer aşa cum aţi ordonat dumneavoastră.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Ştiţi cum aţi procedat acum? Cum aţi trimite pe front unităţi să le nimicească duşmanul, dezarmate, să fie nimicite de duşman. Asta aţi făcut. Aţi pus unităţile militare într-o situaţie foarte proastă.
Ce garanţii există că voi toţi nu veţi proceda la fel ca pînă acum?
Tov. Tudor Postelnicu: Vă asigur, tovarăşe secretar general, că nu se va mai repeta o asemenea situaţie. Vă rog să-mi acordaţi această încredere şi să lăsăm să vorbească faptele pînă cînd dumneavoastră, conducerea superioară de partid, Comitetul Politic Executiv vor aprecia.
Tov. Vasile Milea: Garanţia pentru mine este că n-am înţeles primejdia de la început, acum îmi este clar, cînd aţi spus că este “stare excepţională”.
Tov. Vlad Iulian: Vă asigur, tovarăşe secretar general, că ascultînd sarcinile care mi le-aţi dat, voi face în aşa fel să merit încrederea dumneavoastră.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Bine. Să mai încercăm tovarăşi?
- Toţi tovarăşii sînt de acord.
Să amînăm această hotărîre, să vedem cum acţionează şi apoi să reluăm această discuţie.
- Toţi tovarăşii sînt de acord.
Vom vedea cum acţionează în rezolvarea acestei situaţii.
Tov. Vasile Milea: Am înţeles, aşa vom face.
Tov. Tudor Postelnicu: Am înţeles pe deplin cele spuse de dumneavoastră, vă asigur, tovarăşe secretar general că aşa vom proceda.
Tov. Iulian Vlad: Şi eu am înţeles, tovarăşe secretar general, sarcinile ce revin trupelor de securitate şi voi proceda întocmai.

Magda Ursache. „Frunza” – brand a Adinei Kenereş

$
0
0
Magda Ursache

„Frunza” – brand a Adinei Kenereş

„Uite, e seară
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarbă tăiată”
Lucian Blaga

Pentru cartea sa ca un ou încondeiat de Paşte, Adina Kenereş recurge la un artificiu inteligent: cum se vede România în ochii unei frânce, venită să-i cunoască şi să-i iubească baştina lui „Mihai al ei, românul”. România nu se vede înfiorător, dimpotrivă. Gene, de la Geneviève, constată la faţa locului că românii nu-s nici hoţi, nici nătărăi/murdari/lacomi/mârlani/xenofobi/misogini, că n-au obiceiuri barbare, că nu-s aplecaţi spre beţie, că nu-s delăsători şi leneşi denhire, cum a vrut să demonstreze Firea românilor, volumul coordonat de Daniel Barbu, convins că, adunând numai impresii negative ale trecătorilor prin ţări româneşti, ne vindecă de „complexul europeneităţii” (sic). „RO e-n Europa”, strigă din Trelleborg-Suedia, într-un tulburător poem, Aurelian Şorobetea.
„Estul ăsta e o mare necunoscută pentru o occidentală ca tine”, îi spune lui Gene naratoarea, ea însăşi revenită în Bucureşti după doi ani de absenţă din viaţa gri a capitalei. Şi pentru că „de la o vreme nu ni se mai îngăduie să vorbim adevărat despre noi. Ni s-a confecţionat şi înăuntru, şi în afară, o imagine de cretini, barbari, violenţi, retardaţi”, vrea să contracareze imaginea stereotipă urâtă, să-i opună alta firească, şi cu bune, şi cu rele. Cu ochii ei „bombaţi, negri, sfredelitori”, franţuzoaica îi percepe pe orăşeni amabili şi trişti, aforistici şisecreţi. Va vedea şi va pricepe că în spaţiul sacru al familiei rurale autentice domnesc cuviinţa, cuminţenia şi măsura, că „e mult mai corect la ţară”.
