Quantcast
Channel: Arhiva Românilor
Viewing all 1310 articles
Browse latest View live

S-a umplut paharul.

$
0
0
Reproducem acest Protest mai ales fiindcă e semn că s-a umplut paharul. Că denigrarea istoriei românilor a atins niveluri de nesuportat pentru comunitate și că au început în fine să se manifeste reacții de apărare.

Protest Asociaţia GETO-DACII
Duminică, 26 Mai 2013 13:05
Persoană juridică română, cu sediul în Municipiul Bucureşti, str.Pâncota, nr.7, bloc 13, scara 1, etaj 6, ap. 20, sector 2, legal reprezentată de domnul Roman Marius Valentin, în calitate de Preşedinte al Consiliului Director şi al Asociaţiei, O.N.G. ce are ca scop studierea, cercetarea, promovarea şi apărarea, în condiţiile legilor române şi a adevărului ştiinţific a Istoriei Naţionale a României, în principal, precum şi cea universală în secundar vă aduce la cunoştinţă următoarul


P r o t e s t
Postul Naţional de Televiziune, TVR1, a difuzat în seara zilei de 07.04.2013, în intervalul orar 20:34-20:45 un reportaj ce se intitula „Istoria Mistificată". Reportajul a fost difuzat în cadrul programului TVR „Reportajele jurnalului". Cei intervievaţi au fost, pe rând: profesor Mihai Manea, Preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Istorie, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Dorin Dobrincu, istoric, prof. univ. dr. Lucian Boia care, fiecare în parte, în primele aproximativ cinci minute ale reportajului (dintr-un total de 11 minute), au abordat un subiect extrem de important al istorie naţionale a României şi anume: Mihai Viteazul.

O primă precizare: nu marii noştri istorici moderni, de la Nicolae Bălcescu la Nicolae Iorga şi Constantin C. Giurescu au mistificat prin exagerare personalitatea şi epoca lui Mihai Viteazul ci cei patru invitaţi ai reportajului dvs. cărora li s-a asociat moderatorul TVR, care au denigrat acest moment deosebit al istoriei naţionale, de parcă ar fi avut un mandat în acest sens.

Modul în care cei intervievaţi au prezentat subiectul emisiunii, referindu-ne aici la prima parte a acesteia, unde s-a discutat despre Mihai Viteazul şi conştiinţa sa naţională, este unul care pune sub semnul întrebării atât personalitatea marelui voievod, acţiunile sale politice şi militare de la cumpăna veacurilor al XVI-XVII-lea, conştiinţa sa naţională dar mai ales unitatea politică realizată de Mihai Voievod Viteazul, ceea ce demonstrează cel puţin o lipsă a cunoaşterii realităţilor istorice şi politice de la acea vreme.

Debutul îl realizează dl. profesor Mihai Manea, care aduce în discuţie, cu o umbră de nemulţumire şi ironie din partea sa, faptul că în cărţile de istorie până nu demult „Românii sunt întotdeauna cei învingători. La lupta de la Călugăreni era celebra acţiune a lui Mihai Viteazul trecând podul care aproape îl spulbera pe Sinan Paşa" şi „românii erau victorioşi" dar că la căderea nopţii - spun izvoarele -, „armata lui Mihai Viteazul se retrage de pe câmpul de luptă, părăseşte Bucureştiul, trece prin Bucureşti, se duce la Târgovişte unde aşteaptă ajutoarele lui Sigismund Bathory!". Deci, de unde până unde victoria de la Călugăreni? Vorbitorul dovedea, prin aceasta, superficialitate în evaluarea şi în concluzia asupra acestei bătălii, ca să nu spunem mai mult. Biruind la Călugăreni, cu jertfe mari, Mihai, cu oastea totuşi împuţinată, s-a retras, strategic, spre munţi, din faţa „puhoiului" otoman şi, primind ajutorul dela Sigismund, dinainte obligat, a câştigat în final campania anului 1595 înt-una din cele mai glorioase bătălii ale sfârşitului de secol al XVI-lea şi împotriva celui mai redutabil comandant otoman al „zilei". Aceasta o spun izvoarele istorice cunoscute.

Continuând pe aceeaşi linie, dl. profesor Mihai Manea recidivează şi afirmă că „niciodată nu le-am fi spus că Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul au plătit tribut pentru că noi îi vedeam pe Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul ca eroi ai luptei naţionale". Da, voievozii amintiţi aşa au fost: eroi ai luptei naţionale dar cu această persiflare domnul Manea, preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Istorie, se înscrie în şirul denigratorilor istoriei noastre naţionale. Domnul prof. univ. dr. Bogdan Murgescu părea la început să se apropie de adevărul istoric dar până la urmă s-a „încadrat" în acelaşi „tipar". Problema filiaţiei lui Mihai Viteazul - problemă în care vorbitorii au dovedit o insuficientă cunoaştere! - este, în prezent, rezolvată, în baza documentelor cunoscute astăzi şi valorificate în cartea recentă a prof. dr. Marin Al. Cristian, citată în nota 1. Iar Mihai Viteazul şi faptele sale, pe toată durata domniei, încheiată tragic în august 1601, nu a fost un „mit" - cum se opinteau să dovedească vorbitorii ci o realitate istorică, confirmată de izvoarele istorice.
„Scrie în manuale deja - îşi aduce aminte dl. Dobrincu - despre visul de veacuri al românilor care ar fi fost acela al unităţii politice. Asta este o poveste construită în secolul al XIX-lea. Evident că atunci această idee i-a atras pe cei mai mulţi români şi asta este o realitate dar înainte de 1830 nu există aşa ceva. Istoricii au inventat atunci povestea cu Mihai Viteazul care ar fi unit cele trei ţări române. E cam mult spus. E drept că a existat atunci o realitate, acest domnitor valah a reuşit să controleze pentru o scurtă perioadă de timp şi Moldova şi Transilvania dar n-a avut un proiect în jurul ideii naţionale, adică al unităţii naţionale. Abia paşoptiştii îl interiorizează, îl folosesc în spaţiul public, intră în manuale, în conştiinţa publică şi astăzi pentru că mai toţi românii ştiu de aşa ceva, pare că este un dat", spune vorbitorul Dobrincu, care îşi permite să nege ceea ce încă nu s-a învrednicit până acum să cunoască din izvoarele istorice.

Vine, la rând, vajnicul „demitizator" al istoriei naţionale, domnul Lucian Boia, afirmând de pe poziţia „magister dixit": „Nu Mihai Viteazul a făcut România şi asta este o mitologie istorică. Nu la 1600 s-a făcut România nici măcar într-o formă primară. Cum să spun?" Să spuneţi, d-le Boia, că necunoscând dvs. ce este acela un mit şi nici cum se lucrează cu izvoarele mitologice, nu aveţi dreptul să vă exprimaţi în această materie a ... „demitizării", cum faceţi de peste două decenii! Cu aplomb însă, vorbitorul creşte „turaţia" discursului: „Însă Mihai Viteazul, postum, a contribuit enorm la crearea României, adică mitologia lui Mihai Viteazul. Unirea de la 1859 şi de la 1918 s-au făcut şi sub semnul lui Mihai Viteazul cum s-au făcut sub semnul Daciei antice. Eu cred că în realitate România actuală nu are nimic în comun cu Dacia antică, dar ăsta a fost un simbol foarte puternic, adică oamenii trebuie să aibă nişte credinţe...". Da, „eu cred" este „argumentul" aroganţei prin care se ignoră concretul istoric dar şi exegezele pertinente de până la propria persoană!

Finalul primei părţi a reportajului, care-l avea în vizor pe Mihai Viteazul şi „mitul" unităţii naţionale, îi aparţine reporterului, la rândul său „îndoctrinat" la fel, care concluzionează:„Mitul unităţii a fost creat de paşoptişti dar comuniştii au creat atât de mult istoria încât o dată cu venirea lor la putere tot ce au învăţat bunicii şi părinţii noştri s-a schimbat".

Stimată redacţie, după 22 decembrie 1989, în România au avut loc o serie de schimbări. Marea majoritate a acestor schimbări nu a avut, în prim plan, interesul naţional şi această tendinţă se menţine constant, parcă susţinută de cineva anume. Şi pe linie „ştiinţifică" s-a abordat, nu de la început ci, treptat, treptat, o cale de denigrare a istoriei naţionale, de minimalizare a faptelor înaintaşilor noştri, de înlăturare din manualele şcolare a strămoşilor noştri reali - geţii, dacii, tracii, illirii. Evident, nu puteau să „scape" continuatorii acestui „plan dacic care ne-a traversat istoria şi care ne animă şi azi", iar unul dintre aceşti continuatori este Mihai Voievod Viteazul - un geniu politic şi militar de valoare naţională şi universală.

Ca răspuns la afirmaţiile domnului profesor Manea, mai sus prezentate şi redate cuvânt cu cuvânt aici, din reportajul filmat, făcut de dvs., vă aducem la cunoştinţă atât dvs. cât şi Domniei sale faptul că românii, din păcate, nu au fost întotdeauna învingători în luptă, cum prezintă situaţia, ironic, domnul profesor Manea. Înfrângerile s-au datorat, de foarte multe ori, de-a-lungul istoriei, numărului foarte mare de cotropitori care şi-au dorit cu orice preţ acest pământ şi cu care Ţara, Ţările române, cele trei Dacii, cele trei Valahii, cum mai erau cunoscute, s-au confruntat permanent. Amintim doar câteva forţe teribile ale antichităţii, evului mediu, epocii moderne şi contemporane cu care oamenii locului şi conducătorii lor s-au confruntat: Imperiul persan, Imperiul roman, Hunii, hoardele tătărăşti, Imperiu otoman, Imperiul habsburgic (austro-ungar, mai târziu), Imperiul ţarist (mai târziu Imperiul sovietic, U.R.S.S.). În luptele cu aceste forţe uriaşe românii au pierdut nenumărate bătălii, multe le-au şi câştigat, într-un mod eroic, iar acest fapt a fost consemnat mereu de cărţile de istorie, fiind o realitate, nefiind ascunse elevilor, studenţilor, ori publicului larg, interesat. Un alt motiv, extrem de important în pierderea anumitor bătălii sau „ratarea" unor momente importante în istoria naţională a României a constituit-o trădarea naţiunii şi a domnitorului, a conducătorilor, de către unii din cei ajunşi în sfera puterii, în jurul domnitorilor ori conducătorilor pe care i-am avut în istorie. Nu poate fi uitat la acest capitol „interesul" enorm, „protector", pe care l-au avut puterile occidentale, imperiul otoman, ori Rusia ţaristă şi sovietică mai târziu, în dominarea, controlul ori încorporarea acestui teritoriu în propriile lor imperii sau state. Acesta-i adevărul în privinţa victoriilor aşa-zis permanente ale românilor în istorie şi nu altul. Acelaşi „interes" enorm de „protecţie" a Statului Naţional Unitar Român există şi astăzi, manifestat prin noul Superstat apărut de câţiva ani pe harta lumii: Uniunea Europeană cu viitoarea sa prefigurată transformare în Statele Unite ale Europei, ca „antecameră" a unui aşanumit „Imperiu global".

Revenim asupra bătăliei de la Călugăreni, asupra căreia denigratorii istoriei naţionale au încercat şi încearcă să arunce o umbră, chiar o uitare a sa sau a importanţei sale, cum au încercat şi vorbitorii din reportajul prezentat de dvs. La Călugăreni s-a înregistrat o mare victorie a lui Mihai Viteazul şi a valahilor, în lupta împotriva imperiului otoman. Raportul de forţe, în acea zi, 13/23 august 1595, era de 5 la 1 în favoarea otomanilor. La sfârşitul zilei, numărul morţilor era tot în favoarea otomanilor, adică 7000 de turci morţi şi 2000 de morţi din oastea valahă, din care 700 erau unguri şi secui. Nu am adăugat la acest capitol dotarea foarte bună a armatei otomane în armament, muniţie şi provizii, în contradicţie cu armata lui Mihai. Tot la finalul luptei în rândul armatei otomane se înregistrau mai multe paşale ucise pe câmpul de luptă (Mustafa paşa, Husein Paşa, Haidar Kidr paşa - ucis chiar de către Mihai Viteazul). Hasan paşa, urmărit de Mihai Viteazul pe câmpul de luptă, a scăpat cu fuga şi cu mare frică. O altă paşală, Mehmed Satârgi bei Yenişehir a fost rănit, scăpând de la moarte. Marele vizir, Sinana paşa, a fost la un pas de moarte în acele momente. Captura de război a lui Mihai, la sfârşitul aceleiaşi zile a fost una consistentă în arme uşoare şi grele (15 tunuri) şi mai ales în steaguri, fiind capturat şi steagul verde al profetului, atât de preţuit de otomani[1]. În urma informaţiilor primite - de la prizonierii turci dar şi prin alte investigaţii -, după lăsarea serii şi încetarea bătăliei, evident că a doua zi armata lui Mihai s-a retras spre Bucureşti, apoi Târgovişte, aşteptând ajutorul promis de Sigismund. Acesta este un fapt cunoscut şi a fost o mişcare tactică bine gândită de Mihai, întrucât raportul de forţe rămânea, totuşi, în favoarea otomanilor. Joncţiunea cu armata adusă de Sigismund Bathory, promisă, de altfel, i-a permis lui Mihai Viteazul să reia ofensiva, astfel încât să-l ajungă din urmă pe Cagal Oglu Sinan paşa, marele vizir, care se retrăgea în mare grabă spre Dunăre, iar la Giurgiu, surpinzându-l la trecerea podului cu armata otomană, să spulbere jumătatea ce nu reuşise să treacă Dunărea, inclusiv soldaţii otomani aflaţi pe pod la acel moment, pod ce a fost distrus de artileria lui Mihai. Corpul de oaste al akingiilor, la Dunăre, la trecerea podului, a fost complet distrus, nemairefăcându-se niciodată. Ca o consecinţă a acestei înfrângeri, Sinan paşa este înlăturat din funcţia de mare vizir şi puţin a lipsit ca acesta să nu-şi piardă capul. Toate cronicile europene ale vremii au anuţat, după această bătălie, o mare victorie a lui Mihai Viteazul. Podul principal de peste Neajlov, a fost un pivot important în toată această luptă, unde Mihai Viteazul a fost prezent, iar Sinan Paşa, după ce a fost străpuns cu lancea dintr-o parte în alta a obrazului, a căzut în râu, fiind salvat de un supus al său, Deli Hasan (Hasan nebunul).

Oare de ce astăzi trebuie, neapărat, să minimalizăm, eventual să anulăm un trecut glorios şi să ştergem faptele înaintaşilor noştri încercând să prezentăm adevărul într-o lumină palidă, aproape întunecată? Retragerea de pe câmpul de luptă a armatei valahe şi a lui Mihai, a doua zi, a fost una strategică nu a fost o fugă, cum se înţelege din prezentarea făcută de vorbitorii dvs, a fost o retragere care a avut în vedere regruparea armatei prin aportul forţelor proaspete ce urmau să vină. În toate cărţile de istorie faptele au fost prezentate în acest mod şi nu altfel, neascunzându-se nimic, dar, de cele mai multe ori, explicându-se care a fost scopul acestei retrageri. Faptul că ajutorul lui Sigismund a sosit, într-un final, nu minimalizează cu nimic rolul uriaş pe care l-a avut oastea valahă şi mai ales voievodul Mihai în această luptă. Exemplul personal al lui Mihai Viteazul pe câmpul de luptă a fost unul care a dus la obţinerea unei mari victorii într-un moment în care lupta era în mare cumpănă, cum s-a întâmplat şi la Şelimbăr mai târziu, fapte mai puţin cunoscute publicului larg. Şi asta în condiţiile în care raportul de forţe era net favorabil otomanilor, Sinan paşa având poruncă fermă de a transforma Valahia şi Moldova în paşalâcuri.

La fel de cunoscut este şi faptul că atât Mihai Viteazul, dar şi Ştefan cel Mare au plătit tribut turcilor. Nici acest fapt nu a fost ascuns, cum se înţelege din prezentarea profesorului Manea. Ceea ce nu se ştie este că tributul s-a plătit, permanent, datorită lipsei de înţelegere a occidentului catolic şi politic care nu a văzut cu ochi buni, niciodată, cele trei Dacii şi nici pe conducătorii lor ori acţiunile acestora, obiectivul acestui occident fiind acela de a încorpora sau extorca aceste ţări de bunurile lor, „schismaticii" răsăriteni fiind o permanentă ţintă a occidentului. În atari condiţii, fiinţa naţională, în faţa celei mai mari puteri militare şi politice a evului mediu, se putea conserva, în primul rând, în regim de urgenţă, prin înţelegere cu Poarta otomană, care, în schimbul păcii şi a unei aşa zise „protecţii", percepea un tribut. Acestea sunt fapte care „scapă" vorbitorilor dvs. din ignoranţă sau cu premeditare. De asemeni, incorecte sunt aprecierile profesorului Manea şi vis-a-vis de cei doi voievozi, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, atunci când asociază caracterul de eroi naţionali, dar într-un mod ironic, al celor doi, cu tributul plătit de aceştia Porţii otomane. Este de notorietate faptul că au fost nişte eroi şi nu doar naţionali la acea vreme ci de talie europeană şi cu toate acestea au plătit tribut Porţii, în pofida tuturor victoriilor împotriva otomanilor, dar dl. profesor nu prezintă aceste aspecte din motive cunoscute doar de Domnia sa. Neînţelegerile cu lumea creştină catolică, occidentală, care nu vedea în Ţările Dacice decât o sursă de venit, un teritoriu de cucerit, de încorporat, inclusiv din punct de vedere religios, ori un câmp de luptă, au dus, de cele mai multe ori, după trecerea la cele veşnice a lui Mircea cel Bătrân, la înţelegeri între aceste trei Ţări Dacice, cele trei Valahii şi Poarta otomană, înţelegeri care se materializau, de fiecare dată, cu foarte mici excepţii, prin plata unui tribut, cum am arătat anterior.

Acestea au fost, sunt şi vor fi nişte realităţi crunte, pe care naţiunea română le-a trăit cu sacrificii imense, nu sunt nişte „mituri" – cum le „ştie" dl. Boia! – nu poveşti, nu fabulaţii. Numai cine nu doreşte nu le vede ca pe nişte realităţi. Ascultând cu atenţie prezentarea unui alt invitat al dvs., dl. Dorin Dobrincu, constatăm cu surpindere că „visul de veacuri al românilor... este o poveste construită în secolul al XIX-lea". Că până la „1830 nu a existat aşa ceva", o încercare de unitate politică a românilor. De asemenea, ne surprinde în mod neplăcut afirmaţia acestui istoric care ne spune că „Istoricii au inventat atunci povestea cu Mihai Viteazul care ar fi unit cele trei ţări române. E cam mult spus.". Şi că, această idee, a unităţii politice a românilor apare abia în perioada paşoptistă, iar ideea este folosită „în spaţiul public". Nimic mai fals, din ceea ce a prezentat dl. Dobrincu, în expunerea sa. Să vă dăm câteva exemple cu privire la conştiinţa naţională şi la dorinţa de unitate politică a valahilor, a românilor, cu privire, deocamdată, la acel moment, al domniei lui Mihai Voievod Viteazul, atât pentru domnul Dobrincu, dar şi dumneavoastră, TVR-ului: Cărturarul german Ioannis Biselius scria că ardelenii „ţineau mai mult la unul de-al lor, la un dac ca Mihai decât la un străin ca Basta; care alt popor în afară de valahi, poate fi atât de plăcut transilvănenilor? Căci mai toţi sunt de acelaşi sânge, de aceeaşi origine, de acelaşi nume: daci sunt şi unii şi alţii!"[2]. Szamoskozy nota că „vestea luptei nenorocite a străbătut toată ţara; poporul românilor care locuieşte în satele Ardealului a făcut o conspiraţie şi s-a unit cu cei de acelaşi neam veniţi de dincolo şi s-au ridicat din toate părţile"[3]. Sasul Mathias Miles constata că: „De îndată ce s-a răspândit în ţară zvonul despre victoria lui Mihai, numaidecât valahii din ţara noastră s-au adunat şi au atacat în taină şi public moşiile şi curţile nobililor şi au ucis mulţi dintre stăpânii lor ..., şi aceasta, de fapt, din închipuirea visătoare că, având de acum înainte un principe din sângele lor, trebuiau mojicii valahi să-i stârpească pe nobili"[4]. Cronicarul era convins că între românii din Ardeal şi cei din Valahia exista „o puternică conştiinţă de neam"[5].

Cu o zi înainte să fie asasinat, Mihai Viteazul, la solicitarea lui Basta să părăsească Ardealul din porunca împăratului, răspunde astfel: „Nu-mi las nimănui ţara şi neamul nici mort."[6]. Tot în aceeaşi zi, Mihai răspunde solului trimis de Basta care-i poruncea lui Mihai să se prezinte la consiliul de război: „Vor să-mi dea mie ordine cei ce n-au nici un drept asupra mea... . Cine dracu sunt acei Rudolfi şi cezari de care îmi vorbeşte unul ca Basta? Sau cine sunt aceşti Basta ce mi-i trimite Rudolf drept monitori? La dracu şi la corbi cu aceşti de două ori inoportuni areopagiţi! Cum? În aceste trei ţări ale Daciei, supuse cu primejdia vieţii mele, îngenunchiate prin vitejia mea, dobândite prin victoriile mele, mai cutează încă cineva să-mi prescrie legile îndurării (cu voia celui de sus), ale prudenţei, ale înţelegerilor şi alianţelor? Ori să îngrădească stăpânirea mea şi dreptul meu de a duce tratative? Pieri Basta! Sau, dacă voieşti a grăi, domneşte peste ai tăi, iar pe mine să mă laşi în pace, pentru că în treburile mele şi în ţările supuse cu braţul meu nu recunosc pe nimeni deasupra mea, necum pe un Basta şi nici pe vreun Rudolf şi pe alţi cezari. Fiecare e Jupiter în cerul său, iar nu într-al altuia"[7].
Un alt aspect mai puţin cunoscut publicului larg este acela al refuzului lui Mihai de a trece la catolicism, în pofida tuturor „sfaturilor" papale[8]. Răspunsul lui Mihai Viteazul adresat papei, la aceste solicitări, ademeniri de „sirenă" venite de la Vatican a fost următorul: „să părăsească rătăcirile italice şi să se întoarcă împreună cu poporul său la comunitatea cea adevărată a bisericii greceşti ...(ortodoxe, n.n.)"[9].

Oare nu sunt suficiente argumente cu privire la dorinţa de unitate politică a valahilor, a românilor, la acea vreme, la dorinţa lui Mihai de unitate a celor trei Ţări Dacice? Argumente pe care vorbitorii din reportajul dvs. nu le cunosc sau, deliberat, le ignoră? Nu mai aducem în discuţie prima refacere a teritoriului Valahiei în timpul lui Mircea cel Bătrân, cu teritorii sud-dunărene şi carpatice care au aparţinut acestei ţări, vechii Dacii şi locuitorilor ei, valahii, din totdeauna (Dobrogea, Amlaşul şi Făgăraşul). Ceea ce au readus la trupul ţării marii voievozi şi valahii (românii), prin sacrifiul şi jertfa lor, alţii, peste secole, tot din ignoranţă, nepăsare, trădare naţională ori lipsă de educaţie naţională, au pierdut, au risipit, au adus ţara în situaţii limită. Vezi 11 februarie 1866, momentul 1907, vezi anul1940 cu fatidicele date 26 iunie, 30 august, 7 septembrie, etc. Situaţia, azi, în contextul intern şi internaţional, se poate repeta oricând, din aceleaşi motive.

Domnul Dobrincu recidivează, în acelaşi interviu şi afirmă că „acest domnitor valah (Mihai, n.n.) a reuşit să controleze pentru o scurtă perioadă de timp şi Moldova şi Transilvania dar n-a avut un proiect în jurul ideii naţionale, adică al unităţii naţionale"?!?! Cam ce proiect politic ar fi trebuit să existe, la acea vreme, în condiţiile politice, militare şi economice date de atunci, care să vizeze unitatea politică a valahilor (românilor), astfel încât să fie recunoscut astăzi de denigratorii istoriei naţionale? Au existat şi asemenea proiecte/înţelegeri în care Mihai aducea în discuţie cele trei ţări Dacice şi vă exemplificăm: „Discuţii mai concrete a avut Mihai cu paharnicul de Halicz în prima jumătate a lunii martie 1600. S-a convenit asupra unor jurăminte reciproce prin care Sigismund al III-lea de Vasa urma să recunoască lui Mihai Viteazul şi urmaşului său, Nicolae, stăpânirea principatelor Valahiei, Ardealului şi Moldovei cu condiţia ca această unire de state să constituie feudă a Coroanei Poloniei. Se menţiona că cetăţile Chilia, Cetatea Albă, Oceacovul şi Ismailul vor fi recucerite de Mihai Vodă de la turci „pe cheltuiala sa", să fie supuse suveranităţii Poloniei. La rândul său, Voievodul Mihai se obliga„să nu intre în legături cu nici un domn străin, fie creştin, ori păgân" fără voia şi sfatul Măriei Sale Sigismund al III-lea de Vasa. Proiectul de tratat prevedea ca „Voievodatele Transilvaniei, Munteniei... Moldovei, şi toate ţările ce le-ar lua prin puterea şi sabia sa, trebuie să le unească şi să le dea atunci Coroanei poloneze"[10]. Tratatul cuprindea următoarea clauză: „iar aceste mai sus pomenite (provincii) Măria Sa rege n-are să le dea nimănui altuia, decât urmaşilor Măriei sale domnului Mihai Voievod[11]"[12]. Ce spuneţi de un asemenea proiect sau înţelegere? Dar unitatea religioasă, străvechea noastră dreaptă credinţă monoteistă, din Dacia edenică, al cărei restaurator a fost, la 1600, Mihai Viteazul, iar mai târziu, după venirea lui Hristos Dumnezeu pe pământ şi a descinderii Sfântului Apostol Andrei pe pământul vechii Dacii, unitatea ortodoxă, compactă şi permanentă a românilor, până azi, nu este o altă dovadă de conştiinţă naţională? Dar devotamentul cu care l-au slujit românii ardeleni pe Mihai Viteazul în timpul scurt al unităţii politice, sau fraternizarea armatei moldovene cu armata lui Mihai, la data cuceriri Moldovei, nu putem considera că face parte dintr-un asemenea proiect? Dar refuzul românilor de a trece la catolicism, respingerea Uniaţiei, impusă într-un mod barbar la cumpăna secolelor al XVII-XVIII-lea, nu este o dovadă de conştiinţă naţională şi de unitate, prin religie naţională, a românilor? Ca o scurtă precizare, în acelaşi context, vă amintim că momentul 1821 a avut un ecou foarte mare în Ardeal, românii adeleni aşteptându-l pe „Todoruţ" să-i elibereze de sub jugul imperial, având mari speranţe de la acest valah ce se ridicase împotriva asupritorilor. Şi asta se întâmpla înainte de data „exactă" postulată de dl. Dobrincu, 1830.

Cel ce completează tabloul acestor dezinformări, amestecând idei şi cuvinte, este dl. Boia care afirmă „ex catedra", că: „Nu Mihai Viteazul a făcut România şi asta este o mitologie istorică. Nu la 1600 s-a făcut România nici măcar într-o formă primară". În primul rând, la 1600 nu se vorbea despre România ci despre cele trei Ţări Dacice sau despre cele trei Valahii. Mihai Viteazul, prin fapta sa, cu efortul său uriaş şi al valahilor (românilor) săi, uneşte -, este adevărat, pentru scurt timp -, cele trei Ţări Dacice. Nu degeaba duşmanii săi, nu puţini la număr, l-au numit pe Mihai Viteazul malus dacus. Ce a însemnat unirea lui Mihai Viteazul de la 1600, ne-o spune Nicolae Iorga: „De la 1600 nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică.". Profesorul Cristian, în lucrarea sa, Mihai Viteazul, Restauratorul Daciei şi al Bisericii Strămoşeşti, Ed. Nicolae Bălcescu, 2011, după o analiză atentă a documentelor de epocă, a izvoarelor, afirmă: „Mihai Vodă, prin biruința gândului unirii, a luat-o înaintea timpului său, reuşind să adune la un loc cele trei Ţări Dacice, în vreme ce ideea politică a unității statale naționale nu exista nicăieri în Europa." (s.n.). Oare acest efort şi sacrificiu suprem nu mai înseamnă nimic azi? Aceasta este mitologie istorică, d-le Boia? O altă afirmaţie bulversantă a d-lui Lucia Boia este următoarea: „Eu cred că în realitate România actuală nu are nimic în comun cu Dacia antică". Oare? Absurd, d-le Boia! „Iar cee ce e absurd nu poate fi crezut" (Voltaire)! Raportându-ne la epoca lui Mihai Viteazul, este bine ştiut că Mihai Viteazul era cunoscut ca fiind dacul, valahul sau dacul ce rău. Cele trei Valahii, Ţara Moldovei, Ţara Ardealului (nu Transilvania, care este denumirea latină a zonei din interiorul arcului carpatic, denumire folosită de cancelaria maghiară) şi Valahia, erau cunoscute sub denumirea de cele trei Dacii, denumire ce s-a păstrat până în zilele noastre şi care desemnează un anumit teritoriu şi o anumită populaţie bine identificată, trăitoare pe acel teritoriu şi, mai ales ... străveche şi sedentarizată. Mai târziu, Horea este numit Rex Daciae, Vladimirescu afirmă originea dacă a românilor etc, etc, etc. De amintit este şi faptul că la 1595 apare publicată Harta Daciei, autor fiind cartograful olandez Abraham Ortelius (1527-1598). Harta face parte din lucrarea Theatrum Orbis Terrarum („Teatrul lumii"), considerată primul atlas modern[13]. Descrierea hărţii ne arată cu exactitate unde se află acest teritoriu, ce populaţii îl ocupau, de ce râuri era traversată etc. Fidelitatea cu care sunt redate aceste elemente esenţiale, la o distanţă în timp atât de mare, este uimitoare şi coincide perfect cu teritoriul ocupat de valahi în cele trei Ţări Dacice. Iată alte câteva menţiuni extrem de importante, de epocă, cu privire la Dacia, daci, teritoriu, exemple de continuitate etnică şi statală: „Italianul Lazaro Soranzo scria în opera sa L'Ottomano, apărută în anul 1598 la Ferrara, că locuitorii celor „trei Dacii" adică ardelenii „împreună cu moldovenii şi cu valahii sunt vechii daci atât de temuţi de romani"[14] . Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi reverendul napolitan Paolo Sartorio care susţinea că „transilvăneni... moldovenii şi valahii sunt anticii daci"[15].Cărturarul german Ioannis Bisselius amintea la începutul unuia din capitolele operei sale Aetatis nostrae gestorum eminentium Medulla Historica, apărută la Amberg, că „vor fi amintite nu arareori Daciile, adică Transilvania, Valahia şi Moldova"[16]. Istoricul englez James Samuelson scria în lucarea Roumania - past and present, apărută la Londra, că după cucerirea Moldovei Mihai a devenit „stăpânitor independent asupra a ceea ce fusese Dacia antică, anume Valahia, Moldova, Transilvania"[17]. În acelaşi sens se exprima şi francezul Jean Vaillant, că Mihai Viteazul a gândit şi a luptat „pentru a constitui în regat vechea Dacie întreagă"[18]. Lombardul Jean Henri Ubicini arată în lucrarea Provinces d'origine roumaine, Valahia, Moldavie, Bukovine, Transylvania, Bessarabie, apărută la Paris în anul 1856, că Mihai Viteazul bazându-se pe comunitatea „de origine, de limbă şi de religie" „a încercat să unească într-un singur corp naţional pe toţi locuitorii vechii Dacii"[19]. Cecetătorul englez William Miller scria în opera sa The Balkans că voievodul valah a reuşit, după obţinerea victoriei de la Şelimbăr, să plaseze „citadela anticii Dacii sub puterea sa"[20]. Cronicarii şi istoricii care au făcut referire la Dacia cunoşteau cu exactitate părţile componente ale anticei Dacii. De pildă Nicolau Olahus nota în lucrarea Hungaria că, „în Dacia se găsesc provinciile Valahia Mare numită şi Transalpina, Moldova, Transilvania, Maramureşul, Ţara Someşului, Ţara Crişului, Nyr şi Ţara Timişului"[21]. Iezuitul italian Giovanni Botero menţiona în lucrarea sa Le relationi universali, apărută în anul 1596 la Bergamo: „Provincia pe care anticii o numeau Dacia, cuprinde astăzi Transilvania, Ţara Românească şi Moldova[22]"[23].
Faţă de toate aceste aspecte şi multe, multe altele pe care nu le mai menţionăm în economia acestui protest, afirmaţia domnului. Boia cum că „Eu cred că în realitate România actuală nu are nimic în comun cu Dacia antică", nu are nici o valoare, fiind absurdă, cum am spus.

Ne întrebăm de ce reportajul realizat de TVR poartă o denumire atât de „incitantă": Istoria Mistificată. Despre ce mistificare este vorba şi făcută de cine pentru că din ceea ce aţi prezentat, nimic nu este în concordanţă cu adevărul istoric. Prin aceasta, Televiziunea publică s-a făcut, practic, o „porta-voce" a unor falsuri istorice.

Dacă în perioada comunistă istoria naţională a fost substanţial ideologizată, pro-domo, în tranziţia postdecembristă, într-un context politic care le este favorabil, s-au înmulţit îngrijorător denigratorii istoriei naţionale, cărora le stau la dispoziţie edituri şi canale media, inclusiv Televiziunea Română. Toţi aceşti denigratori caută continuu să minimalizeze persoanlităţi, să falsifice evenimente. Dumneavoastră, Televiziunea Română, post public, naţional, dacă veţi continua, unilateral, cu astfel de „oracole", vă încărcaţi cu o mare răspundere faţă de istoria naţională, ştiinţa chemată să apere adevărul istoric şi, prin el, interesul naţional. Am asistat, la mijlocul anilor '90, la prima încercare, reuşită, de minimalizare a personalităţilor istoriei naţionale şi de amalgamare a evenimentelor istorice naţionale cu cele europene în manualul de istorie, prin apariţia, pe linie ministerială, guvernamentală, a manualelor alternative. Astăzi, cel puţin manualul de clasa a XII, cel mai important din învăţământul preuniversitar, este unul neştiinţific, ametodic şi contrar interesului naţional.

Faţă de cele prezentate de dvs. în reportajul Istoria mistificată, prezentat pe postul public de televiziune, la o oră de maximă audienţă, prezentare ce s-a făcut într-o manieră ce nu are nimic în comun cu adevărul istoric, protestăm energic faţă de această falsificare şi denigrare a istoriei naţionale, a geniului politic şi militar care a fost Mihai Viteazul, recunoscut ca atare atât în epocă dar şi ulterior cu şi mai mare admiraţie - şi aşa a rămas în conştiinţa naţională şi în operele celor mai de seamă istorici români, opinie preluată şi de istorici străini - şi îi învinuim pe invitaţii dvs. de necunoaştere şi neînţelegere a izvoarelor istorice, dar şi de reaua credinţă cu care au abordat personalitatea, epoca şi memoria restauratorului Daciei - cum a fost el perceput în plan naţional şi european -, precum şi ideea de conştiinţă şi de unitate naţională. Deplângem faptul că Televiziunea Română, publică, s-a făcut purtătorul de cuvânt al unor denigratori ai istoriei naţionale pe o temă majoră.