Ţăranii Adinei Kenereş n-au „complexul europeneităţii”. Deţin şi ei calm şi răbdare ca englezii (satele sunt „învăţate cu greul de secole”), sunt şi ei eficienţi ca nemţii („românii se pricep la orice”, ştie Gene), sunt buni bucătari, mai buni decât francezii, nu beau mai mult decât irlandezii şi decât polonezii. N-au numai defecte la cub: sunt altruişti, ospitalitatea lor e, da, proverbială. Nu sunt refractari la învăţătură, de vreme ce crema intelectualităţii interbelice a avut origine rurală. Numai că, post-socialist, li s-a tot indus un complex de inferioritate. De ce oare? Ca să se renunţe la CV-ul etnic, ca să se pregătească dispariţia identităţii în numele globalizării, sinonim pentru neocolonializare?
Românii (predilect, ţăranii, ieri necolectivizaţi, azi neglobalizaţi) au fost declaraţi incompatibili ca europeni, şi moral, şi civic, şi cultural. O parte a elitei, acea parte care uzează cu satisfacţie de vocabula turmă pentru poporul român, desconsiderându-l, cultivă fobia de ethos, de cultură cu amprentă etnică, arătându-se sîcîităde trăsături identitare. Plaiul românesc? „Fecală”! Românaşii? Netrebnici, nihilişti, vicioşi, nebuni de nimic; cât despre ţărani, o, sunt nişte primitivi antidemocraţi! Şi nu numai istorici şi filosofi au optat pentru calea propriei denigrări, ci şi etnologi, başca sociologi. In corpore, au strâmbat din nas la homo rusticus, preferând să devină draculologi. O cercetătoare de la „Brăiloiu” şi-a făcut vânt, la o sesiune de comunicări, cu propunerea de a se renunţa la termenul de ţăran:să-l înlocuim cu fermier!
O anume şcoală istorică vrea să impună ideea că am fi un popor de periferie, care şi-ar fi inventat mitologii naţionale compensatorii pentru deficienţele lor. În notaţie patapeică, necorectată în câteva ediţii, România e un fel de vespasiană: „peste români a urinat cine a vrut”. Atacurile nedemne nu contenesc: un autor de pictocolaje, Sorin Tara, zice că „trăim într-o troacă plină de lături”. Mesajul (intello!) repetat şi răs-repetat? România este mai rea decât orice altă ţară, e altfel, adică aşa cum nu trebuie. Un fumător de iarbă necosită spune la TV că „în ţară au rămas numai putorile” de români, el fiind slav.
Neagu Djuvara crede că alogenia a salvat România. Aşa să fie? Când Petre Roman, naşul de botez al rromilor, i-a spus rabinului bolşevic că se vrea român, Chief Rabbi Moses Rosen i-a răspuns că a fi român nu-i o calitate (vezi Primejdii, încercări, miracole, Hasefer, Bucureşti, '92).
Zice Lucian Boia că „românului nu-i pasă de celălalt”, iar H.-R.Patapievici completează tabloul sumbru: românul n-are semenitate. Adevărul e altul: nu suntem egoişti, feroci şi atroci, ba suntem prea toleranţi chiar. Citiţi cartea Adinei Kenereş, Cozonac.Transilvania.o călătorie, ed. Compania, 2015 şi veţi vedea că românii sunt şi oameni de cuvânt, au şi demnitate de sine. Etern incapabili, etern întârziaţi, defecţi în ţară defectă? Ţara au defectat-o politicienii, cei cu acces la butoane sau la butoaie cu miere, cum vreţi să le spuneţi, nu poporul. Confundând voit ţara cu guvernul, Mircea Toma vrea să ne înveţe „cum să-ţi iei România la palme.” Vi-l amintiţi pe omul politic dornic să-şi orneze vila cu oase din metropola Sarmisegetuzei? Dar pe actoraşul de telenovelă, îmbrăcat anume de 1 decembrie, în tricou cu capete de mort? El scăpase de „instinctul” numit tradiţie, iar de anul astral al României (27 martie – Chişinău, 27 noiembrie – Cernăuţi, 1 decembrie 1918 – Alba Iulia) trebuia să ne batem joc. „Baba absolută” de la parterul blocului meu bate pe geam praful dintr-un pămătuf tricolor, inconştientă; pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, steagul tricolor a fost folosit într-o piesă drept cârpă de şters pe jos. În puşcăriile comuniste nu se spălau tinetele cu stihare preoţeşti?
Am mirosit cartea Adinei Kenereş ca pe-o felie de cozonac fabulos, a cărui reţetă vrea s-o afle naratoarea de la ţărăncile din Munţii Orăştiei, pentru o revistă feminină din Paris. Prietenele ajung acolo înainte de Paşte. Autoarea a ales anume un moment al sărbătorescului: „E ca în paradis, adică e Paşte şi se fac cozonaci.” Cele 126 de pagini se alcătuiesc într-o pledoarie superbă pentru regăsirea naturalului ca salvare. Ţara are o ieşire, pământul darnic, ne asigură autoarea prin tuşa Veta: „Şi pământul, drăguţul [...] lucră singur, numai să-i dai o mână de ajutor.”
Părintele Justin Pârvu i-a îmbărbătat pe românii lui: dacă ştii cine ai fost, cine eşti, vezi bine spre ce te îndrepţi. Sfântul de la Petru Vodă ştia şi spunea că Patericul a fost trăit de omul omenos al satului; satul a fost matca ortodoxiei, a mers după rostul Bisericii, cerut de Biserică: „Poporul nostru a avut o închegare frumoasă, a fost cuminte, înţelept”; „un trecut lung e un atu extraordinar, e gravat în creier, în măduvă. E un program genetic bogat şi care suportă multe, cum te-ai gândit şi tu. Pierde glorie, pierde indivizi, dar nu dispare”, pledează franţuzoaica, deşi românca e amar rezervată: „Satul e aproape mort, [...] se mai ţine numai într-un fir, un fir de ideal”.
După lipsa de libertate din comunism a urmat dreptul de a blesfemia orice. Dacă glumăreli despre Auschwitz nu se fac, e o limită în toate, nici glumăreli despre Iisus n-ar fi trebuit să se facă pe scena Ateneului Tătăraşi. Studenţii de la Teologie n-au fost nici pasivi, nici docili. Au protestat tăcut, în genunchi, împotriva Evangheliştilor Alinei Mungiu. Au fost etichetaţi fundamentalişti ortodocşi rasişti.
Pe ţăranii Adinei Kenereş biserica modestă dar pe temelie trainică i-a sprijinit să nu se răzleţească. Femeia, atrage atenţia Petru Ursache în Etnosofia, spune, văzându-şi bărbatul: „Vine creştinul meu”; „Vine românul meu”; „Vine omul meu”. Aşadar omeste sinonim cu creştinşi cu român.
Pentru că au luat lumină din biserică, ei, ţăranii, au ripostat tăvălugului roşu; ei, ţăranii, au dat cele mai multe jertfe în lupta de rezistenţă din munţi, nu lazării de la Rusca. Ei, ţăranii, au dus un război atroce contra „colectivei” ('49-'52); două sute de mii de ţărani au fost ucişi de kalaşnicoave; cei care i-au lichidat, în frunte cu Ceauşescu, au sărbătorit lichidarea duşmanului de clasă. I-au decimat, le-au distrus gospodăriile, cu câini cu tot. E un episod cumplit, narat de Ion Zubaşcu: copilul găseşte scheletul câinelui în lanţ, lăsat să moară de foame după ce mama i-a fost arestată: câinele chiaburului. Atâta moarte, atâta „halucinantă hemoragie”, despre care vorbea Mircea Eliade în Os Romenos, latinos do Oriente. O Golgotă peste care se instalează grătarul cu mici, aşa cum scria Paler. Trecutul se şterge cu sistemă, osemintele martirilor rămân „secretizate”. Şi mă gândesc la emisiunea lui Adrian Cioroianu, „5 minute de istorie”, pe TVR 2. Nu-i foarte puţin, când conaţionalii noştri au pe TVR 1 şi 2 o oră şi jumătate, trei zile pe săptămână? Scriitorilor naţionali, de la Eminescu şi Goga la Iorga, blamaţi ca „autohtonişti”, li se actualizează dosarele de „reacţionari”, ca-n proletcultism. Şi cât s-a râs de sintagma lui Ţuţea, „căruţa cu ţărani”, împiedicând Imperiile. Cum aşa? Ţăranii sunt rămaşi de căruţă, nu mai pot împiedica pe nimeni să le ia pământul. „Cine îşi vinde pământul săvârşeşte un sacrilegiu pentru că îşi vinde morţii din el”, avertizează Nichifor Crainic. Vinovatde sacrilegiu – debilul Emil; el a dat drept străinilor de a cumpăra pământ arabil şi păduri, cele rămase după ce „specialiştii” în despăduriri le-au ras. Şi tot guvernanţii au renovat monumente istorice din Transilvania (Gherman ortografiază toponimicul cu y) şi le-au retrocedat aşa-zişilor proprietari unguri, iar în anul Brâncoveanu (2014), ctitoriile brâncoveneşti au fost lăsate în paragină.