Încheiem acest protest cu un citat din istoricul Johann Christian von Engel: „Vrem... să aşternem câteva flori pe mormântul unui principe valah care este de interes universal"[24]. Iată cum a fost văzut Mihai Viteazul în epocă. Şi încă un aspect important poate mai puţin cunoscut. Mihai Voievod Viteazul, în Mai 1600, când a unit cele trei Valahii, cele trei Ţări Dacice, avea 41 de ani. La data asasinării sale, duminică, în cursul dimineţii, 9/19 august 1601, Mihai Voievod Viteazul nu împlinise 43 de ani...
Asociaţia „GETO-DACII"
Roman Valentin Marius, Iscru Adrian, Dincă Mihaela Călina
Rocsin Daniel, asociat onorific
Consiliere ştiinţifică: Conf. univ. dr. Iscru D. Gheorghe, Prof. dr. Marin Alexandru Cristian

Notă: prezentul protest a fost depus la Televiziunea Română, în atenţia Consiliului de Administraţie şi către redacţia Ştiri cu următoarele nr. de înregistrare: Către C.A. al T.V.R. cu nr. 9960/20.05.2013; către redacţia „Ştiri" T.V.R. cu nr. 9959/20.05.2013.
------------------------------------------------------------------------------
[1] Vezi, pe larg, Marin Alexandru Cristian, Mihai Viteazul, Restauratorul Daciei şi al Bisericii Strămoşeşti, Ed. Nicolae Bălcescu, Bucureşti, 2011.
[2] Mihai Viteazul în Conştiinţa Europeană, II, p. 302, s.n.
[3] P.P. Panaitescu, Mihai Viteazul, Bucureşti, Fundaţia Regelui Carol I, 1936, p. 171, s.n.
[4] Mihai Viteazul în Conştiinţa Europeană, II, p. 343, s.n.
[5] Idem, p. 346, nota 22, s.n.
[6] Marin Alexandru Cristian, Mihai Viteazul, Restauratorul Daciei şi al Bisericii Strămoşeşti, Ed. Nicolae Bălcescu, Bucureşti, 2011, p. 289.
[7] Ibidem, p. 290.
[8] Marin Alexandru Cristian, Mihai Viteazul, apărător al Creştinătăţii, în Studii Slătinene, anul VI, vol XI, nr. 2/2012, p. 36, nota 138. Vezi şi revista Atitudini, numerele 25-28/2013.
[9] Apud, P.P.Panaitescu, op. cit., p. 106.
[10] Mihai Viteazul în Conştiinţa Europeană, I, p. 438, 439.
[11] idem, p. 439.
[12] Marin Alexandru Cristian, Unirea Valahiei, Ardealului şi Moldovei, încununarea afirmării conştiinţei naţionale a lui Mihai Voievod Viteazul, în manuscris, p. 25.
[13] Abraham Ortelius, Harta Daciei – Izvoarele – Editura Dacica, Bucureşti, 2009, traducere din limba latină, note şi introducere de Aurora Peţan.
[14] Mihai Viteazul în Conştiinţa Europeană, II, p. 246, s.n.
[15] Idem, p. 233, s.n.
[16] Idem, p. 297, s.n.
[17] Idem, III, p. 439, s.n.
[18] Idem, p. 186, s.n.
[19] Idem, p. 220, s.n.
[20] Idem, p. 477, s.n.
[21] Apud. Mircea Dogaru, Singur împotriva Europei, Mihai Viteazul (1593-1601), Editura Phobos, Bucureşti, anul 2005, p. 25.
[22] Călători străini despre ţările române, IV, p. 173, s.n.
[23] Marin Alexandru Cristian, Unirea Valahiei, Ardealului şi Moldovei, încununarea afirmării conştiinţei naţionale a lui Mihai Voievod Viteazul, în manuscris, p. 2 şi 3.
[24] Marin Alexandru Cristian, Mihai Viteazul, Restauratorul Daciei şi al Bisericii Strămoşeşti, Ed. Nicolae Bălcescu, Bucureşti, 2011, p. 295.






Intuiţiile profetice ale hinduismului citate de Andrei Pleșu

$
0
0
Andrei Pleșu a găsit un text, în literatura veche a Indiei (Langa Purana, II, 39-40), în cuprinsul căruia bombănelile par să fi fost anticipate cu vreo două-trei mii de ani în urmă (Puranas au apărut, în formă scrisă, în veacurile III-V de după Hristos, dar vin dintr-o tradiţie orală care, deja pe-atunci, era veche de peste un mileniu). 
Intuiţiile profetice ale hinduismului se referă la modul în care se va încheia actualul ciclu al civilizaţiei terestre. 
Iată o listă, selectivă, citată de Pleșu, a simptomelor pe care le anunţă textul puranic, privind spre viitorul care e, acum, prezentul nostru:

„Coeficientul de ură din sufletul fiecărui om va cunoaşte – spun textele – o alarmantă creştere. Oamenii vor deveni din ce în ce mai iritabili. Toate marile achiziţii de cunoaştere vor fi deturnatespre scopuri impure, adică spre amplificarea răului din lume. Se va înmulţi numărul şefilor de stat de extracţie joasă şi de proastă calitate.

Lucrătorii manuali şi negustorimea vor fi înălţaţi la rang de intelectuali, iar intelectualii vor fi puşi în condiţii subalterne. Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al castelor, o destrămare dramatică a ierarhiilor fireşti, o ireparabilă dezordine socială.

Necinstea va căpăta o răspândire fără precedent, la toate nivelele. Hoţii vor deveni lideri.
(Rog să nu mi se atribuie nimic din toate aceste afirmaţii! (Nu fac decât să citez un text multi-milenar! n.m., A.P.).

Femeile nu vor mai pune preţ pe propria virtute.

Proștii, impostorii, naturile rudimentare şi gălăgioase vor fi luaţi drept înţelepţi. Oamenii „drepţi“, de bună calitate, vor avea tendinţa de a se retrage din viaţa publică. În pieţe se va vindemâncare gata-preparată (să recunoaştem că e de necrezut să auzim vorbindu-se, acum 2000 de ani, de „semipreparate“ şi de (fast-food! n.m., A.P.).

Limbile vor săraci, vorbirea se va trivializa.

Vor fi mai multe femei decât bărbaţi, vor prolifera asociaţiile criminale, va creşte numărul celor care nu găsesc de lucru.
Se vor răspândi, pretutindeni, bolile de stomac. Se va extinde moda părului purtat în dezordineşi se va generaliza starea de letargie, de lehamite, cu corolarul unei cronice incapacităţi de acţiune. Vor apărea nenumărate organizaţii religioase necanonice, blasfemia va convieţui cufanatismul.
Se va practica, pe scară largă, uciderea fătului în pântecul matern şi se vor asasina direct sau simbolic eroii fiecărei comunităţi. Deţinătorii puterii nu o vor mai folosi în beneficiul popoarelor lor.

Discernământul (ca percepţie a deosebirii dintre bine şi rău) se va şubrezi, instituţia respectuluiva intra în derivă (vor fi respectaţi, preponderent, cei nedemni).

Vor câştiga teren neruşinarea, călcarea cuvântului dat, invidia.
Între părinţi şi copii vor apărea obstacole greu de trecut, forţa va prevala dreptăţii, ospeţia va declina, vulgaritatea va împânzi totul.”

Regiunea Autonomă Vlahă din Cehia

$
0
0
Neamul nostru a fost cu mult mai mare decat oricine isi poate inchipui. La fel este si istoria noastra. Am vazut in jurul anului 1985 la TV in America, niste Romani imbracati in gate Romanesti, dansind dupa o muzica Populara pe care am recunoscuto pentru ca am auzito inainte si am fost sigur caci cineva a plasat acea hora din Romania sa vada Americanii traditia noastra. Erau Macedoneni din Iran si au ajuns acolo in timpul lui Alexandru cel mare.

FRATIA TRACO_GETO_DACA= Rasa,Etnia,Neamul,Poporul,Trib­ul,Clanul,Rudele,Familia sunt SACRO-SANTE. Avem o PATRIE COMUNA,o LIMBA COMUNA,un ALFABET COMUN,un FOLCLOR COMUN,un COD NATIONAL COMUN,O ISTORIE,O LITERATURA,O SPIRITUALITATE COMUNA. ONOAREA NOASTRA trebuie sa se manifeste in pastrarea si perpetuarea culturii si civilizatiei noastre nationale. LIMBA,COSTUMUL national,bucataria nationala trebuiesc promovate neincetat,iar PORUNCA DIVINA-creste si te inmulteste-trebuie respectata de toti TRACII.
bun, imi spuneau ca sunt "vlah", cine me a spus, pai sarbi, da si ai batrin ai mei!!!!
cind am fost la un ingropamint la Alibunar unde afost prima data popa in limba romana, unde am inteles aproape tot, am fost perdut nu steam ce se intimpla!!!
la capatin am gasit ca sunt in un spaciu slava unde este o politica de slavizare facuta sau nu da asa ie!!
astez ma considerez ca romain si luptezi pentru ca se inteleaga si alti da sunt cu niste nume slave
SRECKO MIODRAG

Români uitaţi în România (tinutul secuiesc) - RTV.net

Poliţişti şi militari români - pe lista fondatorilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Vezi cum au ajuns susţinători ai lui Tőkés

$
0
0

Poliţişti şi militari români - pe lista fondatorilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Vezi cum au ajuns susţinători ai lui Tőkés

Autor: Robert Veress08 Aug 2011 - 16:54
Poliţişti şi militari români - pe lista fondatorilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Vezi cum au ajuns susţinători ai lui Tőkés
Mircea Vasile Ion, subofiter la Politia Transporturi din Ramnicu Valcea, este unul dintre miile de cetateni romani carora le-au fost falsificate semnaturile pentru a le aparea numele pe listele de adeziune ale Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cunoscut drept partid al europarlamentarului László Tokés.
Mircea Vasile Ion a fost contactat de avocatul si amicul sau, Adrian Draghici, care l-a descoperit, cu mirare, pe listele de adeziune. 'Cand m-a sunat, nu mi-a venit sa cred. I-am si spus: cum sa semnez asa ceva, doar stii ca noi (politistii – n.r.) nu putem fi membri de partid si nici nu ne putem implica in politica!'. Draghici a facut plangere penala impotriva celor care s-au folosit abuziv de identitatea sa. El sustine ca alte cadre din Politie si Armata sunt in aceeasi situatie. 'Nu ii cunosc, dar am fost mai multi la audieri, la tribunal', precizeaza subofiterul.
Avocatul Adrian Draghici a fost angajat de Buta Levente. Dl. Buta este un cetatean roman de nationalitate maghiara, care a initiat demersuri in vederea obtinerii cetateniei maghiare.
In cererea de interventie depusa la Tribunalul Bucuresti, in dosarul cererii de acordare a pesonalitatii juridice partidului lui László Tokés, Levente precizeaza ca s-a adresat Centrului de Democratie din Targu Mures. Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care acum incearca sa se transforme in PPMT, a obtinut de la Guvernul Ungariei o finantare de 800.000 de euro pentru crearea a 20 de 'Centre de democratie', unde doritorii pot primi consiliere in vederea indeplinirii formalitatilor necesare obtinerii cetateniei maghiare.
La centrul din Targu Mures, lui Buta Levente i s-a sugerat ca ar fi bine sa semneze pe listele de sustinere a infiintarii si inregistrarii PPMT. Buta spune ca a refuzat, dar ca, ulterior, s-a regasit, totusi, pe listele de sustinere, cu semnatura falsificata.
In cazul Buta Levente este limpede ca datele de identificare (adresa, serie si numar de buletin, cod numeric personal) au fost obtinute din dosarul aplicatiei pentru cetatenia maghiara.
Nu putem decat specula cum au fost obtinute datele personale reale ale altor cetateni, cum este cazul subofiterului Mircea Vasile Ion. Acesta opineaza ca e posibil ca cineva dintre cei care au intocmit listele cu sustinatorii PPMT sa fi avut acces la Registrul de evidenta a populatiei.
Jurnalul National a descoperit noncordante intre numele persoanelor din listele de sustinatori ai infiintarii PPMT din Bucuresti si adresele acestora. Astfel, in cursul zilei de vineri, 29 iulie, am verificat, prin sondaj, cateva din adresele care figureaza in fotocopiile listelor cu semnaturile de adeziune primite anterior la redactie.
Avand in vedere ca, in decursul zilei de joi am descoperit ca marea majoritate a listelor de semnaturi depuse de PPMT la Tribunalul Bucuresti erau falsificate, liste intregi fiind semnate de aceeasi persoana, aveam banuiala ca vor exista neconcordante intre numele din liste si adresele de domiciliu trecute in dreptul acestora.
Banuiala ne-a fost confirmata. Cu o singura exceptie, la niciuna dintre adresele verificate nu au locuit, vreodata, persoanele din liste. Iar exceptia este un domn care a locuit la adresa respectiva in urma cu peste un deceniu.
Jurnalul National si Új Magyar Szó (cotidian national de limba maghiara) au dezvaluit ca Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cunoscut drept partid al europarlamentarului László Tokés si-a falsificat listele cu semnaturile de adeziune.
La data de 5 mai 2011, Toró Tiberiu, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Romania, mana dreapta a lui Tokés si imputernicit cu inregistarea formatiunii, a depus la Tribunalul Bucuresti 20 de bibliorafturi, continand 4.396 de foi cu 29.268 de semnaturi din 19 judete si din Municipiul Bucuresti.
La redactiile Jurnalul National si Új Magyar Szó (cotidian national de limba maghiara) au ajuns fotocopii ale catorva liste de semnaturi. La o prima vedere, semnaturile difera intre ele, insa, observate mai atent, se poate constata limpede, chiar si de catre o persoana fara expertiza grafologica, ca grupuri mari de semnaturi apartin aceleiasi persoane, avand aceeasi grafie.
Jurnalisti de la cele doua publicatii au primit acceptul conducerii Tribunalului Bucuresti de a analiza listele de semnaturi, fara a le putea fotocopia sau xeroxa si fara a avea acces la informatiile cu caracter personal (adresa, date de identificare).
Constatarea principala: aproape toate listele de semnaturi sunt falsificate GROSOLAN. In multe liste, grafia semnaturilor este si mai clar asemanatoare prin comparatie cu cea din fotocopiile primite la redactie.
Tribunalul Bucuresti a respins cererea de inregistrare a PPMT, motivat de faptul ca acesta nu este o formatiune care sa militeze, statutar, pentru interesul national, fapt impus de legea partidelor politice.
PPMT a formulat recurs, care urmeaza sa fie judecat de Curte de Apel Bucuresti.
Ca si Mircea Vasile Ion, Buta Levente si altii au formulat plangeri penale pentru fals, uz de fals si instigare la fals si uz de fals impotriva celor care au intocmit si s-au folosit de listele de sustinere a infiintarii PPMT. Dosarele sunt in diverse faze de cercetare la parchetele din tara.

Article 2

$
0
0

Muzeul Holocaustului din Washington, pentru Jurnalul Național: „Am descoperit 182 de ghetouri și lagăre de exterminare în România”

Autor: Robert Veress02 Apr 2013 - 23:46
Informație-bombă publicată de ziarele britanice The Telegraph și The Independent, cu o lună în urmă: Holocaustul a fost mult mai mare decât se crede, în decursul celui de-al Doilea Război Mondial fiind exterminați „între 15 și 20 de milioane” de evrei, în Europa – o cifră de trei ori mai mare decât cea din majoritatea manualelor de istorie. Conform unui studiu al cercetătorilor de la Muzul Holocaustului din Washington, au existat peste 42 de mii de ghetouri și lagăre de exterminare și de muncă forțată în Europa – dublul estimărilor de până acum. Jurnaliștii britanici l-au citat pe profesorul doctor Geoffrey Megargee, conducătorul studiului, conform căruia au fost puse cap la cap cifre obținute din documente cunoscute, dar și multe neanalizate până în prezent. „Am obținut cifre șocante chiar și în cazul lagărelor de exterminare care au fost bine cercetate în trecut. Și multe nu au fost bine cercetate”, spunea omul de știință. România era nominalizată, alături de Franța, între țările în care s-ar fi descoperit lagăre de exterminare sau locații utilizate frecvent de naziști pentru asasinate în masă.
Pornind de la această ultimă informație, ne-am adresat, pentru detalii, atât Institutului Elie Wiesel din București, cât și Muzeului Holocaustului. Reprezentanții Elie Wiesel ne-au răspuns imediat, arătând că nu au avut nicio contribuție la studiul colegilor din Washington.
Iar în seara aceasta am primit și un răspuns de la Muzeul Holocaustului, redactat chiar de conducătorul studiului, Geoffrey Megargee.
Surprinzător, acesta neagă principala informație difuzată de prestigioasele ziare britanice, care, până în prezent, nu au dezmințit-o: Holocaustul nu a fost de trei ori mai mare, în sensul că numărul celor decedați nu a fost între 15 și 20 de milioane. Cifra respectivă se referă la numărul evreilor care au trecut prin lagărele de exterminare naziste sau au fost încartiruiți în ghetouri. Pe de altă parte, numărul lagărelor și ghetourilor din România se cifrează la 182 (!), ceea ce reprezintă doar 0,43% din totalul celor de pe cuprinsul Europei. Chiar și așa, cifra este uimitoare, foarte interesantă, necunoscută istoricilor români și opiniei publice din țara noastră. Domnul Megargee se scuză că nu poate oferi detalii în acest moment, dar, cu certitudine, ele vor stârni un viu interes, atunci când vor deveni publice.
Reproducem, în continuare, mesajul integral al lui Geoffrey Megargee:
Vă rog să-mi permiteți să corectez un punct pe care unele din articolele din presă l-au preluat greșit. Cifra de 15-20 de milioane reprezintă estimarea noastră a numărului celor care au trecut prin lagărele de exterminare, nu al celor care au murit în acestea.
Până în acest moment, am contabilizat 182 de lagăre și ghetouri administrate de români. Totuși, încă lucrăm la acel volum al viitoarei Enciclopedii a Holocaustului, așa că nu vă putem oferi detalii”.

«Zona geografică în care se află astăzi România, a fost în urmă cu peste 10.000 de ani, vatra lumii, locul unde a început cu adevărat civilizaţia umană. O dorință, un model.

$
0
0
Din păcate frazele de mai jos, dacă ar fi luate drept rezultat al unei cercetări științifice ar putea fi ușor batjocorite și negate, ca elucubrații. Le reproducem aici deci nu drept ceea ce nu sunt, adevăruri stabilite de savanți, ci drept ceea ce sunt, un model moral și social la care visează oamenii români, o expresia a dorinței de a regăsi valorile practice în cadrul și cu ajutorul cărora lumea românească ar putea să-și recâștige deminitatea, verticalitatea, ar putea să se revolte pentru a se scutura de lanțurile unei robii, a minciunii, egoismului și uniformizării distructive, la care a fost supusă mereu, și încă mai abitir de la 1944 încoace.
Dan Culcer

Adrian Pop http://www.sfatulbatranilor.ro/forum.phpSfatul Batranilor 
www.sfatulbatranilor.ro

Bun venit la o lectie de viata. Am cunoscut oameni ale caror sfaturi au insemnat enorm de mult pentru formarea mea ca Om. La randul meu am sfatuit multi tineri si acum, cu o parte dintre acestia, ma mandresc.

Zamfir Catalin

DE CITIT !!!

Zona geografică în care se află astăzi România, a fost în urmă cu peste 10.000 de ani, vatra lumii, locul unde a început cu adevărat civilizaţia umană. Acest adevăr este destul de greu de digerat pentru celelalte mari naţiuni, printre care şi cu aspiraţii inalte la titlul de popor ales.

În zona Olteniei se înregistrează cea mai veche locuire în bordeie din lume (18,000 ani inainte de Christos), cea mai veche activitate de minerit, cel mai vechi târnacop de miner descoperit vre-o dată, cea mai veche activitate metalurgică a aramei din lume (8,000 ani înainte de Christos), cea mai veche scriere din lume (tăbliţele de la Tărtăria, judeţul Alba 5-6.000 înainte de Christos). Tot aici s-a inventat arcul, au aparut primele furnale din Europa, şi tot de aici au plecat şi s-au format celelalte popoare indo-europene şi nu numai cum ar fi: iranienii, carienii, italicii, frygienii, sciţii, cimmerienii, triburile iberice, bascii, sarmaţii, elenii (ahei şi dorieni), fenicienii..etc.
Traco-dacii reprezintă cea mai veche şi mai înaltă cultură de pe Pământ, anterioară civilizaţiei Sumeriene, şi totodată cea mai numeroasă (180 - 200 de triburi). Ei puteau fi găsiţi în întreaga Europă (Balcani, Ucraina, Ungaria, Austria, Germania, Cehoslovacia, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Turcia europeana, Asia Mica, Africa... chiar şi Burii din Africa de Sud sunt tot un neam Dac, din care făcea parte însuşi Burebista).

Scrisul şi odată cu el istoria, au apărut mai întâi în spaţiul tracic şi abia mai târziu in spaţiul greco-roman, dus probabil acolo tot de triburile care au migrat de aici. Traco-dacii au avut cea mai veche agricultură din Europa, (neolitic) si printre cele mai vechi din lume. La vremea lor erau singurul popor din lume care foloseau cercul la dispozitivele de măsurare a timpului.

Începând cu anul 1995, dupa studii îndelungate, însă intenţionat ţinute la subsol, o serie de savanţi americani de prestigiu au ajuns la concluzia că Potopul descris în Biblie a avut loc pe malul vestic al Marii Negre, unde locuia o populaţie neaşteptat de dezvoltată, (oare cine?). De altfel Olimpul, legendarul munte din mitologia greacă (ULIMP- Lumină sau Splendoare, în limba traco-dacă), nu era altceva decât muntele Bucegi pe care nu întâmplător dăinuie al doilea Sfinx de pe Pământ. Istoricul Homer spunea că numai tracii ştiau să lupte călare şi cu arcul începând cu mileniul cinci înainte de Christos.

Traco-dacii se remarcau printr-o corectitudine desăvârşită, toate convenţiile fiind încheiate verbal şi apoi păstrate cu sfinţenie. Lipsa de acasă era semnalată printr-un băţ lăsat la poartă, fiind mai mult decât suficient.
Traco-dacii erau singura civilizaţie din lume care nu a folosit sclavagismul sub nici o formă a sa.


În jurul anului 1400 Î.C, se construieşte în Tracia Nord-Dunăreană, cea dintâi şcoală cu local de sine stătător de pe Terra, numită Androniconul, unde preoţii Zamolxieni predau toate disciplinele universitare începând cu teologia (cultul Zeului Soare şi al celor 12 constelaţii).

Confom mărturiilor rămase posterităţii ale lui Platon şi Socrate, însuşi Pitagora şi-a completat studiile la şcoala Zamolxiană, şi tot ei afirmau că în acea vreme în Dacia existau cei mai de seamă medici ai timpului.
Istoricul Herodot, îi considera pe Cimerieni originari de pe versantul Nord-Estic al Carpaţilor, (Moldova de astăzi). Apoi o parte din ei s-au deplasat spre Sud, în Anatolia, unde au fost cunoscuţi ca Cimiry. Migraţi ulterior către Italia, Spania, Anglia şi Irlanda au fost cunoscuţi sub denumirea de celţi.

Zona Nord-Dunăreană (România de astăzi), a fost considerată din vechime drept un paradis terestru. Un teren bogat în aproape toate bogăţiile pământului, cu terenuri agricole (Grânarul Europei de mai târziu), păşuni întinse, toate formele de relief, un incredibil sistem hidrografic natural, o zona bine apărată contra majorităţii dezastrelor naturale, etc. Ca un miracol unic al istoriei, locuitorii acestei zone n-au putut fi alungaţi din vatra strămoşească şi nici deznaţionalizaţi.

Românii păstrează în continuare limba, portul, obiceiurile, tradiţiile strămoşilor de acum 7.000 de ani. Analizele minuţioase de sânge, demonstrează un alt miracol: în ciuda numeroaselor invazii, inclusiv mult distorsionata ocupaţie romană, ne-am păstrat puritatea genetică, specifică strămoşilor noştri.
România rămâne un miracol, căruia i s-a prevăzut un viitor mesianic. Profetul indian Sundhar Singh scria în 1922, că românii vor deveni un popor îndrăgit şi respectat de toate popoarele lumii.

Bibliografie:
- Augustin Deac - Istoria Adevărului Istoric
- P.L.Tonciulescu - Ramania, paradisul regăsit
- Nicolae Densuşianu - Dacia Preistorică , Vol.1, 2, 3, 4, 5
- Cornel Bârsan - Revanşa Daciei

‪Diasystème roman de l'Est‬. Vlahii din Moravia

$
0
0
A se vedea și http://fr.wikipedia.org/wiki/Valaques
Moravian Wallachia
From Wikipedia, the free encyclopedia
(Redirected from Valašsko)


Moravian Valach from Brumov, 1787

Moravian Wallachia (Czech: Valašsko) is a mountainous region located in the easternmost part of Moravia, Czech Republic, near the Slovakian border, roughly centered around the cities Vsetín, Valašské Meziříčí and Rožnov pod Radhoštěm. The name Wallachia was formerly applied to all the highlands of Moravia and neighboring Silesia, although in the nineteenth century a smaller area came to be defined as ethno-cultural Moravian Wallachia. The traditional dialect (rarely heard these days) represents a mixture of elements from Czech and Slovak, and has a distinct lexicon of Romanian and Balkan origin relating to the pastoral economy of the highlands.

The name comes from the exonym of the Romanian shepherd migrants (see Vlachs), who advanced along the Carpathian range between the 14th and 17th centuries. On their way they gradually lost their original language with the exception of some Romanian words they use in their Czech and Slovak dialect, but they preserved much of their culture (especially folklore, songs and costumes) and economic base, namely sheep breeding.


Contents [hide]
1 Culture
2 History
3 See also
4 References
5 External links

Culture [edit]

Vlachs' typical cakes, koláče ("colaci" in Romanian) (also called "frgály", "a frige" to roast in Romanian).

A remarkable aspect of Vlachs found everywhere along the western Carpathian Mountains is that the traditional Romanian culture remained the same despite the evolution in language, especially the traditions regarding sheepherding and rural architecture, essentially identical along the entire belt of the Carpathian Mountains from Moravia to Romania and then along the adjacent mountains into Serbia and Bulgaria. As with those aspects of language associated with animal husbandry, this cultural aspect of the Vlachs likely did not change because there was no competing culture. Although animal husbandry was long associated with agriculture practiced in the lowlands adjacent to the Western Carpathians, the Vlach methods and associated rituals of sheep and goat tending were unique and newly introduced by them, as were the introduction of grazing in the highlands and the emphasis upon the production of milk and cheese (bryndza). Variants of the traditional Romanian costume are still important elements of the ethnography of the Czech Republic, Slovakia and Poland. The music of the area was also influenced by the Vlachs (e.g. see Lachian Dances).

A clear example of the influence of the Vlachs on Slovak culture is the 1755 didactic poem Valašská škola (Wallachian School) of the Franciscan monk Hugolín Gavlovič. It offered a Christian-Catholic moral perspective on the lives and the interaction with God and society. Three themes dominate the poem: Slovak national consciousness, eighteenth century religious and secular culture, and pastoral life as a life model. It is in the third theme that the Wallachian legacy appears, giving the poem particular significance.
History [edit]

Since they appeared, in the Late Middle Ages, the Valachs continued to have a separated political life than that of the rest of the population. An example of this is the use of the so-called Lex Antiqua Valachorum (the "Ancient/Old Wallachian Law"). The first widespread reference to Valachs occurred during the Thirty Years' War, when these privileges were in danger of being abolished. The subsequent events profoundly changed the Vlach culture, and would set the stage for the next wave of Valach immigration, following the ones of the 14th and 15th century. Jan Amos Comenius wrote in 1620:"Moravians of the mountains around Vsetín, called Wallachians, are a warlike people… they refused to accept the Habsburg yoke and for three whole years defended their freedom with the sword". Later, in 1624, he wrote: "the inhabitants of the lordship of Vsetín and the mountains thereabout (who are called Wallachians) continued to resist with arms and could not be brought to deny their faith or offer submission". Some continued to practice Orthodox Christianity, most converted to Protestantism, while on the whole, resisting any attempts of the Jesuit missionaries to convert them to Catholicism. Due to this politics, in 1632 the Catholic Church and the Habsburg Empire took coercive measures: "the inhabitants of Valašsko were Valachs and hence utterly infractory". Zlín town records from 1621 refer to "the Wallachians, who are the local rabble". Albrecht von Wallenstein, Habsburg Military lord of Vsetín, wrote in 1621 about the expected uprising and referred to them as Wallachians against whom he did not have sufficient support to mount a campaign. A Habsburg commissioner in 1622, writing about the local Moravians, stated that: "the people are inclined more to the enemy and the Wallachians". Valach warfare against the Habsburgs consisted of raids, including those against Malenovice, Zlín, and Valašské Meziříčí. Wallenstein stated that the Valachs fought as a “horde” and Valach forces were victorious against the Habsburgs during the initial years of the war. During portions of these initial years as well, Valachs were joined by ProtestantHungarians, and by 1621 all of Moravia east of the Morava River was controlled by Valachs. Hungarian forces, however, were defeated by the Habsburgs at Olomouc in late 1621 and withdrew from Moravia in 1622. Valach forces were subsequently subdued in 1623, accompanied by a series of public executions.

Renewed Valach attacks on Vsetín occurred in late 1623. The Hungarians, now aided by the Ottomans, reentered the War, and fighting occurred as far west as Brno. However, the Valachs did not join their former allies, the Hungarians because the Turks were an older enemy of the Valachs, from as early as the 14th and 15th century, when the first Ottoman attacks took place against Wallachia, Moldavia and Transylvania, their original homes. A second peace between Hungary and the Habsburgs was signed in 1624. The Habsburgs seized this opportunity to attack the Vlachs in March 1624 in the mountains west of Vsetín, but the Valachs prevailed in what was described as a "slaughter" of Habsburg forces. Valachs captured Lukovin 1626, and joined by Danes, who had entered the war against the Habsburgs, also captured Hranice in 1626.

In 1627, Wallenstein’s counter-attack forced the withdrawal of the Danish army from Moravia, and sent the Valachs into retreat. By 1630, Valachs controlled only their Carpathian strongholds. The final Valach uprising occurred in 1640 when theSwedes invaded Moravia to do battle with the Habsburgs. Combined Valach-Swede forces won back portions of Moravia, but then the Swedes withdrew in 1643 to concentrate on a war with Denmark.

In January 1644, a massive Habsburg raid was conducted against the Valachs in the mountains east of Vsetín, The Habsburg victory was completed by this time with a battle that culminated in the burning of Valach villages (e.g. Hovězí, Huslenky,Halenkov, and Zděchov), disarming of the Valachs, destruction of the fields and livestock, and an estimated 20 percent of the males of Vsetín were killed or later executed. Valachs who fled the area were pursued by the Habsburgs as far as into Hungary. Ultimately, about one third of the total Valach population was killed. With the Conscription of Valašsko on February 16, 1644, a complete registration of the remaining Valachs occurred. Execution or oath of allegiance to Habsburg and conversion to Catholicism were the choices. Many Valachs were executed during the infamous executions of 1644 in Vsetín. By March 1644, essentially all the remaining Valachs who had taken refuge in the high Carpathians had been pursued and killed. Plague then struck the region in September 1644.
See also [edit]
Hutsuls
Gorals
Vlachs
Romanians
Kingdom of Wallachia
Slovácko
http://en.wikipedia.org/wiki/Vala%C5%A1sko
References [edit]

This article does not cite any references or sources. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed.(January 2007)

External links [edit]
Wallachian sheep & cattle farming
http://www.eliznik.org.uk/RomaniaHistory/Vlach-poland.htm Vlachs and Wallachians in Poland
http://www.radhost.cz/english.htm Radhošť, a Wallachian song and dance ensemble
http://www.vsacan.cz/en/ Vsacan, a Wallachian song and dance ensemble.
Categories:
Moravia
Eastern Romance people
History of Eastern Romance people
Czech history

Valaquie morave




La Valachie morave (tchèque : Valašsko, roumain : Vlahia moravă) dans l'est de la République tchèque, est une des deux « Romanies populaires » qui sont dues à des migrations des populations romanophones d'Europe de l'est vers l'ouest (l'autre est la Valachie d'Istrie, en Croatie occidentale).

Un Valaque de Moravie, par Brumova, 1787


Sommaire [masquer]
1 Contexte
2 Origines
3 Évolution
4 Notes
5 Voir aussi
6 Bibliographie

Contexte [modifier]

Ce que les historiens nomment des « Romanies populaires» étaient des communautés latinophones restées sans couverture politique romaine après le retrait des légions face aux Germains: il y en eut de nombreuses entre la mer du Nord (île de Walcheren aux Pays-Bas) et la mer Noire (pays « valaques », c'est-à-dire roumanophones) en passant par les Ardennes (Wallons), les Vosges et le Jura suisse (Welsches), les Alpes (Walchenthal, Walchengau, Walchensee), les Carpates (Valachie morave, Vlachfölds de Hongrie), les monts Dinariques (Romania Planina, Vlašina, Vlašić en Bosnie) et les Balkans (Vlahina, Vlashina, Vlachoklissoura). Les habitants de ces Valachies se nommaient eux-mêmes Romans, Romanches, Ladini, Friulani, Istriani, Dinari, Dicieni, Armâni ou Români : ces deux derniers termes ont donné les mots modernes « Aroumains» et "Roumains", qui ont remplacé le terme antérieur "Valaques" devenu archaïque et parfois péjoratif.
la Valachie Blanche - en Mésie le long du bas-Danube du ve siècle au viie siècle.
la Valachie Noire ("Morlaques", ou Mavro-valaques) - en Dalmatie au viiie siècle.
la Grande Valachie ("Megali Valacheia") - en Macédoine et Thessalie au ixe siècle.
la Valachie Assénide ("Regnum Valachorum") dans l'actuelle Bulgarie (appelée "second royaume Bulgare") aux XIIe et xiiie siècles.
la principauté de Transylvanie ou "Valachie intérieure" au xiie siècle, issue de la réorganisation des "Vlachfölds" roumains de Hongrie, qui a fusionné avec le Royaume de Hongrie en 1867 avant de devenir roumaine en 1918.
la principauté de Valachie ou "Hongro-Valachie" au xive siècle, issue de l'émigration des chefs des "Vlachfölds" de Hongrie vers le Danube, qui a fusionné avec la principauté de Moldavie pour former la Roumanie en 1859.
la principauté de Moldavie ou "Bogdano-Valachie" au xive siècle, qui a fusionné avec la principauté de Valachie pour former la Roumanie en 1859.
la région de Valachie en Roumanie actuelle, (en roumain : Ţara Românească), composée de l'Olténie et de la Munténie.