În cartea Adinei Kenereş se întâmplă multe, cauzate de amestecul poliţiei politice în toate ce sunt. Dar ne-a lăsat „Securiţica” vreodată cu noi şi cu ale noastre? Când un grafician se joacă desenând bani, Secu ştie; fratele româncei naratoare a fost presat să facă o serie de compromisuri cu Secu, iar relaţiile îi aduc profit în afaceri după '90. Nu au ginerii lui Dincă-Te-Leagă imperii financiare şi tot imperiu deţine Tiberiu, nepotul lui Tudor Postelnicu? Geneviève află că iubitul ei ar fi fost plasat la Paris tot de Secu, pentru care ar fi plantat ceva microfoane: tehnică operativă de ascultare. Avem „servicii” care fac şi desfac tot, dar nu avem spitale. Boţârlanii (nume propriu secureic, devenit nume comun în eseurile lui Luca Piţu) sunt, la noi la Ieş', orice vor: de la şefi de gardă financiară la profesori la Facultatea de Teologie; de la rectori şi prorectori la şefi de catedre şi de edituri, iar ofiţărcile, cum le spune Luca Piţu, ofimârţele, cum le spun eu, membrează în Uniunea Scriitorilor. Ca autoare de note informative şi de „traduceri”, pesemne. Mă mir că mă mai mir: DNA nu face scriitori? Nu aspiră pungaşii României la carnet USR?
Ce m-a impresionat în această Carte de Paşte (care s-ar fi putut numi, în răspăr cu De ce este România altfel, titlul lui Boia, De ce este Transilvania astfel) a fost modul cum Adina Kenereş a construit un brand de ţară. „Dacă am avea un premiu literar pentru brandul de ţară, o asemenea povestire l-ar merita cu prisosinţă”, scrie Ioan Buduca şi-l aprob, în „Cotidianul” din 6 aprilie 2015. Cozonac – Transilvania e „frunza” - brand a Adinei Kenereş.
Înarmată pentru sejurul în România cu pachete de şerveţele parfumate, kinetoterapeuta Geneviève traversează Bucureştiul cu batista la nas, ca în pasajul dintre Calea Victoriei şi Academiei, unde locuise Mihai, iubitul ei. Condusă în împrejurimile Orăştiei de prietena sa, mirosul rău e înlocuit de mirosul bun de foc de lemne şi de cozonac. Gene renunţă la „hârtia lămâioasă”. Cimbrişorul bate lămâia. Colţul de rai, picior de plai cu flori paradisiace, o surprinde pe franţuzoaică. Povestirea este scrisă cu mână de reporter (Adina Kenereş reabilitează reportajul, specie discreditată de reporterii de şantier socialistichii), cu mână de eseist, cu mână de „îngereasă”, într-un stil rafinat, nici un cuvinţel neputând fi corijat, schimbat.