La Valachie morave est l'une de ces « Romanies populaires », fondée au xe siècle par des bergersvalaques, dans l'est de la Moravie.
Origines [modifier]

Selon Ioannis Skylitzès1, un échange de populations eut lieu entre l'Empire byzantin et le royaume slave de Grande-Moravie en 976 : une partie des Serbes de la Serbie blanche (dont les descendants actuels sont les Sorabes de l'Allemagne orientale) vinrent s'installer dans le bassin d'un affluent du Danube, le Margos, qu'ils nomment Morava, tandis que les Valaques de cette région, ayant résisté à la conquête byzantine de l'empereur Basile II qui avait confisqué leurs terres, partent s'installer en Moravie septentrionale, où ils forment la "Valachie morave"2.
Évolution [modifier]

Intégrés au Bohême-Moravie, les Valaques de Moravie choisissent, lors du Schisme de 1054, l'obédience de Rome, et deviennent catholiques, tout comme leurs voisins Tchèques et Slovaques. Ils continuent, pendant tout le Moyen Âge, àtranshumer et à commercer entre l'Empire germanique, le Pologne, la Transylvanie et les Balkans. Ils passent progressivement au tchèque}}3 (pour ceux vivant dans le Royaume de Bohême-Moravie) et au slovaque (pour ceux vivant en Hongrie) et ne conservent (jusqu'à nos jours) que quelques mots de leur langue romane, et certaines spécificités culinaires, musicales et culturelles. Les derniers locuteurs du dialecte valask ne manquent pas, même si, aujourd'hui, ils ne sont pas très visibles. En 1998 ils ont publié un dictionnaire des personnalités de la vie culturelle et sociale de Valachie tchèque, ayant en 2000 une version complétée et augmentée. Le même collectif de spécialistes dirigés par un membre de l’académie tchèque de sciences a publié en 2000 un dictionnaire valaque-tchèque, Slovník jazyka valašského (à voir la Bibliographie, ci-après).
Notes [modifier]

Chroniques de Ioannès Skylitzès
T.J. Winnifruth : Badlands-Borderland, 2003, page 44, "Romanized Illyrians & Thracians, ancestors of the modern Vlachs", ISBN 0-7156-3201-9
Jan Pavelka, Jiří Trezner (dir.): Příroda Valašska, Vsetín 2001, ISBN 80-238-7892-1
Voir aussi [modifier]
Valaques
Diasystème roman de l'est
Pastoralisme
Bibliographie [modifier]
Ladislav Baletka : Historie obce na Valašsku, Vsetín 1998
Collectif: Přírodou a historií Valašskomeziříčska po naučných stezkách, Valašské Meziříčí 2004
Collectif: Slovník osobností kulturního a společenského života Valašska, Valašské Meziříčí, 2000, ISBN 80-238-5704-5
František Dostál : Valašská povstání za třicetileté války, Praha 1956
Martin Janoška : Valašsko očima geologa, Olomouc 2000.
Portail de l’histoire
Portail de la République tchèque
Portail de l’histoire
Portal

VALERIU FLORIN DOBRINESCU Fondator şi membru al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană (1992-1995)

$
0
0


VALERIU FLORIN DOBRINESCU

Fondator şi membru al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană (1992-1995), apoi colaborator onorific.

Locul şi data naşterii: comuna Ianca Sat, Brăila, la 25 aprilie 1943. Decedat: Piteşti, 28 decembrie 2003.

Studii: După studii liceale la Piteşti, a urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, absolvent 1968.

Activitate profesională: În perioada 1968-1971 a funcţionat ca profesor de istorie în municipiul Piteşti, devenind, prin concurs, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie „A. D. Xenopol” din Iaşi, Sectorul de Istorie contemporană, în 1971. A obţinut doctoratul în istorie în 1976, cu o teză privitoare la istoria tineretului universitar din Iaşi în perioada 1914-1947. În anii 1995-2003 a fost colaborator onorific al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană din Iaşi şi profesor titular al Facultăţii de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii din Craiova. Din 1996, conducător de doctorat în cadrul Facultăţii de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii Craiova, specialitatea Istoria relaţiilor internaţionale.

Teme de interes ştiinţific: Politica externă a României în secolul al XX-lea, relaţiile externe ale României cu Marile Puteri – Anglia, SUA, Rusia, Franţa, Italia în secolul al XX-lea, locul şi rolul românilor în istoria universală şi studiile comparative.

Alte activităţi: A fost membru al Comisiei internaţionale de istorie a raporturilor internaţionale, cu sediul la Milano, 1985-1995; membru al Asociaţiei Istoricilor Americani (1986-1990); membru al Asociaţiei Amicilor Arhivelor Diplomatice Franceze (din 1997). Vice-preşedinte al Ligii „Mareşal Ion Antonescu” (1990-2003).

Activitate editorială: Consilier al Editurii Institutului European, unde a coordonat seria Istorie şi Diplomaţie (1991-1997). A făcut parte din colegiile de redacţie ale revistelor „Dosarele Istoriei” şi „Document” (Bucureşti) şi „Europa XXI”, Iaşi. A fost redactorul-şef al „Revistei Centrului de Studii a Relaţiilor Internaţionale”, de la Craiova.

Participări la manifestări internaţionale: Congresele Internaţionale de Istorie de la Bucureşti (1980) şi Stuttgart (1985), Congresele Istoricilor Americani de la Chicago (1996) şi Washington (1997), la Colocviul româno-englez Londra (1984); Seminarul internaţional Puteri mari şi mici în istoria raporturilor internaţionale, Tübingen (1991), la Conferinţa internaţională asupra problemelor neutralităţii, Helsinki (1992).

Funcţii onorifice, premii: Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române, pentru lucrarea Relaţii româno-engleze. 1914-1933 (Iaşi, Editura Universităţii, 1986, 189 p.).

Publicaţii: A publicat 22 volume de autor, 54 colaborări la volume, 17 ediţii sau coordonări de volume şi peste o sută de studii şi articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, la care se adaugă circa 140 de articole cu tematică istorică în diverse reviste culturale.

Volume (selectiv):

- Ultimele luni de pace. Martie – august 1939, Iaşi, Editura Institutului European, 1992, 168 p. (în colaborare cu Ion Pătroiu).

- Anglia şi România între anii 1939-1947, Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 1992, 312 p. (în colaborare cu Ion Pătroiu).

- România şi Sistemul Tratatelor de Pace de la Paris (1919-1923), Iaşi, Editura Institutului European, 1993, 124 p.

- Emigraţia română în lumea anglo-saxonă (1939-1945), Iaşi, Editura Institutului European, 1993, 160 p.

- Plata şi răsplata istoriei: Ion Antonescu militar şi diplomat (1914-1940), Iaşi, Editura Institutului European, 1994, 192 p.

- Basarabia în anii celui de-al doilea război mondial, Iaşi, Editura Institutului European, 1995, 380 p. (în colaborare cu Ion Constantin).

- Plata şi răsplata istoriei: Titulescu, Antonescu şi relaţiile anglo-române din anii’20, Focşani, Editura Neuron, 1995.

Referinţe:

- Volumul Omagiu istoricului Valeriu Florin Dobrinescu, coordonator Horia Dumitrescu, Muzeul Vrancei, Focşani, Editura Pallas, 2003: Florin Constantiniu, Elogiu colegial, p. 9-10; Ion Pavelescu, Densitatea discursului istoriografic, p. 11-17; Memoriu de activitate ştiinţifică, cuprinzând şi o bibliografie exhaustivă, p. 796-830.

- Bibliografia istorică a României, vol. IV-X, Bucureşti – Cluj-Napoca, 1975-2005.

Volume închinate memoriei istoricului:

- Marusia Cîrstea, Sorin Liviu Damean, Doru Liciu, coordonatori, Istorie şi societate. În memoria Profesorului Valeriu Florin Dobrinescu, I, Cuvânt înainte de Gh. Buzatu, Bucureşti, Editura Mica Valahie, 2004, 583 p.

- Stela Cheptea, Marusia Cîrstea, Horia Dumitrescu, coordonatori, Istorie şi societate. În memoria Profesorului Valeriu Florin Dobrinescu, II, Cuvânt înainte de Gh. Buzatu, Bucureşti, Editura Mica Valahie, 2005, 608 p.

- Gh. Buzatu, Stela Cheptea, Marusia Cîrstea, coordonatori, Istorie şi societate. În memoria Profesorului Valeriu Florin Dobrinescu, III, Bucureşti, Editura Mica Valahie, 2006, 635 p.

- Gh. Buzatu, Marusia Cîrstea, G. Rotaru, coordonatori, Istorie şi societate. În memoria Profesorului Valeriu Florin Dobrinescu, IV, Râmnicu Vâlcea, Editura Rottarymond, 2006, 658 p.

Manifestul Revoluţiei Naţionale. Prefață

$
0
0
de Sorin Pavel, Petre Ţuţea, Ioan Crăciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu, Petre Ercuţă (tipografia Miron Neagu, Sighişoara, 1935) - Prefaţă

Rostul nostru

Istoria statului român modern este istoria vrajbei dintre ursitoarele Iui: banul occidental şi naţionalismul român.

Banul occidental şi-a descoperit aici la gurile Dunării interese mari şi precise: interese politice : să împiedece înaintarea Rusiei către Constantinopole; interese comerciale: să cumpere produse agrare eftine şi să vândă produse industriale scumpe, câştigând dela particulari numai diferenţa de preţ, iar dela stat (furnituri) ceva în plus; interese economice: să exploateze direct - prin personal superior străin şi slugi indigene - imensele bogăţii ale solului şi subsolului acestei ţări; interese financiare : sa incaseze dobânzile pipărate cuvenite, împrumuturilor făcute atât statului român cât şi economiei româneşti private, care aveau nevoe de-un prim ajutor ca s'o ia din loc (instalări, (inventar, aparat) - odată pentru România Mică, altădată pentru România Mare - cât şi de-o serie de ajutoare impuse de evenimente grave pentru destinul ţării, războiul din 1877 (Independenţa), compania din 1913 (o demonstraţie de forţă necesară) războiul din 1916 (Întregirea).

Naţionaliştii români din secolul 19 nu sunt altceva decât prima încercare a poporului român maturizat de a ieşi în lumina istoriei. În ei vorbea şi lucra energia şi tenacitatea unui neam al căruia act de naştere e columna lui Troian, despre a căruia copilărie prodigioasă - o mie de ani - nu ştim nimic şi a căruia vajnică adolescenţă ne-o povestesc cronicarii.

Utilizând cu măestrie interesele banului occidental în părţile noastre, dar mai cu seamă asigurându-i câştiguri coloniale şi safisfăcându-i dorinţe privind însăşi forma de stat, regimul politic şi acordarea calităţii de Român - lucruri inacceptabile pentru un stat cu adevărat suveran - şi chemând în fruntea ţării o dinastie în stare să ne reprezinte prin strălucitele ei legături în diplomaţia europeană (noi fiind la vremea aceia prea neam prost ca să ne reprezentăm singuri) şi să ne organizeze în interior datorită incomparabilei pregătiri dobândită în sânul unei familii regale specializată în construcţii şi diriguiri statale, naţionaliştii români din secolul 19 au întemeiat şi au pus pe drum statul român actual, care e în zilele noastre obiectul de aprigă dispută al ursitoarelor lui: al cui e?

Un tânăr inginer român şomează în cafeneaua târgului natal cu diploma dela Charlottenburg în buzunar, întâlneşte un Ovreiu, fost coleg de liceu, tot inginer, dar nu şomer, căruia îi povesteşte din vorbă în vorbă durerea lui, ca să audă imediat exclamaţiile Ovreiului scandalizat de atâta lipsă de informaţie asupra bursei internaţionale a muncii: "De ce nu te duci, dragă, în Palestina? Acolo e de lucru acum! Un căpitan de artilerie cumpără nişte nutreţ pentru cai şi îl încarcă pe jurgoane. Rămânându-i un rest - cam o căruţă ţărănească - vrea să angajeze un sătean, să i-l ducă: "Nu merg, Domnule Căpitan, zău, nu merg, că... mi-am făcut suma".

Într'un stat, care politiceşte e vasal şi-şi varsă sângele la comanda altora, care etnic e o cloacă internaţională şi economiceşte o colonie, care îşi trimite - prin decalaj, concesii, dobânzi - peste graniţe prinosul brazdei şi prisosul muncii, ar fi o nebunie să munceşti mai mult decât strictul necesar. Statul român actual nu apără bogăţiile ţârii şi nu garantează munca naţiunii. Nu, pentru că nu e sfatul naţional al Românilor ci, statul sucursală la gurile Dunării al burgheziei apusene. Creat cu ajutorul ei, pentru interesul ei, sub sugestiile ei imperative şi după modelul furnizat de ea - statul acesta nu ne apără pe noi de străini, ci pe străini de noi: siguranţa transporturilor, creditelor, plasamentelor, funcţionarilor lor. Ca'n colonii. De aceia nu e tragere de inimă în ţara românească. De ce să ari, să gândeşti, să alergi - în plus? Pentru cine ? Pentru ce ? Lumina va fi tot opaiţ, drumul tot cărare, casa tot bordeiu. Pentru că cu banii câştigaţi la noi, finanţa internaţională clădeşte oile la Amsterdam sau Stockholm, iar noi rămânem tot cum am fost, săraci şi ursuzi, narcotizându-ne amarul unei vieţi naţionale intrate în fundac cu doine melancolice şi chiolhanuri abrutizante. Aici e sursa adevărată a indolentei romaneşti: în exploatare. Să nu ne înşele palatele bucureştene: sunt contuarele străinilor. Să nu ne înşele vilele din noile cartiere ale capitalei: sunt ale vechililor. Să nu ne înşele o reţea telefonică, o linie ferată, o şosea nouă: nu le fac pentru noi şi unde ne trebue nouă, ci pentru ei şi i unde le trebue lor. Să nu ne înşele forfota comercială, economică, financiară, politică: nu noi ne sbatem, ei - ca să ne sugă mai bine. Naţiunea română stă deoparte: deoparte de viaţa economică, în care nu poate decât să fie spoliată, deoparte de statul liberalo-democrat, care înlesneşte spolierea. Naţiunea e în rezistenţă pasivă. Deaceia se vorbeşte în România numai cu jumătate de gură şi nici-o treabă nu e întreagă. Deaceia ţara asta mare şi bogată face impresia unei case de vădană: nici pustie şi nici vie. Deaceia suntem ţara lui "a-da, bine-bine, lasă-lasă".

Una dintre ursitoare - naţionalismul român - a fost înşelată: în loc de sfat propriu s'a trezit cu tejghea străină. Acest contuar al burgheziei apusene şi-al vechililor ei trebue dărâmat fără zăbavă şi în locul, pe care l-a uzurpat cu silnicie şi minciună, trebue să se înalţe adevăratul stat al Românilor, un stat naţional în care să se poată munci cu dragoste şi elan, un stat al Românilor în România Mare. Ştim că munca aceasta nu va fi uşoară şi nici lipsită de primejdii. Pentru că unii dintre români au intrat slugi la tejgheaua străinilor. Aceşti nemernici paznici politici ai contuarului trebuesc demascaţi şi naţiunea deslănţuită. Aceasta e dubla datorie a acestui manifest al revoluţiei naţionale. Ştim că ne aşteaptă o existenţă precară şi poate pe mulţi dintre noi o moarte violentă. Ştim că intrăm în toiul unei lupte, care va scutura ţara ca o vijelie, dar pentru cei care au un crez nu există nici târguiala, nici rezervă. Vom îndura toate mizeriile şi ne vom bate în toate luptele, dar nu vom ceda.

Străinii ne cumpără ţara la hectar: Cum s-a scumpit pământul românesc cu 40% în plină criză

$
0
0

Autor: Alexandru Urzică, Gabriela Ţinteanu Miercuri, 09 Mai 2012 22648 vizualizări 122 comentarii

Flagelul crizei a atins toate ramurile economice ale României, mai puţin sectorul terenurilor agricole, pentru care cândva eram recunoscuţi la nivel european. Investitorii străini par să-şi fi amintit de „grânarul Europei“ şi au luat cu asalt piaţa locală, contribuind la o creştere cu 40% a preţului pământului în ultimii patru ani
Francezul Maxime Laurent a ajuns, la 19 ani, să răspundă de o fermă întinsă pe 1.400 de hectare în judeţul Dolj. Tânărul cultivă pe pământ românesc grâu, orez, floarea-soarelui şi rapiţă, iar planurile sale prevăd extinderea irigaţiilor şi creşterea capacităţii silozului din fonduri europene. Povestea sa a fost descrisă recent de cotidianul francez Le Monde sub titlul „România iese în evidenţă ca un El Dorado pentru agricultorii europeni“. Francezul este unul din sutele de investitori străini care au luat cu asalt România în ultimii patru ani, plasându-ne pe primul loc în Europa şi pe locul zece în lume după procentele de teren agricol controlat de companiile cu capital străin. Investitorii străini controlează, prin intermediul firmelor româneşti, circa un milion de hectare, adică 15% din suprafaţa cultivată a ţării. Apetitul străinilor este de înţeles, de vreme ce preţul pământului românesc este încă de trei până la zece ori mai mic decât în majoritatea ţărilor europene.
„Situaţia e similară cu intrarea marilor companii de băuturi răcoritoare pe piaţa românească. Ei au introdus un standard de concurenţă. Până la venirea străinilor, la noi a fost raiul speculatorilor români. În 2003, se plăteau 500 de lei la hectar şi nu s-ar fi ajuns la preţurile de astăzi niciodată fără străini“, spune Mihai Romaniuc, directorul general al Solproiect, companie cu acţionariat austriac, care deţine un portofoliu de circa 4.000 de hectare de teren agricol în zona de Sud a României. Datele culese de Romaniuc de la notari arată că lunar, sud-estul ţării atrage plasamente de zece milioane de euro, bani utilizaţi la achiziţia de terenuri agricole. 

România de vânzare
Suprafaţa de teren agricol disponibilă la vânzare în România este în prezent estimată la 500.000 hectare, conform unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Potenţialul pieţei este şi mai mare, dacă ţinem cont că circa 3 milioane de hectare de teren agicol sunt neutilizate. Investitorii străini ce vizează o activitate agricolă eficientă au în vedere, în general, cultivarea de cereale pe suprafeţe agricole mari, de peste 1.000 de hectare, ceea ce se traduce în bugete de câteva milioane de euro. Preţul unei suprafeţe de 1.000 de hectare, cu un grad de comasare aproape de 100%, poate ajunge şi la 6.000 de euro/hectar dacă se află într-o zonă cu irigaţii şi acces la apă dulce, cum sunt loturile din Bărăgan sau Dobrogea. Identificarea unor asemenea loturi compacte este însă foarte dificilă. Drept dovadă stau cele 31.000 de firme şi instituţii cu activitate în domeniul agricol, care exploatează aproape aceeaşi suprafaţă de pământ cât lucrează 3,82 milioane de agricultori particulari.
„Suprafeţe de teren agricol de mii de hectare comasate reprezintă o raritate pe piaţă în momentul de faţă. Procesul de comasare prezintă, în general, multe dificultăţi, cum ar fi numărul mare de vânzători de la care trebuie achiziţionat terenul şi dificultatea de a comunica cu aceştia sau titluri de proprietate având diverse probleme juridice“, menţionează Marius Grigorică, senior business analyst în cadrul DTZ Echinox.
Dacă procesul de comasare a 1.000 de hectare presupune achiziţia de teren de la 500 până la 900 de proprietari diferiţi, cel care ajunge la o asemenea suprafaţă nu este deloc motivat să vândă, datorită randamentelor foarte bune. Trebuie remarcat faptul că preţul plătit de intermediari proprietarilor de loturi mici este cu până la 50% mai mic decât cel perceput străinilor pentru suprafeţe gata comasate. „Lumea şi-a dat seama că e posibil să obţii profituri nete din exploatare de 300 de euro/hectar/an. Chiar dacă investitorii plătesc 3.000 de euro/hectar, ei sunt conştienţi că având stabilitate pe teren poţi face investiţii de îmbunătăţire a calităţii solului şi, automat, cresc veniturile. Amortizarea se realizează în zece ani, după care vine profitul. Investitorii olandezi oferă cu uşurinţă 1.500 de euro/hectar, când la ei e 50.000 de euro hectarul. Chiar dacă unii s-au cramponat de gradul de comasare, regula a rămas aceeaşi: să cumpere cu orice preţ, orice suprafaţă, în zone-cheie“, explică Mihai Romaniuc. 

Click pentru mărire
\"\"\"\"
Pradă speculatorilor
Primii 100 de agricultori ai ţării controlează aproximativ 10% din suprafaţa cultivată a ţării, estimată la 6,5 milioane de hectare, conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Chiar dacă străinii deţin 10% din piaţă, trebuie menţionat că 90% din achiziţiile de teren realizate de aceştia sunt cu scop speculativ. Practic, investitorii cumpără teren pe care îl arendează tot agricultorilor români.
„Dacă fermierii români se vor capitaliza, România ar putea deveni o forţă în domeniul agricol. Circa 25-30 de fermieri lucrează pâmântul în condiţii tehnice care depăşesc chiar multe ferme din Occident. Aceasta este de fapt marea temere a traderilor de cereale obişnuiţi să trăiască doar din cumpărare şi revânzare de cereale“, subliniază Adrian Porumboiu, unul dintre primii zece producători agricoli de pe piaţa locală, care are în exploatare 27.000 de hectare de teren arabil, prin intermediul Comcereal Vaslui.
În absenţa unei mai bune colaborări între agricultorii români, străinii devin tot mai agresivi în negocieri şi aruncă pe piaţă sume importante de bani, pe care cu greu le pot egala jucătorii locali. „Investiţiile în terenuri nu sunt ca specula de acţiuni. Majoritatea au cumpărat, nu au vândut. Îşi vor marca profitul de-abia peste câţiva ani, când vor ieşi cu pachete de terenuri şi vor vinde suprafeţe mari cu 10.000 de euro“, previzionează directorul Solproiect. Una dintre principalele motivaţii ale străinilor stă în cererea de alimente în creştere. Acest factor a atras atenţia ţărilor bogate, dependente de importul alimentelor – din lipsa terenului arabil şi a apei, precum statele arabe, care au început să investească în agricultură pentru a asigura necesarul de alimente pentru ţările lor. În plus, ţările care au populaţia în creştere şi care se îngrijorează de securitatea alimentară pe termen lung, precum India, China şi Republica Coreeană, au început să profite de oportunităţile de a produce alimente în alte ţări. 



Politici agricole
În prezent, investitorii străini au interdicţie la achiziţia de terenuri agricole pe teritoriul României, motiv pentru care se folosesc de firme înregistrate în ţară. Conform tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa ar urma să se liberalizeze începând cu 2014. Chiar dacă s-au purtat o serie de discuţii cu privire la prelungirea interdicţiei, aceasta nu poate fi realizată decât prin modificarea tratatului, lucru mai greu de realizat.
„Un guvern naţionalist ar putea bloca tranzacţiile către străini, dar ar fi o pierdere. Preţul s-ar prăbuşi de la 3.000 de euro la 600 de euro, şi statul ar impozita 3% dintr-o sumă mai mică la transferul de proprietate. Ar pierde şi statul, şi proprietarii de teren. Statul, dacă vrea să facă un bine, ar putea deveni un jucător activ şi să cumpere el cu drept de preemţiune la un preţ minim. Polonia face acest lucru. În Germania sau Franţa, sunt nişte limitări la transferuri, statul având prioritate la achiziţie“, propune Mihai Romaniuc.  
O altă recomandare venită din partea mediului privat este susţinerea micilor poprietari români în procesul de comasare, prin credite cu garanţie pe teren şi fermă. „Aşa cum am vândut Petrom şi multe alte lucruri prost, aşa vindem şi teren agricol. Trebuie să luăm măsuri ca un ţăran român să poată cumpăra teren în aceleaşi condiţii cu un străin. Pentru asta ar fi necesare credite pe termen lung cu gaj pe teren şi pe fermă. Statul ar trebui să reglementeze această piaţă tocmai pentru a despăgubi investiţiile pe termen lung ale agricultorilor români, cum sunt erbicidările totale sau fertilizările de bază, cu fosfor. Terenul trebuie să aibă o valoare intrinsecă, de exemplu 1.000 de euro hectarul, iar cel care a lucrat terenul  să fie despăgubit cu o sumă suplimentară“, consideră Sorin Dogaru, directorul departamentului de agricultură al Interagro, companie controlată de omul de afaceri Ioan Niculae.
Până la implementarea unor asemenea politici, vânătoarea străinilor continuă, şi piaţa se apropie încet de „punctul de fierbere“. Panta ascendentă pe care s-a înscris acest sector a devenit evidentă, rămâne de văzut dacă va conduce la apariţia unui nou balon imobiliar.

Cristian Negrea. Ne puteam opri pe Nistru? GEOPOLITICĂ

$
0
0

Ne puteam opri pe Nistru?

Ne puteam opri pe Nistru?
În vara aceasta s-au împlinit şaptezeci de ani de la intrarea României în al doilea război mondial, la 22 iunie 1941. Prilej pentru unii de a-şi da cu părerea pe la televiziuni despre una sau despre alta, despre ce ar fi trebuit România să facă atunci şi nu a făcut sau despre ce ar fi trebuit să nu facă dar a făcut. Am văzut peregrinându-se fel de fel de specialişti şi experţi în datul cu părerea, dar prea puţini au reuşit să puncteze situaţia de atunci şi adevărul, iar chiar dacă au făcut-o, părerea lor s-a pierdut în corul pseudoanaliştilor de conjunctură. A mai zis şi preşedintele o chestie şi de aici a ieşit o păruială care a aruncat în desuetitudine orice analiză clară şi la rece a evenimentelor. Este tipic pentru media românească, orice dezbatere serioasă necesară este aruncată în contextul luptelor electorale, de parcă noi am fi permanent într-o campanie electorală. Dar atunci, în 1941, nu eram într-o campanie electorală, ci într-o luptă pentru existenţa statului român, asta uită majoritatea analiştilor de pe ecranele televizoarelor.
Am rămas uluit de ceea ce se discuta pe la televizor, indiferent de post, aceşti aşa zişi analişti dădeau sentinţe şi exprimau păreri după opinia lor de nezdruncinat, cam ce ar fi trebuit să facă România atunci, exemplul cui să-l urmeze, ce cale ar fi trebuit să apuce ca nouă să ne fie mai bine în prezent. I-aş întreba pe aceşti analişti care se pricep extraordinar de bine, au un simţ nemaipomenit asupra căii ce ar fi trebuit urmate atunci, în 1941, sau ce ar fi trebuit să facă sau să dreagă Antonescu tot în 1941, i-aş întreba pe aceşti analişti, dacă se pricep atât de bine să simtă care ar fi trebuit să fie tendinţa şi orientarea ţării, de ce nu au cumpărat la greu acţiuni la IBM la momentul potrivit, astăzi ar fi putut fi miliardari în dolari, nu? A, era pe vremea lui Ceauşescu şi nu puteau, dar atunci de ce nu au cumpărat acţiuni la Google sau la Facebook în anii 2000?
Adevărul este că e foarte uşor să faci o analiză post factum. Adică să analizezi un eveniment după ce acesta s-a petrecut. Poporul român, în înţelepciunea sa, a etichetat şi această meteahnă prin proverbul „După bătălie, mulţi viteji se arată!”, proverb extraordinar de potrivit în contextul temei în discuţie. Adaptându-l puţin, putem spune că „…mulţi analişti se arată!”. Ceea ce vreau să evidenţiez este aspectul că poţi să îţi dai cu părerea foarte autorizat despre un eveniment odată ce acesta a trecut, este foarte uşor să zici una sau alta odată ce faptul s-a consumat, când deja se ştie ce turnură au luat evenimentele. Ce poate fi mai simplu decât să spui că l-ai fi putut consilia pe kaiser în 1914 să nu pornească războiul, deoarece era clar că va pierde şi îşi va pierde şi tronul? Sau pe Napoleon în 1815, la Waterloo, spunându-i să nu-l trimită pe Grouchy după Blucher, deoarece Grouchy nu va ajunge la timp, dar Blucher o va face, schimbând soarta bătăliei. Ca şi o concluzie, am vrut să spun că este foarte uşor să fii deştept după ce lucrurile s-au petrecut. Este foarte uşor să-ţi dai cu părerea din fotoliu, la TV, când toată lumea ştie deja cum au evoluat lucrurile şi ce s-a petrecut. Totuşi, revin, de ce aceşti deştepţi nu au cumpărat acţiuni la Google? Nu voi putea să-mi răspund la această întrebare poate niciodată. Şi cred că nici ei.
Revenind, rămân multe întrebări asupra participării noastre în al doilea război mondial, respectiv asupra multor lucruri rămase cu semn de întrebare. Mi-am propus să încerc să răspund punctual la fiecare dintre ele, pe rând, deoarece subiectul este extraordinar de vast, cu neputinţă de expediat într-un singur articol. În acest articol mi-am propus să răspund la întrebarea pusă deja din titlu, respectiv, în 1941 ne puteam opri pe Nistru? O întrebare grea, pe marginea căreia a curs multă cerneală, dar din păcate prea puţine argumente solide pro şi contra. Voi încerca să răspund la această întrebare după părerea mea, dar aducând şi argumente, nu doar afirmaţii fără acoperire. Iar aceste argumente le-am grupat în mai multe părţi, după tipul lor. Sunt sigur că vor genera alte controverse, dar este bine dacă vor ajuta la lămurirea unor aspecte rămase în suspensie tocmai de către unii analişti prea puţin pregătiţi sau informaţi. Dar pentru o cât mai bună înţelegere, trebuie revăzut contextul internaţional al momentului 1941.
Eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de nord (22 iunie – 26 iulie 1941)

Calea spre trecerea Prutului

În 1919 am reuşit să realizăm România Mare. Am spus 1919, deoarece istoriografia comunista ne-a învăţat greşit şi am rămas cu această dată, de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, unde delegaţii români transilvăneni au votat pentru unirea cu România, dar acest lucru s-a realizat doar abia mai târziu, şi a fost nevoie de un război crunt pentru asta, războiul româno-ungar de la 1919 (Războiul româno-ungar de la 1919 (I) Din Apuseni pe Tisa). La fel, Basarabia s-a unit cu România prin decizia Sfatului Ţării de la 27 martie 1918, dar bolşevicii au fost izgoniţi nu de declaraţii şi şedinţe, ci de tăişul baionetei soldatului român. Şi la fel a fost peste tot. Să nu ne facem iluzii fără rost, România Mare a fost realizată şi confirmată de puterea armelor, nu de negocierile diplomatice din cancelariile europene. Putea Brătianu să negocieze până cădea jos la Paris, dacă Ardealul rămânea ocupat de trupele maghiare. Ce s-ar fi întâmplat atunci, cu toată diplomaţia? Dădea Parisul o rezoluţie şi ungurii s-ar fi retras de spaima rezoluţiei? Dacă nu s-ar fi retras, risca Franţa viaţa unui singur soldat francez ca să-i facă dreptate României? Cei ce cred asta dau dovadă de naivitate extremă. Atunci, Antanta a dat rezoluţia necesară, dar impunerea ei s-a făcut de către armata română, cu forţa armelor. De ce tratatul de la Trianon s-a semnat abia după ce ungurii au fost înfrânţi, abia la 4 iunie 1920? Abia după ce au fost bătuţi fără drept de apel de armata română, iar Budapesta ocupată la 4 august 1919. Ar fi mişcat Franţa sau Anglia vreun soldat ca să impună graniţele României Mari? Ba dimpotrivă, noi am fost chemaţi să acoperim flancul francez în primăvara lui 1919, atunci când aceştia cedau Odessa şi se retrăgeau spre Nistru. Atunci am trecut Nistrul, am ocupat Tiraspolul şi alte localităţi ca să protejăm stânga francezilor şi a celor trei divizii greceşti ce evacuau în grabă Odessa din calea bolşevicilor. Francezii au plecat cu tot cu trupele lor coloniale, şi noi am rămas singuri pe frontiera de est cu sovieticii. Ne-am bătut cu ei până la 1924 şi chiar după asta, un război de uzură lung şi costisitor (Lupte antibolşevice după Unire).



Vecinii noştri nu s-au împăcat niciodată cu ideea României Mari, le stătea ca sarea în ochi. În primul rând, ruşii, deveniţi sovietici. Dar nu numai noi intram în planurile lor expansioniste, ci întreg globul trebuia cuprins în coşmarul ideologiei roşii. Numai că noi, polonezii şi finlandezii eram cei mai aproape, primii în calea lor. Ungurii şi bulgarii, învinşi în primul război mondial, aveau ţelurile lor revizioniste şi revanşarde, mai ales primii. Pentru a-şi redobândi imperiul pierdut s-au făcut aliat şi cu Hitler în politica sa revizionistă. Asta după ce au fost rând pe rând monarhişti procentrali, apoi revoluţionari şi republicani antantofili din 16 noiembrie 1918, apoi din martie 1919 bolşevici, până la ocuparea de către români a Budapestei la 4 august 1919. Recunoştinţa lor pentru că i-am scăpat de teroarea bolşevică a lui Bela Kuhn a fost politica clar antiromânească şi deschis pentru revizuirea frontierelor României, bineînţeles în favoarea Ungariei. Şi era clar pentru oricine că Ungaria nu va ezita să lovească pe la spate atunci când va găsi momentul favorabil, dar nu singură, ci în alianţă cu alţii.
Pentru a se proteja de un astfel de eveniment, România a încheiat mai multe tratate şi alianţe cu statele care aveau interesul în păstrarea status-quo-ului şi a păcii în estul european. Tratatul şi Convenţia Militară cu Polonia au fost semnate la 3 martie 1921, reînnoite în 1926 şi 1931, la care se adăuga Tratatul de Garanţii (1926). Conform acestor tratate, România şi Polonia se angajau să se sprijine reciproc în cazul unei agresiuni din est. Între 1920 şi 1922 se încheie convenţiile politice şi militare bilaterale între România, Cehoslovacia şi Regatul Sârbo-Croato-Sloven (Iugoslavia), iar la 14 septembrie 1923 era semnată la Praga Convenţia Militară a Micii Antante, cum avea să se numească această alianţă. Aceasta prevedea faptul ca România şi Iugoslavia să se susţină reciproc în cazul unei agresiuni din partea Bulgariei, iar în 1929 s-au încheiat condiţiile de conlucrare ale celor trei armate, pentru ca la 19 decembrie 1931 să se încheie o nouă convenţie militară ce stipula în cazul unui război generalizat scoaterea din cauză a Ungariei printr-o acţiune comună. Era necesară această convenţie, dacă ne amintim că în 1919 noi le-am venit în ajutor cehoslovacilor, iar sârbii nu au intervenit în războiul nostru contra Ungariei bolşevice. Mai târziu, în 1934, miniştrii de externe ai României, Greciei, Iugoslaviei şi Turciei încheiau pactul de constituire a Înţelegerii Balcanice cu scopul coordonării statelor antirevizioniste din Balcani şi garantarea graniţelor actuale. În 1936 urmează şi convenţia militară, care prevedea inclusiv zonele de concentrare şi cuantumul forţelor în cadrul unei agresiuni a Bulgariei. Franţa garantase graniţele României Mari încă din 1920, iar Tratatul de Amiciţie şi Colaborare româno-italian a fost semnat la Roma la 16 septembrie 1926. Prin acesta din urmă, România şi Italia se angajau să-şi acorde sprijin reciproc pentru apărarea graniţelor confirmate de tratatele de pace. În urma politicii revanşarde a lui Mussolini şi a apropierii acestuia de Hitler, Italia va denunţa tratatul în 1934.
Ascensiunea lui Hitler la putere în Germania (ianuarie 1933), politica sa revanşardă, ezitările franco-britanice, iar mai apoi alianţa sovieto-germană (Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939) vor pulveriza alianţele României ducând la dezmembrarea ţării din vara lui 1940. Pe rând, atribuirea regiunii sudete din Cehoslovacia Germaniei în cadrul Acordului de la Munchen (29-30 septembrie 1938), cu aprobarea Angliei şi Franţei, apoi dezmembrarea Cehoslovaciei (15 martie 1939), a dus la dispariţia unuia dintre aliaţii din Mica Antantă. Dispariţia Poloniei, înghiţită de germani şi sovietici, a fost un alt pas. A urmat căderea Franţei în mai puţin de şase săptămâni, armistiţiul fiind semnat la 25 iunie.
A doua zi, URSS ne cerea ultimativ cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. Iniţial sovieticii intenţionau să ceară întreaga Bucovină (Ribbentrop a fost informat de sovietici la 24 iunie) dar în 26 iunie au venit cu pretenţiile reduse la jumătatea de nord a Bucovinei, posibil şi la intervenţia lui Hitler pentru care Bucovina a fost o surpriză, deoarece nu era prevăzută în anexa secretă a acordului dintre Ribbentrop şi Molotov. Ameninţaţi de un război pe două sau chiar trei fronturi, cu ungurii şi bulgarii care abia aşteptau să ne înfigă cuţitul în spate, ne-am adresat aliaţilor rămaşi. Grecia şi Iugoslavia ne-au conjurat să cedăm şi să nu tulburăm pacea din regiune, singura ţară care a declarat că îşi va îndeplini întocmai obligaţiile militare asumate a fost Turcia. În acest caz, dacă intram în război cu URSS şi eram atacaţi de bulgari, turcii ar fi pornit la război împotriva acestora. Dar ce făceam cu Ungaria, care ar fi atacat în mod sigur? Am fi avut nevoie de sprijinul Iugoslaviei, singura în măsură să intervină la timp împotriva ungurilor. Dar Iugoslavia, ca şi Grecia, a spus nu. Ca o ironie, atât Iugoslavia, cât şi Grecia, în mai puţin de un an vor fi ocupate de germani.
Mai departe, un aspect asupra căruia ar trebui insistat, mai ales că prezintă similitudini şi cu situaţia noastră de astăzi. Politicianismul nostru, veşnica gâlceavă între partide, lipsa de scrupule şi corupţia politicienilor ne-au făcut ca în zorii celui de-al doilea război mondial să avem prea puţini militari capabili la posturile de decizie din cadrul armatei, iar armata să fie insuficient dotată cu armament modern. Nu eram prea diferiţi faţă de ziua de astăzi, când chiar imnul naţional este ciuntit pentru sterila gâlceavă politică. Norii se adunau de mult deasupra României, dar politicienii îşi vedeau liniştiţi de veşnicele lor certuri meschine. Am avut parte şi de un rege mai preocupat de putere decât de nevoile apărării, astfel că am ajuns la situaţia din 1940 insuficient dotaţi şi înzestraţi militar.
Doar câteva exemple. Cu un an înainte s-a văzut în campania germană din Polonia importanţa tancurilor şi aviaţiei care să lucreze împreună, coordonat. Au fost militari care au scris asta în lucrările de specialitate, printre ei fiind generalul Gheorghe Dabija sau Radu R. Rosetti, ultimul susţinând numeroase conferinţe la Academia Română pe această temă. Câţi politicieni s-au obosit să înveţe ceva, erau mai importante scandalurile de corupţie tocmai pe furniturile armatei. În mai începe campania germană contra Franţei, din nou un blietzkrieg bazat pe binomul tanc-avion. Întreb, câte tancuri avea România nu în iunie 1940, la ultimatumul sovietic, ci un an mai târziu, la trecerea Prutului? 70 (şaptezeci) de tancuri R-2 Skoda, depăşite şi acestea. Încă din anii ’20 s-a elaborat un program de construire a 3000 (trei mii) de cazemate întărite pe malul Nistrului, ca apărare înspre URSS. Câte au fost gata mai bine de zece ani mai târziu, la 26 iunie 1940? O sută. Scuze se pot găsi ulterior, că a fost criza din 1929-1933, şi multe altele. Chestia cu criza vă sună cunoscut? Nici azi nu se găsesc bani pentru achiziţionarea de avioane de luptă moderne, doar e criză, nu?
În Consiliul de Coroană doar şase au fost pentru rezistenţă (Ştefan Ciobanu, Silviu Dragomir, Victor Iamandi, Nicolae Iorga, Traian Pop, Ernest Urdăreanu), restul de 20 fiind pentru acceptarea ultimatumului. După cedarea a jumătate de Ardeal (cu arbitrajul inclusiv al Italiei, reprezentată de Ciano, cu care avusesem un tratat de garantare a frontierelor), este chemat la putere generalul Ion Antonescu care îl forţează pe Carol al II-lea să abdice în favoarea fiului său Mihai.
Ce putea face Antonescu în momentul următor? Trec pe scurt peste partea asta, ar trebui ea singură să fie un studiu mai aprofundat. Avea două soluţii, nu exista cale de mijloc. Ori cu sovieticii, ori cu germanii. Franţa dispăruse ca putere politică şi militară, Anglia lupta izolată pentru insula ei. Urma bătălia Angliei, dar dacă germanii ar fi debarcat în 1940, la superioritatea lor tehnică din acel moment, Anglia nu ar fi avut prea mulţi sorţi de izbândă. Antonescu putea să se orienteze spre sovietici, când avea informaţii despre barbaria cu care aceştia trataseră românii doar cu o săptămână în urmă? Când asistase, ca militar, la toate tentativele de destabilizare a României prin invaziile bolşevicilor din anii ’20 care doreau să bolşevizeze România, aşa cum făcuseră deja cu ţările baltice? Să se înţeleagă cu Stalin, cel care spunea că tratatele nu valorează nici măcar cât hârtia pe care sunt scrise? Opţiunea cealaltă era logică şi normală. Dacă nu alegea, România era ocupată ori de către unul, ori de către altul, se afla între ei. Sau, cel mai probabil, s-ar fi ajuns la o împărţire ca şi în cazul Poloniei.


 Cimitirul militar de la Ţiganca

De ce nu ne puteam opri pe Nistru?

La 22 iunie 1941, generalul Antonescu dă celebrul ordin „Români, vă ordon, treceţi Prutul!”, angajând armata română în război alături de Germania împotriva URSS (operaţiunea Barbarossa). 22 iunie 1941 rămâne data oficială a intrării României în al doilea război mondial. Dar oare să fie aşa? Oficial, da, dar neoficial? S-a încheiat pacea dintre România şi soviete, după declaraţia de război a acestora din 1 mai 1919? Dar 26 iunie 1940, atacarea soldaţilor care se retrăgeau, nu era parte a unui război? Căpitanul Ioan Boroş, împuşcat mortal la Herţa de către trupele sovietice la 29 iunie 1940, când a ieşit în faţa lor spunându-le că au depăşit linia de demarcaţie, nu a căzut în război? Aşa a fost ocupat şi ţinutul Herţa în iunie 1940, chiar dacă nu era parte a cererii ultimative a lui Stalin. Dar interminabilele provocări de la frontieră dintre iulie 1940 şi iunie 1941, ocuparea prin surprindere a ostroavelor din Delta Dunării, luptele de uzură, ciocnirile pe graniţă rezultate cu morţi şi răniţi, nu fac parte din război? Mai trebuie amintite avioanele de recunoaştere sovietice care survolau zilnic teritoriul românesc încă din mai 1941? De aceea spun că data oficială este mai mult decât discutabilă.
Am atacat Rusia Sovietică la 22 iunie 1941 (s-ar putea spune că am contraatacat-o) alături de armata germană. Frontul românesc era parte a Grupului de Armate Sud condus de generalul Gerd von Rundstedt, practic partea sudică a acestui front. Armata a 4-a română (general corp de armată Nicolae Ciupercă, corpurile 3,5,11 armată cu diviziile 11,15,21 şi 35 inf, 1 gardă, 1 grăniceri, brig 7 cav, brig 1 şi 2 fortificaţii şi reg 17 inf) se afla desfăşurată de la sud-est de Iaşi (Comarna) până la confluenţa Prutului cu Dunărea (front de 200 km), la nordul ei era dispusă Armata a 11-a germană (general-colonel Eugen von Schobert, corpurile 11, 30 şi 54 germane cu diviziile 46, 50, 76, 170, 198, 239 şi ulterior 72 infanterie, la care se adăugau Corpul de cavalerie român, cu brig 5 şi 6 cav, şi diviziile române 5,6,8,13,14 inf şi 1 blindată) pe un front de circa 150 km, iar în continuarea acesteia din urmă, de-a lungul graniţei trasate de Molotov, de la Seletin la Ripiceni, pe un front de circa 130 km, Armata a 3-a română (general corp de armată Petre Dumitrescu, cuprinzând Corpul de munte cu brigăzile 1,2,4 munte, divizia 7 infanterie, brigada 8 cavalerie), toate formând împreună Grupul de armate ”General Antonescu”. În primă fază, acest grup de armată avea sarcina de a fixa forţele inamice, împiedicându-le deplasarea spre nord, acolo unde configuraţia frontului făcea necesară executarea primei lovituri şi înaintarea trupelor germane până la obţinerea unei continuităţi logice a frontului. Întreg frontul avea o formă înaintată în partea de sud, de aceea trebuia aşteptat ca ofensiva Grupului de Armate Centru să ajungă aliniamentul Grupului de Armate Sud. Dar pentru fixarea inamicului erau necesare dese incursiuni pentru testarea tăriei şi voinţei de luptă a inamicului, pregătind ofensiva viitoare prin ocuparea unor capete de pod de esenţiale pentru desfăşurarea operaţiunilor.
În faţa lor, Armatele 9 (general-colonel T. Cerevicenko) şi 12 sovietice (general-locotenent P.G. Ponedelin). Ulterior, primei armate i se trimite în ajutor Armata 18 (general-locotenent A. K. Simrnov) din Districtul Militar Moscova. Sovieticii, pe poziţii ofensive, aveau dispuse între Prut şi Nistru opt grupuri de armată, dintre care trei mecanizate, cu circa 20-24 mari unităţi de infanterie, mecanizate, tancuri, toate în componenţa Frontului de Sud al Armatei Roşii. Poziţiile ofensive ale sovieticilor nu lăsau dubii cu privire la intenţiile lor viitoare, de forţare a Porţii Focşanilor spre a pătrunde şi ocupa zonele petroliere ale Ploieştilor. Ne-am bătut bine, dar am şi avut pierderi importante, 5011 morţi, 14898 răniţi şi 4487 dispăruţi, nu numai datorită lipsei de experienţă inerentă la un început de campanie, dar şi faptului că aveam în faţă poate cel mai puternic corp de armată din întreaga Armată Roşie, Armata a 9-a sovietică. Şi fără îndoială, corpul cel mai puternic de izbire a fost Armata a 11-a germană, împreună cu unităţile româneşti din cadrul acesteia.
Cam atât, deocamdată, despre campania pentru recuperarea Basarabiei şi Bucovinei. Dar ca să răspund la întrebarea din titlu, va trebui să iau în calcul mai multe tipuri de cauze.

Cauzele operaţionale

Chiar şi din forma porţiunii dintre Prut şi Nistru, mai lată la sud şi mai îngustă la nord, se putea deduce că nu am fi avut cum să atingem Nistrul concomitent. Mai era şi natura terenului şi gradul de rezistenţă opus de adversar. De exemplu, divizia a 35-a română este înfrântă în faţa masivului Corneşti, fapt care a dus la necesitatea schimbării planului tactic şi operaţional prin obligativitatea schimbării direcţiei de înaintare a unităţilor vecine către noul pericol. Astfel, Armata a 4-a română a oprit ofensiva ca să nu rămână cu stânga descoperită şi a manevrat stânga sa spre nord într-o mişcare de învăluire coordonată cu Armata a 11-a germană care manevra spre sud (corpul 54 german, div 72 inf germană, 1 blindată şi 35 inf române). Mai erau desele contraatacuri sovietice însoţite de tancuri, după cum spuneam Armata a 9-a era poate cea mai puternică din întreaga Armată Roşie.
Astfel s-a ajuns ca Armata a 3-a română să ocupe Bucovina de Nord mult mai repede decât Armata a 4-a română şi a 11-a germană centrul şi sudul Basarabiei. Astfel, Armata a 3-a a atins Nistrul la vest de Hotin la 7 iulie eliberând oraşul în ziua următoare, pe când centrul Basarabiei a fost eliberat total abia la 24 iulie, iar sudul la 26 iulie. Ce-ar fi trebuit să facă militarii Armatei a 3-a? Să stea şi să se uite peste Nistru la sovieticii de pe linia fortificată „Stalin”? Şi ce ar fi făcut sovieticii? Ar fi lăsat efective de acoperire în spatele fortificaţiilor şi ar fi deplasat trupe în Basarabia, contra Armatelor a 3-a şi a 11-a. Atunci următoarea misiune a fost forţarea Nistrului în dreptul oraşului Moghilev, forţare realizată în 17 iulie 1941 ora 3.45, până seara se edifică două capete de pod la est de Nistru care sunt dezvoltate prin lupte grele, ajungând ca în seara de 20 iulie să aibă 8 km frontal şi 7 km adâncime (cel realizat de corpul de cavalerie), respectiv 15 km frontal şi 8-10 km adâncime (cel al vânătorilor de munte). Din aceste capete de pod, fiind situaţia prielnică, la 21 iulie 1941 Armata a 3-a română a trecut la ofensiva generală spre Voznesensk pe Bug. În acelaşi moment, corpul 54 german forţa Nistrul la Dubăsari. Fără îndoială că acţiunea de la Moghilev şi ofensiva ulterioară au fost de un real folos celorlalte două armate care luptau în Basarabia, Cetatea Albă fiind ocupată abia 5 zile mai târziu, la 26 iulie.
Aşadar, să ne oprim pe Nistru când noi deja îl trecusem cu zece zile în urmă? Iar ofensiva declanşată de Armata a 3-a care a facilitat curăţirea Basarabiei de sovietici, n-ar fi trebuit pornită, ca să nu călcăm prea mult pe teritoriul sovietic? Nu uitaţi că sovieticii s-au retras din sudul Basarabiei spre Odessa şi datorită pericolului de a fi învăluiţi de la nord de trupele româno-germane ce declanşaseră ofensiva spre Bug.
La fel s-a întâmplat şi în cadrul ofensivei pe Tisa în aprilie 1919. (vezi Războiul româno-ungar de la 1919 (II) Expectativa pe Tisa) În cursul contraofensivei declanşate la 16 aprilie 1919 am ajuns din Apuseni la linia Tisei, iar Antanta insista să nu trecem Tisa deoarece încerca să-l aducă pe zadarnic pe Bela Kuhn la raţiune prin mijloace diplomatice, lucru nereuşit cum se va vedea mai târziu. Dar noi trecuserăm deja Tisa, Grupul de Nord, pentru a face legătura cu cehoslovacii. Abia mai târziu, în iunie, când bolşevicii unguri i-au atacat pe cehoslovaci şi aceştia s-au retras, descoperindu-ne dreapta, ne-am retras dincolo de râu cu toate efectivele.

Cauze politice

Revin la conjunctura politică şi geopolitică internaţională din anul 1941. Franţa, una dintre marile puteri ale perioadei interbelice îşi încetase existenţa. Anglia, o altă mare putere, lupta izolată încercând cu disperare să-şi apere insula atât împotriva aviaţiei, cât şi pe mare, pentru a nu fi total blocată. În Africa de Nord, Afrikakorps-ul lui Rommel venit în ajutorul italienilor era victorios, ocupase Tobruk-ul şi părea doar o chestiune de timp până ce va defila la Cairo. Belgia, Olanda, jumătate din Franţa, Danemarca, Norvegia, Austria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Grecia cu insula Creta, toate ocupate de germani, iar celelalte state neutre sau aliate cu Germania. Germania devenise puterea dominantă de pe continent, şi nimeni nu părea că îi putea sta în cale. Şi nici nu era cine.
Situaţia Angliei era deplorabilă, o invazie ar fi fost catastrofală pentru ei. Teama lui Hitler pentru debarcări i-a scutit de o soartă tristă şi omenirea la fel, dar cu preţul sacrificării Europei de Est şi altor ţări ulterior. Japonia era aliata Germaniei, făcând parte din Axă. Era logic odată cu declanşarea războiului dintre Germania şi URSS, Japonia să atace în Orientul Îndepărtat, în Siberia. Avuseseră ciocniri în Mongolia încă din 1939, cea mai cunoscută fiind cea de la Halhin Gol din august 1939. Chiar Stalin menţinea trupe importante în Siberia de teama unui atac japonez care nu s-a mai produs, parte din trupele respective fiind transferate spre vest după ce a fost clară intenţia japonezilor şi după Pearl Harbour, unele intrând direct de pe trenuri în luptă în cadrul bătăliei Moscovei. Dar în vara lui 1941 Hitler încă putea miza pe ajutorul nipon, fie şi numai pentru a ţine trupe sovietice cât mai departe de frontul european.
Opinia publică în SUA era clar împotriva intervenţiei în război, ea dorind să-i lase pe europeni să se bată între ei cât vor dori. Experienţa din primul război mondial, cu cinci sute de mii de soldaţi americani morţi, răniţi şi dispăruţi pe câmpiile Franţei fiind încă traumatizantă. Tocmai din această cauză Franklin Delano Roosevelt nu i-a putut sprijini deschis pe englezi în 1940 de teama campaniei electorale ce urma. Şi mai târziu americanii au trebuit să rămână în principiu neutri, până la 7 decembrie 1941, data atacului japonez de la Pearl Harbour.  Şi chiar după aceea, era dificil să-i convingi pe americani să meargă şi împotriva germanilor, nu numai împotriva japonezilor, chiar dacă de conjunctură erau aliaţi cu britanicii contra japonezilor, şi aceştia fiind atacaţi de niponi. Hitler a rezolvat problema declarând el însuşi război SUA, o decizie greu de înţeles, când ar fi putut să o mai întindă o vreme. Dar asta se întâmpla în decembrie, nu în iunie, şi nici în iulie, când am trecut Nistrul.
Culmea este că englezii nu ne-au declarat război nici în iunie când am trecut Prutul, nici în iulie când am trecut Nistrul, nici în octombrie când asediam Odessa, ci tocmai în 6 decembrie, când treceam Bugul. Prin asta Churchill recunoştea indirect drepturile noastre asupra Basarabiei şi Bucovinei, necesităţile militare de a ne edifica o zonă tampon de protecţie, dar trecerea Bugului era prea mult şi trebuia să-şi facă datoria de aliat de conjunctură al ruşilor, poate au existat şi presiuni pentru asta.
Deci, Germania era puterea dominantă pe continent. Noi aveam o problemă de rezolvat cu ruşii, cu cine era logic şi normal să ne aliem? Cu germanii nu aveam nimic, nu ei ne ocupaseră nordul Transilvaniei, ei au arbitrat şi aprobat asta, ca şi o monedă de schimb şi de şantaj între noi şi unguri. Prin aceasta îşi asigura loialitatea atât a ungurilor, care se temeau să piardă acest teritoriu, cât şi a românilor, care îl doreau înapoi.
Să presupunem că ne opream pe Nistru şi ziceam că noi până aici am avut treabă. Dar ungurii mergeau mai departe, chiar dacă aveau efective mai reduse în campanie. La terminarea războiului cu o victorie germană, lucru foarte probabil în 1941 tocmai în lumina considerentelor geopolitice expuse mai sus, cui credeţi că le-ar fi rămas nordul Ardealului, ungurilor care au mers până la capăt sau românilor care s-au oprit la Nistru? Orice analiză făcută după 1941 sau 1942 intră în categoria celor postfactum expuse mai sus, la începutul articolului.
Mergem mai departe. S-au tot făcut comparaţii total deplasate cu Finlanda, că ei s-au oprit pe vechea graniţă pierdută în timpul războiului de iarnă şi au fost trataţi diferit. Cea mai marte inepţie pe care am auzit-o vreodată, iar cei care o susţin se vede că habar nu au de istoria războiului mondial.
În primul rând, finlandezii nu aveau trupe germane pe teritoriul lor, ei nu luptau pe front alături de germani şi nici încadraţi cu ei. Puteau să meargă până unde doreau, nimeni nu le-ar fi putut impune. Dacă doreau să se oprească o puteau face oricând, germanii nu aveau cum să-i preseze sau să-i ameninţe cu ceva. Doar nu credeţi că ar fi trecut prin Suedia, şi-ar fi mutat forţe din Norvegia sau şi-ar fi desprins trupe de pe front ca să le trimită sute de kilometri ca să-l convingă pe Mannerheim să avanseze o sută de kilometri. Chiar să presupunem prin absurdul absurdului că ar fi făcut asta, finlandezii ar mai fi luptat? În fine, exerciţiul este de-a dreptul ridicol. Deci, Hitler nu avea nicio pârghie împotriva lui Mannerheim. Mai departe, cei care susţin că Stalin nu i-a ocupat pe finlandezi fiindcă aceştia nu au trecut mai departe de graniţa pierdută în 1940 din nou dau dovadă de crasă necunoaştere a realităţii, ca să mă exprim fin. Stalin, care spunea că tratatele nu valorează nici măcar cât hârtia pe care au fost scrise, să dea dovadă de un simţ al onoarei şi recunoştinţei? Hai să fim serioşi!
Realitatea este că finlandezilor nu le-a folosit la nimic faptul că s-au oprit pe vechea graniţă. În 1944, când sovieticii revin în ofensivă, ei nu se opresc pe graniţa stabilită în armistiţiul din 15 martie 1940, ci merg mai departe pentru a ocupa întreaga Finlandă. Intră în istmul Karelia cu ţinta Helsinki, şi un singur lucru i-a oprit: bătălia de la Tali Ihantala (1-9 iulie 1944), mult dincolo de linia de armistiţiu din 1940. Finlandezii au interceptat un mesaj radio care indica locul concentrării forţelor sovietice în vederea unui atac care ar urma să rupă linia defensivă şi au concentrat acolo tot ce aveau în materie de artilerie şi aviaţie (inclusiv aviaţia germană) şi le administrează sovieticilor o înfrângere dură. Convins de dificultatea de a cuceri Finlanda şi presat de nevoile de trupe pentru operaţia Bagration în ţările baltice unde rezistenţa era acerbă, dar şi cu faptul că aliaţii debarcaseră în Normandia şi puteau ocupa o bucată prea mare din Europa înaintea sa, Stalin a decis să renunţe la acest front divergent faţă de direcţia de principală de atac contra Germaniei şi să-şi menţină forţele spre vest. Tali Ihantala a fost motivul pentru care Finlanda nu a fost ocupată de sovietici, nu recunoştinţa lui Stalin.
Despre recunoştinţa lui Stalin îl puteţi întreba pe regele Mihai, care a fost silit să abdice deşi fusese decorat de Stalin cu ordinul Victoria pentru actul de la 23 august. Sau pe generalul Avramescu, căruia i s-au adus mulţumiri la radio Moscova pentru tratamentul omenos al populaţiei în Crimeea, dar în martie 1945 a fost ridicat şi ucis de sovietici. S-au pe mulţi alţii.
Puteam să facem acelaşi lucru ca şi finlandezii? Antonescu asta a încercat, tot în 1944. Era din acelaşi aluat cu Mannerheim şi Pilsudski (ultimul murise în 1935), cu experienţă în primul război mondial şi cu experienţă în luptele cu bolşevicii. Ştia că aceştia nu se ţineau de cuvânt şi nu respectau nimic în afara forţei brute. Şi Antonescu a încercat un Tali Ihantala, pe nume Iaşi-Focşani-Nămoloasa, dar asta este o altă poveste. Până la urmă, pe finlandezi nu i-a ajutat cu nimic faptul că s-au oprit la vechea graniţă, sovieticii au dat înapoi doar în faţa forţei, la fel cum au făcut-o şi în 1918-1919 în Basarabia. Poate dacă ar fi trecut vechea graniţă, finlandezii ar fi putut izola total Leningradul, iar cu căderea acestuia s-ar fi deblocat forţe germane care ar fi concurat la alte operaţiuni şi rezultatul ar fi fost altul. Poate.
Dar să revenim. Dacă noi am fi zis odată ajunşi la Nistru că ne oprim, ce s-ar fi putut întâmpla? Nu trebuie să mergem mai departe, doar până în primăvara lui 1941, respectiv cu trei luni înainte de momentul atingerii Nistrului. La 25 martie 1941 Iugoslavia este nevoită să adere la pactul tripartit cu Axa, dar are loc o lovitură de stat două zile mai târziu în care regentul Paul a fost înlocuit cu regele Petru al II-lea. La 6 aprilie începe invazia Iugoslaviei de către germani, italieni şi unguri, România şi Bulgaria refuzând să participe cu trupe. Dimpotrivă, Antonescu i-a transmis lui Hitler că în cazul în care ungurii vor intra în teritoriile locuite de români ca şi Banatul sârbesc, trupele române vor intra după ele şi le vor combate până la scoaterea lor afară. În unsprezece zile Iugoslavia capitulează (17 aprilie), fiind împărţită între Germania, Italia, Ungaria şi Bulgaria, precum şi statul independent Croaţia.
Putea fi şi soarta României în cazul în care nu mergeam mai departe?
Despre aspiraţiile României în 1941 cel mai sec a fost baronul Manfred von Killinger, ambasadorul german la Bucureşti, într-o discuţie cu ofiţeri români: „Voi vreţi ca germanii să-i bată pe ruşi şi apoi englezii să-i bată pe germani. Şi le-aţi da o mână de ajutor amândurora”. Câtă clarviziune politică!

Cauze militare

Unul dintre argumentele forte ale celor ce susţin că ne puteam opri pe Nistru este faptul că nu ni s-a cerut de către Hitler să continuăm. Dar Hitler a cerut cuiva în mod expres să continue? În 1941 era atât de puternic pe poziţie că nu trebuia să ceară. Acţiona doar dacă nu o făceai, ca şi în cazul Iugoslaviei.
Un alt argument este cel referitor la faptul că armata română nu era pregătită pentru un astfel de război. Dar cine era pregătit de un astfel de război? Cine ar fi crezut că războiul va mai dura încă patru ani? La fel, cine a crezut în 1914 că războiul va dura patru ani, când toţi erau convinşi că se va termina până de Crăciun? Dar odată ce intri în luptă, nu şti când ieşi, toate planurile ideale pe hârtie se risipesc în ceaţa luptei. Dar cine era pregătită pentru un astfel de război? Anglia, a cărei pază de coastă era înarmată în 1940 cu bâte? Şi trupele de recruţi care făceau instrucţie cu cozi de mătură, fiind o puşcă la fiecare pluton? Germania, cea mai pregătită, care a atacat Rusia pe un front de 2900 de kilometri cu 3500 de tancuri? Adică ceva mai mult de un tanc pe kilometru? Adevărul e că nimeni nu era pregătit pentru un asemenea război, dar în 1941 nu se bănuia că va fi un asemenea război!
Mai mult, cine a făcut ca România să nu fie pregătită de război, când toate semnele erau clare de ani de zile că ne îndreptăm spre o confruntare? Nimeni nu şi-a ascuns intenţiile, ba dimpotrivă, le-a făcut publice şi le-a susţinut continuu. Ungaria nu ascundea că doreşte recuperarea inclusiv prin forţă a Ardealului, ci chiar o spunea răspicat. Hitler şi-a publicat intenţiile în Mein Kampf. Stalin susţinea la fiecare luare de cuvânt necesitatea izbucnirii revoluţiei proletare globale şi sublinia datoria Uniunii sovietice de a ajuta proletariatul să scuture jugul burghez, chiar prin forţa armelor. Mai mult, ne-a atacat continuu, a încercat fel de fel de revoluţii pe teritoriul nostru cum a fost cea de la Tatar Bunar în 1924 (vezi Lupte antibolşevice după Unire). A cui e vina că liderii noştri au stat cu capul între urechi şi şi-au văzut de ciorovăiala lor politică internă şi meschină (ca şi astăzi, de altfel) făcându-l pe Iorga să vorbească de „hâra noastră politică care ne face de râs la toate neamurile”? Ce putea face Antonescu într-un an ca să îndrepte greşelile şi indolenţa a douăzeci de ani? A făcut cât a putut, a reorganizat armata şi a cumpărat armament, atât cât a reuşit. Dar când vine momentul, nu te întreabă dacă eşti pregătit sau nu, el vine şi atât. Ce ar fi trebuit să facem, să le spunem sovieticilor în iunie 1940 să mai amâne ultimatumul până vom fi pregătiţi? Sau lui Hitler să amâne atacul până vom fi pregătiţi? Sau să le spunem germanilor mergeţi voi mai înainte, că venim şi noi mai târziu, după ce ne vom pregăti puţin? Este problema ta dacă ai pierdut vremea fără rost. Chiar şi pildele Mântuitorului sunt clare în acest sens: lucraţi că va veni seara şi nu veţi mai putea lucra. Ce-am făcut 20 de ani? Aceeaşi întrebare se poate pune şi pentru ziua de azi, dacă mâine vom fi implicaţi într-un conflict fără avioane de luptă moderne, de exemplu.
Un alt argument tâmpit care ar justifica în mintea unora că ne puteam opri pe Nistru este faptul că Hitler nu punea nicio bază pe trupele române, că le considera slabe. Chiar şi o revistă prestigioasă de istorie a dat declaraţia lui Hitler de dinainte de începerea războiului, conform căreia trupele române nu prezintă încredere. Era părerea lui preconcepută, dar aceeaşi revistă uită să spună de declaraţia lui Hitler după ce România a intrat în război, la 12 august 1941, către ambasadorul spaniol, Espinoza de los Monteros: „trupele române, aliaţii noştri, sunt absolut eminente”. Mai devreme, la 29 iunie, îi mulţumea în scris lui Antonescu pentru „viteaza atitudine şi activitatea desfăşurată de armata română”.
Vreţi şi altele, de la ofiţerii şi generalii germani hârşiţi în lupte, cei mai capabili să judece comportamentul şi combativitatea unor luptători? Spicuiesc doar câteva: mareşalul Erich von Manstein, comandantul frontului de sud, poate cel mai capabil general german din al doilea război mondial, în memoriile sale: „de cele mai multe ori, românii s-au bătut cu mult curaj”. Generalul von Salmuth, comandantul corpului 30 armată german, în scris către brigada 6 cavalerie română: „… (aceasta) posedă nu numai spiritul viu al cavaleristului, ci şi voinţa dârză de a lupta”. Generalii Hansen şi Kortzfleisch către Divizia 1 blindată română, alături de care eliberaseră Chişinăul, le transmitea mulţumirile călduroase şi deosebita recunoştinţă. Sunt doar câteva declaraţii despre eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de nord, dar mai sunt multe altele, ulterioare, pe care nu am cum să le cuprind aici. totuşi, dau declaraţia generalului Hans Spiedel, după război ajuns comandant al forţelor terestre NATO din Europa Centrală. Întrebat de ziaristul american Cyrus Sulzberger: Care au fost cele mai bune trupe ale Axei în afară de germani? Finlandezii, croaţii, ungurii? el a răspuns simplu şi clar: Niciunul dintre aceştia. Românii au fost. Daţi-le şefi buni şi nu veţi găsi trupe mai bune. Mai trebuie ceva demonstrat?
Şi credeţi că germanii ar fi renunţat uşor la contribuţia unor astfel de soldaţi? Că ar fi renunţat pur şi simplu la forţa principală, de bază, de la sudul Grupului de Armate Sud? Că ar fi scos trupe ca să asedieze Odessa în locul românilor, Odessa fiind singurul oraş mare cucerit de un aliat al germanilor fără concursul acestora (e drept, cu grele pierderi)?
Şi noi am recunoscut contribuţia germanilor la eliberarea Basarabiei şi Bucovinei, poate cel mai limpede prin prisma declaraţiei generalului Petre Dumitrescu: „Fără ei nu am fi putut face reîntregirea neamului”, lucru evident. Şi atunci noi, cu sacii în căruţă, puteam spune că pentru noi până aici am avut treabă?
Următoarele considerente ţin tot de natura militară a cauzelor pentru care nu ne puteam opri pe Nistru, dar le-aş numi mai degrabă cauze strategice.