Încet-încet, apare ţăranul aristos, aşa cum l-a văzut Duiliu Zamfirescu. Şi ce frumos se vede prin dioptriile Adinei Kenereş ţăranca din Munţii Orăştiei, modestă şi răbdătoare, cuminte şi cu minte. Nu-i „mică la minte” sonora Tanţa, cea „primitoare şi afectuoasă”, atentă cu oaspeţii („îşi ţine postul în timp ce-i îmbie cu mâncare de dulce pe modernii îndepărtaţi de tradiţie”; nu-i „mică la minte” nană Ană, măiastră în 4 feluri de cozonac; din aluat închinat, pentru că vine din „pâinea de ofrandă” pentru cei plecaţi; nu-i „mică la minte” tuşa Veta, cea care face un cozonac nemţesc subţire, aproape necrescut; nu-i „mică la minte” baba Sevastia, multştiutoarea care păstrează zestrea comunităţii (leacurile, reţetele vechi de mâncare, vopsitul în culori naturale) şi lasă zestrea asta cui trebuie.
Este, în Cozonac.Transilvania, sărbătorescul de altădată. Un pumn de oameni porneşte să ia lumină. Dichisiţi pentru slujbă şi sfioşi, aduc acasă lumânările aprinse, ca nişte păpădii. Lumina învinge noaptea/moartea. Comunitatea patriarhală biruie mântuitor moartea, cu moartea pre moarte călcând, cu iubirea de pământ pre moarte călcând. Pământul lor, cu ierburile de leac, ierburile de sub cruce: busuiocul sfinţind apa, arnica, plantele-minune, gălbenelele. De ce merg la export? De ce nu faceţi voi leacuri din ele? se revoltă franţuzoaica, o Jeanne d'Arc. De ce? Pentru că „România e o rană până şi pentru românii din ea, nu numai pentru cei din afară, e un loc de aur, îmbolnăvit, abandonat, cu insule în care, ici-colo, mai bat nişte inimi” (pag. 126). De ce? Pentru că şi acum cei „jefuiţi, alungaţi stau ascunşi şi tac între file de procese ridicole” (nană Ană nu-şi poate lua înapoi pământul furat de miliţienii recrutaţi dintre nevoiaşi leneşi, fără căpătâi, după ce soţul i-a fost deportat; fraţii – deportaţi şi ei). De ce? Pentru că au fost forţaţi de guvernanţi să-şi ia lumea-n cap şi au făcut-o cu curaj, dar şi cu tone de tristeţe. Plecaţi (nu fugiţi) în 4 zări, cu ştiutul curaj al disperării.
Cuvântul frică nu-l poate traduce naratoarea: „În franceză, frica e o stare psihică sau organică trecătoare, cu cauze şi rezolvări. În română, de optzeci de ani, frica e nedreptate, înjosire, umilire, renunţare, despărţire, pierdere, abandon, ruşine, căinţă, furie, sinucidere, crimă, victoria de oţel a răului asupra binelui [...]. Ceva simplu în fond. Intraductibil” (pag. 55).
Numai că identitatea transilvană se dovedeşte greu de şters. Şi-i dau încă o dată dreptate lui Ioan Buduca: „este cel mai demn patriotic text literar care a apărut la noi în aceşti 25 de ani de când încercăm să redăm sănătatea sufletului nostru.” Un patriotism curat, neinflamat de clişeele „cetăţenilor pompiari”, cum le spune I.L.Caragiale.
După 10 ani de Hexagon (a plecat din România în '87 şi s-a întors în '97), Adina Kenereş n-a trântit uşa ca Herta Müller, nici n-a venit „să ajute” cu bani Soros, ca Pralong, acum în Parlament.

Ţăranii, deşi împuţinaţi şi epuizaţi, „nu se vor lăsa să moară şi nu se vor strica”, înţelege Gene. Din drag de ţară, Adina Kenereş îi vede biruitori, după ce au existat ca temporar învinşi, aşa cum îmi place şi mie să-i văd şi nu din optimism naiv: „mai de voie, mai de-a buşilea, rezistând în tot felul”. „Pe descurcatelea.” Ţăranul clasic, România profundă nu sunt sintagme goale.
Viewing all 1310 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>