Cauze strategice

În toată istoria militară, din antichitate până astăzi, există nişte principii universal valabile, de la Sun Tzu până la David Petraeus. Unul dintre ele este cel referitor la urmărirea adversarului. Într-un război, într-o luptă, la care se ajunge la o bătălie deschisă între doi adversari, până la urmă unul va ceda. Dar depinde şi cum o face. Dacă se retrage ordonat spre o nouă poziţie pentru a încerca o nouă rezistenţă, respectiv o nouă bătălie, ajungem în situaţia unei victorii tactice de moment din partea celuilalt nu cu o victorie decisivă. Dar dacă unul dintre adversari o rupe la fugă dezorganizat înseamnă că este înfrânt. Dar victoria celuilalt nu este deplină, dacă acesta nu îl urmăreşte. Urmărirea este un principiu de bază din mai multe motive. Ciocnirea, bătălia propriu-zisă, în cazul unor adversari apropiaţi ca şi număr, dotări şi potenţial, rezultă într-un număr relativ apropiat de pierderi. Cedarea terenului poate avea efect pentru moral şi unele câştiguri tactice de moment, dar dacă adversarul nu este urmărit, victoria nu are cum să fie totală. Cele mai mari pierderi pentru un oponent nu vin în cursul bătăliei propriu-zise, ci în momentul urmăririi, atunci când nu are cum să facă faţă cu forţe de ripostă, din moment ce mare parte a trupelor fug panicate. Dacă nu au rezistat în cursul bătăliei, nu au cum să reziste în cursul fugii dezorganizate, dacă sunt urmărite de trupele victorioase. În timpul urmăririi sunt dezorganizate marile armate, atunci sunt cele mai mari pierderi pentru cei urmăriţi care nu au cum să iniţieze o rezistenţă valabilă, atunci se iau cei mai mulţi prizonieri lipsindu-i pe adversari de posibilitatea unei reveniri. Urmărirea este de cele mai multe ori cheia victoriei depline pentru unii şi poarta dezastrului pentru alţii.
Că tot vorbeam de Napoleon, înainte de Waterloo l-a bătut pe Brucher, 8000 de prusaci morţi. Pentru a-l scoate definitiv din luptă, l-a trimis pe Grouchy să-l urmărească cu 30000 de francezi, el urmând să se ocupe de Wellington la Waterloo. Problema este că Grouchy nu numai că nu l-a găsit pe Brucher, dar nici nu l-a împiedicat să ajungă la Waterloo în momentul esenţial, în timp ce Grouchy nu a mai ajuns niciodată la Waterloo. Napoleon a pierdut pe mâna lui Grouchy, iar dacă şi acesta ajungea pe câmpul de luptă, poate alta ar fi fost soarta bătăliei.
Urmărirea este esenţială în desăvârşirea victoriei pe câmpul de luptă. Nu este de ajuns să învingi adversarul ci trebuie să-l urmăreşti ca să-l scoţi total din luptă, ca să nu te trezeşti mâine luptând din nou cu el. Toţi marii generali şi comandanţi au respectat cu sfinţenie acest principiu de bază al strategiei militare.  
Iar noi puteam încălca acest principiu de bază refuzând să-i urmărim şi capturăm pe sovieticii care se retrăgeau în debandadă? Dacă i-am fi lăsat, mâine ne trezeam luptând cu aceiaşi în prima linie, cum am mai păţit-o şi altă dată.
Alţi analişti au spus că nu trebuia să trecem Nistrul deoarece noi nu am dus niciodată război în afara graniţelor noastre, am dus doar războaie de apărare a teritoriului nostru. Altă prostie ce denotă o necunoaştere totală nu numai a strategiei militare, ci şi a istoriei noastre. Iar aceştia care susţin astfel de inepţii se vede că nu cunosc lucruri elementare, cum ar fi diferenţa dintre un război de agresiune şi unul preventiv. Un  război de agresiune este unul în care îţi ataci vecinul deoarece vrei ceva de la el, pur şi simplu, fie că e vorba de teritoriu, influenţă sau avantaje economice sau de altă natură. Dar un război preventiv este acela în care îţi ataci adversarul când eşti sigur că el vrea să te atace, ataci înainte de a ataca el. Exemplele sunt enorm de multe în istorie, inclusiv în istoria noastră. Iar românii au dus multe războaie în afara teritoriului naţional, războaie preventive de apărare.
Dacii îi atacă pe romani peste Dunăre în iarna dintre anii 86 şi 87, ştiind că vor fi atacaţi de aceştia oricum. Mihai Viteazu devastează şi trece prin foc şi sabie sudul Dunării în 1583. Mai departe, în timpurile moderne, independenţa ne-am câştigat-o la Plevna în războiul din anii 1877-1878 dincolo de Dunăre, nu pe teritoriul naţional. În 1913 am intrat din nou în Bulgaria pentru a pacifica regiunea dobândind rolul de lider regional, pacea încheindu-se la Bucureşti. În 1919 am eliminat pericolul bolşevic maghiar ocupând Budapesta prin luptă la 4 august 1919. Tot în 1919 am trecut Nistrul ocupând Tiraspolul şi alte regiuni pentru a asigura flancul stâng al diviziilor franceze şi greceşti ce se retrăgeau din Odessa sub presiunea bolşevicilor ruşi. Iar acum ar fi trebuit să ezităm să trecem Nistrul?
Scopul unui război este distrugerea adversarului. Nu numai să îl învingi, ci să îl distrugi. Urmărirea, despre care vorbeam, este un mijloc, un corolar. Iar distrugerea adversarului implică şi urmărirea lui, de cele mai multe ori dincolo de graniţele tale. Dacă nu o faci, plăteşti un preţ greu mai târziu, aşa cum am făcut-o noi în 1919. Nu i-am urmărit pe unguri peste Tisa în aprilie 1919, au revenit şi ne-au atacat în iulie. Alte pierderi, alte victime care ar fi putut fi evitate. Au trecut Tisa pe trei coloane şi ne-am luptat în defensivă, apoi am contraatacat respingându-i din nou peste Tisa. (vezi Războiul româno-ungar de la 1919 (III) De la Tisa la Budapesta) Au fost voci în Antanta care ne-au cerut şi atunci să ne oprim pe Tisa. De ce, ca să fim atacaţi din nou odată ce ungurii se regrupau? Regele Ferdinand a procedat corect trecând Tisa în urmărirea adversarului până la ocuparea Budapestei. (vezi Ocuparea Budapestei (I))
Exemple mai recente. În 1991, coaliţia internaţională l-a alungat pe Saddam Hussein din Kuweit, dar nu l-a urmărit şi nu l-a deposedat de putere. A rămas o ameninţare în ciuda bombardamentelor din 1998 sau a zonelor de interdicţie aeriană. A fost înlăturat abia în 2003. În 2008, ruşii i-au alungat pe georgieni doar până la graniţa Osetiei de Sud? Nu, au trecut pe urmele lor pe teritoriul georgian.
Iar noi, nu era normal şi logic să-i urmărim pe sovietici dincolo de Nistru până la distrugerea lor, lucru cât se poate de firesc şi posibil în 1941? Dacă nu o făceam, sovieticii s-ar fi regrupat şi ne-ar fi atacat din nou pe linia Nistrului, de data asta mai puternic. O zicală militară spune că atunci când intri într-un război, trebuie să ai stomacul să-l duci până la capăt. Noi am fost siliţi să intrăm în război, şi a trebuit să-l ducem până la capăt. L-au dus până la capăt sutele de mii de soldaţi români morţi, răniţi, mutilaţi, dispăruţi, prizonieri cu anii prin gulagurile ruseşti. Ei au luptat şi şi-au făcut datoria, au luptat cu armele cu care ţara lor i-a înzestrat, şi nu ei sunt vinovaţi pentru modul în care s-au încheiat ostilităţile. Responsabilităţile trebuie căutate la cei care timp de douăzeci de ani nu s-au preocupat de problema esenţială a ţării, apărarea. Au preferat să se certe pentru guvernare şi să risipească aiurea fondurile destinate cumpărării de armament. Iar apoi să vină analiştii şi să arunce întreaga vină în cârca lui Antonescu că nu s-a oprit pe Nistru mi se pare culmea ipocriziei. Mai ales că prea seamănă situaţia de atunci cu cea de astăzi, politicienii se ceartă şi dotările armatei se tot amână. Doamne fereşte de un război, dar în acest caz pot fi arătaţi cu degetul toţi cei vinovaţi de amânarea repetată a modernizării armatei, timp de douăzeci de ani.

O anchetă de Georgeta Condur -Ziaristica de ivestigație nu piere. Bravo

$
0
0
Motto: Este moralmente greşit să permiţi fraierilor să-şi păstreze banii.
Canada Bill Jones
Istoria se repetă 

250 de milioane de Euro pentru Aeroportul Suceava, autostradă privată şi ... pregătirea a 3000 piloţi
 

Cine erau americanii de la Suceava?
 

Probabil că escrocii din toată lumea consideră că au o datorie morală faţă de omenire să-i vindece pe „fraieri” de naivitate. Iar cheia succesului în astfel de întreprinderi este tupeul. Paradoxal, cu cât ţinteşti mai sus şi cu cât sunt mai gogonate minciunile pe care le spui, cu atât creşte şansa să fii crezut.

Dar acesta nu e un articol de filosofia ţepelor, ci de practica lor. De joi, de când am citit ştirea despre aşa-zişii investitori californieni pentru Aeroportul Iaşi, m-am apucat să investighez puţin cazul, iar ceea ce am găsit m-a lăsat perplexă. Am urmărit mai multe fire şi am strâns o cantitate de informaţii destul de mare, greu de sistematizat într-un singur text. În acelaşi timp şi în mod independent, li s-au aprins mai multora beculeţele că e ceva putred la mijloc, dar, din punctul meu de vedere, în acest caz nu e vorba doar despre ceea ce au sesizat deja alţi colegi din presă, şi anume faptul că Jovanda Ltd., compania americană care şi-a manifestat disponibilitatea să investească 200 de milioane Euro în Aeroportul Iaşi, ar avea numai 8 angajaţi, o cifră de afaceri de aproximativ 2,5 milioane dolari şi că s-ar ocupa de comerţul cu zahăr şi soia. Lucrurile mi se par mai grave, fiindcă iţele nu duc numai la mici întreprinzători rataţi şi pescuitori în ape tulburi, ci şi spre firme-suveicăfalimentatori de profesie şi devalizatori de top.

Istoria se repetă

Cu riscul de a face acest articol prea lung, trebuie să vă spun că povestea investitorilor americani pentru aeroport a sunat cunoscut pentru mine încă de la început. Poate nu e relevant pentru ieşeni, dar au existat câteva cazuri similare la consilii judeţene şi locale din alte judeţe şi se poate identifica un adevărat modus operandi prin care diferite firme, care se prezintă drept companii americane serioase, încearcă să păcălească autorităţi şi demnitari români.

În toate cazurile pe care le-am studiat, există câteva elemente comune în încrengătura de firme şi oameni: cel puţin o persoană de origine română, născută în România sau cu legături directe cu ţara şi care funcţionează măcar ca intermediar, dacă nu e chiar creierul afacerii; cel puţin o firmă care s-a ocupat cândva cu comerţ de zahăr şi diferite produse din China sau de pe alte pieţe asiatice; denumiri de companii care conţin cu o frecvenţă peste medie cuvântul „group”; nume şi adrese schimbate în timp scurt; foarte puţine urme pe Internet ale companiilor implicate. Reprezentanţii companiilor semi-fantomă au tupeul de a ieşi uneori în conferinţe de presă sau de a contesta licitaţii, împăunându-se cu tot felul de funcţii pompoase. Amestecă mici adevăruri cu minciuni şi induc confuzii grosolane (de exemplu, dacă în grupare există un broker care are licenţă pentru a lucra cu clienţii unei bănci, lasă să se înţeleagă că întregul „consorţiu” reprezintă interesele acelei bănci sau este într-un fel de parteneriat cu aceasta).

Un alt element comun semnificativ rezidă în oferta însăşi: anunţarea unor investiţii şi a unor oportunităţi uriaşe, prea frumoase ca să fie adevărate, condiţionate întotdeauna fie de depunerea unor garanţii, fie de realizarea unor studii de fezabilitate pe banii autorităţilor române, studii care trebuie să fie „aprobate” de investitorii americani. Probabil că în acest din urmă punct găsim şi explicaţia incredibilelor oferte: cea mai plauzibilă este aceea că banii urmează să fie storşi din impunerea unor „specialişti” agreaţi care să realizeze studiile de fezabilitate, după care păcăliţii vor aştepta investiţia propriu-zisă mult şi bine. Este la fel de plauzibil ca sumele depuse ca garanţii şi asocierile cu autorităţi să fie folosite pentru a obţine credite bancare ce nu vor fi restituite niciodată sau pentru obţinerea de credibilitate în faţa altor potenţiali guşteri de păcălit.

250 de milioane de Euro pentru Aeroportul Suceava, autostradă privată şi ... pregătirea a 3000 piloţi 

Pe la sfârşitul anului 2007 a căzut mana cerească în Suceava. Norocul chior ce a lovit Consiliul Judeţean chiar înainte de alegerile locale din 2008 purta numele Amnyc Group, firmă americană ce anunţa că are ca obiect principal de activitate plasarea de capital, gestionând afacerile a 200 de firme pe piaţa internaţională. Gavril Mârza, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava din acel moment, a muşcat repede momeala şi a încheiat un proiect de contract de asociere cu firma americană, care nu promitea doar bani pentru aeroport, ci şi majorarea capitalului social al Bucovina Ecotermgaz SA Suceava în vederea finalizării extinderii reţelei de gaze naturale în judeţ, precum şi construirea unei autostrăzi private, a unor în sere, locuinţe (inclusiv un bloc cu 25 de etaje), fabrici de medicamente şi de confecţii. Pe scurt, un purcoi de bani şi 15.000-20.000 de locuri de muncă. Dacă toate acestea nu vi se par deja umflate cu pompa, aflaţi că AMNYC Group a promis, colac peste pupăză, că la aeroportul sucevean urmau să fie instruiţi aproximativ 3.000 de piloţi din mai multe ţări asiatice şi că era posibil ca firma să participe şi la licitaţia pentru privatizarea SC Termica Suceava (echivalentul CET-ului ieşean), atunci când aceasta va fi organizată.

Cine erau americanii de la Suceava?

Reprezentanţii puternicei firme Amnyc Group care s-au prezentat la Suceava au fost doi domni: Bo Yu, vicepreşedintele executiv al companiei şi „generalul” (?)Romulus Zaharia, prezentat ca fiind ba „purtătorul de cuvânt al firmei americane”, ba „vicepreşedintele pentru operaţiuni în Africa”.

Dacă despre Bo Yu nu prea s-a putut afla mare lucru, acesta fiind un nume asiatic foarte frecvent, despre generalul Romulus Zaharia puteţi afla câteva lucruri din arhiva Ziarului de Iaşi, a ziarului Ceahlăul ş.a. Se pare că Dl Romulus Zaharia avea o legătură cu fostul avocat ieşeanIulian Ciomaga, iar numele celor doi a fost menţionat în înşelarea mai multor primării din judeţul Neamţ, cărora le-au promis fonduri nerambursabile din SUA pentru racordarea la reţeaua de gaze. Rezultatul? Raport al Curţii de Conturi, deschidere de dosare penale, gaz ioc, 210.000 de dolari dispăruţi „în America” şi o pădure de peste 30 de hectare din domeniul comunal, cu care se garantase pentru un împrumut de 130.000 dolari, executată. Deşi implicat într-o astfel de poveste, Romulus Zaharia în persoană a avut îndrăzneala să se prezinte la CJ Suceava cu noua ofertă.

Nu este exclus ca Bo Yu, vicepreşedintele Amnyc Group, să fi fost, de fapt, un chinez de prin Iaşi, căci Iulian Ciomaga a mai dus o dată la o întâlnire cu primarii un arab stabilit în Iaşi, pe care l-a prezentat drept „omul americanilor”. Iulian Ciomaga a mai fost implicat în înşelarea unor oameni de afaceri din Iaşi şi din Republica Moldova, tuturor servindu-le povestea cu un fond american de investiţii care are la dispoziţie 47 de miliarde (!) de dolari pentru investiţii.

Romulus Zaharia a mai păcălit încă opt primari din Timiş, cărora le-a promis nişte milioane de dolari tot pentru reţelele de gaz metan, dar ca fonduri rambursabile. În acel caz, nu s-a ajuns la semnarea contractului, dar s-au făcut, evident, studiile de fezabilitate şi proiectele.

Revenind la marele investitor Amnyc Group de la Suceava, firma era reală, înregistrată în SUA, dar nu părea să fi desfăşurat activităţi economice demne de menţionat, iar investigaţiile au arătat că cei mai mulţi dintre oamenii prezentaţi pe site-ul companiei ca fiind în conducere s-au dovedit a fi, în realitate, simpli agenţi imobiliari angajaţi la diverse alte firme. De asemenea, companiile menţionate ca fiind membre sau partenere ale „grupului” AMNYC nu erau altceva decât mici firme fără activitate înregistrate pe numele unor persoane ce păreau de origine chineză şi care erau, multe dintre ele, înregistrate la Departamentul de Stat al Statului New York pe aceeaşi adresă. Informaţiile au dispărut rapid de pe site-ul Amnyc Group şi de vreo doi ani scrie doar „This Page is Under the (sic!) Construction”.

Cine sunt americanii de la Iaşi?

Norocul care i-a lovit pe ieşeni poartă numele de Jovanda Ltd., o firmă cu sediul în Encino, California.

Pe site-ul Secretarului de Stat al Californiei, acolo unde apar toate firmele înregistrate în acest stat, apare şi Jovanda Ltd. Firma a fost înregistrată pe 26/11/1997 la adresa Bld. Ventura 18034, apartamentul 119 (aşadar, sediul social este într-un apartament), Encino, California şi este, conform site-ului menţionat, suspendată!!!

















Joel Weinberg, care apare ca „agent for service of process”, este un avocat specializat în insolvenţe şi falimente, care a fost partener la firma Biegenzahn Weinberg şi lucrează, în prezent, la Insolvency Services Group. De asemenea, el predă, la Loyola Law School, chiar ... falimentul (sursa:http://www.usisg.com/about.html). Nu trebuie înţeles că Dl Weinberg, o persoană respectabilă, ar avea vreo legătură cu Jovanda Ltd., alta decât aceea că este un administrator special al firmei aflate în proces de insolvenţă, un fel de lichidator judiciar, ca să folosim un termen românesc.

Jovanda Ltd. nu are site propriu, de unde să putem afla mai multe date.


















Domeniul jovanda.com, deşi este trecut pe un director de firme ca aparţinând acesteia (corespund adresa şi numărul de telefon), nu are legătură cu firma pe care o căutăm, redirecţionându-ne pe site-ul firmei olandeze Nedac Sorbo. Căutarea firmei/persoanei care a înregistrat domeniul ne arată că, într-adevăr, e vorba de cu totul altă firmă. Nedac Sorbo a fost înfiinţată în 1962 de olandezul Jac. H. de Jong, iar domeniul este înregistrat în aprilie 1998 pe numele Jolandei de Jong. Explicaţia înregistrării domeniului jovanda.com este aceea că firma olandeză vinde ciorapi şi lenjerie sub marca Jovanda. Nu putem şti dacă indicarea unei false adrese Internet pentru Jovanda Ltd. reprezintă o eroare sau a fost făcută cu intenţie în scopul creării de confuzie, întrucât macraesbluebook.com este un director de firme în care oricine poate înscrie gratuit o companie.

Firma apare şi pe un site ce se declară din Hong Kong, alibaba.com (al cărei domeniu Internet este înregistrat pe numele Alibaba Group Holding Limited, cu sediul în Insulele Cayman) cu aproximativ aceleaşi date, plus infomaţia că se ocupă cu vânzarea de zahăr şi soia pe pieţele din Haiti şi Israel. Numele persoanei de contact este de această dată „john friedman”, iar adresa, deşi este tot pe Bld. Ventura, este modificată („16573 ventura blvd” în loc de 18034).



















Pe directorul de firme Manta, Jovanda Ltd. apare ca având cifra totală de afaceri de 2,5 milioane dolari şi 8 angajaţi, aşadar, nu prea pare o firmă care să poată aduce la Iaşi 200 de milioane de dolari, chiar dacă n-ar fi, aşa cum am văzut mai înainte, suspendată.
























Tot de aici aflăm că persoana responsabilă de firmă estePeter Zoltan (president). Numele e destul de comun, astfel încât obţinerea de informaţii durează un pic, trebuind făcută distincţia de alţi Peter-i Zoltan care nu au legătură cu Jovanda Ltd. Numele întreg al persoanei pe care o căutăm este, aşa cum am aflat, Peter Joshua Zoltan şi are 62 ani. În decursul timpului, Dl Zoltan a avut mai multe domicilii sau numere de telefon înregistrate în statul California: West Hills, Bell Canyon, Upland, Northridge, Burbank, Porter Ranch şi Encino, CA.

Căutând prin tot felul de arhive de stare civilă din SUA, am aflat că Peter Joshua Zoltan s-a născut pe 14 aprilie 1948, a fost naturalizat ca cetăţean american pe 1 aprilie 1977, s-a căsătorit cu Veronique S. Rogier (în prezent 59 ani) în Los Angeles şi are copii (numele lor sunt David Moses, Jonathan şi Vanessa). După partenerii de afaceri ai soţului şi după numele pe care le poartă cei din familie, aceasta are origini evreieşti. Domiciliile din California la care apare, în decursul timpului, Veronique S. (Nicki) Zoltan sunt situate în West Hills, Bell Canyon, Los Angeles, Northridge, Porter Ranch, Woodland Hills şi Encino.

















Între cei doi soţi s-a întocmit în septembrie 2005 un act de vânzare-cumpărare a unei proprietăţi situate la adresa 19951 Crystal Hills Lane, Los Angeles-Porter Ranch, CA 91326.
























Pare plauzibil ca această tranzacţie să fi fost menită a proteja proprietatea de executare, având în vedere situaţia firmei Jovanda Ltd., înregistrată pe numele soţului, întrucât introducând datele lui Peter Zoltan pe un site oficial din California unde se înregistrează votanţii (Los Angeles Countyregistrar-Recorder/County Clerk), a reieşit că acesta a fost înregistrat la adresa respectivă ca votant pentru alegerile generale din 2 noiembrie 2010. Doar un divorţ ar fi putut explica, altfel decât prin dorinţa de „protejare” a proprietăţii, vânzarea intervenită între soţi. Or, nu am găsit niciun fel de urmă care să sugereze un divorţ (Nicki Zoltan povesteşte pe un blog cum s-a cunoscut şi măritat cu soţul fără alte menţiuni, nu şi-a schimbat numele, iar Peter locuieşte şi acum la aceeaşi adresă).

De altfel, Peter Zoltan nu pare prea norocos în ceea ce priveşte afacerile proprii. În afară de Jovanda Ltd., el a mai avut cel puţin încă o firmă, Karenran, Inc., înregistrată la data de 09/06/1984 la adresa 2112 N Vallejo Wy, Upland CA 91786. Şi această firmă apare ca fiind suspendată.
















Jovanda Ltd., deţinător de acţiuni la Export Erez

Revenind la Jovanda Ltd., demnă de menţionare mi s-a părut o altă urmă lăsată de aceasta pe Internet, de unde reiese că firma a deţinut acţiuni (de prin 1999), la alte două companii: una cu legături directe în Israel, Export Erez, şi alta cu conexiuni în România, AJK Perfect Renaissance.

Export Erez este un nume legat de mai multe firme cel puţin interesante. În 1983 în Israel se înfiinţa firma R.T.V. Ltd., care şi-a schimbat numele în Export Erez Ltd. pe 25 aprilie 1987. Ca activitate principală, Export Erez Ltd. declara producerea şi comercializarea de produse destinate asigurării protecţiei personale (precum veste antiglonţ) şi se declara furnizor al armatei israeliene timp de mai mult de 10 ani. Tot în Israel se înfiinţa, pe 7 martie 1990, un alt SRL, Mayotex Ltd., activitatea sa constând în procesarea şi coaserea materialelor rezistente şi uneori cu proprietăţi anti-glonţ folosite de Export Erez Ltd.
Pe 24 martie 1999 lua naştere, în statul Delaware,Acanthus Acquisition Corporation, care şi-a schimbat numele la mai puţin de două luni, pe 19 mai 1999, înExport Erez USA Inc. În fine, pe 21 aprilie 2000, Export Erez USA devenea proprietarul tuturor acţiunilor firmelor Export Erez Ltd. şi Mayotex Ltd., care aveau activităţi în statul Israel şi Fâşia Gaza, declarând că utilizează forţă de muncă palestiniană, angajată cu cooperarea Autorităţii Palestiniene. Export Erez USA Inc. apărea cu o adresă în Zona Industrială Erez, căsuţa poştală 779, Ashkelon, Israel 78101 şi tel:011 972 7 689 1611, fax 011 972 7 689 9287. Cifra de afaceri a firmei a fost în 1999 de 3.546.683 dolari, iar în 2000 de 3.502.039 dolari.

Jovanda Ltd. a deţinut la un moment dat 350 de acţiuni (2,8%) ale Export Erez USA Inc., pe care am înţeles că le-a primit aproape gratis de la firma menţionată, în schimbul unor servicii.

Pentru a încheia profilul firmei Export Erez USA Inc., mai trebuie menţionat că persoanele din conducere erau, la un moment dat: Joseph Postbinder (patron, director general şi preşedinte atât la Export Erez USA, cât şi la Export Erez Ltd. şi Mayotex Ltd.), soţia sa, Meira Postbinder (54 ani), director financiar, Dan Zarchin (un inginer textilist de 52 de ani care fusese, cândva, director de marketing al kibbutz-ului Noam-Urim din Israel), Tsippy Moldovan (45 ani) şi Shlomo M. Lev-Yehudi (73 ani).

Pe un document de la Securities and Exchange Commission (SEC) găsim avertismentul că “există factori de risc substanţial” legaţi de investiţia în Export Erez USA Inc., un astfel de demers fiind “speculativ”, întrucât s-ar putea ca “investitorii să nu primească nimic de pe urma investiţiei”.
Toate informaţiile prezentate aici şi altele suplimentare pot fi găsite pe site-ul SEC.

În fine, din 25 martie 2002, firma şi-a schimbat (iar) numele în Defense Industries International, Inc., iarPeter Zoltan a fost (sau este încă), după cum reiese de pe site-ul http://www.thenewsgate.com, director şi apoi director pentru operaţiunile din USA al acestei firme, continuând să fie prezentat şi ca “Chairman of the board of directors of Jovanda Ltd.”. Este de-a dreptul fascinant că Jovanda, o firmă care a avut, la maximul ei de fiinţă, 8 angajaţi, avea totuşi un “board” de directori. Tot de pe acelaşi site aflăm că DII Inc. include acum, în afară de Export Erez, Ltd. şi Mayotex Ltd., alte două firme,Achidatex Nazareth Elite (1977) Ltd. şi Dragonwear Trading Ltd., o firmă înfiinţată în Cipru în 2000.

Deşi nu e o companie de mare succes, Defense Industries International, Inc. pare, totuşi, să se descurce pe piaţă, continuând să producă şi să comercializeze echipamente şi dispozitive de protecţie pentru militari şi civili şi fiind listată la bursă (performanţele sale sunt însă modeste, nu plăteşte dividende, iar veniturile celor din conducere sunt mici pentru o companie americană, între 20-35.000 dolari pe an).

Jovanda Ltd., deţinător de acţiuni la o firmă ce producea şi vindea alcool românesc

Cea de-a doua firmă la care Jovanda Ltd. a deţinut acţiuni este AJK Perfect Renaissance, Inc. După informaţiile SEC, AJC este o companie care, prin subsidiarele sale, se ocupa cu producerea şi vinderea de vodkă românească, vodkă aromată şi alte tipuri de alcool din Europa de Est, precum şi cu vânzarea de ceasuri şi bijuterii.

AJK a fost înfiinţată în 24 martie 1999 în statul Delaware, sub numele de Allegiance Acquisition Corporation, care şi-a schimbat numele, în luna iulie a aceluiaşi an, în AJK Perfect Renaissance, Inc. De asemenea, AJK a achiziţionat Ferrand Investment Limited, o firmă înfiinţată într-un “paradis fiscal”, Insulele Virgine Britanice. Ferrand Investment Limited avea trei companii subsidiare româneşti, S.C. Perfect Renaissance S.R.L.S.C. Renaissance S.R.L. şi S.C. Renaissance Alpha 2000 S.R.L.

Astfel, AJK a ajuns să deţină între 90% şi 99.995% din cele trei firme româneşti. Întrucât legea românească nu permitea ca o firmă românească să fie deţinută în întregime de cetăţeni străini, restul de acţiuni pentru două dintre aceste firme îi aparţinea lui Petru Willkovits, cetăţean român, vice-preşedinte al AJK, în timp ce restul din cea de-a treia era deţinută de una din celelalte două.

Produsul principal era reprezentat de Perfect Vodka, iar activităţile cele mai importante erau efectuate de S.C. Perfect Renaissance S.R.L. (înfiinţată pe 11 noiembrie 1994, după datele trimise la SEC, din 1992 – după datele care apar pe site-uri româneşti), care se ocupa de distilarea, îmbutelierea şi vânzarea alcoolului, dar şi de imobiliare. În 1998, S.C. Perfect Renaissance S.R.L. a făcut un împrumut de 3.918.409 (+198.272 asigurarea) dolari de la Bancorex, cu puţin înainte de falimentul băncii, credit preluat de AVAS.

S.C. Renaissance S.R.L s-a înfiinţat pe 15 aprilie 1991 la Timişoara, iar S.C. Renaissance Alpha 2000 S.R.L. pe 22 noiembrie 1994, ele având ca activitate principală importul şi vânzarea de de ceasuri din Asia, precum şi vânzarea de sticlărie şi ornamente.

În anul 2000, AJK declara către SEC că deţine în proprietate sau cu chirie un spaţiu în Israel, unul în SUA şi mai multe în România, printre care şi un spaţiu închiriat (contra sumei de 264 dolari pe an) de 15 mp în Iaşi, la adresa 42-969 Nicolina.

Persoanele implicate în conducerea AJK erau: Jacob Kieselstein, cetăţean israelian născut în România (Chairman, President, Chief Executive and Director), Petru Willkovits (Vice President and Plant Manager), Violeta Chioreanu (Financial Manager), Curtis Sittenfeld (Secretary), Kochava Kieselstein (Director), Juda Erlich (Director), Dalia Levy (Director), Dr. Zvi Yadin (Director).

Cele mai multe acţiuni le deţineau Jacob (Jakov) Kieselstein şi Kochava Kieselstein, alături de Ferrand Investments Limited, Integro Corporate Services (BVI) Ltd. şi Havelet Trust Company. Singura firmă care mai deţinea părţi din AJK era Jovanda Ltd. (4,46%), restul fiind persoane fizice, majoritatea din Romania (inclusiv trei din Iaşi: Nicolae Albu, Mihai Crăcană şi Cătălin Savin). Este foarte posibil ca românii să fi fost angajaţi care au primit cadou pachete de acţiuni.

AJK Perfect Renaissance, Inc., compania ce se prezenta în culori strălucitoare pe piaţa americană, a sfârşit, practic, în faliment. Evoluţia „perlei coroanei”, S.C. Perfect Renaissance S.R.L., a fost catastrofală. Cifra de afaceri s-a prăbuşit începând din 2007. Dacă în 2003 avea 241 de angajaţi, în 2008 rămăseseră doar 13.























AVAS a încercat de trei ori vânzarea societăţii, dar nu s-a prezentat nimeni la licitaţie. În decembrie 2008, autoritatea a vândut creanţa de aproape 2,5 milioane dolari către Adrian Floria, care a preluat şi firma de la fostul proprietar, numai că nu a mai achitat suma datorată la AVAS. S-a reziliat contractul cu Floria şi s-a emis o nouă hotărâre de executare silită. Ulterior, executorul a decis reevaluarea activelor societăţii pentru trecerea la executarea silită şi a scos din nou activele la licitaţie, în 2009 şi 2010, iar în 03.03.2010 a început procedura de insolvenţă, societatea figurând pe site-ul www.antitepari.ro pe lista din noiembrie 2010 a firmelor intrate în faliment. În dosarul nr. 821/30/2010 de la Tribunalul Timiş, existau vreo 30 de creditori care cereau falimentul pârâtei.

S.C. Renaissance S.R.L. a fost şi ea executată de AVAS ca garantă pentru „sora” sa, S.C. Perfect Renaissance S.R.L., iar S.C. Renaissance Alpha 2000 S.R.L. a intrat în scădere accentuată începând chiar din 2000, fiind, practic, inactivă din 2001, singurele care mai figurau în bilanţurile financiare fiind datoriile.

În 2005, procurorii Serviciului Teritorial Timişoara al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) au finalizat urmarirea penală faţă de trei inculpaţi acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, legate de organizarea licitaţiilor şi executarea silită a unor societăţi comerciale de către Administraţia Finanţelor Publice Timişoara. Cei trei erau: Klara Ilona Piroska, director al Administraţiei Financiare a Municipiului Timişoara, acuzată de luare de mită şi complicitate la delapidare, Petru Willkovits, administrator şi director general al SC Perfect Renaissance SRL, acuzat de dare de mită, delapidare, evaziune fiscală, precum şi instigare la fals intelectual la Legea contabilităţii şi fals în înscrisuri sub semnatură privată, respectivVioleta Chioreanu, director economic la Sc Perfect Renaissance Srl, acuzată de complicitate la dare de mită şi la delapidare, precum şi fals intelectual la Legea contabilităţii.

În 2006, Petru Willkovits a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru dare de mită, delapidare şi evaziune fiscală, Violeta Chioreanu - la doi ani de detenţie pentru complicitate la dare de mită, delapidare şi fals, iar fosta directoare a Administraţiei Financiare Timişoara, Klara Ilona Piroska, la patru ani de închisoare (sursa: România liberă).

Cine se aseamănă se adună

Povestea firmei Jovanda Ltd. părea aproape terminată (firmă suspendată, fără potenţă financiară şi cu legături dubioase). Totuşi, un nou fir duce spre concluzii surprinzătoare şi un alt personaj „interesant” intră în scenă.

În 2003, o firmă numită Diperia Finance Grup a participat la o licitaţie în judeţul Suceava, organizată de Consiliul Judeţean pentru un proiect de investiţii în utilităţi şi mediu.

Diperia Finance Grup s-a prezentat ca reprezentantul în România al unor grupuri de investiţii din Statele Unite, mai exact a grupurilor americane (surpriză?) Jovanda Ltd.,Global Frontier Group şi Frontier Finance Group.

Diperia a depus o ofertă de credit de 109 milioane de dolari, rambursabili în 18 ani. Dobânda totală s-ar fi ridicat la circa 23 de milioane de dolari, dar în primii trei ani de derulare a proiectului autorităţile locale nu trebuiau să ramburseze niciun ban.

Licitaţia a fost câştigată, în cele din urmă, de Deutsche Bank. Diperia Finance Grup a pierdut, pe 25 noiembrie, iar preşedintele grupului Diperia, Liviu Mandler, a contestat modul de desfăşurare a licitaţiei, acţionând în judecată Consiliul Judeţean Suceava. Mai mult, el a ameninţat că, dacă justiţia română nu va soluţiona cazul, va apela la organismele internaţionale de profil. Mandler a mai declarat că „neregulile în desfăşurarea licitaţiilor publice din România provoacă neîncrederea partenerilor americani în economia şi în autorităţile româneşti” (sursa: Curierul Naţional).

Să analizăm puţin care erau partenerii americani care deveneau neîncrezători în economia românească. Întrucât cu Jovanda Ltd. ne-am lămurit deja, am investigat puţinGlobal Frontier Group şi Frontier Finance Group.

Global Frontier Group este o firmă înregistrată în 2001 şi care, în prezent, este ... suspendată!
















Frontier Finance Group este înfiinţată un an mai târziu, în 2002, are aceeaşi adresă şi este tot suspendată.



















Site-ul firmei este încă activ (frontiergroup.com) şi îl indică pe Andrew Harvey drept CEO. Domeniul pe Internet este cumpărat în 2002 şi îl are la contact administrativ şi tehnic tot pe Andrew Harvey, cu adresa de email info@frontierbrokerage.com, numai că domeniul frontierbrokerage.com, deşi cumpărat în trecut, figurează în prezent ca „deleted and available again”.

Pentru ca lucrurile să fie coerente, vine bomboana pe colivă: şi firma Diperia Finance Grup SRL, reprezentantul în România al americanilor „de succes”, este suspendatădin 10 octombrie 2006 (şi cu datorii).
























Conform unui model cunoscut deja, şi Diperia Finance Grup SRL s-a format prin schimbarea numelui SC Vita Group S.R.L., iar asociaţii firmei au fost alte trei firme: Diperi Group S.R.L. (CUI 9582581), reprezentată legal de Mandler Liviu-Wylli, Inter Assista Futures Exchange S.A., cu sediul social în Caracal, CUI 14894792, reprezentată legal de Rădulescu Ciprian-Claudiu şi International Holding Services S.R.L. (CUI 15060728), tot din Caracal şi reprezentată tot de Rădulescu Ciprian-Claudiu.

Tot conform modelului binecunoscut, Diperi Group SRL, firmă ai cărei asociaţi sunt Mandler Liviu-Wylli şi Mandler Tanţa, avea, în bilanţul din 2009, pierderi de 49.368 RON şidatorii de 338.477 RON.

Inter Assista Futures Exchange S.A. a fost radiată pe 19 mai 2009. În 2005, CNVM sancţionase firma cu retragerea autorizaţiei de funcţionare ca societate de brokeraj, iar în bilanţul din 2006, ultimul pe care l-am găsit, aveadatorii de 650.485 RON.

International Holding Services S.R.L. avea, în bilanţul din 2006, datorii de 1.387.796 RON. În data de 17.11.2008 firma a fost notificată pentru deschiderea procedurii defaliment.

Dacă mergem să căutăm în continuare, şirul datoriilor şi falimentelor nu se opreşte aici. Cu câţiva ani înainte de a fi radiată, Inter Assista Futures Exchange S.A. a făcut pui, fiind unul dintre asociaţii care au constituit firma E-Sign Software Security S.A., implicată într-un scandal legat de introducerea semnăturii electronice. Traseul companiei este, de-acum, previzibil: a fost înfiinţată în 2002 în Caracal, cu numele de E-Sign Romania SA, după care s-a mutat în Bucureşti şi şi-a schimbat denumirea în E-Sign Software Security SA. Din 2006 s-a deschis procedura de faliment, iar în prezent această societate apare la Registrul Comerţului cu menţiunea „faliment”.

Alt „pui” al lui Inter Assista Futures Exchange S.A. a fostDriass International SRL, aflat pe lista firmelor care au tras ţepe cu cecuri fără acoperire. Din 2006 s-a deschis procedura de faliment, iar în 2008 s-a comunicat sentinţa.

Hăţişul de firme-suveică e atât de des, încât riscăm să ne pierdem prin el, iar povestea falimentelor cu datorii lăsate în urmă sau chiar cu escrocherii pare fără sfârşit.

Don’t save Wylli!

Nu-l putem scăpa din vedere pe Liviu-Wylli Mandler, cel care se prezenta în 2004 ca reprezentant al Jovanda Ltd., firma californiană suspendată care l-a îmbrobodit pe Constantin Simirad că vrea să investească 200 milioane Euro în Aeroportul Iaşi.







Foto: Agerpres

Aparent, Dl Mandler este o persoană respectabilă. A deţinut funcţii importante, majoritatea obţinute pe seama apartenenţei la aşa-numitul „grup Robinson” (după numele lui Fredy Robinson): preşedinte şi director general executiv la Cardinal Com, care deţinea Tele 7abc şi Activ FM, fost preşedinte la Banca Dacia Felix (se găsesc pe Internet mai multe articole despre ce s-a întâmplat acolo, cu largul concurs al lui Fredy Robinson, Mandler şi Ion Ilie Mania) şi, mai nou, lider de organizaţie patronală.

În afară de episodul Băncii Dacia Felix şi de participarea la licitaţia proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu”, la care susţinea, cum am arătat mai devreme, că poate mobiliza 109 milioane de dolari cu ajutorul a trei firme care sunt astăzi, toate trei, suspendate, în 2006 Liviu Mandler a mai încercat să tragă ceea ce presa a numit "un tun", afirmând că este reprezentantul zonal al fondului de investiţiiMasterfield Investment Group, care ar fi fost interesat de preluarea pachetului majoritar la compania de asigurare Ardaf, pentru 40 de milioane de dolari. Numai că, aşa cum observau ziariştii, acest fond era unul fantomatic. Lucrurile sună deja cunoscut: „Site-ul MIG nu precizeaza nicio adresa, pentru contact se ofera un numar de telefon fantoma, iar actionarii par a fi inexistenti. In replica, Mandler sustine ca lipsa de transparenta se datoreaza faptului ca toti actionarii acestui fond de investitii ar fi persoane publice, extrem de importante, care doresc sa ramana in umbra” (Sursa: hotnews.ro).

Cu toate că păcăleala n-a ţinut, Liviu Mandler nu s-a lăsat. În 2007 a reuşit să convingă Primăria şi Consiliul Local din mun. Sighetul Marmaţiei să aprobe o asociere în participaţiune cu Masterfield Investment Group S.R.L., cu sediul în comuna Corbeanca, CUI 14882917, al cărei administrator era chiar el, în vederea „realizării în condiţii reciproc avantajoase a unor proiecte investiţionale în municipiul Sighetu Marmaţiei”. Nu vă pufneşte râsul? Oricum, se pare că Dl Mandler e foarte activ în anii preelectorali şi nu are prea multă fantezie când trebuie să-şi boteze firmele. Numele de Masterfield Investment Group SRL a fost schimbat, la trei luni după asocierea cu CL Sighetul Marmaţiei, în Diperia Project Management S.R.L. (acţionarii firmei, iniţial Mandler şi Halpert Mordechay Shlomo Yona, sunt acum Mandler Liviu Wylli, Stan Sergiu Octavian şi, începând din 2010, Dan Matei Agathon). Şi încă nu s-au terminat Diperiile. În afară de cele două menţionate până acum, mai există: Diperia Media Production SRL (CUI 26056757), Diperia Global Investments SRL ( CUI 24225299) şi Diperia Vita Med SRL (CUI 16482470).

Cea din urmă are un site propriu pe Internet (începând din 2010). Manager general este Tatiana Mandler şi va fi, din câte intuiesc, punctul din care Liviu Mandler va încerca să atace pe alte fronturi decât până acum, fiindcă a găsit altă schemă: păparea de bani europeni (din Fondul Social European) umblând după cai verzi pe pereţi. Dacă aş lucra pe la instituţiile cu atribuţii fiscale aş sta cu ochii ca pe butelie pe proiectele lui Liviu Mandler, fiindcă pur şi simplu nu pot să cred că lupul îşi schimbă năravul.

Acum cică e preşedintele Patronatului Medicinei Integrative, care este „o practică medicală orientată spre vindecarea globală a pacientului prin activarea capacităţii autoregenerative intrinsecă a organismului, care se bazează pe îmbinarea medicinei alopate convenţionale cu diferite terapii complementare şi alternative - fitoterapie, dietoterapie, terapii psihologice, Ayurveda, acupunctura, homeopatie, biorezonanţa”. A găsit câţiva doctori care-i cântă în strună şi vrea să credem că, după ce are tot acest istoric cu Dacia Felix, Diperia Finance Grup, Masterfield Investment Group şi altele, nu mai vrea bani, ci l-a apucat brusc grija de bolnavii de cancer şi de reinserţia socială a persoanelor cu dizabilităţi. Fraieri românii, dar fraieri şi europenii. Domnule Mandler, băgaţi, vă rog, în proiecte şi ghicitul, şi moroii, şi magia, şi mâţele negre, că există o piaţă bună de muls şi pe aceste teme. De ce sunteţi modest?

Concluzii: greşeala lui Constantin Simirad

Cei care sunt tributari teoriei conspiraţiei îl bănuiesc pe Mandler că e agent Mossad. Alţii vorbesc despre mafia israeliană care a invadat România. Dacă doriţi mai multe amănunte pe această temă, o simplă căutare pe Internet a numelui „Liviu Mandler” vă va aduce detalii despre personaj şi despre activităţile sale. Eu cred că, dincolo de etnii şi religii, ar trebui să vedem dacă oamenii pe care îi analizăm sunt cinstiţi sau nu. Decât să spunem că ne-a invadat Mossad-ul, mai bine ne-am întreba dacă nu cumva ne-au invadat escrocii, care să se adauge largului grup de ţepari autohtoni. Aşa am înţelege că nu e nevoie de servicii de contraspionaj care să ne protejeze şi nici de patrioţi de cârciumă, ci de logică elementară, bun simţ şi mai puţină lăcomie, ca să nu mai muşcăm şi cârligul gol. Sincer, mie nu mi se pare că Mandler ar corespunde profilului de agent Mossad, el îmi aminteşte mai mult de Nati Meir, un vânzător de iluzii pentru fraieri. Şi, slavă Domnului, avem şi de ăştia destui.

Pe de altă parte, e normal ca un preşedinte de Consiliu Judeţean să se aplece cu atenţie asupra oricărei oferte investiţionale care ar putea duce la dezvoltarea comunităţii. Dar la fel de normal este ca, înainte de a se întâlni cu orice investitor şi înainte de a ieşi public cu un anunţ pe o temă atât de importantă ca aeroportul, să se informeze. Nu trebuie să aştepte ca presa să tragă semnale de alarmă asupra propunerilor dubioase. Orice funcţionar din Consiliul Judeţean putea să documenteze puţin cazul Jovanda Ltd., înainte ca Dl Simirad să fluture minunea.

Astfel, ar fi ieşit foarte repede la iveală câteva lucruri:
- Jovanda Ltd. nu are şi nu a avut niciodată potenţa financiară pentru a promite investiţii de 200 milioane Euro;
- Jovanda Ltd. este o firmă suspendată (şi, din câte am înţeles, în insolvenţă, din moment ce are nevoie de administrarea unui avocat specializat în falimente) în statul California;
- Jovanda Ltd. a avut legături cu firme care au păgubit statul român sau chiar au fost implicate în acte cercetate penal: S.C. Perfect Renaissance S.R.L., S.C. Renaissance S.R.L. şi S.C. Renaissance Alpha 2000 S.R.L. (prin intermediul AJK Perfect Renaissance), sau Diperia Finance Grup SRL;
- prin intermediul Diperia Finance Grup SRL, firma care s-a prezentat acum câţiva ani la Suceava ca reprezentant al companiei Jovanda Ltd., aceasta din urmă a fost asociată cu alte două firme suspendate;
- însuşi patronul Jovanda Ltd., Peter Joshua Zoltan, are la activ cel puţin două firme proprii suspendate şi niciun fel de rezultate notabile în investiţii;
- Jovanda Ltd. a fost reprezentată în România de personaje precum Liviu Mandler, implicat în falimente în serie, tentative de ademenire a unor firme şi autorităţi, firme-suveică şi fonduri de investiţii fantomă. De asemenea, toţi cei care au avut legături apropiate de afaceri cu Mandler par să urmeze acelaşi model: înfiinţează mai multe firme, le schimbă des numele şi sfârşesc cel mai adesea prin a le falimenta. Pur şi simplu nu-i înţeleg pe oamenii din politică sau administraţie dispuşi să se afişeze alături de Mandler. Eu m-aş feri ca de dracu’.

În final, vreau să-i anunţ pe cei de la Consiliul Judeţean că sunt foarte bucuroasă: tocmai am primit un email de la un avocat foarte amabil din Nigeria, care m-a anunţat că am moştenit de la o rudă foarte îndepărtată 221 milioane de dolari. Nu trebuie decât să-i dau avocatului toate datele personale şi să pun într-un cont câţiva bănuţi pentru nişte mici comisioane. Imediat ce intru în posesia banilor, promit că jumătate îi donez pentru Aeroportul Iaşi.

4 comentarii:

  1. Buna Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!
    Răspundeţi
  2. Deci asta s-a intamplat cu vodka Perfect de lamaie... O tempora o mores!
    Răspundeţi
  3. o ancheta de presa extraordinara! ma bucur ca jurnalismul de investigatie n-a disparut din Romania.
    Răspundeţi

"...la Bucuresti cred ca e cea mai avansata decadere urbana din Romania..."

$
0
0
"...In Bucuresti au fost cele mai spectaculoase cazuri de ruinare intentionata..."
"...la Bucuresti cred ca e cea mai avansata decadere urbana din Romania..."
"...E greu sa ne imaginam ca o primarie generala care a ras de pe fata pamantului mai multe cladiri monument in maniera ilegala si a pierdut procesele cu societatea civila care i-a imputat acest lucru, ma refer la operatiunea diametralei Buzesti- Berzei, deci s-a decis in justitie ca nu s-a procedat legal, tot ea sa dea acum solutii coerente..."
Felicitari arh.Serban Tiganas - pres.OAR care demonstreaza excelent necesitatea unor discutii obiective si rolul arhitectilor in socetate, ca specialisti care cunosc in profunzime complexitatea problemelor urbane...!
Cunosc cu mandrie si placere multi dedicati eticii profesionale...din pacate si mai multi...cazuti sub vremi.. Articolul este un indemn ca si societatea civila sa discute mai in cunostinta de cauza...raliindu-se, sprijinind si presand arhitectii...
Este interesanta punctarea ca nationalizarea acestor case nu este solutia...ci un complex de masuri legislative si administrative...chiar si educative... Nu putem reusi decat impreuna! ( DG)

Cum putem salva clădirile istorice aflate în ruină


>
Cladirile istorice aflate in stare de degradare sau chiar in ruina sunt un subiect de dezbatere vechi pe plan local. Recent, primarul Oprescu a luat, declarativ cel putin, taurul de coarne si a spus ca va cere o ordonanta care sa permita expropierea cladirilor in ruina care pot fi un pericol public, dupa un caz de prabusire. Este statul un proprietar mai responsabil? Unde se ascunde varianta salvatoare in aceasta chestiune? Arhitectii si consultantii imobiliari au dezbatut problema impreuna cu Wall-Street.ro.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat in urma cu o luna ca va solicita prim-ministrului o ordonanta de urgenta pentru exproprierea imobilelor din zonele istorice care sunt abandonate de proprietari si prezinta un real pericol public din cauza starii in care se afla.

Serban Tiganas, presedintele OAR: "E greu sa ne imaginam dragoste pentru arhitectura de patrimoniu cu forta"
Din perspectiva juridica, masura exproprierii nu poate fi dispusa altfel decat prin lege, pentru o cauza de utilitate publica, cu dreapta si prealabila despagubire. Asadar, avocatii chestionati de Wall-Street.ro spun ca nu se poate discuta de masura exproprierii dispusa printr-o ordonanta de urgenta. Un astfel de act normativ ar fi contrar prevederilor Constitutiei, care statueaza expres in art. 115 alin. (6) „Ordonantele de urgenta [...] nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.”
Pornind de la declaratia primarului Capitalei, nu putem sa nu ne intrebam daca, in teorie cel putin, statul/autoritatile publice ar putea face o treaba mai buna decat actualii proprietari, care din lipsa de fonduri sau interes lasa aceste cladiri sa devina ruine.
Va fi statul un proprietar mai bun pentru astfel de cladiri?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa ne uitam la cauzele care au determinat starea actuala a acestor imobile si potrivit specialistilor multe dintre aceste cladiri au fost retrocedate intr-o stare jalnica, fiind anterior chiar in proprietatea statului, fapt care nu stabileste un precedent prea magulitor pentru autoritati. In al doilea rand, autoritatile locale ar trebui sa dispuna de bugete uriase pentru aceste expropieri "declarative", o data pentru despagubirile proprietarilor si apoi pentru investitiile efective in cladiri, ceea ce nu pare a fi o varianta realista in prezent.

Ce poate face statul pentru cladirile istorice aflate in ruina?

"Nu cred ca trebuie separate constructiile in istorice si neistorice. Toate constructiile trebuie intretinute. Nu trebuie sa mergem pe strada si sa vedem cu ochiul liber dupa starea constructiilor ce apartine statului si ce nu. Totusi fac propuneri pentru un proces eficient : nu insist acum decat asupra unei singure idei, anume ca pentru a nu se distruge casele trebuie locuite, trebuie sa fie folosite de oamenii care au nevoie si stiu sa le foloseasca. Felul in care functioneaza legislatia pentru protectia monumentelor nu conduce la procese stimulative. A fi azi proprietarul unui monument istoric, al unei cladiri de patrimoniu este mai degraba o corvoada, desi ar trebui sa fie un avantaj. Trebuie construit contextul pentru asa ceva. Cred ca suntem in momentul in care avem nevoie de o discutie serioasa care sa produca un sistem nou si nu numai sa incerce carpirea si adaptarea celui vechi care poate fi evaluat cinstit si abandonat", spune arhitectul Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
Facilitati fiscale, scutiri de impozite si programe de creditare
"Primul lucru care trebuie sa il faca administratiile statului de la orice nivel este de a asigura starea propriilor proprietati si a domeniului public. Ar mai trebui ca procesul de retrocedare sa impuna statului sa cedeze proprietatile in starea in care le-a confiscat. Asta macar in contul faptului ca in intervalul in care le-a utilizat a avut beneficii serioase de pe urma lor. Apoi ar trebui sa se creeze intrumente de stimulare a reabilitarii, care pot merge de la facilitati fiscale, scutiri de impozite, pana la credite in conditii avantajoase si evident cu exigenta asupra calitatii. Dar mi-e teama ca inca nu avem exemple buna de gestiune din partea statului a unor programe atat de complexe, incepand cu ANL, un program care a produs de multe ori monstri in loc de locuinte de calitate, proiecte tip de sali de sport, reabilitarea termica si folosirea fondurilor europene pentru constructii in mediul rural, toate cu bune intentii la baza si distorsiuni sau esecuri serioase de calitate in aplicare", mai spune arhitectul Serban Tiganas.
Si arhitectul Andrei Uleia, fondatorul DaSein arhitectura urbana, a raspuns solicitarii Wall-Street.ro de a comenta ideea implicarii autoritatilor in acest proces, prin preluarea activelor ca urmare a expropierilor dintr-o perspectiva de business.
Uleia spune ca unul dintre mecanismele care ar putea aduce o solutie problemei cladirilor in ruina ar fi "sa amendeze in mod repetat si cu valori importante proprietarii care nu se ingrijesc de siguranta celor care se afla in proximitatea imobilului detinut sau care prin pastrarea imobilului in stare deplorabila ridica nivelul de poluare sau diminueaza calitatea aerului in cadrul orasului. Prin mecanismul descris mai sus, Primaria poate ajuta la imbunatatirea mediului urban si la sporirea sigurantei punand presiune pe actualii proprietari – fie fac demersurile pentru reabilitarea cladirilor fie pot opta pentru vanzarea lor catre alti proprietari care isi pot asuma acest lucru", spune arhitectul Andrei Uleia
Varianta preluarii imobilelor de catre autoritatile locale nu este una simpla.
Sa privim primarul ca pe un presedinte de firma: de ce ar vrea sa se incarce cu active care necesita investitii?
“Daca ar fi sa privesti situatia din punctul de vedere al presedintelui unui grup de firme comerciale ( sa presupunem pentru o clipa ca Primarul, pe langa atributiile pe care le are, trebuie sa genereze si profit pentru comunitate) atunci probabil ca nu ai dori sa te incarci cu niste active care necesita investitii suplimentare, investitii pe care nu stii cand le vei recupera din inchiriere sau vanzare ulterioara. Cred ca ai dori sa gasesti un mecanism prin care sa ii determini si sa ii ajuti pe cei care sunt acum posesorii acestor active sa investeasca in ele aducandu-ti si tie profit fara sa scoti un ban din buzunar: poti sa pui la punct un sistem de imprumuturi pe xx ani catre acesti proprietari, bani cu care sa isi reabiliteze imobilele, poti sa ii determini prin politici de taxare ( acordarea de facilitati sau dimpotriva) sa atraga investitori care sa ii ajute in acest demers sau sa vanda catre persoane care isi doresc aceste imobile”, considera Andrei Uleia.
“Din punct de vedere tehnic poti pune la dispozitia lor un grup de consultanti care sa ii ajute sa determine pasii ce sunt de facut pentru reabilitarea cladirilor, sa le aduca la cunostinta normele de care sa tina seama, sa ii ajute in selectarea specialistilor de care au nevoie in acest demers si sa supravegheze din partea primariei intregul proces. Sunt convins ca poti infiinta un departament in primarie in acest scop, poti atrage voluntari si ONG poti apela la specialisti care activeaza in domeniu sa ofere consultanta gratuita oferindu-le anumite facilitati . Mai ales in aceasta perioada”, a adaugat Uleia.
Astfel, o solutie ar fi crearea unui context optim pentru reabilitarea acestor cladiri de investitori sau proprietari. Insa si aici sunt chestiuni de dezbatut legat de interesul acestora fata de activele pe care le detin.
Cum s-a ajuns in situatia ruinelor inestimabile?
Arhitectul Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, a comentat pentru Wall-Street.ro problematica cladirilor aflate in paragina in contextul declaratiei recente a primarului Oprescu.

Cultura proprietatii, o problema

“In Romania nu s-a instaurat o cultura a proprietatii in baza careia sa se poata consolida un sistem de legi, norme, strategii, programe, etc., pentru a trata problema abandonului de proprietate, neintretinerii si degradarii. Insist asupra nevoii unei culturi a proprietatii si nu numai asupra legilor si ordonantelor, care sunt nule in conditiile in care nu se bazeaza pe o atitudine generala care devine norma : vezi felul in care desi legile sunt clare, in Romania autovehiculele stationeaza pe spatiile pentru pietoni, pistele de biciclisti sunt amplasate astfel incat sa intre in conflict direct si periculos cu traseele pentru pietoni, semafoarele sunt reglate astfel incat doar cei cu performante atletice sa poata ajunge pe trotuarul opus in intersectii in timpul oferit de culoarea verde si asa mai departe", spune presedintele OAR.
Cultura proprietatii este o chestiune complexa ale carei baze sunt, potrivit lui Tiganas « zdruncinate in Romania de ruptura produsa de comunism, un sistem care isi continua efectele nocive asupra intregii societati la peste douazeci de ani de la aparenta abandonare si repudiere totala a sa".
Serban Tiganas, OAR: In Bucuresti au fost cele mai spectaculoase cazuri de ruinare intentionata
"Un alt exemplu este faptul ca in tarile in care aceasta cultura este prezenta, proprietarii sunt cei care au obligatia de a isi mentine proprietatile si a interveni pentru lucrari de reparatii, acestea nefiind niciodata nici in sarcina chiriasilor si nepunandu-se problema ca acestia sa faca vreo interventie de orice fel asupra unei proprietati care nu le apartine. Mai avem deficiente enorme in a intelege problematica proprietatii colective, a spatiilor comune si a folosirii lor”, mai spune Tiganas.
Pentru a intelege insa galaxia problemei ruinelor inestimabile ale Romania, arhitectul Serban Tiganas spune ca ar trebui sa ne uitam si la cauzele degradarilor.
Sa ne uitam si la cauzele degradarilor : Statul este cel care le-a inapoiat uneori in prag de ruinare.
"Vreau sa atrag atentia asupra cauzelor degradarilor si ruinarii a multor constructii, in special din Bucuresti, cauze care nu pot fi ignorate daca vorbim de intentiile de remediere a situatiei. Problematica retrocedarii sta la baza celor mai multe astfel de situatii. Imaginati-va un proces de retrocedare care dureaza uneori un deceniu sau mai mult, timp in care proprietarul este in continuare statul, adica cel care a expropriat sub comunisti, dar care nu mai are grija de proprietate stiind ca o va pierde sau ca exista acest risc, proprietatea fiind revendicata. Asta face ca noul vechi proprietar sa fie pe de o parte extenuat de durata proceselor fara a avea posibilitatea sa intervina asupra constructiei sau sa o instraineze catre cineva care are posibilitati si interese de a reabilita, pe de alta parte primeste inapoi o proprietate de cele mai multe ori intr-o stare jalnica, neintretinuta, afectata si uneori in prag de ruinare. Si pana la urma daca privim in ansamblu fondul construit, cine este cel mai bun proprietar, adica isi intretine, ingrijeste si valorifica proprietatile, statul sau prorprietarul privat in general, referindu-ma aici la cel care are continuitate si nu la retrocedarile pe care le-am explicat mai inainte ?", mai spune Tiganas.
Dincolo de cauzele degradarii, determinate pe o parte de starea proasta in care acestea au fost retrocedate si pe de alta parte dintr-o cultura deformata a proprietatii, valoarea investitiilor reprezinta de asemenea un punct important in aceasta problema.
Si investitorii privati au avut contributia lor la degradare, in special in Bucuresti
Cum este situatia in Romania, comparativ cu alte tari? "Inainte de a compara Romania cu alte tari as dori sa va propun sa comparati mai multe locuri din Romania, Bucurestiul, Constanta, Sibiul, Brasovul, Iasiul, Clujul si sa constatati ca situatia nu este la fel peste tot. Cu care sa incep ? in Sibiu centrul istoric este in stare buna datorita programelor legate de momentul capitalei culturale, dar din pacate acest proces nu a continuat mai departe, in zonele pericentrale ; in Cluj exista o singura constructie, hotelul Continental, intr-o stare de abandon in zona centrala si societatea cere primariei sa rezolve problema, sa isi exercite dreptul de preemtiune la cumparare, dar e complicat fiind o situatie de insolventa ; in Constanta toata peninsula, adica centrul istoric se afla in abandon, iar Cazinoul, una dintre emblemele orasului, in proprietatea statului, este pasat de la primarie la ministerul dezvoltarii de la acesta nu stiu unde si e tot in paragina ; Iasiul nu sta nici el omogen la capitolul acesta, dar acolo spatiul public sufera pentru moment cel mai mult ; la Brasov nu stiu sa existe abandon notoriu in zona centrala ; in Timisoara e nevoie de o solutie pentru imobilele in proprietate colectiva, adevarate palate ale inceputului de secol douazeci, la fel ca la Oradea ; la Bucuresti cred ca e cea mai avansata decadere urbana din Romania. Aici s-au inregistrat si cele mai spectaculoase cazuri de ruinare intentionata, programata, pentru a specula terenurile prin inlocuirea cladirilor de patrimoniu cu dezvoltari cu « randament imobiliar ». Exista diferente mari de la tara la tara. Dar acesta e un subiect amplu », mai spune presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.
Care sunt costurile unei interventii pe aceste cladiri si cum stabilim pericolul public?

Tiganas spune ca fiecare cladire are caracteristici particulare, nu se poate vorbi de un nivel de costuri, problema e a calitatii interventiei, a scopului ei si a sustenabilitatii unei astfel de actiuni. De asemenea, arhitectul isi expune parerea si cu privire la chestiunea pericolului public, motivatia principala in ideea expropierii lansata de primarul Sorin Oprescu.
"Daca iti propui sa realizezi lucrari numai pentru ca o cladire sa nu se prabuseasca fiind uzata, afectata de cutremurele anterioare sau avand alta patologie, orice costuri ai implica sunt bani aruncati ! In general pentru a fi rentabile, a se amortiza, interventiile la cladiri se fac in formula de reabilitare la intervale de circa 30 de ani, in medie de doua ori pe durata de existenta a unei cladiri obisnuite, de mai multe ori la cladiri de patrimoniu, care vor dura astfel peste o suta de ani, sau mai multe", spune Tiganas.
Daca interventiile nu sunt complete, atat la structura, daca e cazul, la instalatii, asupra elementelor care trebuie reabilitate termic, cu modernizarile necesare accesibilizarii acolo unde nu se respecta cerintele pentru persoane cu dizabilitati, cu asigurarea masurilor de prevenire a incendiilor si asa mai departe, costurile pentru a le realiza pe rand sunt mult mai mari. 
Serban Tiganas, presedinte OAR: "La ora actuala cei din administratie cand aud de societatea civila, de organizatii nonguvernamentale parca au dat de tamaie!"
"Toate aspectele conteaza in cazul constructiilor si nu numai cel care este prezentat sub genericul de pericol public. Spre exemplu, o constructie care este adiacenta domeniului public, deci care se poate prabusi inclusiv pe domeniul public, sau din care pot cadea elemente pe domeniul public este un pericol public, iar una care are o retragere si e la distanta, avand o curte, nu, dupa o astfel de judecata. Atunci o cladire care este la strada poate fi expropriata si una retrasa nu ? Dupa mine pericol public este o cladire in care se petrec activitati care pot pune in pericol sanatatea oamenilor, spre exemplu acolo unde se prepara si serveste mancare, cele care nu asigura corect evacuarea in caz de pericol, sau accesul persoanelor cu dizabilitati. Costurile pentru o interventie completa, durabila si de calitate nu depind de faptul ca proprietatea este publica sau privata, dar ele sunt mai mari, judecand pe durata vietii cladirii, pentru cei care intervin superficial, incomplet. Mai mult, daca cladirile nu sunt intretinute, si orice constructie are costuri de intretinere care sunt ignorate in cultura proprietatii de la noi, costurile interventiilor sunt mai mari. O reabilitare completa a unei cladiri afectate puternic de uzura poate sa se ridica la costuri semnificative, comparabile cu costurile de realizare a unei constructii noi", completeaza presedintele Ordinului Arhitectilor.
Bataie de cap si investitii mari
“Costurile de restaurare sunt de cele mai multe ori mai ridicate in cazul cladirilor de patrimoniu decat in cazul unor cladiri care nu fac parte din aceasta categorie, iar procesul de proiectare, avizare si executie este mai indelungat. Cu toate acestea, investitorii care au readus la viata cladiri de patrimoniu au inteles atat valoarea lor arhitecturala, cat si potentialul lor ca si baza pentru un business profitabil.Atat pentru autoritati, cat si pentru proprietari, restaurarea si conservarea cladirilor de patrimoniu au fost privite ca facand parte dintr-un proces mult prea complicat si costisitor, vazute chiar si in antiteza cu anumite proiecte ale autoritatilor publice. Cu toate acestea, responsabilizarea proprietarilor sau interventiile publice, precum cea enuntata recent de Primaria Capitalei, ar putea reda un echilibru. Este vorba despre un echilibru intre costurile de restaurare si refunctionalizare ale acestor cladiri si potentialul lor economic: inchirierea de spatii comerciale pentru birouri, dar si concepte de retail (librarii, bistro, ceainarii etc)”, spune si Andrei Voica, associate pe zona de fitout si architectural planning in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Si arhitectul Andrei Uleia, fondatorul biroului de arhitectura DaSein spune ca “din punct de vedere tehnic reabilitarea unei cladiri este un demers solicitant ca resurse: financiar, timp, energie. Pe o scara de la 1 la 10 - 5 este pentru constructia unei cladiri noi ( de la zero) si 10 este pentru reabilitarea unei cladiri existente. In cazul in care este vorba de un monument istoric valoarea poate fi 20”.
De asemenea, spune Uleia, procesul de autorizare a lucrarilor este inca plin de provocari: plecand de la numarul mare de avize si documenatii tehnice ce trebuiesc intocmite si pana la dreptul oricarei autoritati publice de a iti raspunde la orice solicitare in termen de 30 de zile.De retinut ca majoritatea avizelor se solicita si se obtin in baza unor avize anterioare si stau la baza altor avize ulterioare.Din punct de vedere al autorizarii taxarea se face identic cu autorizarea unei constructii noi.
Andrei Uleia, fondator DaSein arhitectura urbana: "Constructia unei astfel de locuinte se realizeaza mult mai incet: similar cu recoltatul unui lan de grau spic cu spic"
Organizarea santierului este mult mai complicata si activitatea de constructie se realizeaza mult mai incet : similar cu recoltatul unui lan de grau spic cu spic din 10 in 10 randuri, mai spune arhitectul Andrei Uleia.
Astfel, in general costul unei reabilitari este mai mult mare decat costul aceleasi constructii de la zero ceea ce din punct de vedere financiar adauga ani in plus pana la recuperarea investitiei.
In cazul monumentelor istorice sau de patrimoniu se considera acceptabil acest lucru in contrapondere cu valoarea inestimabila a imobilului. De asemenea cei care investesc in acest demers sunt persoane fizice sau juridice ce isi pot permite investitii pe termen lung, mai spune Uleia.
In mod clar sunt necesare investitii in aceaste cladiri, dar cum le realizam?
In ultima perioada, cateva cladiri istorice importante au fost sau urmeaza sa fie reabilitate de investitori imobiliare. Este o varianta parteneriatul public privat ?
Andrei Voica, Colliers: "Investitorii interesati de cladiri istorice trebuie sa recastige increderea opiniei publice"
“Investitorii privati vor fi interesati de parteneriate cu primaria, in momentul in care autoritatile vor reusi sa le asigure conditii optime, prin sisteme normative si legislative adaptate la obiectivele comune de valorificare si gestionare a cladirilor de patrimoniu. De asemenea, din cauza numeroaselor investitii speculative din ultimii ani, investitorii interesati de punerea in valoare a cladirilor istorice, coroborata cu generarea de venit, vor trebui sa-si sporeasca eforturile de a recastiga increderea opiniei publice. Pentru succesul pe termen lung al unui astfel de parteneriat, atat primaria, cat si investitorii, vor trebui sa aiba un demers unitar, de revitalizare economica a zonelor istorice, coroborat desigur cu beneficiul propriu. La nivel european, parteneriatele intre primarie si investitorii privati, pentru restaurarea si conservarea cladirilor de patrimoniu, sunt incurajate prin mecanisme solide: subventii, scutiri de taxe, dar chiar si sustinerea unor ateliere sau scoli de restauratori, care imbunatatesc calitatea lucrarilor effectuate”, spune Andrei Voica, responsabil cu serviciile de amenajare a birourilor in cadrul Colliers.
Cu toate ca si cladirile de patrimoniu restaurate au resimtit reducerea considerabila a chiriilor practicate, comparativ cu circumstantele din urma cu 5 ani, exista companii care sunt pregatite sa plateasca o chirie mai mare pentru a se reloca sau a-si pastra sediul intr-o cladire istorica.
“Spre deosebire de turnurile de birouri Clasa “A” ce se dezvolta in zonele semi-centrale ale Bucurestiului, aceste cladiri de patrimoniu au atat o locatie mai buna, dar si o poveste si o personalitate, cu care unele companii isi doresc si chiar ajung sa se identifice. Companii specializate in consultanta, birouri de avocatura si agentii publicitare vor cauta in continuare oportunitatea de a se reloca intr-o vila de patrimoniu recent restaurata, chiar daca acest lucru presupune o chirie mai mare platita catre investitor”, mai spune Voica.
Totusi, decizia de a investi in astfel de proprietati nu este una usoara, costurile fiind mai ridicate, iar de obicei suprafetele sunt mai reduse decat ale unui proiect greenfield, ceea ce in ciuda chiriilor poate mai ridicate, pune sub presiune returnul investitiei.
 Cat dureaza un astfel de proces de reabilitare ?
"Avand in vedere experientele cu proiectele obisnuite, pot afirma ca desi avem o singura lege administratiile actioneaza cu viteze diferite, Bucurestiul fiind cel in care desi legea obliga la eliberarea unei autorizatii in 30 de zile, cateva luni bune sunt o asteptare obisnuita. Partea dificla a unui astfel de proceduri consta in organizarea procedurilor de achizitie, care nu beneficiaza de formule care sa asigure calitatea, fiind calate pe pretul cel mai mic, care in constructii duce la calitatea cea mai scazuta si nu la proiectul si executia cele mai bune. Una peste alta un proces corect si complet de formulare a unei teme, de constituire a unui buget pe baza unui studiu de fezabilitate, de realizare a proiectului tehnic si obtinere a avizelor si autorizatiilor, apoi de organizare a contractarii si a executiei propriu zise poate conduce in cazul unei constructii uzuale la doi – trei sau mai multi ani ", spune presedintele OAR.
 Cum ar trebui sa arate un plan coerent de reabilitari?
“Ar trebui sa existe constienta, constiinta, deschidere, interes, colaborare si creativitate. Avem exemple foarte importante in Romania de interventii pentru a salva cladiri de patrimoniu, pentru a le prelungi literalmente viata si a le da o intrebuintare. E greu sa ne imaginam dragoste pentru arhitectura de patrimoniu cu forta. E greu sa ne imaginam ca o primarie generala care a ras de pe fata pamantului mai multe cladiri monument in maniera ilegala si a pierdut procesele cu societatea civila care i-a imputat acest lucru, ma refer la operatiunea diametralei Buzesti- Berzei, deci s-a decis in justitie ca nu s-a procedat legal, tot ea sa dea acum solutii coerente. M-as bucura totusi sa avem parte de o astfel de minune ! Experientele reusite de care vorbesc au fost deocamdata down – up, adica de jos in sus, de la initiatori privati, din societate si nu de la administratie si guvern, adica top – down, cum se propune in aceasta discutie. La ora actuala cei din administratie cand aud de societatea civila, de organizatii nonguvernamentale parca au dat de tamaie ! Parca oamenii care sunt activisti pentru patrimoniu sunt dusmanii lor, sunt manipulati politic intotdeauna de opozitie si trebuie evitati, cand de fapt pentru a rezolva aceste probleme mai avem nevoie de o cultura pe langa cea a proprietatii, de cultura dialogului si a colaborarii. Asta e valabil si pentru o parte si pentru cealalta", considera arhitectul Serban Tiganas.

Pana la data publicarii acestui articol oficialii Primariei Municipiului Bucuresti nu au facut niciun comentariu privind declaratia primarului privind exproprierile, respectiv daca s-a transmis vreo solicitare catre Guvern in acest sens.
Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/149877/cladiri-istorice-ruina-salvare.html#ixzz2W7Uhm7Q2 

Ion Coja. Agentul VADIM ?

$
0
0
În interviul mai vechi al domnului DAN ZAMFIRESCU, luat de și mai domnul VIOREL PATRICHI, unul dintre cei mai importanți ziariști de după 1990. Cunosc de ceva vreme acest interviu, dar abia zilele trecute, când l-am primit din nou pe Net, de la domnul BĂNCEANU VASILE – mulțumesc, stimate domn!, am băgat de seamă care este informația cea mai importantă pe care o aducea domnul DAN ZAMFIRESCU în urmă cu aproape zece ani. O trecusem cu vederea. Iat-o:
- „Acțiunea de lichidare a României a început în aprilie 1978, când Nicolae Ceausescu s-a dus la Washington și a fost primit de Jimmy Carter cu mare fast și cu un discurs fulminant. Față de acest discurs, noi, pupincuriștii de la București, inclusiv subsemnatul, eram copii mici. După ce i s-a facut acest uriaș elogiu pentru contribuția la prietenia dintre Israel și arabi, i s-a propus să devină un fel de cal troian, care să-i ajute pe americani să dărâme sistemul socialist. Ceaușescu, care era și naționalist, dar și comunist, (...)nici n-a vrut s-audă.
 Din acel moment, Statele Unite au trecut România pe lista de lichidare.(...)
- Ce relații avea Eugen Barbu cu Securitatea?
- Venea actualul senator PRM Ilie Merce săptămânal la revista „Săptămâna" a lui Eugen Barbu, cu așa-zisul jurnal al lui Ion Caraion. Se închideau acolo și spuneau că au ședință. Merce venea cu acele pagini care nu erau jurnal, erau note informative și ei le publicau. De câte ori venea alt șef la Securitate, apropiații lui Barbu ne spuneau nouă la ureche: e prieten cu patronul, a fost la masă cu el. Cineva, nu-i dau numele, ne arăta, mândrindu-se, fotografiile proprii cu generalul Nuță la nu știu ce reuniune bahică. Erau niște lucruri normale, iar la „Săptămâna" se lucra cu securitatea direct, pe față. O știu prea bine, doar am fost ăi eu acolo.
- Atunci ați putea să ne spuneți cum a apărut faimosul articol Idealuriși ce efect a avut el în epocă?
Operațiunea "Osânda la moarte", programată în 1978, la  Washington,  nu putea fi executată, câtă vreme Ceaușescu era marele prieten al Israelului. Pavăza redutabilă a lui Ceaușescu era politica lui față de Israel, statutul de om care, în războiul de șase zile, a ținut România alături de Israel, și cu care nu rupsese relațiile. (s.n.)
El împăcase Egiptul cu Israelul. Anwar el-Sadat îi dedica o pagină splendidă în memoriile lui.(...)
Prin urmare, despre Ceaușescu trebuia să se răspândească o altă imagine, că admite pamflete de tip legionar la adresa luiMozes Rosen ! Sarcina i-a revenit lui Ilie Rădulescu și articolul a fost scris, dupa mărturia autorului, chiar în cabinetul acestuia.
- Ilie Rădulescu făcea asemenea servicii?
- Cu certitudine. Și am mai cules acum doi ani un argument, chiar din gura celui care a dat drumul explozivului articol. Nu l-a citit până la capăt deoarece se grăbea la un meci! Scandalul a fost însă repede înnăbusit, și abia acum dânsul înțelege de cine și de ce !
Schimbarea imaginii lui Ceaușescu într-un antisemit și patron de antisemiți a fost parte din vastul program de "distrugere a României" , dezvăluit în 1985, la Stuttgart!(s.n.)
A venit apoi agentul CIA Mihai Pacepa și i-a făcut portret de antisemit în Orizonturi roșii. După care, Ceaușescu a fost predat pentru execuție.”(...)

Facem pentru cititorii noștri mai tineri o precizare: „faimosul articol Idealuri” a fost scris de Corneliu Vadim Tudor, în jurul anului 1980, și cuprindea un atac pe față la adresa rabinului Moses Rozen. Dacă mi-aduc aminte bine, noi am legat apariția acestui articol de gestul nesocotit al „rabinului roșu” de a interveni public pentru a stopa editarea prozei politice eminesciene. La vremea aceea prostia rabinului a fost taxată prompt de la nivel academic de Alexandru Graur, directorul editurii care publica integrala operelor eminesciene. Și de Zigu Ornea. Intervenția lui Vadim a fost primită cu satisfacție chiar și de cei care, ca mine, îl detestau pe individ. Ne-am zis că prin acest text Vadim își mai spăla din păcate...
A circulat la acea vreme și ideea că rabinului îi convine să fie înjurat atât de grosolan și violent pentru a striga după ajutor la comunitatea evreiască internațională. Adică după subvenții suplimentare. Așa că toată lumea era mulțumită!...
Ce lucru nou aflăm de la Dan Zamfirescu este că a existat o campanie subversivă de subminare a prestigiului lui Nicolae Ceaușescu în Israel și, în general, printre evrei, inclusiv cei din SUA!... În fapt o subminare a intereselor românești! Iar în această campanie a fost implicată din plin securitatea din România, susține Dan Zamfirescu, și îl cred! De altfel chiar de atunci ne-am dat seama cu toții că totul se face „cu voie de la poliție”! Numai că azi, la peste 30 de ani de la acele întâmplări, trebuie precizat: care poliție? Care securitate?
Am spus încă pe la începutul anilor ’90 că securitatea nu a fost, nici măcar ea, un monolit, așa cum nu fusese nici Partidul Comunist Român! Ci au existat, după părerea mea, cel puțin patru componente sau fracțiuni: mai întâi o securitate naționalistă, a cărei acțiune și existență am simțit-o de mai multe ori, bunăoară când m-am ocupat de cartea lui Dumitru Mărtinaș despre Originea Ceangăilor din Moldova, pe care eu am publicat-o în 1985, pare-mi-se! Unul dintre obiectivele acestei aripi a Securității a fost să supravegheze și să contracareze iredentismul maghiar. După 1990 am cunoscut câțiva ofițeri de securitate despre care se poate afirma că au aparținut acestei aripi a Securității. Cinste lor!
Altă aripă a fost securitatea trădătoare, care a lucrat în subordinea KGB, a GRU, a Moscovei! Aceștia au participat la pregătirea debarcării lui Ceaușescu și s-au ilustrat mulți în zilele de la sfârșit de an 1989 și următoarele. Până azi... Au roit pe lângă Ion Iliescu și l-au susținut unii fățiș, alții cu maximă discreție și eficiență! Mă întreb dacă nu a mai existat și o securitate aflată în ascultarea Occidentului? Adică ofițeri de securitate năimiți de Mossad, CIA și alte „oficine” occidentale? Nimic mai firesc! O putem numi tot trădătoare?... De la caz la caz, probabil.
În fine, cea mai vizibilă după 1990, securitatea bișnițară! Nu intru în detalii, aripa aceasta, bișnițară, a existat și în PCR: activiști PCR sau UTC care au pus un ban frumos deoparte înainte de 1989 și le-a prins tare bine după aceea!... Probabil că unii – mulți, puțini?, au făcut parte din ambele componente: din securitatea trădătoare și bișnițară!...
Spun toate astea ca să pot pune întrebarea corectă: Vadim cu care securitate a colaborat? Sub ascultarea cui s-a aflat dinainte de 1989 și, foarte probabil, până azi?
Partidul România Mare nu s-a sfiit să se afișeze cu o mulțime de foști securiști! A avut de pe urma acestora mult de câștigat, dar și de pierdut! Per total, mai mult a câștigat, pe măsură ce publicul devenea tot mai reținut la propaganda de diabolizare a Securității, a Partidului Comunist, a politicii ceaușiste. În timp însă, a scăzut și sprijinul dat de foștii securiști lui Vadim. Aceștia, majoritatea aparținând securității naționaliste, l-au mirosit pe individ câte parale face și s-au retras, în frunte cu mai sus pomenitul domn ILIE MERCE. Din faptul că azi securitatea naționalistă s-a depărtat de Vadim, nu-l mai susține, putem deduce că nici Vadim, ca agent, nu a aparținut securității naționaliste!...


Întreb: câți dintre acești securiști, naționaliști cu sau fără ghilimele, mai sunt azi lângă individ? Unul, doi?... Cam toți l-au părăsit pe Vadim. Detaliu important! Din care putem deduce că Vadim ce face nu face pe placul securității naționaliste, nu la sugestia sau ordinul ori cu sprijinul securiștilor naționaliști!... Așadar linia de conduită a lui Vadim numai din când în când a coincis cu vederile politice ale acestor securiști, numai atât cât să creeze impresia apartenenței sale la securitatea naționalistă! Impresie falsă!
Mă întorc la declarațiile lui DAN ZAMFIRESCU: așadar, pentru ca Nicolae Ceaușescu să fie dat jos era nevoie de acordul evreimii mondiale! Era nevoie ca evreimea mondială să nu-l mai apere pe Ceaușescu! Drept care s-a pornit o acțiune subversivă orientată spre această țintă: stricarea relațiilor dintre Ceaușescu și evrei. Acțiune din care nu putea să lipsească Securitatea din România. Nu numai aripa trădătoare! Ci puteau să fie atrași să participe și securiștii naționaliști, păcălindu-i că e vorba de un atac la rabinul a cărui insolență era supărătoare pentru tot românul, ba și pentru mulți evrei!
(Nu știu cum să apreciez azi gestul pe care l-am făcut eu la vremea respectivă: am scris un text intitulat Cine este anti-semit în România?, pe care i l-am dat unui ziarist evreu, Boldur, prieten cu Nicolae Carandino, să-l publice în Israel! L-a publicat, și așa am ajuns pe Lista Neagrăa rabinului roș!... Las pentru altă dată acest subiect.)
Sunt mulți care ar zice că Vadim o fi fost folosit în acest scop fără să-și dea seama care este ultima consecință a intervenției sale. Nu este exclus, căci prea deștept nu a fost niciodată! Și, ca orice ins cu probleme psihice, este ușor de manipulat, de ațâțat, de întărâtat, de dirijat etc. Vadim este un exemplu bun că memoria și inteligența sunt două componente aflate în raport de compensație: are memorie cu carul, și-aduce aminte toate prostiile, cu sau fără nicio legătură cu subiectul discuției, dar este complet lipsit de înțelegerea faptelor înregistrate mecanic, ca pe un computer. Așa că putea fi prostit și amăgit să creadă că sare la gâtul rabinului în numele tuturor românilor! Din patriotism etc.
Dar eu nu cred această variantă. Eu cred că Vadim a făcut parte propriu zis din aripa trădătoare a securității. Că a participat conștient la căderea lui Nicolae Ceaușescu! A știut al cui joc îl face! Al Moscovei! Această bănuială o am de multă vreme, iar informațiile oferite de DAN ZAMFIRESCU sunt pentru mine definitiv concludente.
Iată argumentele mele:
Încă dinainte de 1990 am simțit că ceva nu este în regulă cu cultul personalității Ceaușeștilor. Era atât de deșănțat că oricine își dădea seama că produce un efect invers! Iar cel mai mult ne indignau textele care se rosteau la marile mitinguri și serbări, când se auzeau din spatele imaginilor cele mai ditirambice și mai absurde laude aduse familiei prezidențiale. Mereu m-am mirat și m-am întrebat cine dracu’ făcea acele texte! După 1990 am aflat că acele texte erau scrise de Vadim, care apare ca autor pe statele de plată ale CC al PCR. (Din păcate, arhiva PCR este mai secretă decât aceea a securității! Deocamdată...) Ba mai mult, se implica cu elan și în regia pompieristică a acelor penibile înscenări, hăituindu-i pe bieții oameni adunați pe stadioane cu arcanul! Iar în final rezultând acele spectacole monstruoase care ne-au stricat ani de zile pofta de viață, iar lui Nicolae Ceaușescu i-au adus numai deservicii, numai înjurături unanime! Ceea ce s-a și urmărit de fapt!...
Tot după 1990 am primit o mulțime de informații care dau imaginea unui imens sabotaj produs în ultimii ani ai deceniului 1980: frigul și foamea din acei ani au fost în mare măsură rezultatul acestui sabotaj, de exemplu. Prietenul meu Romică Simionescu, altminteri anti-ceaușist total, a trecut printr-o experiență personală extrem de semnificativă... Pentru mine mărturia sa a fost revelatoare: prin sabotaj, frigul din casă era mult mai mare decât cel planificat de Ceaușescu!...
La fel, Ceaușescu habar n-a avut de mizerabila campanie de demolare a balcoanelor închise, renumita la acea vreme Balconiadă!... Exemplele pot continua. Mai dau unul: în vara lui 1989, când magazinele erau goale, la depozitele frigorifice din țară nu mai era loc să pui o bucată de carne. Un șofer de tir, i-a povestit în ianuarie 1990 lui Damian Necula, că a cărat toată vara carne din Olanda, de la depozitele armatei SUA, iar la ultimul transport nu a putut să descarce nici la Oradea, nici la Bacău, căci depozitele respective erau full! A venit cu marfa la București și a descărcat-o la mai multe depozite, căci niciunul nu mai putea să preia întreaga cantitate aflată într-un Tir... Erau pline ochi de carne! Acea carne s-a pus în vînzare imediat după 22 decembrie. Chipurile o cumpăraseră noii guvernanți din Olanda! Minciună ordinară, criminală: o comandă de carne ce trebuia adusă din Olanda nu se onorează în câteva ore! Ci carnea fusese dosită de cu vară și păstrată pentru a fi pusă la dispoziția populației imediat după căderea lui Ceușescu! Ca o dovadă că timpurile s-au schimbat, că ne așteaptă tot belșugul! Era una din primele minciuni criminale ale lui Petre Roman!...
Sunt pe deplin convins că a existat și această formă de sabotaj, de subminare a lui Ceaușescu: cultul personalității împins dincolo de orice limite ale bunului simț, ale comportamentului rațional. Îl acuz pe Vadim că a fost principalul autor al acelor texte supraîncărcate cu laude care ne întorceau stomacul pe dos, care ne-au făcut să ni se urască de Ceaușescu, să nu mai fim în stare să gândim nimic pozitiv despre bietul om!... Acesta este rezultatul colaborării lui Vadim la acțiunea de subminare și debarcare a lui Ceaușescu!
Accept: la prima acțiune, împotriva rabinului, se poate admite că Vadim a fost manipulat, a fost întărâtat, pe fondul unei antipatii generale, aș zice naționale, față de rabinul respingător ca aspect fizic, dar și ca comportament. Dar pentru a doua ispravă, pentru participarea cvasi-secretă și atât de consistentă a lui Vadim la campania permanentă, neobosită, de preamărire a „mult iubitului”, pentru această ticăloșie nu mai poate fi invocată prostia lui Vadim! A fost perfect conștient de ceea ce face! Cu atât mai mult cu cât dacă frunzărești colecția „Săptămânii” vei constata că textele encomiastice ale lui Vadim nu sunt prea multe, mult mai puține, de pildă, ca în „Flacăra”. Faptul că Vadim a ales în acest caz anonimatul, că a ținut să nu-și semneze textele, să nu se știe că-s ale lui, este dovada că nu voia să se știe de această parte a „operei” sale? De ce? Pentru că nu era vorba de o operă literară, ci de un act abject de trădare, de care a fost perfect conștient!
Vadim a colaborat la căderea regimului Ceaușescu și, ca orice colaborator la vârf, a știut și când se va produce evenimentul. Drept care în vara anului 1989, cu câteva luni înainte de tragicul (sic!) eveniment, Vadim și-a depus carnetul de membru al PCR... Și-a dat demisia din partid! Era un gest protestatar de neînțeles! Ce l-a apucat pe individ? Nu mirosea bine, a ceva curat! Nimeni nu l-a luat înserios și nici nu s-a făcut caz de asta.
Facem noi acum, întrebându-ne ce sens a avut acel gest! Pricepem ușor doar explicația: Vadim știa, i se spusese că Ceaușescu pică! De la cine aflase? De la cei cu care colaborase până atunci la căderea „dictatorului”! Vor fi fost indivizi care, ca și Vadim, și-au imaginat că Ceaușescu va fi debarcat și lucrurile, în rest, vor continua neschimbate în „punctele esențiale”! Va fi fost programat, prin acest gest, să intre și el la socoteală ca dizident al regimului?! I s-a spus/ordonat să facă acest gest sau l-a făcut de capul său? Oricum, cap prost a avut! Căci îl deconspiră azi ca părtaș la conspirația anti-ceaușistă, anti-națională!
Mulți vor fi participat la această conspirație convinși, ca și Vadim, că nu se face decât o schimbare la vârful ierarhiei de partid, cade Ceaușescu și tot CEPEX-ul, eventual! Cred că și Ion Iliescu s-a numărat printre acei fraieri. Nu și Petre Roman însă! Petre Roman a știut că urmează demolarea României! Și a fost instrumentul dedicat și inspirat al acestei acțiuni! Prin legătura sa superioară Brucan...
Alte nedumeriri: cum se face că Vadim și-a putut obține dosarul de la Securitate încă din 1990?! Cine i l-a dat? Când? De ce îl ține ascuns? De ce nu-l pune la dispoziția colegilor săi, de ce nu-l publică? Cine i-a permis această ilegalitate care îl descalifică moral și politic? Ce are de ascuns? Ce foi din acest dosar au fost distruse de Vadim? Cum a fost posibil să i se facă această favoare de către cei care au uneltit la căderea lui Ceaușescu?... Și alte întrebări, care se ridică logic, în această situație!...
Așadar afirm căVadim a participat conștient la căderea lui Ceaușescu. Nu cred, totuși, că a știut că după căderea lui Ceaușescu se va declanșa procesul de demolare a României. E un ticălos, dar cu anumite limite!...
Deh, nimeni nu-i perfect!... Nici măcar Vadim în ticăloșia sa!
Ce s-a întâmplat după 1990?
Fac publică următoarea informație: în ianuarie1990, un grup de scriitori din Craiova, în frunte cu George Cocheci – doctor în economie, fost secretar de stat după 1990, profitând de faptul că un oltean de-al lor era „în cărți”, ca director al oficiosului „Adevărul”, s-au prezentat la Darie Novăceanu și i-au cerut sprijinul pe lângă autorități să scoată o revistă naționalistă, poate chiar un ziar, cu care să se echilibreze piața media, unde apăreau numai publicații vădit anti-românești. Darie Novăceanu și-a informat juveții că deja este lucru stabilit să apară o asemenea publicație, iar de ea se va ocupa Vadim! Declarație făcută în ianuarie 1990!...
După cum se știe, prin primăvară, de ochii lumii, Vadim i se adresează lui Petre Roman, cerându-i sprijin pentru apariția unei reviste a cărei existență, foarte probabil, fusese decisă încă dinainte de decembrie 1989... Menirea acestei publicații era limpede: să ocupe „nișa” publicațiilor naționaliste. După cum mi-a spus un român din Grecia, ca format, ca structură a paginației, „România Mare” a imitat îndeaproape o revistă care apărea în Grecia, scoasă tot așa, de către servicii, în condiții dubioase și cu o menire dubioasă: să compromită! Și, ce-i drept, nu se putea găsi persoană mai potrivită ca Vadim, care să murdărească chiar tot ce atinge, să compromită orice cauză, să maculeze, să coboare în derizoriu, la nivelul șanțului, orice idee sau principiu!...
În momentul de față, scriind aceste rânduri, nu mai este nevoie să demonstrez ceea ce toată lumea a văzut că s-a petrecut. Poate că nu acesta a fost scopul urmărit de Vadim, dar rezultatul întregii sale activități publice este unul singur: compromiterea ideii naționaliste, a naționalismului românesc ca doctrină politică și comportament civic!
Ca să se ajungă la acest rezultat, Vadim a avut nevoie de sprijinul mass mediei, al televiziunii în primul rând! Mass media a manevrat cu pricepere pentru a induce în mentalul public ideea că Vadim este cel mai autentic produs și reprezentant al naționalismului românesc de azi!... Ba chiar unicul!
Vadim, la rândul său, s-a murdărit în cele mai variate și penibile scandaluri, manifestându-se sub demnitatea unui om normal, de rând, cu atât mai mult a unui lider politic!... Toate aceste „ieșiri” deseori paranoice i-au fost intens mediatizate, semn că establishmentul din România care controlează atât de riguros mass media era mulțumit să-l vadă pe ipochimen dezbrăcinându-se în public fără nicio jenă, cu o nerușinare vecină cu nebunia! Nebunul – cum l-au catalogat mulți, a fost însă de o eficiență stranie în eliminarea de pe scena politică a oricărui naționalist și naționalism autentic! Din gelozie schizofrenică sau cu program, în revista „România Mare” s-au lansat mereu atacuri împotriva altor politicieni sau lideri de opinie naționaliști. Sunt Stan Pățitul! Am scris mult împotriva unor alogeni, pe care i-am acuzat de crime impotriva intereselor românești, dar nu ei m-au atacat cu minciuni inepte și calomnii, ci marele naționalist Vadim, în „România Mare”!! Cele mai abjecte cuvinte mi le-a adresat o publicație naționalistă!
GHEORGHE FUNAR, cât a fost lider al PUNR, a avut parte de cele mai josnice atacuri și calomnii tot în paginile „României Mari”! Nu în publicațiile controlate de UDMR!...
La un moment dat, Vadim a făcut cerere să fie primit în Vatra Românească, cerere discutată la un Consiliu Național ținut la Târgu Mureș. Aveam de gând să pledez pentru respingerea cererii. Nu a mai fost nevoie! Colegii din Ardeal și din toate celelalte filiale au fost unanimi împotrivă, pentru același motiv: individul, prin prestația sa publică, compromitea ideea națională, contravenea de la conduita de onestitate și seriozitate a unui lider naționalist!
Când m-am întors de la Târgu Mureș, Ileana Lucaciu, ziaristă de forță la „Expres Magazin”, mi-a solicitat un interviu, pe tema doctrinei naționaliste a Uniunii Vatra Românească. S-a bucurat teribil când i-am povestit cum, în conformitate cu această doctrină, a fost respinsă cererea lui Vadim de a intra în organizația noastră. Ileana Lucaci avea un dinte împotriva celui care o bălăcărise de nenumărate ori sub anonimatul pseudonimului Alcibiade. S-a mirat când i-am spus părerea mea, anume că directorul revistei nu-i va publica interviul! Și așa a fost: interviul n-a apărut! Înțelesesem jocul ticălos care se făcea în presa controlată: Vadim trebuia ajutat să ajungă exponentul naționalismului românesc, ca să-l compromită! Iar Vatra Românească trebuia împiedicată să-și facă cunoscut mesajul, doctrina!... O doctrină care nu concepea să fie promovată decât de oameni onorabili, de oameni cu obraz și rușine, dedicați cauzei. Nu profitori ai ideii naționale, ai patriotismului ca afacere, ca învârteală! Iar informația că Vadim nu a fost primit în Vatra Românească, deși era de mare interes ziaristic, a fost blocată, nu a fost preluată de mass media! Cine făcea acest joc ticălos?! Cine împiedica să se afle deopotrivă adevărul despre Vadim și despre Vatra Românească? Cine era interesat că publicul că nu conștientizeze că există și un fals naționalism?! Să nu afle cine îl practică?!
Curând, noi, cei din Vatra Românească, nu am mai avut acces la niciun post de radio sau TV. Vadim în schimb a fost supra-expus, ca să-i intre bine în cap publicului că numai așa arată, ca Vadim, reprezentantul, penibil și dezgustător, al curentului național! Altul nu există! Mai bine lipsă cu asemenea lider!, au zis tot mai mulți români, refuzând să mai voteze cu PRM, cei mai mulți refuzând să se mai prezinte la vot! Ar fi votat cu un partid naționalist! Dar cineva avusese grijă să existe în România un singur partid naționalist! Așa zis naționalist! Fals naționalist! Caricatură de partid și lider naționalist!
Unde am ajuns azi? Pe eșichierul politic azi nu mai există ofertă electorală naționalistă!... Naționaliștii din România nu mai au cu cine vota! Jumătate din electoratul român nu se regăsește în nicio doctrină de partid!...
Momentul cel mai semnificativ pentru imensul rău făcut de Vadim României a fost acela când scorul electoral extrem de bun obținut de PRM i-ar fi permis acestui partid să participe la guvernare. Să ocupe câteva ministere și să promoveze linia interesului național! UDMR, chiar și cu 5% voturi, s-a priceput să intre în mai multe guverne! PRM, nici cu 15-20%, nu a prins vreun minister!... S-a mulțumit să-și trimită oamenii prin consilii de administrație, conform algoritmului, și atât! De ce oare?
Cauza acestui comportament, aberant pentru orice partid politic, trebuie căutată la președintele partidului, la caracterul său ca om – sau, mai bine zis, ca ne-om! Vadim este visceral incapabil să se bucure de succesul altora, cu atât mai puțin de succesul apropiaților săi, al colegilor. Bolnav de invidie dintotdeauna, așa cum l-a vădit și atitudinea sa execrabilă față de Adrian Păunescu!
Dacă PRM punea câțiva miniștri, aceștia ar fi avut ocazia să se remarce, să crească în ochii publicului, să capete prestigiu, să dovedească acele calități care i-ar fi putut recomanda ca posibili președinți ai PRM! Obseseia lui Vadim: să nu apară în partid persoane care l-ar putea concura! De aici și „politica de cadre” din PRM! Au fost îndepărtați pe rând toți cei care ridicau puțin capul și creșteau în ochii opiniei publice! O mulțime de persoane de valoare, de la VLAD HOGEA și alți tineri, până la un MIRCEA DRUC sau GHEORGHE BUZATU... Momentul culminant al acestei ticăloșii sinucigașe pentru partid s-a produs în 2004, când a fost sabotată candidatura profesorului GHEORGHE BUZATU. Deh, începuse lumea să se mire de distanța astronomică dintre cei doi... Și să se întrebe dacă nu cumva ar fi în interesul tuturor ca marele istoric, care dovedise și atâta tact politic ca vicepreședinte al Senatului, să devină președinte de partid, al PRM deci! Urmarea? Vadim știe cum a făcut, cum a dres, și, ajutat de celelalte partide, a lăsat Parlamentul României fără unul dintre puținii săi autentici parlamentari. A ținut morțiș să ocupe el biroul de vice-președinte al Senatului!... Și a tras cu dinții să nu-l părăsească! A trădat toate interesele de partid, s-a făcut preș dinaintea lui Băsescu, numai să mai rămână câteva luni în biroul somptuos de vice-președinte al Senatului!... Fără nicio putere propriu zisă! Dar caraghiosului și închipuitului personaj, bolnavului Cornel Vadim Tudor, acel fotoliu îi oferea motivația să se umfle în pene și să-și dea singur importanță, să se privească în oglindă și să se simtă cineva, undeva în apropierea lui Napoleon sau Cezar! Paranoie curată!...
Vadim – s-ar putea mira cine nu-l cunoaște, nu putea să solicite pentru el însuși un minister?...
Exclus! Vadim știe ce neputințe are! El nu este capabil de un efort susținut, să se dedice unui proiect, să stea zece ore la un birou și să „tragă”. Nu a elaborat niciun text mai lung de două jumătăți de pagină! Niciun text doctrinar! Nicio carte scrisă de la un cap la altul pe o idee! Cărțile sale, când nu sunt de versuri, sunt niște colecții anoste de înseilări! Ale sale sau ale altora! Iar teza sa de doctorat ar fi o rușine, dacă n-ar fi de tot caraghioslîcul!... Mai jalnică decât un plagiat!
Este capabil să vorbească o oră întreagă, chiar dacă fără o noimă precisă. În schimb este incapabil să asculte și să urmărească ce spun alții o oră întreagă! Cred că este vorba de o boală psihică mai ciudată: nu suportă să fie într-o adunare dacă nu i se dă cuvîntul! M-aș mira să aflu că a fost văzut de cineva la vreun concert simfonic sau la o piesă de teatru! Dacă nu este pe scenă, nu e capabil să stea în sală, cuminte și ascultător!... Pariez că n-a stat în nicio bibliotecă, în banca lui, ca orice „șoarece de bibliotecă”! Trimis la Viena, pe o bursă Herder de un an de zile obținută de Eugen Barbu, după câteva săptămâni, s-a întors acasă! Nebunii ăia îi cereau să citescă, să conspecteze, să meargă la cursuri! Să muncească! La Viena nu țineau fițele din mahalaua intelectuală bucureșteană!...
Deci, știind bine că nu poate ocupa o funcție de ministru, o funcție executivă, în care să pui osul!, Vadim i-a împiedicat și pe colegii de partid să acceadă în asemenea funcții atunci când s-a ivit ocazia, bunăoră în guvernul Văcăroiu!... Sau în 2000!... Adică pe propriii săi colegi de partid i-a împiedicat să aducă la guvernare ideea națională! Ce nume să dau unui astfel de comportament?!
Mi-aduc bine aminte: i s-a oferit PRM-ului funcția de secretar de stat însărcinat cu problemele românilor de pretutindeni! Pe atunci, adică în 1993-94, PUNR și Vatra Româmească erau foarte active în această direcție. I s-a propus lui Vadim să găsim noi persoana potrivită să bată coclaurile planetei, de la Vladivostok în Țara de Foc, în căutarea urmelor românești! Eram gata să mă implic și eu, dacă era nevoie! Însuși PRM-ul avea câteva persoane tinere și apte să se dedice acestei funcții deloc ușoare! A găsit Vadim persoana cea mai potrivită: biata Mitzura Arghezi... Tocmai împlinise 70 de ani! Mulți înainte, distinsă Doamnă! Distinsă victimă a Nebuniei egolatre a lui Vadim!...
Pentru mine, care l-am urmărit patru ani în Senat cum se comportă este lucru cert: un om bolnav! Psihic bolnav!... Dar nu neapărat iresponsabil! A avut logica lui, de farsor, de mincinos!
Una din marile sale minciuni, cum că ar fi ortodox! Părinții și frații sectanți, el ortodox! L-au botezat părinții ortodox!... Cine să-l creadă?!
Dacă s-ar fi purtat ca un ortodox, nu am fi avut nimic a-i reproșa! Dar urmăriți, vă rog, colecția revistei al cărei nume a făcut tot ce-a putut ca să-l maculeze! Slavă Domnului, nu a reușit! Priviți pagina cu caricaturi! Număr de număr cu caricaturi deșucheate și dezonorante pentru preoțimea ortodoxă, pentru „popi”! M-a făcut atent la acest aspect faptul că de câteva ori textele publicate de mine în „RM” au fost ...corectate de Vadim: în loc de Iisus, a apărut Isus, cu un singur i! Ce se ascunde în spatele acestui detaliu grafic poate ne explică cineva, mai competent... În orice caz, textele publicate de Biserica Ortodoxă Română ortografiază Iisus, iar alte culte, inclusiv Vadim, scriu Isus!... Inclusiv textele satanice!
În fine, în preajma alegerilor din 2008 am primit o informație: cum că, conform unor directive (europene?), PRM nu va mai intra în Parlament la alegerile din 2008, iar UDMR va ieși din Parlamnet în 2012!... În felul acesta, glăsuia informația, se va elimina „extremismul” din viața noastră politică!...
Am întrebat dacă Vadim cunoaște această „decizie” și mi s-a spus că știe! Și e de acord, acceptă?, am mai întrebat. N-am primit răspuns la această întrebare decât mai târziu, de la Vadim însuși! Cine analizează comportamentul său, ca lider de partid, în cele două campanii electorale, din 2008 și din 2012, vede clar că nu și-a mai bătut capul decât așa, de ochii lumii, ai fraierilor din partid. Ca să bifeze! Dacă este nevoie, pot veni cu detalii... Rămâne de lămurit ce s-a întămplat cu UDMR în 2012? Mai ales că voturi suficiente se pare că n-a avut!...
Cine citește aceste rânduri se poate întreba de ce le scriu abia acum? Răspund: pe Vadim l-am „devoalat” încă din primii ani, inclusiv în Parlament, când s-a pus problema suspendării sale, în 1996. L-am criticat cu o anumită reținere însă: să nu fac rău partidului, PRM-ului. Nu l-am atacat atunci când PRM era în campanie electorală. Ba chiar am încercat să susțin PRM în campania electorală, atât în 2008 și 2012, cât și mai înainte! Am făcut-o pentru că am cunoscut mulți membri PRM de certă calitate umană și profesională! Mulți dintre ei mi-erau prieteni sau erau membri în Vatra Românească! În momentul de față nu mai este niciunul în PRM. Acum, azi, după ce Vadim i-a exclus din PRM pe domnii DUMITRU AVRAM și EUGEN MIHĂESCU, pot spune că nu mai știu niciun membru PRM cu care am dat vreodată mâna!...
Este picătura care a umplut paharul! Nu știu ce ticăloșie nouă coace Vadim cu deplină iresponsabilitate! Dar tare mă tem că va reuși în felul acesta să se facă de băcănie și pe „plan european”! În nebunia lui va crede că dacă va ajunge pe prima pagină a ziarelor din Uniunea Europeană își împlinește destinul de mare personalitate... Vai de capul lui! Vai nouă!...




În concluzie aș zice următoarele: Din 1944 și până în 1990, strădania comunistă, cominternistă, de a discredita naționalismul în general și pe cel românesc în special, nu a dus la rezultatul scontat! Pot zice chiar dimpotrivă!
După 1990însă, această diversiune, de subminare a ideii naționale, a fost reluată cu diverse strategii, din mai multe direcții, și cu rezultate nesperat de „bune”, foarte apropiate de cele scontate. Cea mai eficientă contribuție la această diversiune anti-națională s-a dovedit a fi prestația lui Vadim ca om politic, ca lider de partid, ca parlamentar! De ani de zile, puține persoane fac mai mult rău României decât Vadim!
Să nu-l ierte Dumnezeu!...

Nota bene: În scandalul provocat de Vadim la Parlamentul European, pentru locul vacant rămas prin retragerea lui George Becali, este implicat un Dan Zamfirescu, cu totul altul decât scriitorul Dan Zamfirescu de la ale cărui declarații au pornit paginilie de față.

ION COJA

Post scriptum: Oare membrii PRM, chiar așa împuținați cum sunt, au de gând să mai tolereze și această ultimă măgărie a netrebnicului? Oare nu înțeleg ce răspundere au față de partid, față de numele partidului, față de românii care și-au pus atâtea speranțe în acest partid? Nu, soluția la care ei visează de ani de zile – retragerea lui Vadim pe post de președinte de onoare al PRM, nu este viabilă, posibilă. Nu poate fi pus președinte de onoare un individ care niciodată nu a avut onoare. Excluderea din partid a lui Vadim este singura variantă care poate să mai dea o șansă Partidului România Mare.

POST SCRIPTUM SECUND – 16 iunie 2012, h.18
Textul de mai sus nu l-am publicat niciodată. L-am scris în urmă cu vreun an și l-am dat unui fost lider PRM să-l citească și să-mi spună părerea. Mă temeam să nu contribui și eu prin acest text la degringolada deja instalată în PRM, să nu cumva să fac rău „cauzei”. Domnul P. a citit textul și mi-a spus părerea sa: individul oricum nu mai are niciun viitor, iar prin publicarea acestui text s-ar putea să lovim, fără voia noastră, în interesele Partidului România Mare. Am acceptat acest punct de vedere. În urmă cu două ceasuri am aflat că Vadim nu a mai fost ales președinte de onoare, așa cum mă temusem... Felicitări! Mintea românului cea de pe urmă!...
...Așa că mă simt eliberat de grijile și scrupulele pe care mi le făceam mai an și nu numai! Și mă mai întreb o dată: al cui agent a fost Vadim?

Sursa  www.ioncoja.ro 



Romano archive - A New Way to Look at World War 2 Filme color din WW2

$
0
0


A New Way to Look at World War 2

World War ll has usually been seen in black and white, but our endless research has unearthed an abundance of superb color film that shows what it really looked like to those who were there.
The Author presents mainly WW2 recently declassified and other previously unavailable material.
Weapons that were produced in such small numbers that they were known only to a few people or that were previously under security restrictions appear here for the first time. This Collection is also composed by videos showing many of the less known types of guns and vehicles used in WW2: suppressed weapons, "secret" weapons and numerous other weapons, including a wide range of different war planes.
Gun-camera footage, bombings and air-war are greatly represented, as well as naval and submarine warfare.
In this outstanding and unique Collection every single theatre of war is covered and footage captured to the enemy by the Allies is also listed, amateur films included.
"Unknown World War 2 in Color" is a stunning and vivid new account of the epic conflict.

In the Collection are also available 3 added color video sections about the last pre-war years, the immediate post-war and curiosities plus propaganda footage from various home fronts.



ROMANO-ARCHIVES has provided material for: Italian and International Broadcasters, Independent Production Companies, Business and Corporate Clients, Multimedia Markets, Museums and Expositions.
Since 2007 three of our videos are on permanent exhibit in New York City at The National Sports Museum. In 2009 ROMANO-ARCHIVES has provided a part of the Dada and Futurist films that were screened during the exhibition PRIMA DURANTE DOPO IL CINEMA FUTURISTA (BEFORE DURING AFTER THE FUTURIST CINEMA), performed from 15 to 23 October 2009 at La Galleria L'Agostiniana in Rome, Italy in the event "Risonanze del Festival Internazionale del Film di Roma" ("Resonances of the Rome International Film Festival"). In 2011 ROMANO-ARCHIVES signed the first contracts as footage provider with the Historic Channel of the Italian State Television RAI TV - RAI 3 La Grande Storia and with the German State Television ZDF. Also in 2011 an Austrian documentary on Hanna Reitsch, containing our exclusive material, was distributed worldwide obtaining a great public and critic success! (http://
www.youtube.com/watch?v=DDqnAEfwNgA)
In 2012 we started a new collaboration with the BBC. In January 2013 the BBC aired worldwide, at prime time, a documentary on Malta in WW2
http://www.bbc.co.uk/programmes/b01pvbl8
realized with a large contribution of our material. (
http://www.youtube.com/watch?v=M30KC-mep7k)
Unlike other archives that simply act as footage resellers, ROMANO-ARCHIVES maintains an incomparable library of mostly unpublished historical footage offered at highly competitive rates. We also offer major discounts for clients with significant or ongoing footage needs.
We know our material really well so can save you time by pre-selecting or suggesting the right sort of footage for your show or project. We license our material on a non-exclusive basis and our charges are based on the license parameters required.
ROMANO-ARCHIVES has over 100,000 extremely rare historical stock footage clips and complete films, unavailable elsewhere (mostly not yet listed on line on our websites), that we can search upon request.
WE ARE JUST WAITING FOR YOUR INQUIRIES!!!

The list of the available videos is constantly in progress; the links to the new videos added to our YouTube Channels are constantly updated.
Are you looking for a particular historical footage and you can't find it here?! Please, ask for it: we may have it in the part of our Archives not listed yet.

For any inquiry feel free to contact Vincent Romano.

-----------

We do provide copies of the multimedia files of the Collection on customized DVD-ROMs.

It is possible to obtain digital copies of the multimedia files from this Collection for research, teaching, general interest user information, and private study purposes. The size, run-time, quality, and detailed informations regarding any multimedia file are indicated in the list below.

Billing is done when the order is fulfilled. Payment instructions will follow. Normal turn around time for requests is 3 weeks. Rush (2-3 business days) is available for an additional fee of 50 EUR.

To know the fees applied for these files please contact Vincent Romano.

If you need clarification of the service of providing digital multimedial files, please contact Vincent Romano.

The multimedia files of the Collections are compatible with the free version of the most common players: Quicktime Player, Real Player, Windows Media Player.
Mac users can easily view MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4, and Divx movies in MacOSX with the free version of this program: VLC Media Player.
All the material in the Romano-Archives Collections is in the public domain and has no copyright attached to it. Only exception are original articles and compilations published on this Website that are subject to copyright. Material of the Romano-Archives Collections is made available solely for historical research and educational purposes only. Any trademarks appearing on the material are the sole property of the registered owners. No endorsement by the trademark owners is to be construed, nor was any sought.
The products, brand names, characters, related slogans and indicia are or may be claimed as trademarks of their respective owners. 







La Seconda Guerra Mondiale è stata finora vista negli storici, conosciuti filmati in bianco e nero.
Le nostre recenti ricerche hanno invece riportato alla luce un'enorme quantità di filmati a colori, spesso di una superba qualità ed in perfetto stato di conservazione.
"Unknown World War 2 in Color" vuole essere un vivido e coinvolgente reportage sui segreti e gli aspetti più nascosti dell'epico conflitto. Composta esclusivamente da filmati a colori reperiti da fonti di tutto il mondo, in gran parte inediti in Italia, questa grande Collezione rivela la Seconda Guerra Mondiale come realmente apparve agli occhi dei soldati e dei civili presenti.
L'Autore presenta anche del materiale filmato, sempre della Seconda Guerra Mondiale ed esclusivamente girato a colori, che è stato recentemente declassificato dal Governo degli Stati Uniti, nonchè altro materiale, inedito perchè non precedentemente disponibile in quanto coperto dal segreto militare o di stato.
Armi che sono state prodotte in un numero talmente ridotto da essere conosciute solo da piccoli gruppi di "addetti ai lavori", o che erano fino ad ora soggette a restrizioni di sicurezza, appaiono in questi filmati per la prima volta, inclusi rari veicoli, anche anfibi, e armamenti di cui fu in seguito proibita la produzione.
Ore di riprese di battaglie aeree, di bombardamenti e di attacchi di caccia fatte da cineprese automatiche fissate alle armi di bordo, battaglie navali e guerra sottomarina sono anche presenti in questa straordinaria Collezione.
Ogni singolo teatro di guerra è compreso in questi video, che includono anche filmati amatoriali ed altre pellicole catturate al nemico dagli eserciti Alleati.
Nella Collezione sono incluse tre sezioni aggiunte di filmati, sempre rigorosamente a colori, riguardanti gli anni direttamente precedenti la Seconda Guerra Mondiale, l'immediato dopoguerra e, per finire, curiosità e film di propaganda dai vari fronti interni.


Quasi tutte le versioni digitalizzate dei filmati sono state realizzate in alta risoluzione, con la migliore qualità audio-video possibile e sono copie editabili (possono cioè essere tagliate ed usate per qualsiasi tipo di montaggio digitale).
I video in alta risoluzione delle nostre Collezioni sono disponibili su DVD, CD o direttamente via email. Film e video possono anche essere scaricati dai nostri server con una password o caricati da noi sul vostro FTP.
Tutti i video compresi in questa Collezione sono disponibili in differenti formati, dimensioni e livelli di risoluzione. Saremo lieti di suggerirvi il più adatto alle vostre esigenze: visione su TV (DVD-Divx player), PC o IPod.
Sono disponibili Licenze per pubblicazione sul Web o creazione di opere multimediali su CD o DVD, produzione di documentari, programmi televisivi, proiezioni pubbliche per istituzioni scolastiche o universitarie, eventi culturali (visione su monitor, anche in ripetizione automatica "loop mode"), musei, esposizioni ed altro. A richiesta i video sono disponibili in formato Dv ad alta definizione.
NON ESITATE A CONTATTARCI!!!


La lista dei filmati disponibili viene costantemente aggiornata, così come vengono continuamente aggiunti i links ai nuovi video postati sui nostri Canali su YouTube.
Cerchi un particolare filmato prodotto dal 1933 al 1947 e non lo trovi su queste pagine?! Non esitare a richiedercelo: potremmo averne una copia nella parte dei nostri Archivi che non è stata ancora pubblicata.

---------------


 

Visit the "UnknownWorldWar2InColor"
YouTube Channel:

Visitate il Canale Video di 
"UnknownWorldWar2InColorsu YouTube: 


Visit also the "UnknownWorldWar2InColor2"
(our Second YouTube Channel):

Visitate anche il nostro Secondo Canale Video 
"UnknownWorldWar2InColor2su YouTube:






Mission


Musician, writer, historian, researcher, Italian pioneer of the digitalization of historical multimedial material, Vincent "Enzo" Romano assembles, from 1990 up to today, the most complete Italian private digital archive related to the American History, from the end of XIX Century to 1970, and many other "different" Collections regarding the contemporary European History.
In October 2005, through the Project "
ROMANO-ARCHIVES Special Collections Department", Vincent Romano keeps distributing on line for the first time digital copies of historical documents belonging to some important Collections, taking the challenge to make even the most hidden and controversial documents regarding the Contemporary History easily findable and available, in a way capable to rise a wide range of interest and curiosity in the international public of the Web.


Musicista, saggista storico, ricercatore, antesignano sostenitore dell'importanza della digitalizzazione del materiale storico multimediale, Vincent "Enzo" Romano acquisisce ed assembla, dal 1990 ad oggi, il più completo archivio digitale privato esistente in Italia, e probabilmente in Europa, sulla Storia Americana dalla fine dell'800 al 1970, nonchè altre particolarissime collezioni comprendenti documentazione storica riferita ad eventi europei.
Dalla fine del 2005, distribuendo per la prima volta on line copie digitali dei documenti di alcune importanti Collezioni tramite il progetto "
ROMANO-ARCHIVES Special Collections Department", fà sua l’ambiziosa sfida di rendere anche i reperti più segreti e controversi della Storia Contemporanea, ove possibile nella loro integrale originalità, facilmente rintracciabili e fruibili in un contesto atto a coinvolgere ed appassionare il grande pubblico internazionale della rete.


Click HERE to read the ROMANO-ARCHIVES' News

Clicca
 QUI per leggere le News di ROMANO-ARCHIVES

----------



----------
webdesign by ACE51


I Websites romanoarchives.altervista.org/ - digilander.libero.it/romanoarchives/ - www.webalice.it/romanoarchives/ - ww2incolor.altervista.org, non rappresentano alcuna testata giornalistica e vengono aggiornati senza alcuna periodicità, esclusivamente sulla base dei contributi di aggiornamento occasionalmente reperiti e/o segnalati. Pertanto, non possono essere considerati in alcun modo un prodotto editoriale ai sensi della legge n. 62 del 7 marzo 2001. 


All Rights Reserved.
 Reproduction of any part of this Website without express permission is strictly prohibited.

Programul politic al Nationalistilor Autonomi

$
0
0
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

Programul Naţionaliştilor Autonomi

Programul politic al Nationalistilor Autonomi

Inainte de toate trebuie sa lamurim eventualele confuzii care pot aparea in legatura cu numele grupului nostru.
“Autonom” NU se refera in niciun caz la autonomia teritoriala si nici nu suntem o copie a Nationalistilor Autonomi din Germania (de la care recunoastem ca ne inspiram), noi suntem un raspuns romanesc la probleme romanesti. Actionam insa mai mult pe plan local, dar problemele locale nu sunt decat parti ale unor mari probleme nationale. Mai jos este explicat destul de clar conceptul de “nationalisti autonomi” si care sunt obiectivele noastre.

~~~
Nationalismul autonom reprezinta o forma de agitatie care s-a dezvoltat in ultimii ani in interiorul miscarii nationaliste din Germania . Prin nationalist autonom se intelege o privire proprie asupra lumii. Ideea de baza este un fel de activist “Do it yourself”, adica cineva care realizeaza activ si in primul rand creativ munca politica fara a fi nevoit sa se lege de o organizatie stabila. Aceasta are unul dintre avantaje faptul ca structurile, care nu exista deloc, nu pot fi urmarite sau interzise, si printre altele au activistii mai multa libertate de a-si folosi propria creativitate in activitatile lor. Nu neaparat ca principiu de baza, dar tipic pentru un nationalist autonom reprezinta anonimatul, care este ingrijit cu atentie. Se delimiteaza de “coduri vestimentare tipice scenei”, de aparitii subculturale si semne de identificare clare. Isi ingrijeste un stil propriu, nu se deosebeste de tanarul obisnuit. Aceasta il elibereaza printre altele de prejudecatile inutile din partea mediei.
 Asta nu inseamna ca nu au existat activisti care au realizat o rezistenta in acest mod. In orice caz, acest mod de prezentare se bucura din ce in ce mai mare popularitate si este definit sub termenul de nationalist autonom.

De ce am ales sa ne reprezinte culoarea neagra?
 Pentru ca negrul simbolizeaza culoarea pamantului stramosesc pentru care luptam, dar totodata negrul era si culoarea steagurilor L.A.N.C. care au fluturat pentru prima data in anul 1923, deci se regaseste in lupta nationalista a romanilor.

Teoria Politica

Nationalistii Autonomi Timisoara sunt o grupare politica radicala a tineretului.

Obiectivele noastre:

- Unificarea Romaniei dupa modelul german. Teritoriile de la est trebuie sa apartina din nou Romaniei.
 - Respectarea drepturilor romanilor minoritari in tarile din jurul nostru. Facilitati pentru etnicii romani care doresc sa traiasca in Romania . Acordarea in regim de urgenta a cetateniei romane pentru acestia.
 - rezolvarea urgenta a problemei tiganesti.
 - conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic mostenit de la stramosii nostri, ca parte integranta a identitatii noastre.
 - desfiintarea cultului vinovatiei legat de asa-numitul “holocaust” care ar fi avut loc in Transnistria, oprirea predarii despre “holocaust” in scolile publice pana la clarificarea obiectiva a acelei perioade (la dezbatere sa fie admisi si cei care contesta existenta faptelor de care este culpabilizata natiunea romana!).
 - eliminarea capitalismului (a pietei libere in general) si inlocuirea acestuia prin nationalsocialism (comunitatea poporului). Noi nu reneagam libertatea actiunii individuale in economie, pastram toate prerogativele legate de proprietate, concurenta, castig si transmisie succesorala. Aceasta libertate este insa supravegheata, in sensul impunerii anumitor limite capabile sa impiedice constituirea unor situatii daunatoare dezvoltarii armonioase a natiunii. Spre exemplu: nationalizarea, in cazul anumitor industrii sau companii de interes general, devine o regula indispensabila. De asemenea, stabilirea unui plafon in sistemul de acumulare al averilor personale, participarea la beneficii a lucratorilor (in anumite conditii de vechime, capacitate, stabilitate, etc). Este total injust ca un patron sa castige de mii de ori mai mult decat toti muncitorii care lucreaza in unitatiile lui. Eliminarea cotei unice de impozitare si inlocuirea ei cu impozitul diferentiat in functie de valoarea castigului. Ne opunem cu fermitate comunismului care anuleaza dreptul la proprietate ingradind membrilor natiunii sa aiba initiativa proprie in sectorul economic aceasta revenindu-i in conceptia lor exclusiv statului si nomenclaturii comuniste…
 - facilitati pentru investitorii autohtoni in fata capitalului strain.
 - nationalizarea bancilor.- parlament unicameral. Actuala structura a Parlamentului, cu doua camere, este o gaura prin care se scurg fonduri uriase pentru care poporul munceste iar eficienta acestui tip de Parlament lipseste.
 - eliberarea de influente straine ( America , Israel , etc.).
 - locurile de munca trebuie sa fie pentru persoanele care apartin poporului roman (”Locuri de munca intai pentru romani!”). Oprirea imediata a importului de forte de munca din afara spatiului european. Trimiterea in tarile de origine a muncitorilor din China , India samd.
 - conservarea si incurajarea culturii romane si combaterea multiculturalismului.
 - inasprirea dreptului la azil (respingerea imediata a falsilor azilanti).
 - lupta pentru libertatea si suveranitatea natiunii romane si a tarii noastre.
 - Interzicerea Trusturilor media ( e aberant ca un proprietar sau un grup restrans de proprietari sa detina mai multe posturi tv, statii radio locale si nationale, mai multe ziare locale/regionale/ nationale) care sunt factor de manipulare in masa.
 - asistenta medicala de calitate pentru toti cei ce muncesc.
 - apararea valorilor si intereselor comunitatii in fata individualismului liberal si a tuturor ideologiilor care slabesc comunitatea nationala (materialismul, marxismul, “corectitudinea politica”).
 - educatia, prioritate absoluta. Publica si gratuita. Formarea caracterelor revine in mare parte sistemului de “educatie nationala”.
 - Lupta impotriva globalizarii si terorismului americano-israelian .
 - Interzicera avorturilor! Sprijinirea tinerilor pentru a-si putea intemeia si intretine familia. Incurajarea natalitatii.
 - Opozitie totala fata de multiculturalism si metisaj.- Construirea unui stat cu adevarat national si social. Nationalismul social ca alternativa la societatea de consum, la actualele valori individualiste, materialiste si egoiste.

- Desfiintarea bazelor americane pe teritoriul romanesc. O tara nu poate fi libera, independenta si suverana cat timp pe teritoriul sau sunt baze militare straine.

CREZUL SOCIALISMULUI NATIONAL-CRESTIN

$
0
0

CREZUL SOCIALISMULUI NATIONAL-CRESTIN

autor: FrontPress 01.05.2011

CREZUL SOCIALISMULUI NATIONAL-CRESTIN

Cred intr-unul si nedespartit Stat Roman de la Nistru la Tisa, cuprinzatorul tuturor Romanilor si numai al Romanilor, iubitor de munca, cinste si in frica lui Dumnezeu, cu durere de tara si neam. Datatorul de drepturi egale, civile si politice la barbati si femei. Protector al familiei, salariind functionarii si muncitorii pe baza numarului de copii si pe baza muncii depuse, intelegand cantitatea si calitatea, si intr-unul Stat sprijinitor al armoniei sociale prin restrangerea numarului de grade; iar pe deasupra salariului socializand fabricile, proprietatea tuturor muncitorilor, si pamantul distribuit tuturor plugarilor. Repartizarea beneficiilor intre patron (stat sau particular) si muncitori. Patronul (particular) pe langa salarierea muncii sale va primi un procent descrescand proportional cu marimea capitalului. 
Si intr-unul Stat asigurator al muncitorilor prin “fondul riscurilor”. Intemeietor de depozite de hrana si imbracaminte pentru muncitori si functionari care organizati in sindicate nationale vor avea reprezentanti in comitetele administrative de pe langa diferite institutii industriale, agricole si comerciale.
Si intr-unul mare si puternic “parinte al muncitorilor” si Rege al taranilor, “Ferdinand I-iu”, care pentru fericirea Romaniei totul a jertfit si care pentru mantuirea noastra una cu poporul s-a facut. Care in fruntea ostilor de la Marasti si Marasesti a biruit, si care din nou cu dragoste si incredere se uita catre ostasii ce-i datoreaza credinta, si care vor gasi in cazarmi o adevarata scoala a natiunii, pe care sa o treaca in termenul de un an.
Intr-un tricolor inconjurat cu razele Socialismului National-Crestin, simbol de armonie intre fratii si surorile Romaniei Mari.
Intr-una Sfanta Biserica Crestina cu Preoti traind din Evanghelie si care sa se jertfeasca apostoleste pentru luminarea celor multi.
Marturisesc alegerea ministrilor de catre Camera, suprimarea Senatului, organizarea politiei rurale, impozitul progresiv pe venit, scoli de agricultura si meserii la sate, “cercusoare” pentru gospodine si adulti, azile pentru invalizi si batrani, case nationale, cercetarea paternitatii, aducerea legilor efectiv la cunostinta tuturor, incurajarea initiativei particulare in interesul Neamului si dezvoltarea industriei casnice taranesti.
Astept invierea constiintei nationale la cel din urma pastor si coborarea celor luminati in mijlocul celor truditi spre a-i intari si ajuta in adevarata fratie, temelia Romaniei de maine. Amin!
“Garda Constiintei Nationale”
Ziarul “Constiinta”, Luni, 9 februarie 1920.

Iulius Evola. LÉGIONNARISME ASCÉTIQUE,RENCONTRE AVEC LE CHEF DES GARDES DE FER

$
0
0

LÉGIONNARISME ASCÉTIQUE,RENCONTRE AVEC LE CHEF DES GARDES DE FER

Enregistrer au format PDF
par Evolien (21/04/2009)
http://www.julius-evola.com/Legionnarisme-ascetique-rencontre.html

Légionnarisme ascétique - Rencontre avec le chef des "Gardes de fer"
par Julius Evola (publié une première fois dans : Il Regime Fascita, 22.3.1938 ; première publication de cette traduction française : Totalité, n.2, 1977)
BUCAREST, mars
Rapidement notre auto laisse derrière elle cette chose curieuse qu’est la Bucarest du centre : un ensemble de petits gratte-ciel et d’édifices très modernes, essentiellement de type "fonctionnel", avec des devantures et des magasins d’un style entre le parisien et l’americain, le seul élément exotique étant les fréquents chapeaux d’astrakan des agents et des bourgeois. Nous atteignons la station du Nord, nous prenons une poussiéreuse route provinciale longée de petits édifices du type de ceux de l’ancienne Vienne, qui mène en droite livoiture tourne brusquement à gauche, prend un chemin de campagne, s’arrête face à un édifice presqu’isolé parmi les champs : c’est la "Maison Verte", résidence du Chef des "Gardes de Fer" roumains.
"Nous l’avons construite avec nos propres mains", nous disent avec un certain orgueil les légionnaires qui nous accompagnent. Intellectuels et artisans se sont associés pour bâtir la résidence de leur chef, presque aus sens d’un symbole et d’un rite. Le style de la construction est roumain : des deux côtes, elle se prolonge par une espèce de portique, au point de donner l’impression d’un cloître.
Nous entrons, nous montons au premier étage. Vient à notre rencontre un homme jeune, grand et élancé, en tenue sportive, avec un visage ouvert et qui donne immédiatement une impression de noblesse, de force et de loyauté. C’est justement Corneliu Codreanu, chef de la Garde de Fer. Son type est spécifiquement aryo-romain : il semble une réapparition de l’ancien monde aryo-italique. Tandis que ses yeux gris-bleus expriment la dureté et la froide volonté propres aux Chefs, il y a simultanément, dans l’ensemble de l’expression, une note particulière d’idéalisme, d’intériorité, de force, de compréhension humaine. Même sa façon de converser est caractéristique : avant de répondre, il semble s’absorber en lui-même, s’éloigner, puis, tout à coup, commence à parler, s’exprimant avec une précision presque géométrique, en phrase bien articulées et organiques.
"Après toute une phalange de journalistes, de toutes nations et couleurs, qui ne savent me questionner sur rien d’autre que ce qui est lié à la politique la plus contingente, c’est la première fois, et je le note avec satisfaction " dit Codreanu, "que vient chez moi quelqu’un intéresse, avant tout, à l’âme, au noyau spirituel de mon mouvement. J’ai trouvé une formule pour contenter ces journalistes et leur dire un peu plus que rien, à savoir : nationalisme constructif.
"L’Homme se compose d’un organisme, c’est-à-dire d’une forme organisée, puis de forces vitales, puis d’une âme. On peut en dire de même pour un peuple. Et la construction nationale d’un Etat, bien qu’elle reprenne naturellement ces trois éléments, peut surtout subir, cependant, et pour des raisons de qualification diverse et d’hérédité différente, les mouvements d’un de ces éléments.
"Selon moi, dans la mouvement fasciste prédomine l’élément Etat, qui correspond à celui de la forme organisée. Ici parle la puissance formatrice de la Rome antique, maîtresse du droit et de l’organisation politique, dont l’Italien est le plus pur hériter. Dans le national-socialisme est au contraire mis en relief ce qui se rapporte aux forces vitales : la race, l’instinct de la race, l’élément ethnico-national. Dans le mouvement légionnaire roumain, l’accent est surtout mis sur ce qui, dans un organisme, correspond à l’élément âme : sur l’aspect spirituel et religieux.
"De là vient la caractéristique des différents mouvements nationaux, pour autant qu’à la fin ils comprennent tous ces trois éléments et n’en négligent aucun. Le caractère spécifique de notre mouvement nous vient d’une lointaine hérédité. Déja Hérodote appelait nos pères : ’Les Daces Immortels’. Nos ancêtres géto-thraces avaient foi, avant même le christianisme, en l’immortalité et l’indestrucibilité de l’âme, ce qui prouve leur orientation vers la spiritualité. La colonisation romaine a ajouté à cet élément l’esprit romain d’organisation et de forme. Tous les siècles suivants ont désagrégé notre peuple et l’ont rendu misérable : mais tout comme chez un cheval malade et frustre on peut reconnaître aussi dans le peuple roumain d’hier et d’aujourd’hui les éléments latents de cette double hérédité.
"Et c’est cette héredité que le mouvement légionnaire veut réveiller "continue Codreanu". Il part de l’esprit : il veut créer un homme spirituellement nouveau. Une fois cette tâche réalisée comme ’mouvement’, le réveil de la seconde hérédité nous attend, c’est-à-dire celui de la force romaine politique formatrice. Ainsi, l’esprit et la religion sont pour nous le point de départ, le ’nationalisme constructif’ est le point d’arrivée, une simple conséquence. L’éthique simultanément ascétique et héroïque de la ’Garde de Fer’ consiste à réunir l’un et l’autre point."
Nous demandons à Codreanu quel est le rapport de la spiritualité de son mouvement avec la religion chrétienne orthodoxe. Voici sa réponse :
"En général, nous tendons à vivifier sous la forme d’une conscience nationale et d’une expérience vécue ce qui, dans cette religion, trop souvent sést momifié et est devenu le traditionalisme d’un clergé somnolent. De plus, nous nous trouvons dans des conditions favorables du fait qu’est étranger à notre religion, nationalement articulée, le dualisme entre foi et politique et qu’elle peut nous fournir des éléments éthiques et spirituels sans s’imposer comme une entité cependant politique. De notre religion, le mouvement des Gardes de Fer reprend ensuite une idée fondamentale : celle de l’¦cuménicité. Ceci est le dépassement positif de tout internationalisme et de tout universalisme abstrait et rationaliste. L’idée ¦cuménique est celle d’unesocietas comme unité de vie, comme organisme vivant, comme un ’vivre’ ensemble non seulement avec notre peuple, mais aussi avec nos morts et avec Dieu. L’actualisation d’une idée semblable sous la forme d’une expérience effective est au centre de notre mouvement ; politique, parti, culture, etc., ne sont pour nous que conséquences et dérivations. Nous devons revivifier cette réalité centrale, et rénover par cette voie l’homme roumain, pour agir ensuite et construire aussi la nation et l’Etat. Pour nous, un point particulier est que la présence des morts de la nation ¦cumenénique n’est pas abstraite, mais réelle : des nos morts et surtout de nos héros. Nous ne pouvons nous séparer d’eux ; comme des forces devenues libres de la condition humaine, ils pénètrent et soutiennent notre vie la plus haute. Les légionnaires se réunissent périodiquement par petits groupes, appelés ’nids’. Ces rassemblements suivent des rites spéciaux. Celui par lequel s’ouvre chaque réunion est l’appel à tous nos camarades tombés, auquel les participants répondent par ’Présent !’. Mais ceci n’est pas pour nous simple cérémonie et une allégorie, mais au contraire une évocation réelle.

"Nous distinguons l’individu, la nation et la spiritualité transcendante", continue Codreanu, "et dans la vocation héroïque nous considérons ce qui mène de l’un à l’autre de ces éléments, jusque’à une unité supérieure. Nous nions sous toutes ses formes le principe de l’utilité brute et matérialiste : non seulement sur le plan de l’individu, mais aussi sur celui de la nation. Au-delà de la nation, nous reconnaissons des principes éterneles et immuables, au nom desquels on doit être prêt à combattre, à mourir et à tout subordonner, avec au moins la même décision qu’au nom de notre droit de vivre et de défendre notre vie. La vérité et l’honneur sont, par exemple, des principes métaphysiques, que nous mettons plus haut que notre nation elle-même."
Nous avons ppris que le caractère ascétique du mouvement des Gardes de Fer n’est pas générique, mais aussi concret et pour ainsi dire pratiqué. Par exemple, est en vigueur la règle du jeûne : trois jours par semaine, 800 000 hommes environ pratiquent le dénommé ’jeûne noir’, c’est-à-dire l’abstinence de toute sorte de nourriture, boisson et tabac. De même, la prière a une part importante dans le mouvement. En plus, pour le corps d’assaut spécial qui porte le nom des deux chefs légionnaires tombés en Espagne, Mosa et Marin, est en vigueur la règle du célibat. Nous demandons à Codreanu qu’il nous indique le sens précis de tout cela. Il semble se concentrer un moment, puis répond :
"Il y a deux aspects, pour la clarification desquels il faut avoir présent à l’esprit le dualisme de l’être humain, composé d’un élément matériel naturaliste et dún élément spirituel. Quand le premier domine le second, c’est l’’enfer’. Tout équilibre entre les deux est chose précaire et contingente. Seule la domination absolue de l’esprit sur le corps est la condition normale et la prémisse de toute force vraie, de tout héroïsme véritable. Le jeûne est pratiqué par nous parce qu’il favorise une telle condition, affaiblit les liens corporels, encourage l’autolibération et l’auto-affirmation de la volonté pure. Et quant à cela s’ajoute la prière, nous demandons que les forces d’en haut súnissent aux nôtres et nous soutiennent invisiblement. Ce qui conduit au second aspect : c’est une superstition que de penser que dans chaque combat seules les forces matérielles et simplement humaines sont décisives ; entrent en jeu au contraire également les forces invisibles, spirituelles, au moins aussi efficaces que les premières. Nous sommes conscients de la positivité et de l’importance de ces forces. C’est pour cela que nous donnons au mouvement légionnaire un caractère ascétique précis. Dans les anciens ordres chevaleresques aussi était en vigueur le principe de la chasteté. Je relève toutefois qu’il est chez nous restrient au Corps d’Assaut, sur la base d’une justification pratique, c’est-á-dire que pour celui qui doit se vouer entièrement à la lutte et ne doit pas craindre la mort, il est bien de ne pas avoir d’empêchements familiaux. Du reste, on reste dans se corps seulement jusqu’à 30 ans révolus. Mais, en tout cas, demeure toujours une position de principe : il y a d’un côté ceux yui ne connaissent que la ’vie’ et qui ne cherchent par conséquent que la prosperité, la richesse, le bien-être, l’opulence ; de l’autre, il y a ceux qui aspirent à quelque chose de plus que la vie, à la gloire et à la victoire dans une lutte tant intérieure qu’extérieure. Les Gardes de Fer appartiennent à cette seconde catégorie. Et leur ascétisme guerrier se complète par une dernière norme : par le voeu de pauvreté auquel est tenu l’élite des chefs du mouvement, par les préceptes de renoncement au luxe, aux divertissements creux, aus passetemps dits mondains, en somme par l’invitation à un véritable changement de vie que nous faisons à chaque légionnaire."

Bibliografie Iulius Evola și alții

$
0
0
Să mai afăm ce gândesc alții. Sursa Centrul de studii Runa, Italia

Francese

 Robert Steuckers, La voie celtique
 Robert Steuckers, Une biographie de Carl Schmitt
 Jean Mabire, Evgueni Zamiatine
 Robert Steuckers, Merci, Giorgio Locchi
 Jean Haudry, Le disque de Nebra
 Jean Mabire, Pierre Guillaume
 Jean Mabire, Christian de la Mazière
 Friedrich Georg Jünger, Dionysos et le Grand Pan
 Renato Del Ponte, Mes souvenirs de Julius Evola
 Felice Vinci, Homère dans la Baltique
 Jean Mabire, La maîtrise des mers
 Jean Mabire, Pauwels l’admirable
 Alain De Benoist, La religion de l’Europe
 Gianfranco de Turris, Evola, ultime tabou?
 Alain De Benoist, Jean Cau
 Alain De Benoist, Considérations sur Spengler
 Robert Steuckers, Religiosité indo-européenne
 Pierre Vial, Le dieu Cerf
 Robert Steuckers, L’itinéraire de Knut Hamsun
 Alain De Benoist, Knut Hamsun
 D.A.R. Sokoll, Du symbolisme du cheval
 Alberto Lombardo, Du symbolisme de la roue
 Peter Georgacarakos, Le svastika et Thulé
 Enrique Monsonis, Hommage à Adriano Romualdi
 Hans Friedrich Karl Günther, La religion des hommes libres
 Christophe Levalois, L’héritage indo-européen en Iran
 Alberto Lombardo, Du symbolisme de la hache
 Felice Vinci, L’emplacement de Troie
Viewing all 1310 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>